Home Columns Aaaaaah het échte WK kan beginnen!

Aaaaaah het échte WK kan beginnen!

mister_20

Ik wil beginnen om dartfreakz te bedanken omdat ze mij een podium hebben gegeven om mijn column op te plaatsen. Dartfreakz heeft mij de totale vrijheid gegeven en heeft mij totaal geen restricties opgelegd. Iets wat ik zeer erg waardeer natuurlijk. Ik hoop dat iedereen veel plezier beleefd aan het lezen van mijn laatste column. Tenslotte moet een column vooral leuk zijn om te lezen. Ik snap dat ik in mijn laatste column de BDO er flink van langs geef. Hier is nogal wat ophef over ontstaan vandaar het tijdelijk ontbreken van mijn column op dé dartsite van Nederland. Ik wil hierbij nogmaals benadrukken dat de redactie van dartfreakz mij een totale vrijbrief hebben gegeven om te schrijven wat ik wil. Ook wanneer de redactie daar eventueel zelf niet mee eens is dan nog plaatsen ze mijn column. Hiervoor is moed vereist. Geniet gewoon van de column ook als je het er niet mee eens bent. Tenslotte is censuur iets van de middeleeuwen.

 
Veel leesplezier

Mister 20

 

De loting is bekend. Iedereen kan hem lezen op het internet of teletekst of waar dan ook. Waar het echt om gaat is het volgende: De Lakeside heeft zijn glans verloren! Of is het zo dat het PDC WK een extra laag vernis heeft gekregen? Ik denk het eerste. De Lakeside heeft totaal geen waarde meer. De BDO heeft een kampioen om je voor te schamen de PDC een professional pure sang!

Hoe kan dit? Daar ga ik het niet over hebben, wat belangrijk is zijn de gevolgen voor de sport en vooral voor de BDO zelf. Elke kijken die gewoon puur voor het darten kijkt en kijkt voor de kwaliteit van het darten is er over eens, de PDC daar gebeurt het. De beste darters ooit, die nog actief gooien, zitten allen bij de PDC. Phil Taylor, Raymond van Barneveld, John Part, Dennis Priestley. De beste toekomstige toppers zitten ook allemaal bij de PDC. James Wade leidt deze karavaan gevolgd door Adrian Lewis, Gary Anderson en bijv. Jelle Klaassen. Om er zo maar even vier te noemen.

De BDO wordt geleid door suffige wollen sokken figuren daar waar de PDC wordt geleidt als een goed geoliede machine met aan het roer een kapitein die weet waar hij heen wilt in plaats van een kapitein die zelf niet door heeft dat zijn schip aan het zinken is. Olly Croft is samen met bijv. Martin Adams te vergelijken met de muziekkanten van de Titanic: Vrolijk spelen ze verder alsof er niets aan de hand is, in werkelijk is hun schip tegen een gigantische ijsschots gebotst (Hearn?) en is het hopeloos aan het zinken. En ze weten dat er te weinig reddingboten zijn. Toch spelen ze verder. Ze ondernemen geen actie. Krampachtig proberen ze de ijsschots weg te drukken, krampachtig proberen ze het prijzengeld ook maar te verhogen, krampachtig proberen ze nog op de tv te komen. Helaas alles ten spijt het zal niet baten. Darten is topsport. Met topsport komt onvermijdelijk de commercie. Deze moet je omarmen, een compromis sluiten.

Men kan veel van Barry Hearn zeggen maar hij snapt dit als geen ander. Hij krijgt gigantische zalen week in week uit vol, kijk alleen maar naar de Premier League, het ligt dus niet aan de sport. Het ligt aan de organisatie en de spelers die jouw organisatie heeft. Niemand kan discussiëren over het talent van de PDC. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat elke PDC wereldkampioen ook wereldkampioen is geworden voor de BDO, hoor ik BDO sympathisanten zeggen.. Maar ja de PDC kent ook pas 3 wereldkampioenen. Echter dit is een argument wat niet meer opgaat. BDO de betere organisatie was, de meest professionele organisatie dan hadden we de PDC nooit gekend. De BDO is slechts een kweekvijver voor de PDC, een soort van jeugdopleiding. Een minor league zoals ze mooi in de VS zeggen. Echter de leiders blijven volhouden dat ook de BDO te vergelijken is met de PDC. Dat is gewoon niet zo, men hoeft alleen maar het prijzengeld én de gemiddeldes naast elkaar te leggen en het verschil wordt beangstigend duidelijk.

Ok, de BDO is dus zo goed als dood. Wat te doen? Hearn wilde het kopen, het beste wat de dartsport ooit had kunnen overkomen. Hij zou alle county systemen behouden dus jong talent kan eigenlijk nog sneller doorstromen. Dartliefhebbers hebben ook niet zoiets als twee WK’s. Vooral dat laatste is natuurlijk belachelijk. Stel je voor, in juni wordt Spanje wereldkampioen. Echter Nederland begint een eigen bond en noemt dat ook het WK. Nederland wint vervolgens van Mongolië, Cuba, Kazachstan, Liechtenstein en in de finale met 211-0 van de Marschall Ilands. Is Nederland dan net zo goed als Spanje? Natuurlijk niet, afschaffen die slappe klets van twee WK’s. Hoe te bepalen welk WK het wordt? Simpel zet de beste 10 spelers van de PDC tegen de 10 beste van de BDO. Croft blijft toch angstvallig vasthouden aan het feit dat ze even sterk zijn, mij lijkt het dan onmogelijk om hier moeilijk over te doen. Winner takes all! Vooruitlopend op de zaken, de PDC wint natuurlijk alle wedstrijden, dus Hearn krijgt zijn zin. Mensen lief wat een genot voor de dartsliefhebber. Martin Adams, altijd sympathiek en zeer principieel, kan zich niet meer verschuilen achter de BDO en moet het opnemen tegen de machtige Phil Taylor. Gary Robson tegen zijn PDC vriend Gary Anderson.

Ziet u het al voor zich? Martin Adams, net nadat hij is afgedroogd door Phil Taylor, schoppend en slaand het podium verlatend. Ondertussen een camera omgooiend en hij drinkt snel 4 pints weg. Martin Adams totaal ziek van een verlies, wetende dat hij weer moet trainen. Dat zien we toch liever? Een professional die er alles aan heeft gedaan om te winnen maar helaas te kort kwam tegen een grootheid. Of Ted Hankey die tijdens het PDC WK totaal uit zijn bol gaat SAMEN met het publiek? Vervolgens haalt John Part echt zijn lightsaber te voorschijn en knalt hij zo Hankey knock-out! Of Trina Gulliver die, nadat Anastasia dat ook had gedaan, Vincent van de Voort totaal alleen achter laat op gigantisch podium. Van de Voort, 2m en 19 cm lang, tranen in zijn ogen besluit spontaan met mannen te gaan daten.

Jaques Nieuwlaat die samen met Sid Wadell zit te schreeuwen als Adrian Lewis een 9-darter gooit.

Stel je eens voor.

Één dartbond. Wat een prachtige wedstrijden voor de boeg! Geen gezeik meer over welke bond beter is. Olly Croft die op zondag een ontbijtje krijgt aangeboden van “zijn” Barry.

Zal het gebeuren? Nee natuurlijk niet. Misschien is het zelfs alleen maar mooier om er enkel over te dromen! Denk er maar is aan tijdens dit WK……

En dan, heel stiekem als er niemand kijkt, steek er een kaarsje voor aan en doe een wens…

Have fun!

Tot een volgende keer, mister 20…