Home Columns Column: Sterke vermoedens dat Phil Taylor letterlijk buitenaards is

Column: Sterke vermoedens dat Phil Taylor letterlijk buitenaards is

Column Harm Mol

Alle woorden die ik uit de Dikke van Dale tover om een synoniem te vinden voor fenomenaal, zijn van toepassing op dit dartswonder. Hij heeft nu al zoveel geschiedenis geschreven, dat dit in de komende decennia niet zal worden geëvenaard. Phil is darten en darten is Phil. Andere darters mogen even aan zijn niveau ruiken en worden dan weer keihard op de plaats gezet. Ja natuurlijk, hij heeft zijn streken en is lang niet altijd even vriendelijk. Zo had hij meerdere confrontaties met onder andere Van Barneveld en ook zijn niet rake dubbel 12 tegen Winstanley verdient geen schoonheidsprijs.

Zijn organisatie de PDC houdt hem regelmatig de hand boven het hoofd. Hij is mede oprichter en grootaandeelhouder en heeft vaak een streepje voor op de rest. Maar bovenal: Hij is fenomenaal goed. Er zijn weinig sporten waar één sporter zolang aan de top heeft gestaan. Hij bepaald al jaren het beeld van de sport en het niveau van de sport.

Nu is natuurlijk de legitieme vraag: “Hoe kan dit? Hoe kan de ene darter zoveel beter zijn dan de rest?” Natuurlijk heeft Phil hier wel eens wat over gezegd. Veel oefenen en serieus voor je sport leven waren de hoofdpunten van zijn uitleg. Ook zijn opmerking: “Veel beginnende darters denken te kunnen stoppen met werken, maar dan begint het werken pas echt!” spreekt voor zichzelf. Maar ook liet hij zich een keer ontvallen dat hij een geheim heeft. Adrian Lewis zou op de hoogte zijn van zijn geheim. Maar waarom oogt Lewis als een normaal mens en staat derde op de Order of Merit en waarom past hij dit geheim niet toe? En waarom oogt Phil meestal buitenaards? Of is dit juist het geheim? Is Phil buitenaards?

In 1947 schrok de wereld op omdat er een ruimteschip zou zijn neergestort bij Roswell in de VS. Het mysterie werd daarna alleen maar groter. Op latere leeftijd getuigden ex militairen en hulpverleners dat er buitenaardse wezens levend waren gered uit het neergestorte ruimteschip. Kijk… en als je miljarden lichtjaren hebt afgelegd en je komt uitgerekend op één van de kleinste planeten terecht, dan moet je redelijk kunnen mikken. Stel nou dat één van die geredde ruimtebewoners tijdens de koffie aan zijn bewaking kon ontsnappen en na vele omzwervingen een warm bedje vond in Stoke on Trent en daar in 1960 een nieuw leven is begonnen. Het kereltje verveelde zich natuurlijk te pletter en vond een aangename afleiding in het spelletje darts.

Nog steeds had hij contact met zijn geboorteplaneet en hij heeft ze gevraagd om wat magisch dartspoeder naar aarde te sturen, zodat hij de beste van de wereld kon worden. En stel nou dat dit gebeurd is en dat het met dat poeder niet helemaal goed ging! Het meeste kwam op Phil terecht, maar door die altijd waaiende wind in Engeland kregen anderen ook een snuifje mee. Dit verklaart meteen dat uit een stad met nauwelijks 240.000 inwoners zoveel goede darters komen. Lewis, Hamilton, Mason, Hankey, White: ze kregen allen ongewild iets van dit magische poeder mee en de naam Stoke on Trent was definitief gevestigd in de dartswereld. Als dit de waarheid is, kunnen veel darters rustig gaan slapen. Ze zullen nooit het niveau van Phil halen want dit niveau is buitenaards. Ze kunnen na iedere nederlaag tegen ons zeggen: “Hier kan een normaal mens niet tegen op!”

Vreemd eigenlijk dat we van veel darters hopen dat ze de beste van de wereld worden en nu Phil dit al jaren is, hopen we allemaal dat hij wat vaker gaat verliezen. Sommigen kijken er zelfs naar uit, dat hij gaat stoppen. Ik ben benieuwd hoe de dartswereld zich staande gaat houden als deze oude vos definitief de pijlen aan de wilgen hangt en misschien wel terugkeert naar zijn eigen planeetje in een ander zonnestelsel. Dan komt er een nieuwe ”beste van de wereld” en misschien wel weer met een buitenaards tintje, maar zo buitenaards als Phil zal geen darter meer zijn.

©Harm Mol