Home Columns Column Mister 20 “Waar zijn z`n ballen gebleven?”

Column Mister 20 “Waar zijn z`n ballen gebleven?”

mister_20

Een paar weken geleden zat ik, zoals een fanatieke dartsvolger beaamt, braaf voor de televisie te wachten op de World Matchplay. Iedereen weet natuurlijk de uitslag. Een vernieuwde Barney gaf Taylor lang tegengas maar uiteindelijk moest hij toch zijn meerdere erkennen. Daar gaan we het nu niet over hebben. Ik wil het eens gaan hebben over de verslaggeving van Sport 1.

Laten we voorop stellen dat ik ontzettend blij ben dat in ieder geval één zender darten nog uitzendt. Dat het achter de decoder zit is jammer maar het is er nog. Dat de zender ook nog eens halverwege een toernooi begint en niet gewoon aan het begin is wel een puntje van kritiek. Vooral als je Sport1 hebt aangeschaft voor het darten. Stel je voor je: Je gaat lekker uit eten in 2-sterren restaurant Beluga (voor de leken: Chef Hans van Wolde zwaait daar de scepter), je bestelt een zes gangen diner maar je krijgt alleen je dessert en je koffie. Daar wordt je natuurlijk niet blij van. Maar uiteindelijk ben je vooral blij dat je tenminste nog iets in je buik hebt. Dat gevoel overheerst soms toch een beetje.

Zoals eerder gezegd, ik zat er klaar voor. Een prachtig toernooi. Ik ben ook altijd benieuwd of er nog nieuwtjes worden geuit door de commentatoren. Niels de Ruiter was voor het toernooi aangesteld als commentator. Niels werkt sinds een aantal maanden ook voor de NDB, een feit dat hij ongeveer een keer of 1490 malen heeft herhaald. Maar hij had geen mening. Ik vind dat als je op televisie wordt gevraagd om je mening dat je deze dan ook behoort te geven. Je zit daar ten slotte niet in je functie als NDB-werknemer. Je komt op de televisie om de wedstrijd van commentaar te voorzien en vervolgens je mening te geven. Iedereen kan vertellen wat men op tv kan zien, daarmee ben je nog geen commentator. Uiteindelijk kwam het op het onderwerp van de twee bonden. De BDO en de PDC. De NDB is natuurlijk van de BDO en daar ligt het hart van de Ruiter. Daar is niets mis mee. Ik heb ook een bepaalde charme voor voetbalvereniging De Beuk Erin uit Oud st. Gastel maar als ze tegen Ajax voetballen ga ik niet vertellen dat het niveau vergelijkbaar is. Dit deed Niels de Ruiter dus wel. Toen er over de verschillen van de PDC en BDO gepraat werd had hij zijn functie binnen de NDB moeten vergeten en gewoon vertellen hoe het zit.
 
De twee beste darters ooit en de twee beste darters van het moment zitten bij de PDC. Er zitten verder nog twee darters in die drie keer wereldkampioen zijn geworden. De darters met de waarschijnlijk sterkste opkomsten zitten bij de PDC. De PDC heeft de grootste toernooien, puur gekeken naar prijzengeld en toeschouwers. De PDC heeft met de Premier League het best bekeken podium gecreëerd voor een samenspel van entertainment en darten. De PDC heeft de sport professioneel gemaakt. Tijdens de wereldkampioenschappen lag het niveau vanaf de laatste 32 tot de finale voor de BDO op 91 gemiddeld en voor de PDC op 98 gemiddeld. Dat had hij moeten vertellen. Hij had moeten vertellen dat bij de BDO de jeugd een betere organisatiestructuur kent. Hij had moeten vertellen dat de BDO soms leukere wedstrijden voort brengt, geen betere maar leukere wedstrijden. De PDC heeft een hoger niveau als de BDO. Dat is een feit. Of het nu komt door Taylor of niet. Het is simpelweg zo dat de PDC tijdens het WK hogere gemiddeldes produceert. En vervolgens had hij zijn mening hier over kunnen laten schijnen. Maar dit deed hij niet. Hij ging op tv praten als een politicus oftewel als een mak lammetje zonder enige vorm van ruggengraat. Waar zijn z’n ballen gebleven? Ik zat mij groen en geel te ergeren. Waarom toch altijd zo bang om de waarheid te vertellen? Beide bonden hebben goede en slechte punten. Dat is een feit. Maar hij bleef er omheen praten, dat is zijn sterkste punt. Alle spelers zijn vriendjes en we gaan samen op vakantie naar de Ardennen waar we onder een prachtig bereide maaltijd van Martin Fitzmaurice elkaar de diepste geheimen vertellen. Dit schrijven we vervolgens op in ons dagboek die we daarna snel afsluiten met een slotje. Dan heb ik liever een snauwende Eric Bristow die voorspeld dat Taylor het moeilijk krijgt of een Harrington die voorspelt dat Barney over de hill is en vervolgens toegeeft dat hij fout zat. Daar heb je iets aan, want daar kijk je graag na.

Toch maar eens kijken hoe het met Sky Sports zit…

Redactionele noot: De columnisten van dartfreakz.nl zijn vrij in het schrijven van de column. Censuur wordt niet toegepast door Dartfreakz.nl. Een columnist schrijft enkel en alleen op persoonlijke titel. Dartfreakz.nl is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor uitspraken die gedaan worden door onze columnisten.