Home algemeen nieuws Column: Op naar de Champs élysees met Van Gerwen als winnaar

Column: Op naar de Champs élysees met Van Gerwen als winnaar

Column Harm Mol

RTL7, onze dartszender, maakt er in de ogen ven vele dartsliefhebbers een potje van! Sterker nog! Volgens sommigen zijn ze totaal van de pot gerukt! Wat heeft deze idiote zender zich in de kop gehaald? Nou, ze hebben besloten om Tour du jour om half elf te herhalen. In plaats van een complete uitzending van de World Matchplay krijgen we Wilfred Genee en kompanen voorgeschoteld. Een schande! Volgens vele dartsliefhebbers en dat laten ze op social media blijken ook. De grofste verwensingen vliegen over mijn beeldscherm.

Om half negen is de reguliere uitzending van de tourdag met de strak gekapte, brylcreem verslindende, nu met nesthaar, ruziezoekende, eigen grapjes lachende, laptop loerende presentator. Maar omdat er zomers nogal veel kijkers tot redelijk laat buiten bij de barbecue blijven zitten, herhalen ze om half elf de uitzending.

Darts is voor velen een wintersport. De competities liggen stil en de meeste pijltjeswerpers liggen met een flesje van het één of het ander in de zon, om hun teleurstellende resultaten van de afgelopen seizoen te verwerken. Laptopje mee naar buiten om vrolijk vleesverbrandend via een illegale stream te zien hoe de meeste Nederlanders er in de eerste ronde uitvliegen. Ja, illegale stream! Want RTL moet niet denken dat wij pijltjeskijkers gaan betalen om naar onze sport te mogen kijken! Nee! Ze mogen het ons gratis aanbieden en anders steken ze het maar op een plek, waar de zon niet schijnt! Wat denken ze toch wel dat veredelde SBS6!

Ik ben een behoorlijke wielersportfan. Ik probeer ’s middags altijd op tijd te zijn voor het slot van een etappe. Geweldige beelden van uitgeputte fietsers richting Alpe d’huez, van sjorrende sprinters die met ruim zestig per uur richting finish vallen. Van lange vluchtpogingen die negen van de tien keer in de laatste kilometers teniet worden gedaan. Heerlijk! En het dopingverhaal? Ach, noem me één sport die dopingvrij is! Ik kan er geen bedenken!

Met mooi weer zie ik de uitzending van half negen meestal niet en dat bevalt me prima! Half tien op de bank en eerst darten en daarna genieten van Michael Boogerd en Eddy Plankaert, dan weer een dartspartij en de hoogtepunten van de andere partijen en dan snel naar bed! Een ideale sportavond. Ik kan er prima mee leven. Sappige verhalen van Eddy of kijken naar een Suljovic, die niet eens weet hoelang een partij duurt. Een breed lachende Boogerd of een Andrew Gilding? Zeg nou zelf! De keuze is toch niet zo moeilijk? En met enige vertraging of in samenvatting kunnen we het darten nog prima volgen.

De darters en de dartskijkers die nu tekeer gaan, omdat er aan hun uitzendschema gesleuteld wordt, maar ondertussen wel een onbetaalde stream opzoeken, moeten maar eens kritisch in de spiegel kijken! Om dan tot de conclusie te komen, dat darten een geweldige sport is met prachtige hoogtepunten, maar ook vaak saai. Leg je erbij neer, dat er meer wielersport- en voetballiefhebbers zijn dan dartsliefhebbers. En degenen die lopen te mekkeren maar ondertussen naar een onbetaalde stream kijken, mogen wat mij betreft heel snel hun mond houden.

Alle darten live op tv zou ideaal zijn. Niet haalbaar, maar wel de natte droom van iedere dartsdiehard, met dit RTL7 alternatief kan ik prima leven. Op naar de Champs élysees met Van Gerwen als winnaar!