Home Columns Danny Koenen “Darten een topsport of kroegsport”

Danny Koenen “Darten een topsport of kroegsport”

Column_Danny_mijn_visie

Het leek me leuk om dit eens aan te kaarten. Is darten een kroegsport of toch echt een topsport. Ik denk dat het geheel aan de instelling ligt van degene die aan het darten is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de echte top zie je dat ze het talent hebben en dus ook de mogelijkheden om grote toernooien te spelen. De meeste zullen dan ook het maximale eruit willen halen en dus zo goed mogelijk voorbereid willen zijn voor iedere wedstrijd. Sommigen zorgen ervoor dat ze topfit zijn en dit doen ze dan natuurlijk om goed voorbereid te zijn op langere wedstrijden. Anderen willen het hoofd zo leeg mogelijk hebben en doen dus aan yoga of zoeken een andere manier om ontspanning te vinden. Mark Dudbridge is hier een voorbeeld van. Op zijn twitter laat hij regelmatig weten dat dit voor hem een fijne manier is om rust te vinden voor een partij. De spelers die er op deze manier voor gaan vind ik echte topsporters. Natuurlijk het is vooral mentaal maar naar mate de wedstrijden langer worden is het ook lichamelijk zwaar.

Je hebt ook spelers die anders omgaan met hun talenten. Andy Fordham was hier vroeger het grootste voorbeeld van. Hij dronk voor iedere wedstrijd de nodige biertjes om daarna de Lakeside te winnen. Natuurlijk is het ook een manier om je hoofd leeg te krijgen maar uiteindelijk zal je lichaam al die drank niet meer aan kunnen. Voor Fordham heeft dit jaren goed gewerkt maar sinds hij te horen kreeg dat de drank levensbedreigend begon te worden is er voor hem veel verandert. Fordham is sindsdien enorm veel afgevallen, overgestapt naar de PDC en een stuk minder aan het darten op professioneel niveau. Persoonlijk vind ik dit jammer omdat Fordham voor mij iemand is die echt bij de dartswereld hoort. Maar om Fordham nu een topsporter te noemen vind ik wat ver gaan. Hij heeft enorm veel talent en wist in combinatie met de drank jaren topprestaties neer te zetten. Maar de vraag is kan hij zonder drank de enorme druk ook aan? Ik ziet het helaas niet gebeuren.

Als laatste wil ik het kroegverhaal nog eens even aan kaarten. Veel mensen gooien één keer per week of vaker een pijltje in de kroeg. Is dit dan een topsport of toch echt een kroegsport? Misschien wel een combinatie. Als je volop bezig bent met de wedstrijd probeer je er het beste van te maken. Gooi je na de wedstrijd nog een pijltje voor de lol dan kan het misschien wel een kroegsport genoemd worden. Maar ook hier kan je er vol voor gaan en dan ben je dus prestatiegericht bezig. En als je er prestatiegericht mee bezig bent dan vind ik het toch echt topsport.

Kortom het blijft een lastig verhaal. Voor sommige mensen is darten niet eens een sport. Dit vind ik helemaal te gek voor woorden. Deze mensen hebben waarschijnlijk nog nooit zelf een pijltje gegooid en zijn van mening “Ach het is niet meer dan een pijltje gooien”. Hier ben ik het zelf helemaal niet mee eens aangezien het enorm veel energie kost. Vooral de concentratie vasthouden, zeker bij een lange partij.

Als laatste heb ik deze vraag aan jullie. Darten, een kroegsport of topsport en waarom?