Home Columns Danny Koenen “Oranje inspiratiebron voor Nederlandse darters”

Danny Koenen “Oranje inspiratiebron voor Nederlandse darters”

Column_Danny_mijn_visie

Hebben jullie ook allemaal genoten van een geweldig WK voetbal? Ik wel in ieder geval! Natuurlijk hebben we net niet gewonnen maar we eisen met zo’n klein landje wel gewoon even de tweede plek op. Zelfs een land genaamd Brazilië met maar liefst 200 miljoen inwoners kon het Oranje van Bert van Marwijk niet stoppen, oranje ging maar door. Na de overwinning op Brazilië begon ons land langzaam te kantelen en toen we de finale wisten te bereiken stond de wereld voor 16 miljoen mensen helemaal op de kop. Limburgers voelde de frisse wind van de Noordzee en Groningers genoten van de extreme hitte in het zuiden van het land. Hoe dan ook, het gaf mij een geweldig gevoel en ik had zeker gedacht dat we die Spanjaarden ook nog gingen oprollen. Helaas lukte dit niet maar we kunnen wel terugkijken op een spannend, geslaagd en te gek maandje. Dat het voor de derde keer net niet gelukt is, is natuurlijk jammer. Zeker als je nagaat dat het alweer 32 jaar geleden was dat we in de finale van het WK voetbal stonden. De laatste keer dat er een Nederlander in een WK finale stond tijdens het darten is gelukkig minder lang geleden. In 2009 wist Raymond van Barneveld hier nog te staan.

Na dit mooie WK voetbal hoop ik dat de darters hieruit inspiratie op hebben gedaan. Iedereen in Nederland was vrolijk en leefde helemaal mee met het WK voetbal. Zelfs de mensen die normaal het spelletje totaal niet volgen. Kortom de WK koorts sloeg genadeloos toe. Mensen die normaal niet eens wisten dat een bal rond was voelde zich nu ineens mede bondscoach. Ik hoop zo dat dit met darten ook gebeurd. Het land dat helemaal meeleeft als van Barneveld een 9-darter uit zijn hoge hoed tovert. En dan nog het raceteam Jelle Klaasen, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen die de pijlen met een snelheid van een raket naar het bord slingeren. Dan is er nog publiekslieveling Co Stompe die zelfs de Engelsen weet te overtuigen om achter hem te staan. Co Stompe is iemand die wel weet hoe je het publiek op je hand moet krijgen. Dit bleek wel weer op het afgelopen PDC WK. De opkomst van Stompe was misschien nog wel indrukwekkender dan die van mister Wayne Mardle himself. Ik zie hem nog staan tussen die twee dames met zijn duim omhoog en dacht bij mezelf “Co je moet dadelijk nog wel tegen een Mark Dudbridge gooien”. Het bleek geen enkel probleem. In een hoogstaande partij won de Nederlander van Dudbridge. Blijkbaar komt Stompe op deze manier het beste uit de voeten. Ik kan me voorstellen dat het een vorm van ontspanning is als je op deze manier van de opkomst geniet.

Wat ik de komende tijd vooral hoop te zien is een Raymond van Barneveld die met de werklust van Dirk Kuyt zijn wedstrijden één voor één binnen sleept. En dan ook de wedstrijden waarin het bij hem zelf niet loopt. Als een echte leeuw met een oranje hart vechten voor elk leg. Ik las op de twitter van Raymond dat hij er bij was tijdens de halve finale en finale van het WK voetbal. Kortom hij heeft gezien hoe het kan. Never give up! Verder hoop ik dat Co Stompe lekker vrolijk blijft doen. Is toch genieten die opkomst van ‘The Machstick’. Stompe komt over als iemand die echt geniet van het spelletje, keer op keer weer. Jelle Klaasen en Vincent van der Voort die met de snelheid en dreiging van Arjen Robben blijven speren. Zo zie je hem niet en zo slaat die genadeloos toe. Met pieken en dalen, net als Jelle Klaasen en Vincent van der Voort. De ene leg gooien ze iedere beurt twee triples en de leg erop kan het totaal omgekeerd zijn. Echt genieten om naar zo’n snelle spelers te kijken. Erg onvoorspelbaar, maar ow zo goed!

Kortom ik zie genoeg kansen voor de oranje klanten de komende tijd. Er zijn al meer toernooien gewonnen dan het vorige jaar en ik denk dat er nog wel een aantal bij gaan komen. Het Engelse voetbalteam kwam totaal niet uit de verf en ik hoop stiekem dat dit ook de Engelse darters geraakt heeft. Tuurlijk voetbal en darten totaal andere sport maar een WK Voetbal dat kijkt iedereen. Iedereen beleefd het op zijn eigen manier de ene in de kroeg de andere thuis voor de tv en andere weer op een groot plein waar overdreven veel mensen aanwezig zijn. Wat een drukte, wat een sfeer en wat was het mooi! En ik ben een echte voetbal gek maar darten doet me misschien nog wel meer, daarom is het nu tijd om de voetbalschoenen aan de kant te gooien en de dartpijlen weer op te pakken!