Home Columns Danny Koenen “Waar ligt het hoogtepunt bij Phil Taylor”

Danny Koenen “Waar ligt het hoogtepunt bij Phil Taylor”

Column_Danny_mijn_visie

Hoe kan het zo zijn dat één man zoveel beter kan gooien dan de rest? Met die ene man bedoel ik natuurlijk Phil Tayor, bijgenaamd ‘The Power’ en al jaren niet weg te denken uit de dartswereld. Sterker nog Taylor is de man die iedereen wil verslaan. Keer op keer hopen we dat Taylor verslagen wordt om zo de spanning in de dartswereld terug te brengen. Tot nu toe gebeurt dit zelden omdat hij gewoon gek is op het spelletje en altijd er 100% voor zal gaan. Gooit zijn tegenstander 105 gemiddeld, dan gooit Taylor gewoonweg 115 gemiddeld. Hij steekt dan ook met kop en schouders boven de rest uit.

Bij de PDC is er voldoende concurrentie voor Taylor maar iedere keer als het er echt op aan komt lijkt het alsof hij zijn tegenstander een bepaalde angst geeft. Een Simon Whitlock bijvoorbeeld gooit het gehele toernooi ijzersterk, mag daardoor tegen Taylor aantreden, gooit wederom een gemiddelde waarvan de meeste onder de indruk zouden zijn maar blijkt dan alsnog kansloos. Whitlock is op dit moment misschien wel de grootste bedreiging voor Taylor, en de man uit Stoke-on-Trent lijkt dit in de gaten te hebben. Hij lijkt nu Whitlock keer op keer pijn te willen doen zodat hij problemen in de toekomst tegen gaat. Whitlock is natuurlijk echt in opmars en heeft nog niet zoveel nederlagen tegen Taylor gehad, maar hoe zal het hem vergaan als hij meerdere nederlagen te verwerken krijgt. Zal hij mentaal sterk blijven of zal hij ook het vertrouwen en misschien wel het plezier verliezen, net zo als Taylor dit ook al jaren met Raymond van Barneveld gedaan heeft. Toen de Nederlander net overstapte naar de PDC wist hij nog regelmatig te winnen van zijn grootste concurrent. De laatste jaren is dit echter niet meer het geval. Het lijkt erop dat het vertrouwen in een overwinning op ‘The Power’ vergezocht is, wat natuurlijk volkomen begrijpbaar is. Taylor lijkt er ook geen genoeg van te krijgen en gaat maar door. Toernooizeges, 118.66 gemiddeld noteren, twee 9-darters in één partij en dan ook nog doodleuk zeggen dat drie 9-darters in één partij ook moet kunnen. Het publiek staat al op de banken bij één 9-darter, laat staan bij twee en wat moet er dan wel niet gebeuren bij drie 9-darters in één partij? Volgens mij wordt dan de hele arena afgebroken van vreugde. Waarna Taylor waarschijnlijk zou zeggen, vier moet ook kunnen. Mocht dat gebeuren dan zal Sid Waddell zich zorgen moeten gaan maken om zijn stem aangezien hij altijd met grote enthousiasme deze hoogtepunten weet te verwoorden.

Hoe dan ook ze zeggen altijd je moet stoppen op je hoogtepunt, ik vraag me af waar het hoogtepunt bij Taylor dan ligt. Die twee 9-darters in één partij waren het niet, aangezien hij nog altijd druk bezig is met toernooien winnen. Tijdens de UK Open gooide hij in zijn partij een gemiddelde van 118.66, ook dit bleek niet genoeg. Vijftien keer het WK, tien keer de Matchplay en dan ook nog is negen keer de World Grand Prix. Genoeg? Nee, voor deze dartfreak niet, hij gaat maar door. Kortom hij wil altijd meer en dit houd hem gemotiveerd. Ik denk daardoor dat hij zelfs nog helemaal niet aan stoppen denkt. Mocht die ooit stoppen en er staat iemand anders op die toernooi na toernooi begint te winnen, bijvoorbeeld een James Wade of Adrian Lewis of misschien wel heel iemand anders, dan zal die gene altijd blijven horen “Als Taylor nog speelde zou je dit dan ook kunnen?” Vast niet want ‘The Power’ heeft al jaren bewezen dat geen enkele speler aan hem kan tippen.

Wat moet er gebeuren om hem te verslaan? Ten eerste moeten ze niet meteen bang worden als ze Phil Taylor als tegenstander zien op papier, ook hij is maar een mens. Hij mag dan wel keer op keer hoge gemiddeldes gooien, maar als je hem onder druk houdt en je kansen pakt is hij ook te verslaan. Paul Nicholson bewees dit nog op het begin van dit jaar met een fantastische overwinning tijdens de Players Championship Finals. Nicholson is één van die spelers die nergens bang voor is en zijn tegenstander als een vijand ziet op het podium. Dit deed hij bij Taylor niet anders en hoe dit uitpakte die dag is geschiedenis. Hij hield ‘The Power’ constant onder druk, pakte zijn kansen en kaapte zomaar even een televisietoernooi voor Taylor zijn neus weg. Verder valt het me op dat Taylor iedereen een geweldige speler noemt nadat hij tegen een bepaald iemand gespeeld heeft. Laatst versloeg hij Kevin Painter met 9-0 en na de partij beweerde hij dat een gemiddelde van 118.66 nodig was om Painter te verslaan. Naar mijn mening gooit Painter amper een gemiddelde van boven de 100? Die avond kwam hij trouwens niet eens aan de 90. Ik denk dat Taylor op deze manier in zijn interviews reageerd omdat hij zijn tegenstander niet kwaad wil maken, mocht hij dit wel doen dan zijn ze tien keer gevaarlijker voor hem! De onbetwiste nummer één van de wereld weet dit en speelt er op deze manier op in. Ik hoop dat ze hem weer als echte vijand gaan zien op het podium, Dat is de enige manier om van hem te winnen. Zolang ze te lief blijven en teveel respect voor hem blijven houden zie ik dit niet gebeuren.

Zijn er dan überhaupt wel spelers die van hem kunnen winnen? Naar mijn mening zijn er een aantal goede kanshebbers. Op dit moment zijn waarschijnlijk James Wade, Simon Whitlock, Paul Nicholson, Adrian Lewis, Mervyn King en Raymond van Barneveld, mits hij het vertrouwen erin heeft, de beste kanshebbers. De Schot Gary Anderson geef ik ook een goede kans, maar dan zal hij wel zijn dubbels beter moeten gaan raken. Scorend helemaal geweldig, maar zijn dubbels laten hem nog regelmatig in de steek. Om terug te komen op het vertrouwen, deze kwestie geldt eigenlijk voor al deze spelers. Zolang dat er niet is zullen ze hem ook absoluut niet verslaan. Ik hoop in ieder geval dat een aantal van deze mannen gaan opstaan en een offensief gaan beginnen. Want ik blijf volhouden, en dat doe ik al jaren, Taylor is en blijft een mens en hij is absoluut te verslaan. Ik verwacht dat dit zeer spoedig ook meer en meer zal gebeuren.

Natuurlijk is dit misschien wel heel optimistisch, maar willen we niet stiekem allemaal dat er meer concurrentie komt voor deze legende? Daarmee vraag ik me ook meteen de volgende dingen af. Hoever kan het niveau van het darten nog omhoog? Wie kan er mee? Wie zal er achter blijven? We zullen het de komende tijd gaan zien. De heer Taylor verdient in ieder geval veel respect voor al zijn prestaties, ongekend!