Niels de Ruiter "Terugblik op een succesvol Dutch Open 2012" Columns
Columns

Niels de Ruiter "Terugblik op een succesvol Dutch Open 2012"

Niels de Ruiter "Terugblik op een succesvol Dutch Open 2012"

Hoewel de dagen tijdens de wintermaanden korter zijn, draait het bondskantoor van de NDB juist op volle toeren. In december wordt het Rankingseizoen afgesloten met de Gesloten Nederlandse Kampioenschappen, aan het begin van het nieuwe jaar zijn alle ogen gericht op de Lakeside en in februari reist menig Nederlands dartsliefhebber af naar Veldhoven voor de Dutch Open Darts. Ik geef de lezers van deze nieuwsbrief graag een kleine blik achter de schermen van het grootste dartstoernooi ter wereld!

Na de evaluatie van de 2011 editie bleek al snel dat de vernieuwde opzet, bestaande uit het terugbrengen van het toernooi naar drie speeldagen, extra speelronden op de zondag en toevoegen van de Dutch Open Youth succesvol was. Met deze basis zijn we toe gaan werken naar de 2012 editie met als hoogste prioriteit het minimaal handhaven van de huidige deelnemersaantallen en uitbreiden van aandacht voor het evenement via verschillende mediakanalen. Na afronding van deze evaluatie en opstellen van het nieuwe toernooiplan was het in oktober tijd om de compleet vernieuwde website te lanceren en de inschrijving te openen. Door uitgebreide en doelgerichte promotie van het evenement en verbetering van de inschrijfprocedure wisten vele deelnemers de website in een vroeg stadium te vinden.

Dankzij onder andere het uitgebreide aandacht van RTL7 aan de dartssport constateerden we tijdens een tussenpeiling in december al hogere inschrijvingsaantallen in vergelijk met de vorige editie. Vlak voor de(geweldige!) Lakeside finale van Christian Kist besloten we de inschrijving alsnog met een week te verlengen waardoor de laatste twijfelaars nog overstag konden gaan. Uiteindelijk mochten we de inschrijving sluiten met maar liefs 3.568 darters. De eerste stijging sinds 2004, en een flinke ook!

Een dergelijk groot deelnemersveld verdient natuurlijk een breed publiek. Na diverse gesprekken en contactmomenten met verschillende mediapartijen konden we begin januari eindelijk definitief meedelen dat het toernooi, na een aantal jaren van afwezigheid, terug zou komen op de televisie en internet. Helaas niet live op televisie, maar wel in de vorm van ‘highlights’ op Eurosport waardoor de finale van de dames en heren op zondagavond in ongeveer 20 landen te zien was. De uitzending is een week lang doordeweeksherhaald en heeft uiteindelijk 3,5 miljoen kijkers bereikt via Eurosport. Hiervan keken 647.000 mensen de gehele uitzending van 50 minuten. Naast registratie op televisie was het gehele podiumprogramma wel live te volgen via de stream op www.dutchopendarts.nl die vervolgens werd overgenomen door o.a. Telesport (Telegraaf) en omroep Brabant. Met 12.000 unieke kijkers een succesvol initiatief! De berichtgeving van de NDB zijn voor, tijdens en na het evenement overgenomen door de schrijvende pers en ook de social media bleek erg gewaardeerd. Via twitter (#DOdarts) werd live verslag gedaan van de toernooidagen en de Dutch Open is inmiddels ook op Facebook terug te vinden.

Op sportief en organisatorisch vlak mogen we met trots terugkijken op een geslaagd toernooi, waarvoor natuurlijk ook dank aan onze sponsors Dartstars en Winmau, adverteerders en activiteiten van de standhouders. Het goede doel KiKa was met een stand aanwezig tijdens de Dutch Open Darts waarvoor eregast Shaun Greatbatch vanwege het 10-jarig jubileum van zijn live 9-darter zijn speelshirt beschikbaar stelde. Gedurende de wedstrijddagen konden deelnemers en toeschouwers ‘bullen voor KiKa’ waarvan de opbrengst, net als het geveilde Greatbatch shirt, volledig naar KiKa is gegaan.

Lakeside winnaars Anastasia Dobromyslova en Christian Kist waren bereid tijdens de Dutch Open Youth een handtekeningensessie te verzorgen voor de aanwezige jeugdspelers. Een prachtig moment waar de NDB beide spelers erg dankbaar voor is. Verspreid over de speelhallen hingen levensgrote felicitatie posters om Christian extra te waarderen voor zijn prestaties tijdens de Lakeside.

In de feesttent was het zoals gebruikelijk carnavalesk gezellig en de wedstrijden verliepen dankzij de ervaren officialploeg vrijwel exact volgens planning. Gelukkig wist NH Conference Centre Koningshof de ijskoude buitentemperatuur prima te weren en hebben we vele bezoekers mogen begroeten (zaterdag ruim 1000 toeschouwers!).

De finaledag was één groot spektakel met een geweldige sfeer in de zaal. Naast de finales worden traditiegetrouw spelers gehuldigd op het podium. Het EK jeugd jongensteam (goud), Francis Hoenselaar (afscheid Nederlandse selectie) en natuurlijk Christian Kist en Wesley Harms (winnaar en halve finalist Lakeside 2012) kregen het respect en applaus die ze verdienden, het moment van Shaun Greatbatch was memorabel te noemen. Wegens het eerder genoemde 10-jarig jubileum van zijn live 9-darter in 2002 is Shaun Greatbatch in het zonnetje gezet en waren de beelden van zijn topprestatie nog eenmaal op de schermen te zien. De zaal ontplofte na de beroemde 141 finish met een geëmotioneerde Greatbatch als gevolg. Een prachtig moment. Het aanwezige publiek bleef tot en met de laatste pijl meegenieten waardoor de Dutch Open Darts 2012 met prachtige winnaars de verdiende afsluiting kreeg.

Maar, let wel, we zijn er nog niet. De Dutch Open Darts blijft qua opzet een uniek maar ook zeker een veeleisend dartstoernooi. Dankzij de medewerking van maar liefs 60 (!) ervaren officials en nauwe samenwerking met sponsors en leveranciers is een toernooi als de Dutch Open mogelijk. Samenwerkingsvormen met nieuwe partijen en sponsors blijft het belangrijkste aandachtspunt om het evenement in deze opzet ook de komende jaren te blijven organiseren. Laat de 2012 editie hiervoor de eerste stap zijn, noteert u vooral het eerste weekend van februari 2013 alvast in uw agenda.

Alle deelnemers, toeschouwers, sponsors, standhouders, adverteerders, officials en NDB collega’s nogmaals bedankt voor een prachtig evenement.

Voor meer nieuws namens de Nederlandse Darts Bond verwijzen we je graag naar deze pagina waar de volledige nieuwsbrief is te lezen.

Tekst: Niels de Ruiter / Toernooidirecteur Dutch Open Darts
.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws