Home Columns Column Mister 20 “Wil de echte Raymond opstaan”

Column Mister 20 “Wil de echte Raymond opstaan”

mister_20

Raymond van Barneveld. Welke associaties roept dat bij zowel de gemiddelde Nederlander als de dartsliefhebber op? Veel natuurlijk, te veel om hier op te schrijven. Echter wat als een paal boven water staat is dat iedereen in Nederland hem kent als de grootste dartspeler die Nederland ooit heeft voortgebracht. Ondanks de beloftes van jonge spelers als van Gerwen, Klaasen en Greebe is het nog steeds maar één iemand die Nederland vertegenwoordigt tegen de wereldtop en dat is van Barneveld. Jarenlang gezien als dé man die het Taylor moeilijk zou maken. En van Barneveld heeft ook bewezen dat hij eigenlijk de enige is die het Taylor in een lange wedstrijd vaker dan één keer moeilijk kan maken. Zijn prachtige manier van gooien is een, zoals de Engelse dat mooi kunnen zeggen, “poetry in motion”. Vertaald: Een gedicht in beweging. Dus vloeiend, snel en zonder haperingen. Van Barneveld in vorm is een dartsspeler die samen met Taylor aan de bovenkant van de voedselketen zit. Dus in godsnaam: Wat is er met onze Nederlandse trots aan de hand?

Natuurlijk zou ik hier heel makkelijk negatieve aspecten over Raymond’s spel kunnen neer kalken. Geen vechtersmentaliteit, dood geknuppeld door Taylor, te arrogant, geen drive meer. Ik doe het echter niet. Het komt goed. Let maar op. Van Barneveld zit in een dipje waarin elke topsporter wel eens komt. Taylor heeft het ook gehad. Het jaar dat de grote John Part het WK won. Taylor is eruit gekomen alsof die een tweede jeugd inging. Ik hoop en ga ervan uit dat Barney dat ook gaat doen. Hij heeft, in mijn ogen, het grootste “gooi” talent. Groter als Taylor of wie dan ook. De enige die in de buurt komt is Lewis maar die heeft een mentale weerbaarheid van een suikerspin. Barney twijfelt te veel aan zichzelf terwijl dit helemaal niet hoeft.

Dus om even om direct tegen Barney zelf te spreken: Ga terug naar je oude pijlen, je oude flights en je oude blauw/grijzige shirt met Barney achterop en schop iedereen weer op zijn schenen. Taylor onverslaanbaar? Dat is klets en dat weet jij ook. Ga gewoon staan en doe waar je goed in bent: die triple twintig totaal verkrachten! Ik hoor je denken: Taylor gooit 105 gemiddeld…. Dikke vette pech voor Taylor dan, ga jij toch lekker overheen? Vanavond kan je een mooi gebaar naar Taylor maken door zijn protégé een totale vernedering te geven. Luister Barney, jij bent de man die het Stroke-on-Trent imperium moet afslachten. Dus niet tegen luchtkastelen vechten als een moderne Don Quichot. Nee, als een moderne King Arthur ga jij je land terugpakken wat altijd van jou is geweest. Flikker al die oude pijlen weg en pak je oude vertrouwde Exalibur weer op. Three darts to rule them all! Taylor mag jouw hofnar worden, iemand die af en toe jou entertaint. Maar zoals ik net al zei, eerst komt vanavond Lewis aan de beurt. Dat mannetje wat getraind is door jouw grootste vijand. Het wordt tijd dat jij je echt gaat toe-eigenen wat jou toe behoort. Dus slacht de eerste ridder van Taylor af en begin aan een nieuw tijdperk. Het tijdperk van Knight Barney. Ik weet zeker dat heel Nederland en vooral de Nederlandse dartsliefhebbers als ridders jou zullen volgen. Misschien vormen we zelfs wel een “army” voor je….

En mocht je me ooit nog nodig hebben hoef je dat niet te zeggen. Ik voel dat aan.

Mister “Merlijn” 20