Home algemeen nieuws Wright en Smith naar halve finales, wereldkampioen Price uitgeschakeld ondanks matchdarts

Wright en Smith naar halve finales, wereldkampioen Price uitgeschakeld ondanks matchdarts

WILLIAM HILL WORLD DARTS CHAMPIONSHIP 2022 ALEXANDRA PALACE, LONDON PIC;LAWRENCE LUSTIG ROUND4 JONNY CLAYTON V MICHAEL SMITH MICHAEL SMITH IN ACTION

Zaterdag 1 januari 2022 is de kwartfinaledag van het WK 2022. In de middag zagen we al twee gespeelde kwartfinales, waarin James Wade voorbij ging aan Mervyn King en Gary Anderson won van Luke Humphries. Er zijn dus nog twee plekken in de halve finales waar om te strijden valt. Ook in de twee kwartfinales die in deze avondsessie gespeeld zullen worden, is het format best of 9 sets. In de eerste halve finale zal Peter Wright het podium betreden om het op te nemen tegen de outsider in Callan Rydz. De winnaar van deze partij weet zijn tegenstander al, want dat is Gary Anderson. Ook tegenstander van de winnaar van de laatste kwartfinale weet zijn tegenstander al. James Wade won vanmiddag namelijk. De regerend wereldkampioen Gerwyn Price zal het in die laatste kwartfinale opnemen tegen Bullyboy Michael Smith, die in een thriller van Jonny Clayton won bij de laatste 16, zoals we allemaal natuurlijk nog wel kunnen herinneren. 

Hieronder kunt u het live verslag volgen om alles wat betreft de laatste twee kwartfinales. Daarnaast zien de wedstrijden weer live te kijken bij RTL7Darts en Videoland. 

Peter Wright (99,75/33%) 5 – 4 Callan Rydz (97,80/42%)
0-3, 2-3, 3-1, 1-3, 3-1, 3-2, 1-3, 3-0, 4-2
De underdog Callan Rydz mocht de partij beginnen tegen de favoriet Peter Wright en hij hield de eerste leg op een spectaculaire manier met een 152-finish op dubbel 16 voor een 12-darter. Wright wist in de tweede leg de eigen leg niet te houden in 15-darts en dat werd meteen afgestraft door Rydz die dat wel deed. Zo werd de eerste break al snel een feit voor de jonge Engelsman. Met nogmaals een 15-darter verzilverde Rydz die break met een 94-finish op de dubbel 20. Daarmee hield Rydz de eerste set met 3-0

Wright mocht zijn eigen tweede set beginnen tegen Rydz, die in de eerste set boven de 110 gemiddeld gooide. In de eerste leg begon Snakebite erg goed, maar hij vond de dubbels niet. Daar wist Callan Rydz van te profiteren met zijn tweede 100+ finish van maar liefst 106. Hij brak de Schot dus meteen. In de tweede leg miste Rydz zijn eerste finish en daar profiteerde Wright direct van via dubbel 10 en maakte zo de break dus ongedaan. Net zoals in de eerste leg van de set miste Wright een aantal dubbels en dat werd afgestraft door Rydz met een 106-finish. Maar Rydz begon minder te scoren in zijn leg daarna. Daardoor kreeg Wright de kans om op 2-2 te komen en gooide de dubbel 20 nu ook, na al vele missers van hem. Echter, in de beslissende leg scoorde Wright te weinig, waardoor Rydz een 105-finish gooide om de leg en ook de set af te pakken.

Rydz had nu het voordeel in de partij in handen en mocht de derde set ook nog eens zelf beginnen. Is er een verrassing in de maak? Wright wist goed uit de tweede pauze te komen en brak meteen via dubbel 15 om het voordeel in de set te pakken. In de tweede leg had Wright wederom veel problemen met de dubbels, en Rydz mist geen kansen. Zo werd er via dubbel 5 dus meteen teruggebroken en kon de Schot weer overnieuw beginnen. Een leg later viel de dubbel wel voor Wright vanaf een 112-finish en dus werd de derde break oprij een feit. De vierde leg ging voor de verandering met de darts mee en dus pakte Wright de set van de jonge Rydz af met 3-1.

Nu Wright de vorige set van Rydz had afgepakt, mocht Snakebite zelf aan de vierde set beginnen om de stand in sets gelijk te trekken. De eerste leg hield hij via dubbel 20. In de tweede leg wist de ongeplaatste Rydz de stand in de set weer gelijk te brengen door dubbel 16 te gooien. Callan Rydz bleef erg effectief op zijn finishes en toen Wright 84 miste in de derde leg, gooide hij 97 uit om de break te plaatsen. Daardoor kwam hij op setpoint. In de vierde leg kreeg Rydz alle tijd van Wright en daardoor kon Rydz de set pakken. Dat deed hij uiteindelijk via dubbel 2.

Wright kon dus nu weer overnieuw beginnen met terugkomen en moest dat nu ook nog eens gaan doen in de set van Rydz, want die mocht de vijfde set beginnen. In de eerste leg wist Wright een 140-finish te gooien met tweemaal dubbel 20 en daardoor brak hij meteen in de eerste leg, maar dat biedt geen garantie gezien het scoreverloop van de partij. Met een 91-finish wist Wright de break nu te verzilveren en kwam daarmee dus op 2-0. Rydz hield de derde leg van de set met een knappe 71-finish waardoor de druk op Wright bleef en hij zijn goede finishpercentage in stand hield. In de vierde leg van de set wist Wright de set met de darts mee te winnen via een 84-finish, waardoor hij nu op 3-2 kwam in sets.

De Schotse slang mocht de zesde set beginnen en omdat Rydz heb scorend niet bij kon houden, ging de eerste leg met de darts mee via dubbel 20. Wright voerde de druk op in de tweede leg, maar Rydz redde zichzelf met een 88-finish, waardoor hij zijn eigen leg hield. Peter Wright begon de derde leg met acht perfecte darts, maar miste jammer genoeg de dubbel 12 voor de 9-darter. Even later gooide hij wel de dubbel 6 voor de 10-darter. In de vierde leg gooide Rydz de 141-finish wel uit, maar had daarvoor de zes perfecte darts niet. Daardoor kwam er een cruciale vijfde leg aan te pas. In die leg miste Rydz een dart op dubbel 20, die hem duur kwam te staan. Wright gooide namelijk een 96-finish uit, waardoor hij de zesde set pakte.

De zevende set mocht weer begonnen worden door Rydz, maar die had zonet wel een klap te verduren gekregen. In de eerste leg van deze set wist hij nogmaals een 96-finish uit te gooien en dat leverde hem nu naast de legwinst ook een break op. Wright stond nu dus weer op voorsprong. Maar Wright kon niet lang genieten van zijn voorsprong, want Rydz brak meteen terug in de tweede leg via dubbel 20. De derde leg ging met de darts mee en dus was het Rydz die weer op setpoint kwam, via dubbel 16. Het leek erop dat Wright een beslissende leg ging afdwingen, maar hij begon ineens weer dubbels te missen. Rydz profiteerde na een aantal missers en daardoor pakte hij deze 7e set. 

Callan Rydz had nog slechts één set nodig om Peter Wright uit te schakelen, maar de achtste set mocht wel begonnen worden door de Schot. Kan Wright wederom veerkracht tonen? In de eerste leg wist hij de eigen leg in ieder geval te houden via een 15-darter. De tweede leg was de leg van Rydz, maar ook hier had Wright de overhand. Via een 41-finish op dubbel 16 brak de nummer twee van de wereld naar 2-0. Wright hield de eigen leg daarna via dubbel 10 en daardoor maakte hij gelijk in sets.

De beslissende negende set werd begonnen door de Engelsman, maar hij kreeg de kans vanaf 74 niet benut. Wright kwam daardoor terug aan het bord en vond de dubbele 14 om de break in de eerste leg te realiseren. Wright wist in de tweede leg de break te verzilveren met een 78-finish op de bullseye, waar Rydz zichtbaar een tik te verduren kreeg. Echter, Rydz gooide knap 80 uit via dubbel 10 om op 2-1 te komen. De vierde leg moest de leg worden voor Wright, maar Rydz toverde een hele goede leg uit de hoge hoed. Hij miste dan nog wel wat dubbels, maar Wright kon er niet van profiteren. Rydz dwong zo dus de verlenging af, waarin Rydz het voordeel weer had. De hele partij ging meerdere keren heen en weer en nu lag de bal dus weer bij Rydz. Maar in de vijfde leg gooide Rydz de bal naar Wright toe, die de dubbel 9 gooide met zijn laatste dart om weer op matchpoint te komen. In de zesde leg maakte Wright het dan eindelijk af. Hij gooide dubbel 20 om de partij in het slot te gooien en dus naar de halve finale te gaan. 

 

Gerwyn Price (99,57/44%) 4 – 5 Michael Smith (101,94/51%)
3-2, 0-3, 3-2, 1-3, 3-1, 0-3, 3-2, 2-3, 1-3
The Iceman mocht deze laatste kwartfinale van het WK 2022 beginnen tegen Bullyboy. De eerste leg ging met de darts mee, dankzij een 13-darter op dubbel 20 van de Welshman. Met een 121-finish van de publieksfavoriet kwam Smith even later op 1-1. Price wist de derde leg te houden via dubbel 6, waarna de eerste brul een feit werd. De vierde leg ging met een 84-finish naar Michael Smith toe, maar waarin Price wel en pijl vanaf 101 kreeg om de set al te pakken. In de beslissende leg pakte Price de set wel door nogmaals een 13-darter te gooien

Set twee was de set van Bullyboy en hij wist meteen een magistrale eerste leg te gooien, waarin hij dubbel 4 gooide voor de 1-0 voorsprong. In de tweede leg werd de eerste break van de partij een feit. Smith profiteerde namelijk van een gemiste 125-finish van Price, waarna Smith zelf 107 uitgooide. In de derde leg wist Smith de break te verzilveren en daardoor wist hij de set in no-time te pakken. 

De Welshman mocht zijn eigen derde set weer beginnen en wist een 125-finish te produceren, via zijn favoriete dubbel 20. Smith hield even later ook zijn eigen leg weer vanaf 74 en kwam daarmee dus op 1-1. In de derde leg was Price het voordeel al snel kwijt toen Smith begon met zes perfecte pijlen. Even later realiseerde Smith de break ook via dubbel 9 en pakte daarmee het voordeel in de set af. Met een 130-finish op de bullseye wist Gerwyn Price meteen de break weer ongedaan te maken in de vierde leg. The Iceman wist via dubbel 8 de eigen leg daarna te houden en daarmee hield hij toch nog zijn eigen set.

Michael Smith mocht in de vierde set beginnen om de stand gelijk te brengen. In de eerste leg gooide hij de dubbele 20 om al snel op 1-0 te komen. Met een ongelofelijke 9-darter wist Gerwyn Price op 1-1 te komen. De derde 9-darter van het WK werd dus gegooide door Gerwyn Price. Smith bleek niet onder de indruk en fabriceerde een 11-darter om op 2-1 voorsprong in de set te komen. Met een 130-finish wist Michael Smith de set te pakken en dus gingen beide heren even de pauze in. Even afkoelen na wat er net allemaal gebeurd is. De derde 9-darter van dit WK 2022!

Price mocht de vijfde set beginnen. Price miste in de eerste leg een kansje vanaf 25 om de eerste leg te behouden, waarna Smith weer een dodelijke 70-finish uitgooide om meteen een break te plaatsen in de eerste leg. Een leg later miste Smith zo’n zelfde soort finish van 78 en Price profiteerde direct en maakte 1-1. Via dubbel 20 hield Price daarna zijn eigen leg en kwam op 2-1. Met een 108-finish op dubbel 20 wist Price de vierde leg te pakken, waarmee Price een break plaatste en daardoor ook meteen de vijfde set pakte. Zo kwam de nummer een van de wereld dus opnieuw op voorsprong.

Alle sets gingen tot nu toe met de darts mee en dus was het de taak aan Bullyboy om dat ook in de zesde set weer te doen. De eerste leg ging in ieder geval al met de darts mee voor de Engelsman. Michael Smith wist ook meteen zichzelf wat lucht te geven en brak in de tweede leg naar 2-0. Via dubbel 15 wist Smith even de later de set al meteen met 3-0 te pakken, waarin hij ruim 118 gemiddeld gooide. 

Price liep in legs tegen een achterstand aan, maar daar gaat het tijdens het WK niet over. Het stond ‘gewoon’ gelijk en Price mocht de zevende set beginnen. In de eerste leg gooide de Welshman 72 uit met twee darts om de eerste leg te houden. Smith wist de druk weer goed op Price te houden en gooide dubbel één om om op 1-1 te komen. In de derde leg stond er voor beide heren een grote-mannen-finish. Price miste de 75 op de dubbel 20 en Smith gooide de 74 wel uit. Daardoor brak Smith en kon hij nu zelfs een set van Price gaan afpakken. Maar Price bewees een leg later dat híj de wereldkampioen is, want hij brak meteen terug via een 13-darter. In de beslissende leg peurde Price er nogmaals een super leg uit en gooide 74 uit om de set met 3-2 te pakken.

Michael Smith mocht de achtste set beginnen om een beslissende set af te gaan dwingen. Price kreeg vanaf 77 een dart om de break direct te pakken, maar miste dubbel 20. Smith gooide dubbel 10 om de eerste leg toch te houden. In de tweede leg gooide Price wel een 70-finish uit, want hij produceerde een 78-finish om de setstand weer op 1-1 te zetten. Smith hield de derde leg van de set via dubbel 10 om op setpoint te komen. Via een 100-finish wist The Iceman ook zijn tweede leg van de set te pakken en kwam dus matchpoint terecht. In de beslissende leg miste Price zijn eerste twee matchdarts, waarna Smith snel de dubbel 8 gooide om die 9e en beslissende set ook af te dwingen.

De beslissende en laatste set van de kwartfinales van het PDC WK 2022 werd begonnen door Gerwyn Price, maar die zat wel met de gemiste matchdarts en het publiek in zijn hoofd. Smith wist meteen toe te slaan in de eerste leg met een 14-darter. Smith ging stoïcijns door en zag Price langzaam inkakken. Smith gooide een 126-finish op de bullseye uit om matchpoint te komen. De derde leg ging naar de Welshman via dubbel 20 en dus kon hij in de vierde leg het gaan afmaken. Price kreeg vanaf 110 nog een dart om een tiebreak af te dwingen, maar deed dat niet. Smith gooide dubbel 12 en versloeg daardoor de nummer 1 van de wereld en de regerend wereldkampioen.  

 

Door: Marcel Bus