Home algemeen nieuws EDM: Matige Searle onderuit, Plaisier gemakkelijk langs De Sousa en Wenig vloert...

EDM: Matige Searle onderuit, Plaisier gemakkelijk langs De Sousa en Wenig vloert Dobey in fantastisch duel

2018-12-16 NK Darts 2018 Barneveld

De European Darts Matchplay in het West-Duitse Trier gaat op dag twee verder met de tweede ronde. Hier stromen de geplaatste spelers in. Tijdens de middagsessie op deze zaterdagmiddag 2 juli zien we twee Nederlanders in actie. Dit zijn Jermaine Wattimena die het opneemt tegen Nathan Aspinall en Wesley Plaisier die het opneemt tegen Jose de Sousa.
Hieronder kunt u het liveblog volgen van de wedstrijden die tijdens deze middagsessie op het programma staan:

Krzysztof Ratajski (87,93/23%) 3-6 Luke Woodhouse (86,94/27%)
Woodhouse mocht de eerste partij van de dag aftrappen, maar werd meteen gebroken met een 16-darter op dubbel 20. Met een 116-finish verzilverde Ratajski die break vervolgens om op 2-0 te komen. In de derde leg kwam de Engelsman op het scorebord door 110 uit te gooien. Ratajski miste in de vierde leg veel dubbels, waardoor Woodhouse de rebreak kon plaatsen; 2-2. Even later verzilverde Woody de break en kwam 3-2 voor. Ratajski wist vervolgens wel weer gelijk te maken via dubbel 16. In de zevende leg wist Woodhouse weer op voorsprong te komen en in de achtste leg plaatste hij zelfs een break via een 94-finish om op matchpoint te komen. Een leg later miste Woodhouse de eerste matchdart vanaf 137, maar maakte het later in de herkansingen, die hij kreeg, wel af. 

Rob Cross (92,11/26%) 6-5 James Wilson (92,38/29%)
Wilson begon dit duel en wist de eerste leg te houden via dubbel 2, ondanks dat Cross breakkansen had gehad. Even later hield ook Voltage zijn eigen leg. Met een 111-finish voor een 12-darter wist Jamie Dodger ook de derde leg met de darts mee te gooien. Met een goed antwoord van Cross wist hij er vervolgens weer 2-2 van te maken en dus was het erg spannend tot nu toe. In de vijfde leg wist Cross de break te vinden via dubbel 8 en pakte daardoor de 3-2 voorsprong. Even later wist Cross de break te verzilveren via dubbel 10, ondanks dat hij geen super leg gooide. In de zevende leg wist Wilson weer aan te haken en maakte het 4-3. Ondanks een start met zes perfecte pijlen, wist Cross de eigen leg daarna niet te houden en zag dus dat Wilson de rebreak plaatste. Via dubbel 8 wist Wilson vervolgens ook nog zijn eigen leg te houden en kwam dus zelf op matchpoint terecht. Zou de verrassing komen? Met een 14-darter wist Cross in ieder geval een beslissende elfde leg af te dwingen. In die beslissende leg miste James Wilson maar liefst 4 matchdarts en zag Cross daarna 104 uitgooien om door het oog van de naald te kruipen. 

Nathan Aspinall (95,78/40%) 6-2 Jermaine Wattimena (93,62/50%)
De Engelsman mocht deze partij tegen de Nederlander beginnen en deed dat met een 14-darter om meteen een signaal af te geven dat hij zijn beste spel zou gaan laten zien. In de tweed leg miste Wattimena een kansje om de stand meteen weer gelijk te trekken, waarna Aspinall 112 uitgooide om meteen de break te plaatsen. Even later wist Wattimena in de derde leg de break ongedaan te maken door dubbel 16 te gooien. Diezelfde dubbel wist Wattimena vervolgens ook te vinden om de break te verzilveren en op 2-2 te komen. The Asp wist de dubbel 10 in de vijfde leg te gooien en pakte de voorsprong dus weer, die hij in de zesde leg zelfs nog uitbreidde naar 4-2 via een break. Aspinall kwam in de zevende leg al dichtbij de overwinning, want hij kwam op 5-2 via dubbel 10. Wattimena wist zijn eigen leg daarna niet meer te houden en zag Aspinall daardoor 68 uitgooien om de partij uit te serveren. 

Stephen Bunting (92,39/55%) 6-5 Sebastian Bialecki (90,94/39%)
De 18-jarige Pool mocht de partij beginnen en deed dat uitstekend met een leg in 15-darts via een 72-finish. Ook Bunting hield daarna zijn eigen leg met een 14-darter. Via dubbel 15 wist Bialecki ook de derde leg van de partij met de darts mee te gooien in 15 pijlen. The Bullet gooide niet veel later in zijn eigen leg ook weer een knappe leg en finishte 122 op dubbel 18. Echter, de jonge Bialecki bleef kalm onder de druk en pakte gemakkelijk de voorsprong weer terug; 3-2. Met een 14-darter wist Stephen Bunting weer op gelijke hoogte te komen, maar zag de Pool in zijn eigen leg wel weer op voorsprong komen. Zo ging het de hele tijd heen en weer in deze partij. Op de 4-4 stand wist The Bullet echter een belangrijke break te plaatsen met een 62-finish. Bunting kon het niet meteen afmaken en Bialecki kon daardoor de beslissende leg afdwingen. In die laatste leg deed Bunting een “Crossje” en gooide net zoals Cross tegen Wilson een 100+ finish uit. Deze 110-finish bracht hem de overwinning. 

Damon Heta (91,53/75%) 6-4 Callan Rydz (94,05/36%)
De jonge Engelsman mocht deze partij aftrappen tegen de World Cup of Darts winnaar. Met een 63-finish wist Rydz meteen een 11-darter te produceren in de eerste leg. Met een 74-finish in de tweede leg wist Heta meteen weer gelijk te maken. In de derde leg zagen we de eerste break verschijnen. Heta gooide dubbel 8 om op 2-1 te komen. The Heat wist echter de break niet te verzilveren en werd daardoor meteen weer teruggebroken. Rydz wist de voorsprong in de vijfde leg weer te pakken door dubbel 10 te gooien. Via een zeer knappe 86-finish op dubbel 16 wist Heta de 3-3 op het scorebord te zetten in dit hoogstaande duel. Met nogmaals een 14-darter wist The Riot op 4-3 te komen, waarna Heta vervolgens met een 68-finish weer langszij kwam. In de negende leg miste Rydz een kans om op matchpoint te komen, waarna Heta dat deed via de break. In zijn eigen 10e leg wist The Heat 62 uit te gooien en wist daardoor de 6-4 overwinning te pakken.

Ryan Searle (80,38/36%) 4-6 Martin Lukeman (89,75/43%)
In een matige eerste leg wist Ryan Searle de eerste leg te houden in 22-darts, via dubbel 10. Searle deed er in de tweede leg wel even een schepje bovenop en gooide dubbel 12 voor een 13-darter om de break te pakken, wat hem een 2-0 voorsprong opleverde. Met een 13-darter wist Lukeman in de derde leg op het scorebord te komen en brak dus direct terug. Even later verzilverde Lukeman die break via dubbel 8 en kwam zo op 2-2. Met een 16-darter via dubbel 10 in de vijfde leg wist Lukeman zijn eerste voorsprong te pakken. Heavy Metal wist in de zesde leg de rebreak neer te zetten, nadat Lukeman een kans had gemist om uit te lopen naar 4-2. Met een 74-finish wist Lukeman in de zevende leg weer de break te plaatsen en in de achtste leg verzilverde hij deze break nu een keer. Daardoor kwam hij op matchpoint terecht. Searle hield zijn eigen leg vervolgens om terug te komen tot 5-4. Met een 14-darter in de 10e leg wist Lukeman de winst te pakken en de nummer 2 van de Ranking te verslaan. 

Jose de Sousa (80,72/8%) 1-6 Wesley Plaisier (88,31/29%)
De Portugees mocht deze partij tegen de Nederlander beginnen. Plaisier wist meteen in de eerste leg de break te plaatsen via dubbel 8. Plaisier verzilverde de break direct met een 76-finish op diezelfde dubbel 8 voor een 14-darter. Met een 16-darter wist The Special One de derde leg te winnen via dubbel 20 na missers van beide heren. In de vierde leg wist Plaisier op het nippertje de break voorsprong in stand te houden doordat hij 80 uitgooide, terwijl De Sousa op een dubbel stond te wachten. De Nederlander profiteerde van een ondermaatse De Sousa die veel dubbels miste. Plaisier kwam zo op 4-1. Met een 18-darter via dubbel 8 wist Plaisier meteen al op matchpoint te komen en De Sousa kon helemaal niks forceren om nog iets te doen in deze partij. Via dubbel 18 wist Plaisier de winst al in de zevende leg van de partij te pakken en versloeg dus gemakkelijk Jose de Sousa.

Chris Dobey (100,18/36%) 4-6 Lukas Wenig (101,07/75%)
De Duitser mocht dit laatste duel van de sessie beginnen tegen de nummer 14 geplaatste Dobey. Via dubbel 8 wist Wenig een 14-darter te produceren in de eerste leg en kwam dus op 1-0. Dobey wist met een 64-finish een 14-darter te noteren om op 1-1 te komen en daarna wist Dobey een break te plaatsen met een 142-finish. Dobey ging na die finish zeer goed door met onder andere een 11-darter en een 16-darter om uit te lopen naar 4-1. Verrassend genoeg wist Wenig knap terug te komen met onder andere een 170-finish om op 4-2 te komen. Die fantastische finish volgde hij op met een 13-darter én een 100-finish voor een 14-darter om op 4-4 te komen. Alles was nu weer mogelijk voor de Duitser en zijn publiek. Weinig wist zelfs zijn vierde leg oprij te pakken, wat hem op matchpoint opleverde. In de 10e leg wist de Duitser een 15-darter te produceren, wat hem een ongelofelijk overwinning opleverde ter grote vreugde van het publiek. 

Door: Marcel Bus