Home algemeen nieuws Een dartswedstrijd kijken waarop je gewed hebt is vele malen spannender

Een dartswedstrijd kijken waarop je gewed hebt is vele malen spannender

Oranje Casino
2019-03-28 PDC Premier league met een Oranje Ahoy publiek

Kijken naar een dartswedstrijd is spannend. Kijken naar een dartswedstrijd waarop je gewed hebt is nog vele malen spannender. Dat je kunt wedden op darten weet je als dartsfreak natuurlijk als geen ander, maar waar kun je nu precies op inzetten. 

Darts kent immers meer wedmogelijkheden dan inzetten op welke speler de dartswedstrijd gaat winnen. Laten we bij het begin beginnen. Wedden op sport doe je bij een bookmaker. Momenteel is de Toto de enige bookmaker waar je officieel kunt wedden op darts. Vanaf 1 oktober gaat de kansspelwetgeving veranderen en mag je als speler ook bij andere bookmakers, die een licentie van de kansspelautoriteit hebben verkregen, inzetten op darts.

Dartswedstrijden waar je op in kunt zetten zijn bijvoorbeeld wedstrijden uit de Premier League of Darts of toernooien zoals de World Matchplay, de World Cup of Darts of de Players Championship Finals. Bookmakers bieden op de dartswedstrijden verschillende weddenschappen aan.

Outright Bet

De meest simpele weddenschap is het voorspellen welke darter een betreffend toernooi gaat winnen. Dit noemen we een outright bet. Vaak zijn deze weddenschappen voordat een toernooi begint het meest lucratief om op in te zetten. Op dat moment heeft niemand immers nog een inschatting kunnen maken van de vorm van de spelers.

Naast het voorspellen van de winnaar van een toernooi, zijn er veel mogelijkheden om te wedden op dartwedstrijden. Je kunt simpelweg voorspellen welk van de twee spelers de wedstrijd gaat winnen, maar je kunt ook verdiepend wedden. Hierbij kun je bijvoorbeeld de eindstand van de wedstrijd of het aantal legs dat een speler wint. Je kunt zelfs wedden op de setstanden, of een set meer of minder dan een gegeven aantal legs zal duren, of een wedstrijd meer of minder dan een gegeven aantal legs zal duren. Darts is wat deze weddenschappen wel een beetje te vergelijken met tennis. Net zoals bij tennis kent een dartswedstrijd in principe altijd een winnaar, de Premier League wedstrijden uitgezonderd natuurlijk.

Naast op het resultaat kun je ook wedden op een aantal dartspecifieke weddenschappen. Denk daarbij aan weddenschappen op het aantal 180-scores dat in een wedstrijd of juist door één van de spelers gegooid wordt. Je kunt wedden op welke speler de hoogste uitgooi van een leg noteert en of er negendarters worden gegooid in een wedstrijd.

Handicap weddenschappen

Bovengenoemde weddenschappen zijn allemaal leuk en interessant, maar het echte geld verdien je met handicap weddenschappen. Omdat, zoals hierboven al gezegd, een dartswedstrijd vrijwel altijd een winnaar kent, zijn de quoteringen niet bijster hoog. De kans dat de bookmaker uit moet betalen is immers 50-50.

Een handicapweddenschap is een weddenschap waarbij je één van beide darters op een achterstand zet. Als bijvoorbeeld Michael van Gerwen tegen een zwakkere tegenstanders speelt, waarbij je eigenlijk van te voren al weet dat de kans dat Van Gerwen zal winnen levensgroot is, kun je weinig verdienen op Van Gerwen. Wanneer je Van Gerwen op een achterstand aan de wedstrijd laat beginnen, is de kans dat hij de weddenschap voor je wint kleiner en is dus de quoteting van de bookmaker hoger.

Voorbeeldje: Van Gerwen speelt tegen een middelmatige darter. Je besluit Van Gerwen op -7 legs te laten starten. Van Gerwen moet nu met 8 legs verschil winnen van zijn tegenstander voordat jij je weddenschap wint. Daar staat een hogere quotering van de bookmaker tegenover omdat met acht legs verschil winnen een stuk moeilijker is dan simpelweg winnen.

Door de favorieten een handicap toe te kennen, en dat hoeft echt niet direct -7 te zijn, kun je toch lucratief wedden op topspelers en hoef je niet op de underdog in te zetten om wat geld te verdienen aan het gokken op darts.