Home algemeen nieuws GDC: Meulenkamp schakelt Smith uit, Dekker ondanks comeback net niet door

GDC: Meulenkamp schakelt Smith uit, Dekker ondanks comeback net niet door

2018-08-26 Hemeco Open 2018 Ron Meulenkamp

De finaledag van het Euro Tour: German Darts Championship, staat op het punt van beginnen en er wordt in deze middagsessie gestreden voor een plek in de kwartfinale die vanavond gespeeld gaat worden.

De eerste partij van deze middagsessie ging tussen de WereldkampioenRob Cross en de ongeplaatste Rasztovits. De Oostenrijker kon de hele partij door goed bij blijven, maar op het einde was het toch Cross die aan het langste eind trok met een gemiddelde van ruim 102.

Vervolgens speelde Mensur Suljovic tegen Darren Webster en dit werd een erg eenzijdige partij. Webster pakte dan wel eens een legje maar Suljovic was in het algemeen veel en veel sterker en gooide met een gemiddelde van 103 Webster met 6-2 naar huis.

De derde partij ging tussen James Wilson en Robert Thornton. In het begin was het erg spannend en kon er nog geen verschil gemaakt worden, maar toen Wilson als maar beter begon te gooien kon de Schot niet volgen en wist Wilson de wedstrijd met 6-3 te winnen.

De vierde wedstrijd ging tussen de Engelsman Michael Smith en de eerste Nederlander van deze sessie Ron Meuelenkamp. Meulenkamp begon fantatstisch en het leek wel dat hij de Engelsman compleet weg zou spelen, maar niks was minder waar. Smith kwam terug tot zelfs 4-4, maar Meulenkamp bleef erin geloven en won uiteindelijk met 6-4.

Na de wat langere pauze gingen we verder met Adrian Lewis tegen Daryl Gurney. Op papier natuurlijk een echte kraker en dat werd het ook, want de uitslag werd 6-5. Gurney wist als eerst een matchdart te krijgen, maar miste deze en Lewis pakte de Jackpot en gooide zichzelf naar de kwartfinale.

Daarna kwam Jan Dekker aan de oche die het opnam tegen Joe Cullen. Het leek eerst wel bijna dat Cullen er een ruime uitslag van zou maken, maar opeens begon Jan Dekker warm te worden en kon hij niet meer missen. Hij wist er zelfs nog een belissende leg uit te halen die hij zelf mocht beginnen, maar helaas verloor hij die leg wel nipt.

De een na laatste partij van de sessie ging tussen Terry Jenkins en Dave Chisnall. Tot 4-4 was er nog geen een speler geweest in deze partij die een grotere voorsprong dan een leg had. Maar Chisnall maakte als eerst 5-4 en Jenkins kon de dubbel voor 5-5 er niet in krijgen waardoor Chizzy met 6-4 won.

In de laatste wedstrijd speelde de nummer een van de wereld; Michael van Gerwen. Hij speelde tegen de Duitser Martin Schindler en die kon Van Gerwen geen partij geven. Elke leg gooide Van Gerwen uit onder de 15 darts en daar is natuurlijk niet tegen op te gaan! Het werd dan ook een whitewash voor de Nederlander en hij had daarmee zich voor de kwartfinale geplaatst, terwijl hij nog geen leg verloren had in beide van zijn partijen.

 

Hieronder vindt u uitegebreid verslag van de wedstrijden van de laatste middagsessie van de German Darts Championship 2018:

 

Rob Cross (102,19) 6 – 4 Michael Rasztovits (96,38)

Rasztovits heeft de bull voorafgaand de partij begonnen en trapt dus deze middagsessie af. De man die gister Simon Whitlock versloeg wist de eigen leg te niet houden, want Cross plaatste direct een break met een 14-darter via dubbel acht. Doordat Cross twee darts op de dubbel miste kreeg de Oostenrijker een kans op 138 voor de break terug en pakte die kans via dubbel negen. Cross miste in de derde leg opnieuw dubbels, maar nu stapte Rasztovits niet in en miste drie pijlen op dubbel 20, waardoor Cross daarna wel de dubbel gooide voor de 2-1 voorsprong. De vierde leg ging voor het eerst met de darts mee en zo kwam Voltage op 3-1. Vervolgens pakte de Oostenrijker ook zijn eigen leg, mede dankzij Cross opnieuw dubbels miste en ditmaal pakte Rasztovits wel zijn kans. Voltage hield zijn eigen zesde leg in 14 darts via dubbel 10 voor een 4-2 voorsprong. Via dubbel 10 ging de zevende leg naar de man die de leg begon en zo werd het dus 4-3. Doordat Cross 109 uitgooide via dubbel 16 wist hij op matchpoint te komen.Via dubbel acht bleef Rasztovits nog in de wedstrijd en kwam op 5-4. De tiende leg ging naar Rob Cross wat betekende dat hij zich geplaatst had voor de kwartfinale.

 

Mensur Suljovic (103,54) 6 – 2 Darren Webster (84,50)

Suljovic mag de partij beginnen, want de Oostenrijker had de bull gewonnen. Via dubbel 16 pakte Suljovic de eerste leg. In de tweede leg wist Webster de eigen leg te behouden met de laatste dart op dubbel vijf. De derde leg ging wederom met de darts mee en zo stond het 2-1 voor The Gentle. Alle drie legs tot nu toe gingen zeer gemakkelijk met de darts mee, maar in de vierde leg kwam daar verandering in. Suljovic brak namelijk met een 60-finish naar een 3-1 voorsprong. Met een 126-finish op dubbel 6 hield Suljovic de eigen vijfde leg voor een 4-1 voorsprong. Doordat Suljovic een paar pijlen op de dubbels miste kon Webster toch nog zijn eigen leg behouden en deed dat via dubbel 10. De zevende leg ging naar Suljovic, maar kreeg wel pijlen op de dubbels tegen maar die werden niet gegooid door Webster. Met een 12-darter maakte Mensur Suljovic er meteen een eind aan en wist dus met 6-2 te winnen. 

 

James Wilson (95,21) 6 -3 Robert Thornton (95,16)

Wilson had de bull gewonnen en mocht dus de derde partij van de sessie beginnen. Doordat de Schot nog niet wakker was, had Wilson alle tijd om de eerste leg te pakken en deed dat in 17 pijlen. In de tweede leg wist Thornton ook een 17-darter voor de iegen legwinst te gooien. Wilson wist 101 niet uit te gooien in de derde leg, maar Thornton profiteerde niet en gooide slechts 13 van de 93 af. Wilson hield daarna de leg alsnog via dubbel 8. De vierde leg ging opnieuw met de darts mee en via deze 81-finish op de bull maakte Thornton er dus 2-2 van. De vijfde leg ging naar James Wilson met een knappe 104-finish op dubbel 16. De eerste break van de partij werd een feit in de zesde leg, want Wilson brak met een 14-darter. De eigen leg ging daarna ook weer naar James Wilson via een 86-finish in slechts twee darts kwam hij nu alweer op matchpoint. Thornton wist nog even voor een legje in leven te blijven en maakte er 5-3 van. The Thorn miste pijlen voor de 5-4, waarna Wilson de dubbel vond voor de winst.

 

Michael Smith (91,20) 4 – 6 Ron Meulenkamp (90,35)

Onze landgenoot Ron Meulenkamp mocht de partij beginnen tegen de nummer twee geplaatste Michael Smith. De eerste leg ging met de darts mee, want The Bomb gooide dubbel 10 voor de eerste voorsprong. Via een 72-finish in twee darts [akte Meulenkamp de eerste break van de partij en nam dus een 2-0 voorsprong. De derde leg ging wederom naar de Nederlander, terwijl Smith de leg eigenlijk wel hoorde te winnen met zijn grote voorsprong, maar hij miste een aantal dubbels waar The Bomb dus van profiteerde. In de vierde leg miste Ron Meulenkamp een 170-finish op de bull en wist in de herkansing 25 niet uit te gooien en nu pakte Smith wel zijn kans. Via tops in de vijfde leg wist Meulenkamp het verschil weer naar drie te brengen. Smith hield ook zijn eigen leg via dubbel 10 en zo werd het dus 2-4. De zevende leg werd geen prooi voor de Nederlander maar wel voor Smith die daarmee de break terug pakte en zo dus weer helemaal terug was in de partij. Via een 12-darter werd het al snel weer gelijk bij 4-4 en begon de partij dus eigenlijk weer opnieuw en speelden de heren nu nog een best of drie. De negende leg ging naar Meulenkamp en dus stond de Nederlander via een 76-finish op matchpoint. Met een 68-finish wint Meulenkamp de tiende leg en dus ook de wedstrijd. Hij schakelt daarmee de nummer twee geplaatste Smith uit.

 

Daryl Gurney (92,33) 5 – 6 Adrian Lewis (90,75)

Jackpot Lewis mocht de partij beginnen tegen de nummer vier geplaatste Daryl Gurney. Via een 94-finish op dubbel 8 wist Gurney meteen een break te plaatsen. In de tweede leg miste Gurney een 122-finish om zijn eigen lefg te houden, waarna Lewis instapte en tops gooide voor de break terug. Nadat Lewis drie pijlen op de dubbel had gemist, mocht hij terugkomen en gooide nu de dubbel twee voor zijn eerste voorsprong in de partij. Via een 80-finish via tops, tops wist Adrian Lewis zijn derde leg op rij te pakken. Doordat Lewis de kans voor de 1-4 liet liggen kon Gurney er via 88 2-3 van maken en deed dat in slechts twee darts. Via dubbel 8 kwam Gurney weer op gelijke hoogte met Lewis. De zevende leg ging naar Gurney nadat hij een 104-finish gegooid had voor zijn derde leg op een rij en dus nu weer voor stond met 4-3. Met een 62-finish op dubbel 16 kwam Gurney ook nog eens op matchpoint met zijn vierde leg op rij. Lewis wist zijn eigen leg weer eens te houden en daarmee op 5-4 te komen. Met een prachtige 108-finish wist Lewis er een beslissende leg uit te halen nadat Gurney zich op 52 voor de wedstrijd had neergezet. In de laatste leg kreeg Gurney als eerst een matchdart maar die miste hij op tops, waardoor Lewis de kans greep op dubbel vier voor een 6-5 winst in deze kraker.

 

Joe Cullen (98,62) 6 – 5 Jan Dekker (100,59)

Onze landgenoot Jan Dekker mocht de partij tegen Joe Cullen beginnen, maar verloor direct de eerste leg. Met een 68-finish wist The Rockstar direct al een 2-0 voorsprong te slaan en dus moest Jan Dekker alweer twee legs tegen nul goed maken. Met een 12 darter hield Dekker zijn eigen leg en kwam op 1-2. In de vierde leg stond Cullen na negen pijlen op 170 en gooide riple 20, triple 20 en de bullseye voor een 12 darter als antwoord op die 12 darter van Dekker. Al snel werd het ook al een 4-1 voorsprong voor Cullen en met een 108-finish stond het al 5-1 voor de Engelsman. Met een 14 darter bleef Double Dekker nog even in de partij en kwam daarmee op 2-5. Doordat Jan Dekker een goede achtste leg gooide kreeg hij nog een kans op de break en de 3-5 en pakte die meteen met zijn eerste pijl op dubbel 16. Met een 102-finish voor een 12 darter was de partij nog steeds niet afgelopen en kwam Dekker steeds beter in de partij en kwam nu zelfs terug tot 4-5. De tiende leg mocht begonnen worden door Cullen, maar Dekker wist opnieuw voor een break te zorgen en had hij in de elfde en laatste leg zelfs ook nog het voordeel van zelf beginnen. In die elfde leg had hij daar geen genot van gekregen, want Cullen ging er alsnog met de winst vandoor.

 

Terry Jenkins (92,58) 4 – 6 Dave Chisnall (95,85)

Jenkins mocht de een na laatste partij van de sessie aftrappen tegen Dave Chinsall, die gisteren een record aan gemiddelde gooide. In de eerste leg brak Chizzy meteen in 12 pijlen en gooide in die leg maar liefst alweer tweemaal 180 tegen de ene van The Bull. Met een 16 darter op dubbel 10 kwam Terry Jenkins weer naast Chisnall. De derde leg ging met de darts mee en zo hield Jenkins zijn eigen leg voor een 2-1 voorsprong. Met een 13 darter wist Chisnall op dubbel 18 de stand weer gelijk te brengen in deze spannende partij. Nadat Chisnall vele pijlen op de dubbel had gemist kon Jenkins het voorddel opnieuw pakken en pakte dat ook via tops. Dave Chisnall kwam in de zesde leg goed weg door met zijn laatste pijl dubbel 16 te gooien, want Jenkins stond op diezelfde dubbel te wachten voor een grotere voorsprong maar nu werd het dus 3-3. Met een 100-finish brak Chizzy zijn landgenoot naar een 4-3 voorsprong. Jenkins profiteerde in de achtste leg van misserrs op de dubbel van Chisnall en kwam daarmee werderom op gelijke hoogte en dus is de voorsprong van een speler in deze partij nog niet groter geweest dan een leg. Jenkins miste in de negende leg drie pijlen om er 5-4 van te maken, waarna Chisnall dat deed via dubbel 19. De tiende leg ging via een 72-finish naar Dave Chisnall waarmee hij de partij dus had gewonnen maar soms wel wat geluk had gehad.

 

Michael van Gerwen (102,48) 6 – 0 Martin Schindler (89,79)

De nummer een van de wereld mocht de partij tegen Schindler beginnen. Met een 13-darter, waarin als eerste beurt direct een 180, hield Mighty Mike meteen zijn eigen leg. Dordat Schindler niet in vijf beurten uit was kreeg Van Gerwen ook de kans om in 15 pijlen uit te zijn en dat lukte de Nederlander via dubbel 4. Via een 13 darter stond het snel daarna ook alweer 3-0 in het voordeel van onze landgenoot. Met opnieuw een 15 darter stond het alweer 4-0 voor Michael van Gerwen en hij stond tot nu toe ruim 106 gemiddeld te gooien en daar kon de Duitser helemaal niets aan doen. De vijfde leg ging met de darts mee en dus ging die leg naar Van Gerwen toe en stond het alweer 5-0 en stond de Brabander op matchpoint. In de zesde leg kreeg Schindler nog een erg klein kansje op 94 om de wedstrijd iets langer te laten duren, maar miste die kans en Van Gerwen gooide 25 uit voor opnieuw een 6-0 winst, net zoals hij gisteren deed.

 

Door: Marcel Bus