Home algemeen nieuws PDC WK onder 21 deel 3: Reactie van Rico en profiel van...

PDC WK onder 21 deel 3: Reactie van Rico en profiel van Michael

u21_quali_20100921_1033905307

Het uur U komt langzaam dichterbij want rond 17.00 uur Nederlandse tijd zal vandaag de loting voor het PDC WK onder 21 jaar verricht worden. Dartfreakz zal jullie de hele avond op de hoogte houden van de ontwikkelingen in Barnsley. Het toernooi zal rond 18.00 uur beginnen en het deelnemersveld bestaat in totaal uit 66 jongelingen. Zij zullen in het Metrodome in Barnsley allemaal gaan strijden om de prijzen pot van £30,000,-, deelname aan de Grand Slam of Darts en een Pro Tour Card voor 2011. Er wordt tot de laatste 2 gespeeld in Barnsley, waarna de finale op het podium van het PDC WK zal worden gespeeld, in december in Alexandra Palace in Londen. De wedstrijden tot de finale worden over best of 7 legs gespeeld, en de finale zal over best of 11 legs gaan. 

Maar voordat we naar het toernooi zelf gaan is hier eerst nog het 3e en laatste deel in de serie die we maakten richting het PDC WK onder 21. Vandaag besteden we aandacht aan Rico Dera en Michael van Gerwen, de spelers die zich als een van de eersten plaatsten voor dit toernooi. We beginnen deze serie met een profiel van Michael van Gerwen. Tijdens het PDC EK in Dinslaken hadden we nog een interview met Michael en dat kun je hier teruglezen. Van Gerwen behoeft weinig introductie, maar als lijstaanvoerder van de geplaatste spelers is een terugblik op zijn carrière wel op zijn plaats.

Van Gerwen was al op jonge leeftijd aan de winnende hand. Al op 14-jarige leeftijd mocht hij in 2003 de titel Primus Masters Youth op zijn naam schrijven, waarna er nog vele titels zouden volgen. Een van die titels is de Europacup singles bij de jeugd in 2006. In datzelfde jaar stond de naam van Van Gerwen ook mede bovenaan het klassement van de dubbels, het team en het overall klassement. Dat is ook niet zo vreemd, want 2006 zou het jaar worden waarbij de jonge Boxtelnaar de dartwereld een shock zou toebrengen. Daar kwam de doorgewinterde Engelse captain Martin Adams achter toen hij in de 2e ronde van de IDL met een ongekend hoog gemiddelde verloor van de jonge Nederlander. De Engelsman kreeg bijna een 9-darter om de oren, maar helaas mistte Michael dubbel 12 voor de perfecte finish. Bij de WDT wist Adams de halve finale maar nipt te winnen van Michael. Later dat jaar kwamen beide heren elkaar weer tegen in de finale van de Winmau Masters 2006. Van Gerwen won die finale met 5-2 en wist hiermee het record van de legende Eric Bristow als jongste speler die ooit een Grandslam won te verbreken als 17-jarige winnaar. Van Gerwen gooide tijdens het Master of Darts toernooi in 2007 zijn eerste 9-darter op tv, in de halve finale tegen Raymond van Barneveld. Overigens was het uiteindelijk de Hagenees die die halve finale en later ook het toernooi won. Begin 2007 stapte Michael, samen met Vincent van der Voort, Jelle Klaasen en Mervyn King over naar de PDC. Hier won hij in 2009 de Players Championship in Taunton. Gisteren greep hij net naast een wildcard voor de Grand Slam of Darts maar vandaag mag hij in de herkansing. Als hij de finale haalt mag hij volgende week voor zijn debuut maken bij een tv toernooi bij de PDC (buiten het WK). 

Dan is het nu tijd voor de laatste speler die we mogen belichten in deze serie. Bij het starten van de serie ”Achter the Oche” spraken we al eens met Rico Dera. Dit interview kun je hier teruglezen. Onlangs nog spraken wij hem tijdens een video interview bij Open Rosmalen 2010, en nu komen we hem weer tegen. Rico Dera is geen onbekende binnen het wereldje. Hij maakt momenteel deel uit van het Hemeco Pro Darts Team en won dit jaar al diverse rankingtoernooien in het land. Dera wist zich tijdens het kwalificatie toernooi in Nuland te plaatsen door overwinningen op Max Werdler, Pascal van Mourik en Jimmy van Schie. Vooral de kwartfinale was een zwaarbevochten wedstrijd waarbij Dera en Van Mourik tot de laatste leg bij elkaar bleven. Uiteindelijk had Rico Dera de zenuwen het best onder controle in de laatste leg en won hij de partij met 4-3. Na de finale spraken we ondanks alle hectiek toch nog even kort met Rico Dera en vroegen wij hem naar zijn eerste reactie.

Rico, is dit de eerste keer dat je meedoet voor een groot PDC toernooi zoals het PDC WK onder 21 en had je dit verwacht?
Ja dit is de eerste keer dat ik voor zoiets meedoe. Ik had niet meteen verwacht dat ik zou winnen, maar ik voelde langzaam wel dat het zou moeten kunnen. 

Wie zie jij als een belangrijke tegenstander in Barnsley?
Daar wil ik niet op letten. In Barnsley ga ik uit van mijn eigen kunnen.

Denk je dat dit goed zal zijn voor het jeugddarten?
Ik denk dat dit een goeie stap is voor de jeugd.

Gaan we jou nu vaker terugzien bij de PDC toernooien?
Dat hangt een beetje van de BDO af en hoe het bij het WK gaat. Als ik zou winnen ga ik zeker lid worden.

Als je lid zou worden, denk je dat je dan goed mee zou kunnen bij de PDC?
Ik denk dat ik dan wel even zou moeten wennen, zeker een stuk of 5 toernooien. Daarna zou ik wel kunnen meedraaien denk ik.

Wat ga je doen om dit te vieren?
Lekker feesten!

Dartfreakz wil via deze weg Rico nogmaals bedanken voor zijn medewerking aan dit interview en wensen hem heel veel plezier en succes in Barnsley.