Home algemeen nieuws PDC WK special: Raymond van Barneveld over Ad ”Op die manier raakte...

PDC WK special: Raymond van Barneveld over Ad ”Op die manier raakte hij toch wel mijn hart”

Barneveld_Schoofs

Vanaf 27 december is Dartfreakz live aanwezig bij het PDC WK in Alexandra Palace in Londen. Daar gaan we ook in gesprek met diverse spelers over het WK, het leven als speler en de toekomst van het darten in Nederland. Deze keer spraken we met ´The Man´, beter bekend als Raymond van Barneveld. Hij gaf een openhartig en uitgebreid interview en nam alle tijd om de vragen te beantwoorden met een paar mooie onthullingen over zijn nieuwe hoofdsponsor, de samenwerking met Ad, het verhaal rond RTL en Jupiter Stars, het team waar hij competitie mee speelt. Zodra de techniek het toe zal laten wordt ook het geluid bij het interview online gezet. Uiteraard hebben we Ad Schoofs ook nog gesproken over de hernieuwde samenwerking met Raymond, en dit interview is later ook nog terug te lezen op Dartfreakz.

Goedenavond Raymond, we hebben net weer bijna een 9-darter gezien, nou ja 6 pijlen op weg, dat zou dan bijna de 3e worden. Voel je het een beetje als een plicht?
Nee hoor, nee helemaal niet en je kan er ook niet op trainen natuurlijk. Het gekke is in een jaar dat je eigenlijk zegt van ja, het kan allemaal wel ietsje beter qua prestaties dan gooi je hem 3 keer op tv. Dat is natuurlijk wel opmerkelijk in een jaar dat je gewoon een paar keer de halve finale haalt en de finale haalt op de World Matchplay, en dan ineens valt 3 keer op tv gewoon die 9-darter. Je kunt er niet op trainen maar ja het is natuurlijk wel ongelofelijk mooi om dat elke keer weer terug te zien. Ik heb ze ook op mijn hyves site staan, en ja er staan er nu 5 en dat maakt je toch wel trots natuurlijk.

Je hebt net gewonnen van Kevin McDine, wat voel je nu?
Nou ja Kevin, wat moet je van hem zeggen. Je kent hem niet zo goed, hij is niet een van de spelers die er elke keer bij is ook niet op de vloertoernooien, ook niet op de televisie toernooien maar dat zegt natuurlijk ook niet zoveel als je van tevoren tegen hem moet gooien. Want als je hier een ronde verder komt dan zijn ze allemaal gewoon gefocust om tegen je te spelen, en goed te gooien. Ja, de eerste set ging helemaal waanzinnig 3-0, tweede set 2-0 voor, ik denk ja er is nog eigenlijk niets aan de hand. En het lijkt dan alsof je toch eigenlijk iets je concentratie laat vallen en in een keer staat hij langszij en wint hij de 2e set en dan wordt het 1-1. Dan ga je het podium af, en dan denk ik ‘kom op blijf gooien je eigen set houden”, en ja dat gebeurde wel, maar ik mag niet klagen in de 2e leg natuurlijk van de 3e set. Hij breekt mij de 1e leg en de 2e set vergeet hij even uit te gooien, daardoor laat hij mij in de set komen, en die win ik dan en ik breek hem in zijn set, en ja uiteindelijk zie je dat hij in de laatste set dan niet meer helemaal meegaat maar ook hier wordt het 2-2. Dus ja, het was geen gemakkelijk partij, maar dat weet je van tevoren natuurlijk dat het geen simpele potten worden.

Je vertelde er net een klein beetje over, set diefstal. Jouw volgende tegenstander heeft volgens mij de diefstal van de week gepleegd, Colin Osborne. Heb je dat toevallig gezien? (Interviewer legt de situatie even uit)
Nee, ik heb nog helemaal niks gezien. Daarom kun je er ook niet zoveel van zeggen. Kijk, het ook zo moeilijk om je tegenstander te analyseren. Kijk maar eens naar Anderson, toen ik het hotel verliet vandaag stond hij 110 te gooien en toen stond hij 3-0 voor, en Vincent hield me een beetje op de hoogte in de auto en ik kom hier en dan staat het 3-2 en 2-1 voor Priestley en die vergeet gewoon even de 6e set te gooien. En ja wie weet als hij die gooit gaat Anderson alsnog naar huis met 110, 111 gemiddeld na 3 sets, dus je kan er niks meer van zeggen. Het gaat helemaal nergens meer over, je moet alleen maar echt, echt hakken want vandaag de dag, deze mensen gooien gewoon alles.

Hoe zie jij je kansen tegen Osborne, want hij won natuurlijk vorig jaar van Taylor?
Je bedoelt de Champions League of Darts? Ja dat is natuurlijk wel een ander spelletje hoor. Kijk daar sta je natuurlijk moederziel alleen voor een videocamera te gooien, daar zitten geen 3 à 4000 mensen achter je. En als je daar op dubbel 16 zit en je weet dat er miljoenen mensen kijken dat is natuurlijk een heel ander spelletje. En daar ben ik beter tegen opgewassen dan Colin Osborne. Maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. Kijk ik schrok natuurlijk wel een beetje dat hij zomaar met 4-0 van Caven had gewonnen, maar aan de andere kant verbaasde het me ook niet want Colin is een fantastische speler. Alleen als ik hem het laatste jaar, de laatste 2 jaar alleen maar op televisie zie dan heeft hij 1 goede prestatie geleverd en dat was de UK Open toen hij mij in de laatste 16 of laatste 8 versloeg. Dat was een goed jaar, een goed toernooi voor hem. Maar het zegt niks, hij kan er in 1 keer zomaar staan morgenavond.

Je bent terug bij Ad Schoofs. Een quote is “de tijd van excuses is voorbij, we gaan back to basic”. Wat is dat concept, back to basic?
Het heeft te maken met het begin, daar ga je wat centjes verdienen, je voelt je toch wat lekkerder. Je denkt op een gegeven moment mij kan niks meer gebeuren en dan ga je wat luier worden en je gaat niet alles meer spelen. En dan merk je toch dat je van links en rechts aan allebei de kanten toch een beetje voorbij wordt gestreefd. Ad en ik hebben afspraken gemaakt over het feit, we gaan terug naar de practise board, we gaan niet meer naar geld kijken, we gaan alleen maar kijken naar hoe we toen zijn begonnen. Meer toernooien spelen, meer wedstrijdritme maar ook weer plezier krijgen in het spelletje. En dat was wel een beetje weg. En ik moet zeggen dat ik heel veel te danken heb aan Co met de World Pairs. Je ziet het ook ik ga alweer een beetje lachen. Het was gewoon echt ouderwets, het was heel erg leuk om met Co weer eens de kamer te delen. Oude grappen, oude grollen en een leuke quote is: “we wonnen de a poule en we kwamen rond 18.15 uur op onze hotelkamer en Co zegt: joh, we gaan effe een uurtje liggen en dan gaan we uit eten, en we werden ’s avonds om 00.10 uur wakker.” Dat was echt lachen. En ja zo moet je het eigenlijk ook een beetje benaderen. Het is natuurlijk ook focus, maar daarnaast moet je natuurlijk ook plezier in het leven blijven houden want dat kan er toch net even voor zorgen dat je die ene dubbel toch net wat eerder gooit dan anders. 

Zijn die gesprekken met Ad naar aanleiding van de gesprekken met Co geweest, of kwam dit eerder van de grond?
Nee, Ad stond dit jaar na enige tijd op de stoep. We hadden wel contact, maar niet zoveel, en op 20 april was ik jarig dit jaar en hij stond ineens vol verrassing voor mijn deur, en hij zegt “joh ik kom je even feliciteren”. En een dagje later heb ik gezegd joh, kom maar een keer op visite. En toen zij hij “af en toe zit ik gewoon te snikken voor de televisie, wat ben je aan het doen met je leven? Ik zie helemaal geen plezier meer, ik zie helemaal geen Raymond van Barneveld meer terug, dit moet echt anders”. En op die manier raakte hij toch wel een beetje mijn hart en hij zei toch van “Ja luister, er is genoeg gebeurd in het verleden, maar laten we het allemaal rusten en je zit gewoon in me hart. We houden van jou en Sil en kunnen we niet gewoon een keer gaan praten zodat we je weer wat beter in het zadel kunnen krijgen.” Toen zijn er wat gesprekken gehouden bij op kantoor of bij hem thuis en toen zag hij in dat het niet helemaal naar wens ging, en toen in de 1e week van december in. Dat was niet makkelijk, want Gerard moest pas op de plaats maken en dat was niet al te makkelijk, en ook het management met Joop. Maar uiteindelijk heb je gewoon iemand nodig die je een schop onder je kont geeft. En Ad weet als geen ander, hij kan schakelen, die weet wat een gevoelsmens ik ben, die weet wat ik leuk vind en wat ik niet leuk vind, waar je absoluut niet mee aan moet komen bij mij en absoluut wel en ik kan lezen en schrijven met die man. Ik had 1 struikelblok en dat waren de mensen die me destijds hadden geholpen om bij Ad weg te gaan en die moesten natuurlijk overtuigd worden en die waren eigenlijk vrij snel overtuigd. Die zeiden ook, ik denk dat Ad gewoon de juiste man op de juiste plek is voor je. 

Je ben iemand van de gadgets. Wat is je laatste aankoop?
Ja uhm, een Panasonic 3D tv, een Ipad, alles wat ik leuk vind. 

Is dat een beetje het trucje dat goed werkt om jezelf te belonen met het prijzengeld, zoals James Wade dat bijvoorbeeld ook doet?

Ja natuurlijk werkt dat. Ik vind van wel. Kijk het is leuk om goed geld te verdienen, en een hoop mensen zeggen tegen mij dat ik aan mijn oude dag moet denken, maar dan denk ik ja jongens kom op nou. Dan ben ik dadelijk 70, 75 en dan loop ik met een stok en zal ik dan een computer gaan kopen? Nee die koop ik nu wel. Nu leef ik, nu wil ik ervan genieten. En geloof me ik kan echt geen eilanden kopen, ik kan echt geen rare dingen doen. Ik heb een fantastisch huis, maar zo is het natuurlijk niet in de dartsport, dan moet je echt met Phil Taylor gaan praten. Maar uiteindelijk geloof ik er wel in dat je toch een behoorlijk leven op kunt bouwen en al opgebouwd hebt. Want laten we eerlijk zijn, ik zie genoeg mensen en spelers om mij heen die het gewoon een behoorlijk stuks minder hebben.

Je bent ook weer terug bij het lokale team Jupiter Stars, dat was te lezen in The Mirror. Hoe zit dat precies?
Zeker Kipping en Edwin Max zijn 2 hele goede vrienden van me en die vroegen steeds van Ray kom nou eens lekker competitie gooien. En als ik a zeg moet ik ook b zeggen en dan kan ik niet zeggen alleen de thuiswedstrijden en de uitwedstrijden niet want dan rekenen ze toch een beetje op je. En ik zat eerst ook te denken, woensdag ga ik naar de Premier League, donderdag spelen, vrijdagmorgen terugkomen en dan vrijdagavond weer gooien dat is misschien een beetje teveel van het goeie, maar ik heb het toch gedaan. De jongens geven me gewoon heel veel plezier terug in het spelletje, maar ook in mezelf. Dit zijn de jongens waarmee ik wil darten. Jerry Kooi is een maatje van me, de oude Jupiter Stars van vroeger, daar voel je jezelf gewoon heerlijk bij. Je hebt je eigen grappen en grollen en spreekt hun taal. “Joh een singeltje niet gegooid, lekker belangrijk, en dan pakken we mekaar weer op”. Het is zo verschrikkelijk veel plezier. Ik vind het jammer dat ik er niet elke week bij kan zijn, maar als ik er dan wel bij ben dan heb ik zoveel lol. Je je moet gewoon een keer komen, dat is gewoon gezellig. De razende reporter heeft bij deze toegezegd om een keer een leuke impressie te maken van een competitie avond van het Jupiter Stars team.

Wat zou je jezelf willen vragen bij een interview?
Haha, wat zou ik mezelf willen vragen? Hoe ver kunnen we komen deze week? 

Bij deze…hoe ver gaat Raymond komen deze week?
In de finale. Ik geloof zeker in een finale, en ja winnen of verliezen. Ik denk dat je het jezelf moet vertellen. Je gaat niet voor niets naar zo’n toernooi toe. Ik heb echt met verbazing gekeken naar de wedstrijd tussen McDine en Bates, wat echt een slechte wedstrijd was. Toen gingen Ad en ik met de security terug in de auto. We hadden een broodje kebab gegeten en Barrie Bates was erbij en die had het hoogste woord en alle plezier van de wereld, en dollen en grappen en grollen. En dan denk ik, jongens hoe kan dat nou? Je verliest net de 1e ronde van het WK. Hoe kan je nou grappen, je moet er toch eigenlijk helemaal doorheen zitten? Ja dat is toch wel een beetje die Engelse of Wales mentaliteit.

Ben jij al uitgenodigd voor Holland vs. The Rest of the World begin maart?
Nee, ik heb wel gehoord dat er iets aan de hand is en je gaat er wel een beetje vanuit dat je daarbij zal zijn, maar ik weet niet of het enigzins wel aan gaat slaan dit format. Want hoe gaan ze dat dan doen en hebben wij eigenlijk wel 8 PDC Nederlanders? Ik weet nog helemaal niet wat ze van plan zijn, waar het is ik heb echt geen idee. 

Toch een dilemma. Je hebt natuurlijk al live een 9-darter gegooid, maar stel je had dat niet gedaan….een live 9-darter of een hele vette winst op Phil Taylor?
Ja dat laatste natuurlijk die 9-darter heb ik natuurlijk al een paar keer.

Beleef je op dit moment weer net zoveel plezier aan het spelletje als vroeger?
Nee, er moet nog wel het een en ander gebeuren. Er is natuurlijk best wel wat gebeurd de laatste 2 a 3 jaar. Je moet niet onderschatten dat het wegvallen van darts op televisie in Nederland natuurlijk heel veel weg neemt bij je. Don’t get me wrong, maar het is zo waanzinnig om hier in Engeland het respect te krijgen van het publiek. Op straat in de taxi, het maakt allemaal niet uit overal kennen ze je. Maar uiteindelijk vind je het natuurlijk fantastisch als dat in je eigen land gebeurd. Je wilt dat nu eenmaal, en men ziet niet altijd wat je doet. Het is wel leuk dat wereldkampioen koppels wordt, dat is een waanzinnige prestatie, laten we dat niet vergeten, maar niemand weet er iets van. En dat is natuurlijk wel jammer. Het had natuurlijk een waanzinnig evenement geweest als SBS6 dat had uitgezonden. Zij hebben ons echt ongelofelijk in de kou laten staan de laatste keer. En ik hoop alleen maar dat RTL dat gewoon goed en fantastisch gaat oppakken. Ik heb die jongens van de week gesproken en heb ook gezegd dat zij dat gaan doen ik hen daarvoor ga belonen. Dat gaat gebeuren, daar ben ik van overtuigd. 

Denk jij echt dat het darten weer op het niveau kan komen van vroeger?
Ja natuurlijk kan dat. Het moet wel groeien en dat hangt vast aan de prestaties van de Nederlanders. of het nu Klaasen, Van Gerwen, Stompé, Van Barneveld of Van der Voort is dat laat ik in het midden. Ik denk wel dat we weer diep moeten gaan maar het zegt genoeg dat RTL dit wil overnemen. Dat het toch nog steeds kans heeft. 

Hoe gaat het met de nieuwsbrief van jou en Co samen?
Ik weet p dit moment niet zo heel veel van de nieuwsbrief. We hebben natuurlijk met de jongens in Baarn gesproken en die jongens zijn echt bereid om heel veel te doen voor ons. Daarnaast hopen we toch in het bedrijfsleven sponsoring te creëren voor de toekomst, waar nu natuurlijk ook RTL7 toch ook weer heel erg belangrijk in is. We moeten natuurlijk wat dingetjes aanleveren over wat er gebeurd om je heen, en een soort blog schrijven. Vertellen wat je hebt meegemaakt en wat foto’s maken. Sinds kort ben ik ook een beetje actief op twitter en dat is ook heel erg leuk, maar ook erg gevaarlijk. Dus je moet ook wel een beetje opletten wat je schrijft en er zijn mensen die je ook behoorlijke vragen stellen en dan moet je opletten met wat je antwoord. 

We zien een nieuw logo op je shirt. Hoe is dat tot stand gekomen?
Een hele goede vriend van mij ui Duitsland, Gordon Shumway, waar ik dagelijks contact mee heb. Dat is een mastercaller in Duitsland die je misschien wel kent. Dat is echt een hartsvriend van me ik hou echt zoveel van die man. Ik leerde hem 5 jaar geleden kennen op het WK, toen nog in Circus Tavern en daar heb ik 3 a 4 leuke dagen met hem gehad en sinds die tijd hebben we heel veel contact. Hij en Werner (de grote man van de PDC in Duitsland) vonden dat Barney logo toch een beetje te kinderachtig. En ze zeiden, “Raymond je bent 43 jaar, wordt het niet eens tijd om wat meer power neer te zetten dan alleen maar Barney. Het blijft toch wel Barney, maar misschien moet je eens gaan kijken naar een ander logo.” En toen heeft Maik Langendorff, de Oostenrijkse jongen, het helemaal ontwikkeld. Hij heeft het helemaal gemaakt. We hebben nu gewoon nog het Barney logo, maar ook het Barney Army logo en dit shirt is in feite niet te koop, maar het shirt met het Barney Army logo wordt binnenkort te koop aangeboden. Ik ben er heel erg blij mee en heb er een hele hoop goeie berichten over gehoord en ik geloof dat er al een kleine 1000 mensen zijn die hebben aangegeven dat ze een shirt willen hebben. 

We zagen nog een nieuw logo, is dat een nieuwe sponsor?
Ja dat gaat een nieuwe sponsor worden. Dael O Ring is vergelijkbaar met de Rubik’s Cube van vroeger. Dael O Ring is zeg maar een zwart staafje met een gele ring er omheen en dan gaat het een soort doolhof in. Je moet het gele ringetje zeg maar doordraaien, passen en draaien zodat je die van de zwarte staaf kunt krijgen. Het komt uit in 6 kleuren en elke 3 maanden komt er een nieuwe kleur uit. Het heeft nu al alle verkoopcijfers gebroken. Het is al te koop bij diverse speelgoedzaken. Vanaf februari worden zij ook hoofdsponsor, dus ik ben echt heel erg blij. 

Wil je zelf nog iets zeggen tegen onze lezers?
Ja, ik ben blij dat het weer lekker gaat. Ik voel me goed, ik voel me lekker en dan zal je zien, dan vallen ze ook vanzelf weer.