Home algemeen nieuws Veel verrassingen op eerste avond van Players Championship Finals

Veel verrassingen op eerste avond van Players Championship Finals

Vanavond stond er een overvol programma van de Players Championship Finals op het programma. Met een heleboel Nederlanders. Maar liefst 10 landgenoten gingen een gooi doen om verder in het toernooi te komen. De Nederlandse start was niet fortuinlijk. De eerste 6 Nederlanders die in actie kwamen verloren allemaal.  Raymond van Barneveld, Jimmy Hendriks, Christian Kist, Jeffrey de Zwaan, Vincent van der Voort,  Jeffrey de Graaf verloren allemaal. Van der Voort en van Barneveld verloren met een minium verschil.

Beide heren lieten ook pijlen op de wedstrijd liggen. Meulenkamp en van Gerwen boekte de eerste Nederlandse overwinningen voor vanavond. Meulenkamp won knap van de Australiër Kyle Anderson en van Gerwen kende weinig problemen met Paul Nicholson.

Vervolgens kwam Jan Dekker op podium twee in actie en won heel knap van Michael Smith en was de derde Nederlander die vanavond won. Klaasen pakte ook een overwinning door Norris te kloppen. Zo zien we 5 Nederlanders terug in de tweede ronde: Jermaine Wattimena, Ron Meulenkamp, Michael van Gerwen, Jan Dekker en Jelle Klaasen. Andere opvallende resultaten van vanavond was dat Mickey Mansell Gary Anderson klopt en dat Wright zich verslikte in Steve Hine en verloor met 6-5.  

Het volledige programma:

Hoofdpodium
Ian White v Raymond van Barneveld
Mensur Suljovic v Andy Boulton
Rob Cross v Robert Owen
Daryl Gurney v Jeffrey de Zwaan
Gary Anderson v Mickey Mansell
Michael van Gerwen v Paul Nicholson
Peter Wright v Steve Hine

Tweede podium
Simon Whitlock v Christian Kist
Gerwyn Price v Jimmy Hendriks
James Wilson v William O’Connor
John Henderson v Darren Johnson
Vincent van der Voort v Robbie Green
Jonny Clayton v Jeffrey de Graaf
Kyle Anderson v Ron Meulenkamp
Michael Smith v Jan Dekker
Alan Norris v Jelle Klaasen 

Verslag wedstrijden:

Simon Whitlock – Christian Kist  (podium 2)
Uitslag: 6-3
Whitlock begint belabberd aan de wedstrijd met een gemiddelde rond de 70, maar weet zich te herstellen, mede omdat Kist nog slechter gooit. Met een 126-finish als een van de weinige hoogtepunten komt Whitlock op een 5-3 voorsprong, waarna hij de leg daarop ook weet te winnen en zo ook de wedstrijd: 6-3.

Ian White – Raymond van Barneveld (podium 1)
Uitslag: 6-5
Barney komt al snel op een 3-1 voorsprong, door onder meer een knappe 127 finish. Maar White blijkt een taaie tegenstander en komt zelfs even op voorsprong: 4-3. Dat terwijl Barney een gemiddelde van net boven de 100 gooit. Als White in zijn eigen leg op 5-4 komt moet Van Barneveld beide legs winnen om in het toernooi te blijven, maar dat lukt hem niet. Hij weet nog tot 5-5 te komen, maar in de elfde en beslissende game (begonnen door White) gaat het mis. Van Barneveld mist twee matchdarts waarna White het met zijn derde matchdart wel weet af te maken.

Gerwyn Price – Jimmy Hendriks (podium 2)
Uitslag: 6-4
Het Nederlandse talent Jimmy Hendriks biedt met aardig spel goed tegenstand aan de ervarenere Price. Pas na de 2-2 weet Price een gat te slaan naar 4-2. Dat lijkt vervolgens de genadeklap, want Price wint ook zijn eigen leg en komt daarmee op 5-2, maar Hendriks recht zijn rug en komt nog knap terug tot 5-4. Het blijkt slechts een korte opleving te zijn als Price de tiende leg mag beginnen en de wedstrijd uitgooit: 6-4 voor The Iceman. Ondanks het verlies kan de jonge Hendriks met een tevreden gevoel terugkijken op zijn wedstrijd tegen de hogergeplaatste Price, die een aardige kluif had aan de Nederlander.

Mensur Suljovic – Andy Boulton (podium 1)
Uitslag: 6-0
De eerste wedstrijd vanavond waar geen Nederlander aan het bord verschijnt is een korte, eenzijdige partij. The Mensur laat geen spaan heel van Boulton en noteert de eerste whitewash van de avond. Zonder echt heel goed te gooien (92.02 gemiddeld) heeft Suljovic een eenvoudige avond. Hoofdzakelijk omdat Boulton met zijn gemiddelde niet eens boven de 82 uitkomt (81.94).

James Wilson v William O’Connor (podium 2)
Uitslag: 5-6
Terwijl Suljovic op het hoofdpodium Boulton met speels gemak versloeg voltrok zich op het tweede podium een veel spannendere wedstrijd. James Wilson heeft namelijk de grootste moeite met de 37 plaatsen lager gerankte William O’Connor. Zoveel moeite zelfs dat hij na op een 4-2 voorsprong opeens moet aanhikken tegen een 5-4 achterstand.  Als Wilson vervolgens zijn eigen leg pakt en op 5-5 komt moet er een beslissende elfde leg worden gespeeld, begonnen door O’Connor. Hij begint de leg dramatisch door met zijn eerste 9 pijlen slechts 1 trippel te gooien. Wilson begint daarentegen met een 180 en neemt het initiatief in de leg. Hij weet deze start echter geen goed vervolg te geven en mist zelfs een matchdart, waarna O’Connor wel raad weet met deze kans. Hij beslist de wedstrijd en wint, toch wel onverwacht met 6-5

Rob Cross v Robert Owen (podium 1)
Uitslag: 6-2

Dé sensatie van dit seizoen, Rob Cross, neemt het in zijn  eerste ronde partij op tegen de ongeplaatste Robert Owen. Waar menigeen al vanuit ging wordt werkelijkheid: Cross wint kinderlijk eenvoudig van zijn Welshe opponent en mag zich gaan opmaken voor zijn partij tegen Steve Lennon morgen. Bij een 5-1 voorsprong voor Cross deelt Owen nog wel een speldenprik uit door te breken, maar die break is er slechts 1 voor de statistieken. Cross breekt Owen terug en wint de wedstrijd overtuigend met 6-2. Dat terwijl de gemiddelden van de heren elkaar nauwelijks ontliepen:  92.18 (Cross) om 90.52 (Owen) 

John Henderson v Darren Johnson
Uitslag: 6-2

Voor de nummer 88 van de PDC ranking, Darren Johnson was dit een betrekkelijk ‘gunstige’ loting. Hij nam het namelijk op tegen nummer 29 van de wereld John Henderson. Toch was het verschil in de ranking duidelijk zichtbaar. Henderson wint namelijk in een gezapige partij van Johson. Beide darters gooien een slecht gemiddelde met Johnson als slechtste van de twee (90.91 voor Henderson, 83,61 voor Johnson). Henderson loopt vanaf 1-1 uit naar 4-1 en die voorsprong laat hij niet meer los. Met een simpele 6-2 overwinning wint ook hij zijn eerste ronde partij,

Gary Anderson v Mickey Mansell (podium 1)
Uitslag: 3-6

Als je naar de affiche Gary Anderson v Mickey Mansell kijkt denk je vooral David tegen Goliath. Een makkelijke overwinning voor de 2-voudig wereldkampioen zou je denken. De Noord-Ier pakte een knappe 2-1 voorsprong en liep zelfs door o.a. een mooie 136-finish uit naar 5-2. Anderson pakte hierna nog één leg. Mansell maakte het vervolgens af via zijn 4de matchdart. En zo wint de Noord-Ier verrassend en gaat het in de volgende ronde opnemen tegen onze landgenoot Jermaine Wattimena.

Jonny Clayton v Jeffrey de Graaf (podium 2) 
Uitslag: 6-4

Jeffrey de Graaf kon vanavond als eerste Nederlander een overwinning boeken in Minehead. De Noord-Hollander moest dan Jonny Clayton aan de zegekar binden. De Wehlsman als 11de geplaatst zou geen makkelijke opgave worden voor de Graaf. Dit bleek ook in de wedstrijd. Clayton liep als snel uit naar een riante voorsprong: 4-1. Hierna pakte de Graaf het op en kwam terug tot 4-3. Echter verzuimde hij om helemaal terug te komen en maakte Clayton het verschil weer 2. Hierna was het zaak voor de Wehlsman om 1 leg van de 3 te winnen. Dit gebeurde en wachten wij als Nederlanders nog altijd op de eerste oranje overwinning vanavond. 

Kyle Anderson v Ron Meulenkamp (podium 2)
Uitslag: 4-6

The Bomb mocht deze wedstrijd openen en pakte zijn eigen leg. Anderson kwam gelijk door 56 uit te gooien in twee darts. Meuelenkamp begon vervolgens zijn eigen leg met een matige 21 score, hij herstelde zich eigen prima in deze leg en pakte via D10 weer de voorsprong. Beide mannen noteerde één 180 in de vierde leg. Anderson die de leg begon pakte de leg en bracht de stand weer gelijk. In de vijfde leg kon Anderson voor de eerste break verzorgen nadat Meulenkamp allereerst 2 dubbels onbenut liet. Anderson mistte ook een paar pijlen en Meulenkamp pakte zijn eigen leg. Zonder al te veel problemen kwam Anderson weer naast Meulenkamp via een 170-finish en gaat alles na 6 legs nog met de darts mee. De 7de leg ging gemakkelijk naar The Bomb door 72 uit te gooien in twee darts, Anderson stond nog niet op een finish. Anderson laat 3 pijlen op een dubbel liggen in zijn eigen leg en Meulenkamp gooit heel knap 66 uit, T14 & D12 in twee pijlen en is de eerste break van de partij een feit en is Meulenkamp nog maar één leg verwijderd van de overwinning. Anderson brak Meulenkamp meteen terug via de D8. Meulenkamp mistte daarvoor 3 matchdarts.  Anderson kon een beslissende leg afdwingen maar verzuimde D16 uit te gooien, hij kreeg hiervoor twee darts. Meulenkamp stond op 90 te wachten en gooide deze uit met zijn vijfde matchdart en wint met 6-3. Een mooie overwinning voor The Bomb en hij mag het morgen opnemen tegen Justin Pipe.

Michael van Gerwen v Paul Nicholson (podium 1)
Uitslag: 6-2

Via een mooie 84-finish pakte van Gerwen de voorsprong tegen de terugkeerde Nicholson, dit was tevens zijn eigen leg. Nicholson mistte 2 pijlen op D16 en van Gerwen brak de Australiër via een 25-finish. Zijn eigen leg pakt van Gerwen ook zonder al te veel problemen en staat al vroeg op een mooie 3-0 voorsprong. In de vierde leg kwam Nicholson op het scorebord. Hij pakte zijn leg en verkleinde de voorsprong naar 3-1. D20 voor van Gerwen in zijn eigen leg en staat met 4-1 voor. Na de pauze hield Nicholson zijn eigen leg. In de 7de leg was van Gerwen mede door een 180 ver weg en hield via D12 zijn eigen leg en vergrootte de voorsprong naar 5-2. Paul Nicholson kreeg weer een paar pijlen om zijn eigen leg te behouden maar deze gingen er niet in. van Gerwen pakte de winst via de D8. 

Michael Smith v Jan Dekker (podium 2) 
Uitslag: 3-6

Mede door een break in de eerste leg kwam Dekker op een 2-0 voorsprong. Smith kwam via een mooie 170-finish op het scorebord en hield zijn eigen leg. Smith kwam bijna naast Dekker maar mistte D20 voor een 101 finish. Dekker gooide 42 uit en pakte weer een voorsprong van 2 legs verschil. Smith mistte de bull voor weer een 170 finish, Dekker gooide vervolgens bijna 139 uit, de D16 viel helaas niet. Smith maakte vervolgens geen fout en bracht de stand naar 2-3. Dekker maakte geen fout in zijn eigen leg en pakte via D4 een 4-2 voorsprong. Smith verkleinde weer de voorsprong door 64 uit te gooien. Hierna pakte Dekker zijn eigen leg en brak Smith weer waardoor de Drent een hele knappe overwinning boekt. 

 

Peter Wright – Steve Hine (podium 1) 
Uitslag: 5-6 

Wright kende opvallend genoeg veel moeite met Steve Hine. Wright ging weliswaar met een 3-2 voorsprong de pauze in maar Steve Hine bood knap tegenstand. Nadat Wright naar 4-2 liep mede door zijn eigen leg te houden kwam Hine met het antwoord om ook zijn eigen leg te houden en was de stand 4-3. Steve Hine liet Wright even schrikken door op een 5-4 voorsprong te komen en zelfs één matchdart te missen voor de overwinning. Het werd 5-5 en we gingen een beslissende leg spelen. Steve Hine was hierin de koelste en won opvallend met 6-5. Zo is dit de tweede verassing van vanavond. 

 

Alan Norris – Jelle Klaasen (podium 2)
Uitslag: 4-6

De laatste partij van de avond gaat tussen een Engelsman en een Nederlander oftewel Norris tegen Klaasen. Klaasen begon de wedstrijd en won de eerste leg. Beide mannen lieten een paar pijlen liggen en Klaasen was de gelukkigste in deze leg. Norris kwam via een 12-darter terug tot 1-1. Derde leg ging naar Klaasen door D20 te gooien. De vierde en vijfde leg gingen ook met de darts mee en betekende dat Klaasen op een 3-2 voorsprong staat. Ook de zesde leg ging met de darts mee en Norris kwam naast Klaasen: 3-3. Door 78 uit te gooien ging ook de zevende leg met de darts mee en stond Klaasen weer op voorsprong. Een soort gelijke finish namelijk 85 voor Norris bracht de stand weer gelijk.  Klaasen pakte zijn eigen leg om vervolgens de eerste break te plaatsen bij een 5-4 stand wat betekend dat Klaasen de wedstrijd won met 6-4 en ook door is naar de tweede ronde.