Home algemeen nieuws Terug in de tijd: Een blik op de carrière van Wayne ‘Hawaii...

Terug in de tijd: Een blik op de carrière van Wayne ‘Hawaii 501’ Mardle

Eens in de twee weken verschijnt op dinsdag bij Dartfreakz.nl de rubriek ‘Terug in de tijd’, met verhalen over spelers, toernooien en bijzondere wedstrijden. Vandaag aandacht voor de carrière van de inmiddels met dartpensioen zijnde Wayne Mardle.

De vorige ‘Terug in de tijd’ verscheen op 15 september.

De flamboyante opkomst, het veelkleurige shirt en een tot de verbeelding sprekend opkomstnummer. Wayne Mardle was en is zonder twijfel nog steeds een van de meest populaire darters die ooit een voet aan de oche hebben gezet. De Hawai-shirts waarin Mardle zijn wedstrijden speelde, worden nog altijd door vele fans gedragen.

In zijn tienerjaren kwam Wayne Mardle in aanraking met de dartsport. Zijn vader speelde competitie in de lokale pub en nam zoon Wayne af en toe mee. Al snel werd duidelijk dat hij uit het juiste darthout gesneden was. Op dertienjarige leeftijd won Mardle zijn eerste toernooi en vanaf dat moment was hij niet meer bij het bord weg te slaan.

In 1993 begon Mardle met het spelen van BDO-toernooien. Een kwartfinale op het British Open was zijn eerste wapenfeit. Het zou even duren voordat hij definitief doorbrak. Pas in 2000 maakte Wayne Mardle zijn debuut in de Lakeside Country Club. Daar verloor hij in de eerste ronde met 3-1 van Matt Clark. Een jaar later boekte hij overwinningen op onder andere Stompé en Baxter en behaalde de kleurrijke Engelsman de halve finale. Die werd wel verloren van de latere winnaar John Walton.

Na een kwartfinale op Lakeside 2002, maakte Mardle de overstap naar de snel groeiende PDC. Zijn debuutjaar bij de bond was behoorlijk succesvol. Hawai 5.0.1 behaalde de laatste zestien bij zijn eerste PDC WK en stond in de finale van de World Matchplay, die hij met 18-12 verloor van Phil Taylor.

Op het PDC WK 2004 zou de echte doorbraak van Mardle volgen. Na overwinningen op Steve Maish, Colin Lloyd en Simon Whatley stond hij in Purfleet in de halve finale. Het lukte hem niet deze winnend af te sluiten, Phil Taylor was ruimschoots te sterk. The Power zou in een zeer spannende finale vervolgens met 7-6 afrekenen met een jonge Kevin Painter.

De naam en populariteit van Wayne Marlde waren na zijn sterke begin bij de PDC definitief gevestigd. In 2005 en 2006 was de Engelsman wederom zeer sterk op het wereldkampioenschap van de PDC in Purfleet. Tweemaal bereikt Mardle de halve finale, waarin hij respectievelijk verloor van Mark Dudbridge (6-4) en Phil Taylor (6-5). In deze periode bereikte Hawai 5.0.1 tevens de finale van de Las Vegas Desert Classic. Deze verloor hij van zijn plaaggeest Phil Taylor.

Mardle maakte in 2005 zijn debuut in de lucratieve Premier League. Geweldig ging dat niet. Hij eindigde als zevende en laatste in de competitie. Ook de tweede editie in 2006 eindigde voor Wayne Mardle in mineur, wederom als zevende en laatste.

De jaren 2006 en 2007 waren magertjes voor de man die tegenwoordig in Romford woont. Hoewel Mardle enkele Players Championships wist te winnen, kon hij op de televisiepodia weinig potten breken. Verder dan een plaats bij de laatste zestien op de World Matchplay en de Grand Prix kwam de Engelsman niet.

Het zou tot het wereldkampioenschap van 2008 duren voordat Mardle zich weer eens van zijn sterkste kant liet zien. Het WK werd dat jaar voor het eerst gehouden in het Alexandra Palace te Londen. Mardle schakelde eerst de Nederlander Roland Scholten uit bij de laatste zestien, toen hij in de kwartfinale stuntte tegen zijn angstgegner Phil Taylor. In een beslissende negende set rekende hij eindelijk af met zijn rivaal, 5-4.

In de halve finale eindigde het sprookje voor Mardle. De onbekende jongeling Kirk Shepherd maakte een einde aan de titeldromen van Hawai 5.0.1. Voor de vierde keer verloor de Engelsman een halve finale op een WK van de Professional Darts Corporation.

Het WK van 2008 was een van de laatste grote prestaties van Wayne Mardle. Een halfjaar later behaalde hij nog knap een halve finale op de World Matchplay, maar vanaf dat moment ging het bergafwaarts met de publiekslieveling. In de Premier League van 2009 moest Mardle wegens ziekte de laatste paar weken verstek laten gaan. Zijn nederlaag in de eerste ronde van het wereldkampioenschap 2010 zou zijn laatste optreden worden in het Alexandra Palace.

Eind 2011 zette de Engelsman een punt achter zijn carrière, op 38-jarige leeftijd. Mardle won nooit een echte major titel bij de PDC, hoewel hij maar liefst vier maal in de halve finale van het WK stond. Tegenwoordig is Wayne Mardle actief als commentator en analist bij Sky Sports. In zijn werk voor de Engelse televisie is nog altijd het enthousiasme te ontdekken waarmee hij altijd in zijn Hawai-shirt het podium opkwam. Hopelijk kunnen we nog een hele tijd van zijn heldere en humoristische analyses genieten.

*Beelden van de gewonnen kwartfinale tegen Taylor op het PDC WK van 2008.