Home algemeen nieuws Vincent van der Voort “Afwachten hoe ik er over 2 weken voorsta”

Vincent van der Voort “Afwachten hoe ik er over 2 weken voorsta”

VincentVdVoort2

Na-na-na-na-na-na Vincent van der Voort, Van der Voort ,Vincent van? der Voort schalmt het door de zaal. De opkomst van een dartsicoon. “The fastest player in the world” is toch één van de Nederlanders die darts op de kaart gezet heeft. De man uit Purmerend heeft een palmares waar menig sporter jaloers op kan zijn. Voor zijn eerste titel moeten we zelfs terug naar 1991 toen “The fastest player in the world ” de WDF Europe Youth Cup won. Op 26-jarige leeftijd kwam de naam Van der Voort meer en meer bovendrijven in het dartscircuit. Zes keer speelde Van der Voort op het BDO Lakeside-podium met zijn beste prestatie in 2005 toen hij tot de laatste 8 kwam. Raymond van Barneveld was hier zijn tegenstander en met 5-0 was “The Man” het eindstation voor Van der Voort. Van Barneveld won overigens dat jaar de Lakeside World Championship met 6-2 van Martin Adams in de finale. In 2007 maakte “The fastest player in the world” de overstap van de BDO naar de PDC.

Na 7 BDO-jaren nam Vincent van der Voort samen met Michael van Gerwen en Jelle Klaasen een besluit zijn geluk te beproeven bij de PDC. Dat dit achteraf gezien een juiste keuze was weten allemaal. “The fastest player in the world” staat momenteel op de 16e plaats van de Order of Merit. Op de Europese lijst bezet Van der Voort zelfs de nummer één positie. De vroegtijdige uitschakeling tijdens het European Championship in Düsseldorf was aanleiding om Vincent enkele vragen voor te leggen.

Tegen Adrian Lewis op het European Championship speelde je een gemiddelde van 79,80, iets wat we niet van je gewend zijn. Kwam dit ook door je rug? “Ik hou er niet van om excuses te zoeken maar dat toernooi was voor mij de druppel. Zo veel pijn tijdens die wedstrijd had ik het nog nooit gehad. Tijdens de Matchplay had ik er ook last maar toen was het veel draaglijker. Met de European voelde ik al tijdens het ingooien dat het niet goed ging. Ik kon niet voldoende kracht zetten vanuit mijn rug en omdat ik iets voorover leun kon ik mijn arm niet goed strekken. Ik probeerde er het beste van te maken maar dat was bij lange na niet voldoende wat resulteerde in een slecht gemiddelde.” 

Van der Voort verloor met 6-4 van de huidige wereldkampioen. De week ervoor verloor Van der Voort ook van Lewis tijdens de World Matchplay. Enkele maanden eerder was Lewis eveneens het eindstation voor Vincent. Hij kan echter met een goed gevoel terug kijken op de World Championship 2011 waarin hij tot de laatste 8 wist te komen.

Tijdens de European 2011 zagen we je niet voor het eerst met rugproblemen. Heb je al lang problemen met je rug? “Ik heb al jaren last van mijn rug, soms erger dan anders. Vaak was er wel mee te spelen, maar het moment dat het echt mis ging was vorig jaar op de Champions League Darts. Tijdens mijn tweede wedstrijd voelde ik iets in mijn rug waardoor ik niet goed kon bewegen. De huisarts schreef mij toen veel rust voor. Dit was heel moeilijk door het drukke programma bij de PDC, dus ik denk dat ik er te veel mee heb doorgelopen en het niet te serieus heb genomen. Wel heb ik minder getraind dan normaal. Ik ben natuurlijk vrij lang en overgewicht helpt daar ook niet bij. Ik was toen ook erg blij dat ik voor het WK drie weken geen toernooi had, zodat mijn rug goed tot rust kon komen. Na het WK heb ik weer drie weken rustig aan gedaan en vanaf de tijd dat de pro-tours weer begonnen, begon mijn rug langzaam aan weer slechter te worden. Na de RTL Masters ging het erg slecht en ben ik fysiotherapie gaan volgen. Uit onderzoeken is gebleken dat mijn ruggengraat scheef staat zodat er heel veel druk komt te staan op je ribbenkast. Mijn fysiotherapeut heeft dit kunnen verhelpen, maar helaas komt het telkens langzaam weer terug. Voorlopig blijf ik nog onder behandeling.”

Vanaf de Champions League Darts vorig jaar speelde van der Voort regelmatig met pijn en sommige toernooien speelde hij goed andere wat minder goed. “Je leert er ook mee om te gaan. Voor het WK heb ik bijvoorbeeld drie weken rust gehad en de pijn was wat draaglijker, maar ik heb ook vloertoernooien gewonnen met pijn. Daarentegen heb ik niet goed gespeeld op het UK open terwijl ik toen wel pijnvrij speelde. Dus er is ook niks over te zeggen.”

Van der Voort heeft nu samen met zijn therapeut Dave Schot een programma opgesteld waardoor zijn rug eerst helemaal los gemaakt wordt en kan herstellen naar een normale houding. Daarna wordt met krachttraining zijn rugspieren versterkt zodat de klachten wegblijven. “De behandeling in combinatie met een dieet stemt me heel positief en ik ga er vanuit dat het weer helemaal goed komt. Ik moet alleen geduld hebben en dat is soms wel eens moeilijk”

Direct na de European Championship is de familie Van der Voort, bestaande uit Karin en Vincent samen met hun zoon Kevin, naar Egypte vertrokken voor twee heerlijke weken genieten. “In mijn vakantie heb ik twee weken geen pijl aangeraakt. Ik heb overleg gehad met mijn therapeut en sinds ik terug ben probeer ik 1,5 uur per dag te trainen.” Meestal staat Van der Voort alleen aan het bord in Purmerend. Als hij een training met een partner doet is dat meestal met zijn Masterdarts-maatjes Michael van Gerwen en Jelle Klaasen.

Tegenwoordig staat de zaal op zijn kop bij een opkomst. KC & the sunshine band met “Give it up” is een absolute darts-hit geworden. Na-na-na-na-na-na Vincent van der Voort , Van der Voort, Vincent van? der Voort doet het beter dan destijds “Give it up”. “De eerste keer dat ik het hoorde was tijdens de eerste wedstrijd van het WK tegen Preston Ridd. Er was een jongen van een groep die begon het te zingen en ik weet niet wat er gebeurde maar de hele zaal deed mee. Ongelooflijk! Dit had ik nog nooit meegemaakt. Sindsdien is het niet meer weggegaan en overal waar ik kom zingen ze dat nummer.” 

Je moet deze jongen toch wel enorm dankbaar zijn. Het toevoegen van dit nummer heeft je populariteit aardig versterkt. “Na het WK ben ik via twitter in contact gekomen met de jongen die ermee begonnen was. Ik heb mijn setje pijlen waar ik op het WK mee speelde naar hem opgestuurd en ik ben hem natuurlijk erg dankbaar.” “Give it up” heeft de carrière van Van de Voort enorm beïnvloed. “Het is zo’n geweldig gevoel dat de hele zaal je naam aan het zingen is. Ik heb ook de andere kant meegemaakt, dus dit was heel mooi om mee te maken.” 

Van der Voort was even bang dat het na het WK zou ophouden maar het tegendeel is waar. De opkomst van Vincent wordt steeds luidruchtiger. “Op de dag dat ik verloor van Lewis in de kwartfinale van het WK waren ze in de avondsessie tijdens de wedstrijd Taylor-Webster nog steeds mijn naam aan het zingen. Ik kon het gewoon niet geloven.”

Hij krijgt zelfs berichten van dartsfans dat ze het jammer vinden wanneer hij niet meer in het toernooi zit. Ze kunnen dan Na-na-na-na-na-na, Vincent van der Voort, Van der Voort, Vincent van? der Voort niet meer zingen. “Heel onwerkelijk allemaal. Ik vind het prachtig om het mee te mogen maken. Ik weet eerlijk gezegd niet of het mijn spel beïnvloed. Vaak is het heel fijn dat iedereen voor je is, maar als het niet lekker gaat voel ik me ook wel eens ongemakkelijk omdat je dit fantastische publiek niet wil teleurstellen. Maar ik zou dit voor geen goud willen missen.”

De ‘zomerpauze’ is bijna voorbij en Vincent laat Canada voorbij gaan. We vroegen hem of hij wel op tijd fit is om in Derby te kunnen spelen. “Mentaal ben ik zeker fit. Ik heb er ook weer veel zin in om toernooien te spelen, maar fysiek moet ik afwachten hoe ik er over twee weken voorsta. We zijn nu druk bezig aan het herstel, maar ik kan niet aangeven wanneer ik hersteld zal zijn. Mocht het herstel langzaam gaan dan komt Derby misschien nog wel te vroeg voor mij en zal ik in Nuland pas weer starten. Maar dat is nog afwachten.”

Hij staat momenteel 16e op de Order of Merit en 1e op de European ranglijst. We vroegen hem of dit voldoet aan zijn doelstellingen. “Voor dit jaar had ik mijzelf de doelstelling gegeven om in de top 16 te staan. Nu ik 16e sta wil ik proberen om steeds een stapje hoger te komen op de Order of Merit zodat ik een vaste waarde blijf op de TV-toernooien. Mijn uiteindelijke doel is natuurlijk om zo hoog mogelijk te komen.” 

Wanneer we vragen naar het eventueel krijgen van een uitnodiging voor de Grand Slam of Darts, reageert de man uit Purmerend nuchter. “Ik ben helemaal niet bezig met de Grand Slam of Darts. De criteria zijn bekend. Mijn doel is om zo goed mogelijk te gooien op de toernooien waar ik aan mee doe. Voor de rest heb ik nergens invloed op. Als ik een uitnodiging krijg zou ik het natuurlijk fantastisch vinden.” 

Buiten de PDC kalender speelt van der Voort geen toernooien en in september komt hij als alles fysiek goed gaat naar Nuland. Dartfreakz.nl bedankt Vincent voor zijn openhartige antwoorden en wenst hem veel succes met zijn herstel. Laten we hopen dat “The fastest player in the world” aan de oche zal verschijnen in Derby.

Het ontstaan, Na-na-na-na-na-na Vincent van der Voort!