Home algemeen nieuws De finale van de World Grand Prix wordt een Welsh-onderonsje tussen Price...

De finale van de World Grand Prix wordt een Welsh-onderonsje tussen Price en Clayton

WILLIAM HILL WORLD DARTS CHAMPIONSHIP 2021, ALEXANDRA PALACE, LONDON PIC;LAWRENCE LUSTIG SEMI FINAL GERWYN PRICE V STEPHEN BUNTING GERWYN PRICE IN ACTION

Op deze vrijdagavond 8 oktober gaat de World Grand Prix 2021 verder met de halve finales. Het format wordt uitgebreid naar best of 7 sets en meestal staan de halve finales gegarandeerd voor spektakel. Zoals we allemaal nog wel weten is dat Danny Noppert de laatst overgebleven Nederlander is. The Freeze zal het opnemen tegen de Welshman Jonny Clayton, die ook al zo’n perfect toernooi speelt. De andere halve finale is een herhaling van de halve finale van het afgelopen WK, die zal gaan tussen Stephen Bunting en de andere Welshman Gerwyn Price.

Haalt Noppert de finale? Of zal het een Welsh onderonsje worden? Of zal Bunting een kunststukje tevoorschijn toveren? Volg hieronder het live verslag als je wilt weten wat het gaat worden. De wedstrijden zijn daarnaast ook te volgen via RTLZ en Videoland.

Jonny Clayton (94,82) 4 – 1 Danny Noppert (89,47)
3-1, 1-3, 3-1, 3-2, 3-0
In de eigen eerste leg was The Freeze goed van start en wist dat ook via zijn dubbel 20 af te ronden, waarmee hij op 1-0 in de eerste set kwam. Met een 83-finish op dubbel 16 kwam Clayton niet veel later langszij schieten om op 1-1 te komen. In de derde leg wist Clayton toe te slaan met een 11-darter. Hij finishte 72 in twee darts dat hem een break opleverde en pakte daarmee het voordeel in de set af. De vierde leg ging met de darts mee via een 108-finish. Via deze 15-darter wist The Ferret de eerste set te pakken.

De tweede set was de set van Clayton, maar nu was het Noppert die een break wist te plaatsen via een 72-finish. Dat bracht hem op een 1-0 stand. Ondanks het missen van de singles, wist The Freeze toch de tweede leg binnenboord te houden en verzilverde zo die break. Clayton hield daarna de derde leg van de set via zijn favoriete dubbel 16 en kwam terug tot 2-1. In de vierde leg wist De Fries de eigen leg te pakken binnen 13 pijlen en kwam daarmee op gelijke hoogte in sets.

Noppert had het voordeel in de partij weer teruggepakt en mocht de derde set dan ook beginnen. De eerste leg ging leek met de darts mee te gaan, maar Noppert miste maar liefst vijf darts om op 1-0 te komen. Clayton kwam kijken vanaf 90 en gooide die uit met twee darts om toch nog een break neer te zetten. In de tweede leg wist Clayton de eigen leg wel te houden, ondanks dat ook hij de dubbels wat minder makkelijk raakte, en kwam via dubbel 5 uiteindelijk wel op 2-0. In de derde leg kreeg Clayton al de kans om de set met 3-0 af te sluiten, maar Noppert stak daar een stokje voor en kwam met een 107-finish op 2-1. Maar in de vierde leg wist Clayton dan wel de set te pakken en kwam daarmee weer op voorsprong. 

The Ferret had dus weer terug gebroken en had daarmee de touwtjes weer terug in handen. In zijn eigen eerste leg was het dan toch weer de Fries die een break wist te plaatsen via dubbel 20 en dus had Noppert alweer het voordeel in handen. De mannen zaten dus erg dicht bij elkaar. The Freeze wist dat goede spel door te zetten en plaatste via een 54-finish een 15-darter, waardoor hij op 2-0 in de set kwam. De derde leg van de set ging ook met de darts mee, maar dan wel in het voordeel van de Welshman. Via dubbel 20 wist diezelfde Jonny Clayton ook nog eens een break te forceren door een 13-darter te gooien. Daarmee kwam er een beslissende leg aan de set te pas. Die 5e leg werd begonnen door Clayton en wist via dubbel 16 die ook te winnen na een 2-0 achterstand.

Voor het eerst was er nu een gat van twee sets geslagen en dus moest The Freeze nu echt gaan oppassen. De eerste leek hij binnenboord te houden, maar de dubbel 18 ging er niet in. Clayton rook zijn kans weer en finishte 112 en brak daarmee meteen al. Was hiermee de knock-out uitgedeeld? Clayton verzilverde in ieder geval de break wel en kwam dus ineens razendsnel op matchpoint terecht. Helaas voor Noppert ging het nu erg snel richting het einde, maar opgeven deed The ijskoude Freeze zeker niet. Zo kreeg hij nog een kansje op 106 in de derde leg, maar miste. Clayton prikte dubbel 6 erin en ging zo dus door naar de finale van de World Grand Prix.

Gerwyn Price (88,99) 4 – 2 Stephen Bunting (88,18)
1-3, 2-3, 3-2, 3-1, 3-2, 3-0
De Engelsman mocht de andere halve finale tegen de Wereldkampioen en nummer één van de wereld beginnen. The Bullet begon erg sterk aan de partij via een 13-darter. Ook in de tweede leg wist hij dat voort te zetten en brak via een 54-finish naar een 2-0 voorsprong in de eerste set. In de derde leg kon Bunting niet openen en dus kon Price gemakkelijk tot 1-2 terugkomen. Maar de vierde leg werd wel weer een prooi voor The Bullet en dus kwam hij met een 80-finish op een 1-0 voorsprong in sets. 

De tweede set mocht begonnen worden door The Iceman, maar hij ergerde zich erg over het publiek. Het wilde niet en dan was daar ook nog Bunting die alles wel gooide. The Bullet gooide ook nog eens een 15-darter en dus brak hij meteen in de eerste leg. In de tweede leg miste Bunting tops, waarna Price diezelfde dubbel wel gooide en daarna moest hij de opgekropte woede even kwijt. De derde leg wist de Welshman ook te winnen via dubbel 20 en daarmee pakte hij zijn eerste voorsprong in een set. Met een 55-finish op dubbel 20 wist Bunting de eigen leg daarna te houden en daarmee dwong hij een beslissende leg af. Price kon het niet voor elkaar krijgen om die eigen beslissende leg te winnen. Bunting werd geholpen door het publiek, maar gooide op eigen kracht wel de dubbel om maar liefst een 2-0 voorsprong in sets te pakken tegen de Wereldkampioen.

Set 3 is ook nog de set van Bunting en wist in de eerste leg de dubbel 3 erin te gooien en wist daarmee op 1-0 te komen. Via dubbel 20 wist Price gelijk niet veel later te komen, mede doordat Bunting niet kon openen. Ook de derde leg van de set ging met de darts mee, waardoor Bunting via dubbel 8 een 13-darter produceerde en daarmee ook nog eens op setpoint te komen. Price wist via dubbel 10 een beslissende leg af te dwingen en begon die 5e leg met 160 en 180. Hij kreeg het niet voor elkaar om een 9-darter neer te zetten, maar wist wel de set af te pakken van Bunting.

Price mocht de vierde set ook beginnen en theoretisch gezien was hij weer helemaal terug in de partij, maar dat gevoel kon je nog niet van Price zijn gezicht aflezen. Maar langzamerhand kwam het wel weer opborrelen. Hij gooide namelijk 60 uit om de 1-0 in de set op het bord te zetten. Via een 78-finish op dubbel 20 wist Price niet veel later ook op 2-0 te komen via de break en dus kwam Price op setpoint om in sets weer gelijk te komen. De Welshman kon het niet afmaken in zijn eigen leg en dus maakte Bunting er via een 15-darter 2-1 van. Die break van Bunting kon hij verzilveren via een 80-finish, maar miste tweemaal de dubbel. Price pakte daarna zijn kans vanaf 79 en pakte zo dus de vierde set.

Set vijf stond in teken van wie de voorsprong zou gaan pakken. Het stond nu namelijk weer helemaal gelijk, nadat Bunting de 2-0 voorsprong weg had gegeven. In de eerste leg vielen de dubbels én triples erg moeizaam bij beide heren en uiteindelijk ging de leg toch met de darts mee, waardoor Bunting op 1-0 kwam. Niet veel later bracht Price de stand weer op 1-1 door een knappe 12-darter via een 71-finish te fabriceren. Met een 67-finish wist Bunting ook de de derde leg van de set met de darts mee te gooien en dus kwam hij op 2-1, terwijl The Iceman wachte op 90. Gerwyn Price maakte er in de vierde leg wel weer 2-2 van doordat hij zijn favoriete dubbel 20 gooide. De beslissende leg begon Bunting, maar Price gooide een erg sterke leg en had ineens weer de agressie gevonden. Hij produceerde een 12-darter waarin hij starte met 120 en daarna 180 gooide. Met een 96-finish brulde hij zichzelf de pauze in met een 3-2 voorsprong en daarmee brulde hij ook het publiek weer even stil. 

Bunting kon meteen in de eerste leg van de zesde set een break gaan plaatsen, maar hij gooide geen dubbels meer. Price voorkwam dat dus en pakte zelf de voorsprong. Een leg later opende de Engelsman ook al niet meer en Price stond na 12-darts al op tops in de leg van Bunting. Hij maakte er een 13-darter van en kwam via deze break op matchpoint terecht. Wie had dat gedacht na die 2-0 stand in sets van Bunting. Met een 14-darter wist Price de wedstrijd in het slot te gooien en gaat dus ook naar de finale toe. 

Door: Marcel Bus