WK Senioren: Walton en Prins winnen thrillers, Butler en Jenkins zonder moeite naar tweede ronde algemeen nieuws
algemeen nieuws

WK Senioren: Walton en Prins winnen thrillers, Butler en Jenkins zonder moeite naar tweede ronde

WK Senioren: Walton en Prins winnen thrillers, Butler en Jenkins zonder moeite naar tweede ronde

Donderdagavond 3 februari was de start van het allereerste Wereldkampioenschap darts voor de senioren. We zagen in die eerste sessie meteen al prachtige wedstrijden. Robert Thornton won namelijk zijn eerste partij van de 74-jarige legende Bob Anderson. Ook zagen we OneDarts Peter Manley winnen van Deta Hedman. In de derde partij zagen we een ware thriller tussen twee andere legendes; Tony O'Shea en Kevin Painter. Uiteindelijk kwam er een beslissende set aan te pas en werd er zelfs een tiebreak afgedwongen. Uiteindelijk won The Artist de partij met 6-4 in de beslissende set. De laatste wedstrijd ging tussen The Dazzler Darryl Fitton en de Qualifier Richie Howson. Ook dit was een spannende partij die Howson uiteindelijk met 3-2 won. Om deze historische eerste dag op te volgen, gaan we op deze vrijdag 4 februari verder met meer krakers. Deze dag bestaat uit twee sessies, waarvan in dit artikel gericht wordt op de middagsessie. In deze middagsessie zullen weer veel dartlegendes aan de oche verschijnen in het Circus Tavern te Purfleet. We zullen eerst de wereldkampioenen van 1997 en 2001 aanschouwen. De Schot Les Wallace neemt het namelijk op tegen de Engelsman John Walton. Daarna zien we Paul Lim in actie tegen Dave Prins. Na deze twee krakers zijn we nog maar op de helft van deze eerste middagsessie. In de derde wedstrijd zien we de eerste winnaar van de World Matchplay Larry Butler tegen de voormalig nummer één van de wereld Alan Warriner-Little. De laatste partij van de sessie ziet de enigste Nederlander die meedoet. Roland Scholten neemt het op tegen de negenvoudig PDC Major finalist Terry Jenkins.

Hieronder kunt de wedstrijden live volgen via het live verslag. Ook zijn de wedstrijden live te kijken via de volgende link.

Les Wallace (74,32) 2 - 3 John Walton (76,39)
2-3, 1-3, 3-2, 3-2, 1-3
De Engelsman mocht de middagsessie aftrappen tegen de Schot. John Boy Walton wist ondanks wat moeite toch de eerste leg te houden via dubbel 8 om de 1-0 stand in de eerste set op het bord te zetten. Walton stond in de tweede leg te wachten op een dubbel, maar mocht daar niet voor terugkomen toen Wallace 107 uitgooide om de stand gelijk te trekken. Met een 14-darter op dubbel 18 wist Walton de derde leg ook weer met de darts mee te laten gaan. De vierde leg ging naar McDanger met een knappe 70-finish, waardoor er direct een beslissende leg aan te pas kwam. Met zijn laatste dart in de hand op dubbel 2 wist John Boy Walton de set te houden.

De tweede set was de set van de Schot, maar hij kwam meteen in 'danger' toen Walton 62 uitgooide om meteen een break te plaatsen in de eerste leg. In een matige tweede leg wist Walton de break toch te verzilveren via uiteindelijk dubbel 1. Les Wallace gooide in de derde leg een 15-darter met een mooie 118-finish ter afronding. Daarmee hield de Schot zichzelf in de set. Met onder andere een 180'er van John Boy Walton wist hij de vierde leg van de set te pakken door dubbel 10 te gooien. Daarmee was het nu 2-0 in sets.

Na een korte onderbreking mocht John Boy Walton zelf aan de derde set beginnen die hem de overwinning kon gaan brengen. Walton wist de eerste leg te houden via wederom dubbel 1, ondanks dat Wallace kansen had gehad op een dubbel om een break te realiseren. Via dubbel 18 wist McDanger de tweede leg te pakken, waardoor de hij de stand in de set gelijktrok. Met een 58-finish op tops wist John Walton op matchpoint te komen in de vierde leg. Wallace mocht de vierde leg van de partij pakken via dubbel 20, waardoor hij via deze 14-darter een beslissende leg afdwong. Het niveau werd naarmate deze set beter en beter, waardoor de partij ook beter en beter werd. Wallace kreeg in de vijfde leg kansen om de derde set te pakken, maar hij miste al deze kansen. Beide heren bezweken onder de druk, waardoor het een een lotterij werd. Uiteindelijk wist Les Wallace dubbel 2 te gooien en kwam daarmee op het scorebord; 2-1.

Wallace mocht de vierde set ook nog eens beginnen en dus was deze partij nog lang niet klaar. Maar met een 60-finish wist de Engelsman direct een break te plaatsen om meteen het voordeel in de set af te pakken. Via een 17-darter in de tweede leg wist Wallace meteen terug te breaken via dubbel 20. Wallace miste in de derde leg een 74-finish, maar wist in de herkansing wel de dubbel 10 te gooien en kwam daarmee op setpoint terecht. Kon hij de stand nu weer helemaal gelijktrekken? Walton deed in de vierde leg wel weer wat terug door dubbel 20 te gooien, waardoor de druk nu juist weer op Wallace kwam te liggen. Walton stond namelijk weer op matchpoint, maar dat bleek Wallace weinig te doen. Wallace vond meteen de dubbel 19 en daardoor kwam er een beslissende vijfde set aan te pas.

Ondanks dat Walton de laatste set mocht beginnen, was het de Schot die momenteel beter aan het gooien was. McDanger wist daardoor in de eerste leg meteen al een break te plaatsen, waardoor Wallace zijn allereerste voorsprong realiseerde. Met een 80-finish op dubbel 20 liet Walton weten dat hij nog niet verslagen was en trok de stand in de set gelijk. Doordat Walton zijn eigen derde leg pakte met een 66-finish kwam hij voor de derde keer op matchpoint terecht. Kon hij de gemiste matchdarts in de derde set achter zich laten? Na negen eerder gemiste matchdarts, wist hij de 10e matchdart er wel in te gooien. Met een 70-finish op tops wist hij alsnog de tweede ronde te bereiken.

Paul Lim (84,95) 1 - 3 Dave Prins (90,15)
1-3, 1-3, 3-2, 2-3
The Singapore Slinger mocht de partij tegen Prins beginnen. Met een 101-finish wist Dave Prins meteen een break te plaatsen in de eerste leg met de 15-darter. In de tweede leg wist Paul Lim direct terug te breaken met een 20-darter, waardoor hij het voordeel in de set weer terugpakte. Echter via dubbel 20 wist The Badger de derde break oprij te plaatsen in de derde leg. Met een 74-finish wist Dave Prins de vierde leg te houden, waardoor hij de eerste set pakte met een 14-darter.

The Badger mocht de tweede set beginnen en had het voordeel in de partij dus al vroeg in handen. Ondanks een maximale 171-score van Lim om de druk op Prins te zetten, wist Prins toch de dubbel 16 te vinden om op 1-0 te komen. Paul Lim miste in zijn eigen tweede leg een 77-finish op dubbel 20, waarna Prins dat afstrafte door de Shanghai-20-finish te gooien om op 2-0 in de set te komen. Met een 16-darter op dubbel 10 in de derde leg wist de 68-jarige Lim direct terug te breaken en zat daarmee weer volledig in de partij. Maar jammergenoeg voor Lim wist hij zijn eigen leg daaropvolgend niet te houden, waardoor Prins de tweede set ook winst te pakken via een zeer knappe 106-finish.

De legende uit Azië mocht proberen nog wat terug te doen na de onderbreking in zijn eigen derde set. Met een 15-darter op dubbel 20 wist Prins direct in de eerste leg alweer een break te plaatsen, waardoor hij al dichtbij de winst kwam. In de tweede leg deed Lim toch weer wat terug met een 71-finish en hield zichzelf dus in leven. Doordat Prins in de derde leg vier darts op de dubbels miste, wist Lim dat af te straffen met een 60-checkout en kwam daarmee op 2-1 in legs. Met twee 180'ers in de vierde leg creëerde Prins zichzelf een kans om de beslissende af te dwingen. Hij forceerde deze vijfde leg door de beste leg van het toernooi te gooien in 11-darts met een 81-finish. Maar in die beslissende leg wist Paul Lim zijn beste leg tot nu toe te gooien en gooide een 70-finish, waardoor hij de set alsnog won met 3-2.

Prins mocht de vierde set beginnen, maar werd wat nerveus op de dubbels. Daardoor kreeg Lim de breakkans, maar miste deze. The Badger wist vervolgens alsnog de dubbel 10 te vinden om op 1-0 in de set te komen. Met een 76-finish op dubbel 20 wist ook Paul Lim zijn eigen leg daarna te houden om de druk op Prins te houden. In de derde leg wist Prins dubbel 8 te vinden om op matchpoint te komen tegen The Singapore Slinger. Maar Lim gaf natuurlijk niet op en wist diezelfde dubbel 8 te gooien om een decider af te dwingen. In de vijfde leg kon Lim niet nog een keer een fantastische leg produceren, waardoor Prins matchdarts kreeg. Vanaf 80 had Prins slechts een dart nodig om de winst te pakken en versloeg Lim daarmee.

Alan Warriner-Little (56,81) 0 - 3 Larry Butler (88,99)
0-3, 0-2, 0-3
De Amerikaan mocht de partij beginnen tegen de voormalig winnaar van de World Grand Prix en dat deed hij zeer goed. Hij begon namelijk met een 16-darter via dubbel 8. The Bold Eagle miste een leg later de 143-finish op de dubbel 16, maar gooide de dubbel 8 wel in de herkansing om meteen een break te plaatsen in de tweede leg. Alan Warriner was nog niet echt wakker en daar profiteerde Butler dus van. Met een 76-finish wist Butler de derde leg ook al snel te winnen en daardoor won hij de eerste set met maar liefst 3-0, met een gemiddelde van bijna 100.

The Iceman mocht de tweede set gaan beginnen, maar moest wel beter gaan gooien, want anders kon deze partij wel eens snel voorbij zijn. Met een geweldige 109-finish op dubbel 16 volgde hij de 15-darter op met nog een 15-darter om de Engelsman tot nu toe volledig weg te blazen. Ook de tweede leg van de set ging richting The Eagle, waardoor hij zijn vijfde leg oprij won en al bijna op 2-0 in sets stond tegen de ondermaats presterende Warriner. Butler wist de derde leg van de set ook te pakken via dubbel 20 en realiseerde daarmee die 2-0 stand in sets.

De voormalig winnaar van de World Matchplay mocht de derde set ook nog eens beginnen en zag de toekomst dus goed tegemoet. De 64-jarige Butler wist ook nog eens goed uit de korte onderbreking te komen en won de eerste leg via dubbel 2. Met een 65-finish wist Butler even later zijn achtste leg oprij te winnen, waardoor hij gemakkelijk richting de finishlijn ging. Warriner leek last te hebben van een schouderblessure, maar dat deed niks af aan de prestatie van Butler. De Amerikaan begon de derde leg van de set met tweemaal 180, waarna hij de 9-darter helaas niet kon bewerkstelligen. Echter, Warriner kon niets doen tegen Butler, waardoor hij terug kon komen om de partij in een whitewash af te ronden. Door deze fantastische prestatie van de 64-jarige Butler bereikte ook hij de laatste 16.

Terry Jenkins (84,32) 3 - 0 Roland Scholten (76,19)
3-1, 3-0, 3-2
The Racing Bull mocht deze laatste partij van de sessie aftrappen tegen The Tripod. Jenkins wist de eerste leg te houden via een 16-darter op dubbel 18. Via dubbel 12 wist Terry Jenkins meteen in de tweede leg al een break te plaatsen met zijn tweede 16-darter oprij. Daardoor stond hij al snel op setpoint tegen de Nederlander. Scholten speelde in de derde leg al een stuk beter en wist de rebreak te realiseren via dubbel 5; 2-1. Met een knappe 117-finish wist Jenkins de derde break oprij te forceren, waardoor hij de eerste set met 3-1 won.

Scholten mocht de tweede beginnen en dus was er theoretisch gezien nog niet veel aan de hand voor hem. Maar in de eerste leg miste de Hagenees wel meteen vijf darts op de dubbel, waarna Jenkins profiteerde via dubbel 2 om direct te breaken. Jenkins speelde erg overtuigend, maar miste in de tweede leg wel wat dubbels. Maar doordat Scholten datzelfde deed, kreeg de Engelsman kansen genoeg en pakte deze uiteindelijk ook via dubbel 10. Met een 14-darter wist Jenkins daarna weer goed verder te gaan en pakte met een 56-finish de tweede set.

Met nog een set te gaan voor Jenkins, mocht hij het zelf gaan afmaken in de derde set na de onderbreking. Hij wist Scholten weg te spelen en kwam via dubbel 5 al snel op de 1-0 stand in de set. In de tweede leg wist Scholten zijn tweede leg van de partij te pakken via een 69-finish op dubbel 3. Daarmee trok hij de stand in de set gelijk. Via een 88-finish op dubbel 7 wist Scholten in de derde leg een break te realiseren, waardoor hij zichzelf nog een kans gaf in de partij. Met een 108-finish herpakte Jenkins zich en kwam hij nu op matchpoint terecht, waardoor de druk weer volledig op de Nederland kwam te liggen. Via dubbel 2 wist Terry Jenkins de beslissende leg te winnen en daardoor wist hij de partij in het slot te gooien.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws