Home algemeen nieuws Dimitri van den Bergh pakt historische World Matchplay titel

Dimitri van den Bergh pakt historische World Matchplay titel

BETFRED WORLD MATCHPLAY 2020 MARSHALL ARENA, MILTON KEYNES PIC LAWRENCE LUSTIG ROUND1 NATHAN ASPINALL V DIMITRI VANDENBERGH DIMITRI VAN DEN BERGH IN ACTION

26 juli 2020 was de dag van de World Matchplay finale tussen de Schot Gary Anderson en de Belg Dimitri van den Bergh. 

Gary Anderson verdedigde zijn prijzengeld van de titel van twee jaar geleden en de debutant Van den Bergh probeerde hij daar een stokje voor te steken. Voor de voorbeschouwing van de finale kunt u hier klikken. Hieronder kunt u de finale nog eens rustig teruglezen door middel van de live updates::

 

Dimitri van den Bergh (98,31) 18-10 Gary Anderson (92,81)

The Dreammaker trapte de finale af tegen de World Matchplay kampioen van 2018. Van den Bergh hield zijn eigen leg door 60 uit te gooien via dubbel 20. Via dubbel 9 deed The Flying Scotsman hetzelfde kunsje en kwam op 1-1. De eerste break van de wedstrijd werd een feit in de derde leg van de finale, want Gary Anderson gooide 80 uit via tops, terwijl Van den Bergh op 50 geparkeerd stond. Doordat Anderson een zwabber van een pijl had, bezweek hij op de dubbel om de break te verzilveren. Van den Bergh brak daardoor direct terug. Van den Bergh hield niet veel later zijn eigen leg via dubbel 6, maar het niveau van beide heren was nog niet zo hoog om van de daken te kunnen schreeuwen. Iets om over na te denken in de pauze voor beide heren.

Anderson had in de pauze doodgegooid op het podium en wist direct zijn eigen leg te houden via een 56-finish. The Dreammaker hield zijn eigen leg daarna ook via een 48-finish. Zo bleef het dus spannend. Anderson wist ondanks een gelukje niet veel later zijn eigen leg ook weer te winnen met de darts mee; 4-4. Met een knappe 121-finish wist Dimitri van den Bergh de eerste 100+ finish van de finale te produceren om daarmee op 5-4 te komen. Anderson wist met een 14-darter deze tweede korte sessie met 3-2 te winnen, waardoor de stand weer helemaal gelijk was. 

Dimitri van den Bergh leek zijn eigen elfde leg van de wedstrijd te gaan houden, maar liet de leg liggen doordat hij drie pijlen op de dubbel had gemist. Anderson produceerde een geniale 130-finish om dat af te straffen en een break te plaatsen. Echter deed Van den Bergh direct wat terug met 170-finish voor de re-break. Van den Bergh volgde dat op met een goede eigen leg in 17 pijlen, waardoor hij weer op voorsprong kwam. De Schot wist in de 14e leg zijn eigen leg te houden via zijn favoriete dubbel 20, toen Van den Bergh twee breakkansen miste. Van den Bergh wist zijn eigen leg daarna wel te houden om toch weer de onderbreking in te gaan met een voorsprong. 

Gary Anderson kwam niet zo best uit de startblokken na de derde pauze. Dimitri van den Bergh pakte zijn kans en brak direct naar een 9-7 voorsprong toe. Met een 64-finish op tops breidde de Belg de voorsprong uit naar 10-7. Van den Bergh miste niet veel later een kans om nog een break voor de komen, waardoor Anderson een belangrijke finish gooide om nog in het koppie van de Belg te blijven rondspoken. Wederom ging er een leg met de darts mee. Dat was nu in het voordeel van Van den Bergh die via Madhouse op 11-8 kwam. Met een 11-darter wist Van den Bergh ook nog eens een tweede break mee de pauze in te nemen; 12-8.

Met een 124-finish op de bullseye kwam Van den Bergh goed uit de onderbreking en zo had hij dus nu een gat van vijf legs geslagen en kon de eindoverwinning zolangzamerhand gaan ruiken. Anderson miste een kans vanaf 127-finish om zijn eigen leg te houden, waarna Van den Bergh een magistrale 132-finish uitgooide voor nogmaals een break en de 14-8 stand. Niet veel later ging ook de 23ste leg naar de man uit Antwerpen. Anderson pakte dan toch nog wel even een legje mee via dubbel 2, maar aan alles was wel te zien dat Van den Bergh deze overwinning binnen handbereik had. De laatste onderbreking gingen de heren in met een 16-9 stand, doordat Van Bergh dubbel 10 gooide.

Gary Anderson wist de eerste leg na de laatste onderbreking te houden, maar een leg later bezweek hij om een break terug te pakken. Zo kwam Van den Bergh op matchpoint. Anderson kreeg er niks meer in en daardoor wist Van den Bergh de partij en de titel te pakken. Hiermee is Dimitri van den Bergh de eerste debutant naast Larry Butler die de titel pakt van de World Matchplay.

 

Door: Marcel Bus