Home Nederland Hoofdnieuws Column Ron van den Berg: “Hoe gaat de dartwereld eruit zien..”

Column Ron van den Berg: “Hoe gaat de dartwereld eruit zien..”

Volgend jaar kunnen we darten alleen nog maar bekijken via een Betaalzender van Nordic. Dat vind ik slecht nieuws. De gemiddelde dartliefhebber is in mijn optiek nog steeds ook degene die zelf de pijlen ter hand neemt, al dan niet in competitieverband. Dat is toch vaak, met het meest mogelijke respect, de gemiddelde Nederlander met een gemiddelde baan tegen een gemiddeld inkomen. Omdat de kosten voor deze betaalzender, noch locatie en manier van verkrijging, totaal niet bekend zijn, wordt daar flink over gespeculeerd. Daarnaast staat de gemiddelde dartliefhebber in mijn optiek niet te juichen om extra geld uit te geven. Immers, op is op en als we moeten kiezen tussen de dagelijkse boodschappen en betaalzender, wordt de keuze vaak al gemaakt. Daar heeft de gemiddelde dartliefhebber namelijk mee te maken. Daar waar de inkomsten voor de professionele darters steeds maar hoger en hoger worden, gaat dat voor de liefhebber niet op; die krijgt alleen maar kosten van dagelijks levensonderhoud, die hoger en hoger worden. Ik ben daarom ook zeer benieuwd hoe de dartwereld er uit gaat zien als betaalzender een feit is. Blijven de sponsoren in de rij staan als er minder kijkers zijn? Worden de zalen voller, omdat TV kijken moeilijker wordt? Of haakt een deel van het publiek af? Interessant….

Ook interessant is de ontstane nieuwe discussie binnen het darten, dat de dames misschien eens moesten gaan gooien op borden met grotere vlakken om daarmee hogere gemiddelden te krijgen. In beginsel wellicht geen eens zo gek, maar dat zou gelijk betekenen dat dit deel van de sport dan volledig gescheiden moet worden van het “normale” darten. Grotere triples en dubbels maken de sport namelijk vele malen simpeler, dus enig vergelijk is daarmee teniet gedaan. De vraag is of de dames zelf er wijzer van worden en of de kijkers, sponsoren, zalen enzovoorts er op zitten te wachten. Zelf ben ik destijds een groot pleitbezorger geweest van het darten voor dames, vooral in de tijd toen BDO besloot om Lakeside voortaan zonder dames te laten plaatsvinden. Dat is inmiddels 15 jaar geleden. In die tijd is er veel gebeurd maar nog veel meer niet, alle moeite van de diverse speelsters en helpers ten spijt. Damestoernooien, dames sponsoren, actiegroepen en ga maar door. Uiteindelijk komt het er toch op neer dat de dames zelf de prestaties moeten neerzetten die aanspreken bij het grote publiek en niet alleen bij mijzelf, omdat mijn maatje van toen de best dartende dame van Nederland was. Die prestaties zijn er nu wel met Fallon Sherrock die vorig WK onsterfelijk werd en in mindere mate met Lisa Ashton, alsook Deta Hedman.

Ik draag alle dames een zeer warm hart toe; mocht men met grotere triples en dubbels gaan testen, wens ik ze alle succes en rooskleurigheid toe, maar hoop dat er “iets” ontstaat waardoor de kijkers, sponsoren, zalen enzovoorts toehappen.

Terugkomen op darten op televisie weten we dat we vanaf nu nog diverse mooie evenementen tegemoet kunnen zien en nog gewoon via RTL7, dus dat is mooi. De Nederlanders doen van zich spreken, hoewel er diverse geluiden zijn dat Michael van Gerwen op zijn retour zou zijn. Mijn mening hierop is: gelul! De rest van de wereld is namelijk niet zo achterlijk als dat men vaak wel denkt. De rest van de wereld traint ook meer en meer, heeft managers, mental coaches, eet- en fitnessschema’s én de wil om de top te bereiken. Een wijs man zei eens dat de top bereiken veel makkelijker is dan op de top te blijven. Een waarheid als een koe. Als nummer 1 kan je immers alleen maar verliezen en wordt de druk alleen maar groter en groter. Als je wint is dat volkomen normaal en vaak zelfs saai, maar als je verliest wordt je van alle kanten gevraagd naar het hoe en waarom, gehoond omdat je eindelijk verliest, in Nederland zelfs uitgelachen. De rest van de wereld is gewoon beter geworden en blijkt Michael van Gerwen net als in alle andere sporten en tijdperken onderdeel van de cyclus. Hij is net zo goed, misschien zelfs beter, maar de rest past zich aan. Vervolgens komt er een ander bovendrijven (misschien is dat nu Johnny Clayton wel?) en zal de cyclus zich herhalen. Zijn we Phil Taylor al vergeten? Nee toch? Hoe hard hebben we niet zitten gillen, lachen en brullen toen Van Gerwen eindelijk beter bleek na al die jaren van hegemonie? Toen Raymond van Barneveld in 2007 wereldkampioen werd door van Taylor te winnen?

Wij gaan Raymond van Barneveld weer terugzien op TV. Misschien lukt het hem nog om zich te kwalificeren voor Grand Slam of Darts, maar op de Players Championships Finals zal hij er weer zijn en ook op het komende WK zal hij erbij zijn. Het zal moeilijk voor hem worden; heel moeilijk zelfs, maar niks is onmogelijk. Zonder melancholisch te worden hoop ik toch wel op een stunt van deze grootheid. Darten is van oudsher een Engelse sport, dat staat buiten kijf. In Engeland worden grootheden binnen hun sport altijd geroemd en geprezen. Ondanks het feit dat enkele grootheden zijn overleden, zijn en blijven deze onsterfelijk geprezen binnen hun sport. In Nederland zijn we anders. Ik val in herhaling door te zeggen dat Raymond van Barneveld 5-voudig wereldkampioen is; dat door hem en niemand anders wij in Nederland überhaupt weten wat darten is. De eerste prijs in de Grand Slam of Darts is de Eric Bristow Trophy. De eerste prijs World Matchplay de Phil Taylor Trophy. Kon nou niemand verzinnen om vorige week in Amsterdam die beker de Raymond van Barneveld Trophy te noemen? Of is dat mijn persoonlijke gekleurdheid jegens de man?

Ik wens alle Nederlanders heel erg veel succes en winst toe – diep in mijn hart en heel stiekem Raymond het meest; wijt het maar aan mijn leeftijd.

Zodoende.

Ron van den Berg