Home Nederland Hoofdnieuws De laatste uren van 2021 tikken weg en wat een jaar was...

De laatste uren van 2021 tikken weg en wat een jaar was het…

Ook in 2021 bleef de pandemie ons in de greep houden wat ons leven en de dartsport heeft beïnvloed. In 2021 reden we veel minder naar toernooien, zo was er helemaal geen NDB ranking circuit en vielen competities stil, stonden weer op en vielen weer stil. Om nog maar niet te spreken over de horeca waar we onze geliefde sport uitoefenen. Deze doelgroep is ook in 2021 bijzonder hard getroffen.

In het jaar 2021 namen we ook weer afscheid van een aantal bekenden uit de dartscene die we nog graag om ons heen gehad hadden in 2022. Op 15 juni stierf voormalig scheidsrechter Bruce Spendley, en een maandje later verloren we een grootheid Andy Fordham ‘The Viking’. Hij mocht slechts 59 jaar worden. Weer een maand later stond de wereld even stil omdat de 33-jarige Kyle Anderson uit Australië plotseling was overleden. Op 29 november brachten we het nieuws dat ook Marcel Blik een oneerlijke strijd niet had gewonnen. De Hagenaar werd slechts 48 jaar. 

Het dartsjaar 2021 begon op 3 januari met een nieuwe wereldkampioen bij de PDC. The Iceman versloeg in de finale Gary Anderson met 7-3 waarmee Gerwyn Price voor de eerste keer wereldkampioen werd. Door deze overwinning nam de Welshman ook de nummer één positie over van Michael van Gerwen. Mighty Mike stond sinds 2014 op de nummer één positie en na 7 jaren dominantie in de sport was het even wennen tijdens de opkomsten. De Brabander zit een een slechte periode en wist geen enkele major te winnen in 2021. Van Gerwen wist nog wel de Nordic Darts Masters en Players Championship 29 in Barnsley te winnen. 

Doordat het doek al in 2020 was gevallen voor de BDO miste we de Home of Darts ook in 2021, geen BDO kampioenschap in Frimley Green. De laatste BDO wereldkampioen was Wayne Warren die niet op heilige grond maar in Londen kampioen werd in 2020. Begin 2021 was er nog wel veel te doen rond het BDO WK. Zo liet voormalig voorzitter van de BDO de Lakeside trofee ophalen bij Warren thuis en kreeg hij later in 2021 een replica van de trofee welke door fans werd bekostigd.

In 2020 met een vol AFAS Live, wat was omgedoopt tot BarneyDome, namen we afscheid van Barney. In 2021 wist Van Barneveld zijn PDC tourkaart te pakken en in februari stond The Man met de armen in de lucht na het winnen van zijn eerste titel Players Championship 3 in Bolton. De 54-jarige Hagenaar wist zich te plaatsen voor het WK waar hij vol zelf vertrouwen aan begon. In de tweede ronde was het sprookje over waarna hij ook nog de eerste Nederlandse speler was die corona positief getest werd in Ally Pally.

In 2021 zagen we vier 9-darters op TV. Jonny Clayton en Jose de Sousa tijdens de Premier League en recent tijdens het WK William Borland en Darius Labanauskas. Buiten de camera’s vielen er nog eens 29 perfecte legs. Vier Nederlanders (Ron Meulenkamp, Danny Noppert, Geert Nentjes en Niels Zonneveld) en twee Belgen (Kim Huybrechts en Dimitri van den Bergh) zagen we terug in de lijst met 29 namen die een perfecte leg gooide. 

Bij de WDF worden de ranglijsten aangevoerd door de Belg Brian Raman die in 2021 het England Open wist te winnen. De beste Nederlander is Richard Veenstra die dit jaar de Italian Masters en de Denmark Masters wist te winnen. Het Italian Open was een prooi voor Chris Landman. Deta Hedman is de leading lady bij de WDF, de Engelse won onder andere het England open, Danmark masters, Romanian open, Hungarian, Irish en Chech open. Beste Nederlandse dame is Anca Zijlstra die in oktober het Denmark Open Women 2021 wist te winnen.

Net voor de eindstreep van 2021 zijn we getuigen van een zeer bijzonder PDC World Championship waar spelers zich terug moeten trekken door een positieve test en daardoor tegenstanders zonder het bord gezien te hebben naar de volgende ronde gaan. Het blijft een bijzondere periode waar we met z’n allen in zitten..

Laten we ook 2021 maar snel vergeten en onze pijlen richten op 2022 waar hopelijk de wereld weer langzaam open gaat. 

Het voltallige team achter Dartfreakz wenst alle bezoekers een mooie jaarwisseling en voor iedereen een gelukkig maar vooral gezond 2022!

Let’s play darts!