Home Nederland Hoofdnieuws Heren RDB en Dames DBMN LaCo Kampioenen 2021 – 2022

Heren RDB en Dames DBMN LaCo Kampioenen 2021 – 2022

In de Veluwehal in Barnevel stonden vandaag de LaCo finales op het programma. Tijdens de play-offs op 21 mei jl. plaatsen bij de dames de Rieverenland Darts Bond (RDB), Darts Bond Bollenstreek Rijnland (DBBR), Darts Organisatie Noord Holland Noord (DONHN) en Darts Bond Midden Nederland (DBMN) zich voor deze finaledag. Bij de heren verschenen vandaag 3 teams aan de oche. De heren van de Friese Darts Bond (FDB), Boscche Dartscompetitie (BDC) en Rieverenland Darts Bond (RDB) streden voor de landstitel.

Dames
In de eerste halve finale bij de dames nam DBMN het op tegen de DONHN. Beide teams eindigen als eerste in hun poule tijdens de reguliere competitie. Tijdens de play-offs wist DBMN haar favorietenrol waar te maken en plaatste zich als groepswinnaar voor de finale, terwijl DONHN de regerend kampioen RDB voor zich moest dulden tijdens de play-offs. Tijdens deze halve finale was de spanning dan ook groot bij beide teams, die niets onder deden voor elkaar. De singles gingen gelijk op, maar het was steeds DBMN dat een puntje voor wist te komen. In de koppels vocht DONHN zich terug tot 3-3 , maar vanaf dat moment waren het de dames uit Midden Nederland, die met 3 overwinningen op rij de 6-3 overwinning binnen sleepte.

Ook de tweede halve finale tussen de RDB en DBBR ging gelijk op. De twee teams maakten er een waar gevecht van en gaven elkaar geen strobreedte toe. Regerend kampioen RDB kwam met een krappe 3-2 voorsprong de singles uit, maar de DBBR vocht terug en verliet de koppels zelfs met een 5-4 voorsprong. De teamgame ging echter weer naar de RDB, waardoor de stand na 10 wedstrijden weer gelijk was. De laatste en beslissende solo moest de beslissing gaan brengen in deze halve finale. Marlous (namens DBBR) en Kaylee (namens RDB) namen deze zware taak op hun schouders. De spanning was voelbaar en de ook deze wedstrijd ging weer gelijk op. Na vier legs was de stand 2-2, dus de allerlaatste leg moest de doorslag gaan geven. Het werd een zenuwslopende leg, waarin beide teams een aantal matchdarts miste. Het was echter Marlous die haar zenuwen als eerste onder controle kreeg en de winnende dubbel wist te gooien voor de DBBR.

In de finale moest de DBBR het opnemen tegen een getergd DBMN. De dames uit Midden Nederland wisten de afgelopen jaren meerdere malen de reguliere competitie winnend af te sluiten, maar kwamen tijdens de finaledag vaak net te kort. Dat was vandaag anders. De dames van DBMN waren goed en messcherp en de tank bij de dames uit de Bollenstreek was leeg na de ware thriller tegen de RDB. Met prima spel wisten DMBN voor het eerst sinds 2015-2016, de Landstitel binnen te slepen. Klasse dames!

Heren
In de eerste wedstrijd nam de FDB het op tegen de RDB. De Friezen begonnen goed aan de wedstrijd, maar de RDB was met een duidelijke missie naar Barneveld afgereisd. De heren wilde strijden voor de titel en zo hun dames opvolgen als LaCo Kampioen. De singles gingen dan ook gelijk op, maar op beslissende momenten was de RDB vandaag telkens iets scherper. Met een 6-3 voorsprong ging de RDB de koppels in en wat de FDB ook probeerde, de voorsprong werd prima verdedigd en uitgebouwd naar een 12-5 overwinning.

Hierdoor moest de FDB hun tweede wedstrijd winnen, echter troffen ze in deze wedstrijd de BDC. De Bosschenaren zijn het hele jaar al in uitstekende vorm. Zo wisten ze de reguliere competitie winnend af te sluiten en verloren ze tijdens de play-offs geen wedstrijd. De Friezen streden echter voor wat ze waard waren. De eerste 9 wedstrijden (de singles) gingen dan ook gelijk op, maar werd met 5-4 toch nipt in het voordeel van de BDC afgesloten. In de koppels schakelende de Bosschenaren echter een tandje bij en namen ze een beslissende 8-5 voorsprong. Het verzet van de FDB was hiermee definitief gebroken en met 3 overwinningen op rij in de trio’s kwam de eindstand op 11-5 voor de BDC.

De derde en laatste poulewedstrijd bij de heren was dus een finale wedstrijd. De winnaar van deze wedstrijd verzekerde zich van het kampioenschap, terwijl de verliezer het moest doen met een zilveren plak. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden, want de RDB was vandaag in prima vorm en super gemotiveerd, maar de Bosschenaren zijn het hele jaar al in een uitstekende vorm en verloren tot vandaag slechts 2 wedstrijden. Maar wat zou de spanning van deze beslissende finale wedstrijd met de mannen doen?

De RDB begon prima aan de singles, terwijl de BDC toch wat gespannen leek. Het spel van beide teams was echter nog uitstekend, maar zeker bij de Bosschenaren vlogen de pijlen niet zo makkelijk naar het bord als tijdens alle wedstrijden hiervoor. Op wilskracht en vechtlust was het de RDB die een verrassend ruime voorsprong wist te pakken in de singles van 7-2. In de koppels vocht de BDC zich echter knap terug in de wedstrijd. Met maar liefst 3 overwinningen op rij in de koppels verkleinden zij het verschil naar 7-5. In de 4 koppelpartij ging de strijd wederom gelijk op en moest een beslissende 5de leg uitkomst bieden. De RDB begon deze leg sterk, maar miste een matchdarts, toen was Den Bosch dicht bij een volledige comeback maar de dubbele bull viel uit het bord voor een belangrijke 126 finish. Beide teams misten vervolgens enkele dubbels door de spanning totdat de RDB uiteindelijk alsnog deze belangrijke dubbel wist te raken en de stand op 8-5 bracht. Met drie trio’s tegelijk op de baan, kon de beslissing nu elk moment vallen. Den Bosch had nog een laatste kans om een beslissende solo af te dwingen, maar moest dan alle drie de trio’s winnen, terwijl de RDB de titel zou grijpen bij één overwinning. De BDC wist de 1e trio te winnen en voerde de druk nog wat extra op, maar in de 15e wedstrijd van de finale wisten de mannen uit Nijmegen de beslissende dubbelde 12 te raken voor een knappe 9-6 overwinning! De RDB pakt hiermee voor het eerst de landstitel bij de heren, klasse mannen!

De NDB bedankt alle teams voor een sportief en succesvol LaCo-seizoen en feliciteert de kersverse kampioenen Heren RDB en Dames DBMN met het kampioenschap.

DBMN LaCo: Diana van Eekelen, Aileen de Graaf, Diana van Houten, Sharon Straatsma-Pul, Kelley Streef, Anneloes van Menger, Romy Vermeulen, Saskia van Zoeren en René van Stipriaan (Captain).

RDB LaCo: Danny Bosman, Jooste Geurts, Patrick Goedhart, Niels Haverdil, Jermaine Heijmans, Dylan Kappel, Dennis Kraak, Bryan Leyten, Koen Peters, Jeffrey Rijlaarsdam, Maikel Smith, Brian van der Steen, Sjors van Summeren, Mark Tabak, Max van der Veer, Sander Voz, Niels van Zanten en Stef Onderstal (Captain).