Home algemeen nieuws WCoD Dag 3: Australië, Engeland en Schotland via koppel naar kwartfinale en...

WCoD Dag 3: Australië, Engeland en Schotland via koppel naar kwartfinale en België in de singles

Photo: PDC Darts

Zaterdag 18 juni is de dag dat de tweede ronde van de World Cup of Darts gespeeld wordt. In de middagsessie wist onder andere Nederland, met Noppert en Van Duijvenbode, de kwartfinale al te bereiken. Samen met hun deden Noord-Ierland, Wales en Duitsland datzelfde. In dit artikel zullen we live de laatste vier laatste 16 wedstrijden gespeeld worden, met onder andere onze zuiderburen; de Belgen. Daarnaast zien we ook de mogelijke oudsiders uit Australiër en een van de grote favorieten; Engeland.

Hieronder kunt u de wedstrijden live volgen via het liveblog. Ook zijn de wedstrijden live te kijken via Viaplay.

Australië 2 – 1 Zweden
Simon Whitlock (85,36/18%) 4-3 Johan Engström (79,29/75%)
The Wizard mocht de avondsessie aftrappen en deed dat uitstekend door een 56-finish te gooien voor de 1-0 voorsprong. Whitlock wist in de tweede leg er nog een stapje bovenop te doen en wist daardoor ook meteen naar 2-0 te breaken, via tweemaal dubbel 8. In de derde leg kreeg Engström, onverwachts, zijn eerste kans en pakte deze ook meteen voor de rebreak via dubbel 12. Even later wist de Zweed ook nog op 2-2 te komen en dus was alles alweer mogelijk voor het Scandinavische land. In de vijfde leg miste Whitlock veel dubbels om op 3-2 te komen, waarna Engström de kans greep en zelf op 3-2 te komen. In de zesde leg wist Whitlock na wederom missers, uiteindelijk de dubbel 6 gooide. Daardoor kwam er een beslissende leg aan te pas. In die 7e leg wist Whitlock de dubbel 10 wel te gooien en zette hij Australië alsnog op een 1-0 voorsprong. 
Damon Heta (87,72/25%) 3-4 Daniël Larsson (81,68/57%)
Larsson mocht deze twede single beginnen en moest deze partij winnen om Zweden te redden. Hij miste in de eerste leg een kans om op 1-0 te komen, waarna Heta een brutale 76-finish gooide om meteen een break te plaatsen. Heta wist in de tweede leg de break te verzilveren via dubbel 8 en kwam dus net zoals zijn koppelmaat op een 2-0 voorsprong. Larsson wist in de derde leg op het scorebord te komen door dubbel 14 te gooien. Heta leek op 3-1 te komen, maar wist net zoals Whitlock ook de dubbels opeens niet meer te vinden. Daardoor werd het dus wederom 2-2 vanaf 2-0. In de vijfde leg wist Larsson een 132-finish te gooien, ten grote blijdschap van Engström, waarna hij dus op setpoint kwam (net zoals Engström deed). Via een 106-finish wist Heta vervolgens een beslissende leg af te dwingen. Die laatste leg werd gewonnen door Larsson met een 80-finish en dus kwam er een koppelpartij aan te pas.
Whitlock/Heta (84,03/44%) 4-1 Engström/Larsson (74,71/20%)
Whitlock begon deze beslissende koppelpartij en Heta wist in een spannende eerste leg de dubbel 8 te vinden en pakte dus de 1-0 voorsprong. In de tweede leg miste Engström een pijl op de bullseye, waarna Whitlock dubbel 20 gooide om de break te plaatsen en op 2-0 te komen. Met een 82-finish van Whitlock in de derde leg wist Australië op een 3-0 voorsprong te komen en dus waren ze nog maar een leg verwijderd van de kwartfinale. Engström wist in de vierde leg ervoor te zorgen dat Zweden via tops op het scorebord kwam in deze koppelpartij. In de vijfde leg wist Heta het af te maken en gooide hij Australië toch nog naar de kwartfinale. 

 

België 2 – 0 Polen
Dimitri van den Berg (92,48/40%) 4-1 Krysztof Ratajski (87,83/20%) 
De Belg mocht deze eerste partij beginnen tegen de nummer één van Polen. Met een 72-finish wist The Dreammaker een 14-darter te produceren om de eerste leg te behouden. In de tweede leg wist Van den Bergh de break te forceren via een 83-finish op de bullseye, terwijl Ratajski op een dubbel stond. In de derde leg wist de Pool echter wel direct terug te breaken via dubbel 19. Van den Bergh wist in de vierde leg de derde break op een rij te produceren en kwam daarmee op een 3-1 voorsprong. In de vijfde leg wist Van den Bergh de partij al in het slot te gooien en zette België daarmee op 1-0. 
Kim Huybrechts (90,80/40%) 4-2 Sebastian Bialecki (88,82/20%)
Bialecki mocht deze partij beginnen, maar zag Huybrechts een 82-finish uitgooien via dubbel 20 en deelde daarmee meteen een tik uit, want de Pool miste daarvoor al een kans. Met een 96-finish wist Huybrechts de break direct te verzilveren; 2-0. Bialecki wist in de derde leg op het scorebord te komen via dubbel 5 en hield Polen daarmee in de partij. Via dubbel 16 wist Kim Huybrechts in de vierde leg een 16-darter te produceren en daarmee zette hij België op matchpoint. In de vijfde leg miste Huybrechts de eerste matchdart en daarna wist Bialecki een 68-finish te gooien om terug te komen tot 3-2. Huybrechts wist het vervolgens in de vijfde leg wel af te maken via dubbel 16 en stuurde België dus regelrecht de kwartfinale in. 

 

Engeland 2 – 1 Letland
Michael Smith (100,20/50%) 4-0 Nauris Gleglu (75,44/0%)
De Let mocht deze eerste single beginnen tegen Smith. Met een 61-finish in 15 pijlen wist BullyBoy al zeer snel de eerste leg af te pakken en via dubbel 10 wist Smith die break meteen te verzilveren om op 2-0 te komen. In de derde leg kreeg Gleglu een kans vanaf 126, maar miste de bullseye. Daarna wist BullyBoy datzelfde vakje wel te vinden om 87 uit te gooien voor een 87-finish, die hem op 3-0 bracht. In de vierde leg wist Michael Smith het al meteen af te maken voor Engeland met een 80-finish op dubbel 20. 
James Wade (85,57/50%) 3-4 Madars Razma (87,69/27%)
The Machine mocht de tweede single beginnen en begon ook meteen goed met een 119-finish op dubbel 13. Doordat Wade de single 11 miste, kreeg hij geen kans op de dubbel. Daardoor kon Razma via dubbel 1 op 1-1 in legs komen. Razma kreeg in de derde leg een kans op dubbel 16 vanaf 112, maar miste deze waardoor Wade weer op voorsprong kwam; 2-1. In de vierde leg wist Razma wederom op gelijke hoogte te komen en dus hield Razma Letland in leven. Een 56-finish op dubbel 20 in de vijfde leg bracht James Wade op matchpoint. Met zijn laatste dart wist Razma de dubbel 16 te vinden in de zesde leg en dwong zo een beslissende leg af. In die 7e leg wist Razma verrassend de winst te pakken en dus moest er verrassend genoeg een koppel aan te pas komen.
Smith/Wade (96,35/50%) 4-2 Gleglu/Razma (88,05/67%)
De Letten begonnen dit beslissende koppel, maar zagen dat Wade als eerst de dubbel 5 uitgooide voor de 1-0 voorsprong. Door een 168-wegzetscore van Razma kreeg Gleglu een kans op de dubbel en deze pakte hij. Daardoor zette hij Letland op 1-1. Zou er hier toch een grote verrassing in de maak zijn? Wat Smith betreft niet, want met een 80-finish zette hij Engeland op 2-1. Via dubbel 20 wist Smith vervolgens de 3-1 op het scorebord te zetten en dus was Engeland nu op koers om de kwartfinale toch nog te bereiken. Echter, Gleglu gaf niet op en gooide 104 uit om terug te komen 3-2. Maar in de zesde leg wist Engeland het dan toch af te maken via dubbel 20. 

 

Schotland 2 – 1 Portugal
John Henderson (75,15/36%) 4-0 Vitor Jerónimo (63,08/0%)
De Portugees mocht deze eerste single beginnen, maar het was John Henderson die met een 76-finish meteen een break plaatste; 1-0. Via dubbel 10 wist The Highlander die break even later al snel te verzilveren. Henderson miste in de derde leg een 74-finish, maar Jerónimo kon niks doen. Henderson kwam zo via dubbel 8 op 3-0. Via dubbel 20 wist John Henderson het in de vierde leg al af te maken en zette Schotland dus met gemak op 1-0. 
Peter Wright (92,27/38%) 3-4 Jose de Sousa (97,63/31%)
Wright mocht deze tweede singlepartij beginnen, maar miste zelf drie darts op de dubbel, waar De Sousa meteen van profiteerde via dubbel 20 voor de directe break. Met een 14-darter wist De Sousa die break te verzilveren en kwam dus op 2-0 tegen de Wereldkampioen. Beide heren gooiden op dit moment boven de 110 gemiddeld. In de derde leg wist Snakebite een 13-darter te gooien via dubbel 16. In de vierde leg miste De Sousa een kans om 3-1 voor te komen, waardoor Wright in 20 darts een break wist te pakken; 2-2. Via dubbel 20 wist De Sousa ook een goede vijfde leg te gooien en kwam daarmee op setpoint. Kom hij Portugal naar een koppel brengen? Dat antwoord leek een ja, maar De Sousa miste drie darts om dat koppel te realiseren. Wright profiteerde en dwong een beslissende leg af, die Schotland de winst kon opleveren. De Sousa wist in die 7e leg alsnog de koppelpartij af te dwingen met een 81-finish.
Henderson/Wright (78,08/36%) 4-0 Jerónimo/De Sousa (75,76/0%)
Jerónimo begon voor Portugal deze koppelpartij, maar het was Peter Wright die voor Schotland de dubbel 20 als eerst vond. In de tweede leg wisten de Schotten de break te verzilveren doordat Henderson met zijn laatste dart de dubbel 4 gooide. Scorend waren ze de Portugezen de baas en dus creëerden ze ook meer kansen. In de derde kans miste Jerónimo een kans die ze wel kregen, maar miste deze. Daardoor wisten de Schotten op 3-0 te komen en zagen ze de kwartfinale al. Via dubbel 20 wist Henderson het in het vierde leg af te maken, waardoor ze als laatste de kwartfinales bereikten. 

 

Door: Marcel Bus