WK Darts dag 12: Van Duijvenbode wint thriller van Smith, hoog niveau van Cross en Bunting bezorgen hen ook overwinningen Nederland Hoofdnieuws
Nederland Hoofdnieuws

WK Darts dag 12: Van Duijvenbode wint thriller van Smith, hoog niveau van Cross en Bunting bezorgen hen ook overwinningen

WK Darts dag 12: Van Duijvenbode wint thriller van Smith, hoog niveau van Cross en Bunting bezorgen hen ook overwinningen

Kerst is nog maar net achter de rug, maar de laatste 16 van het PDC WK Darts 2023 is alweer in zicht zien. Op deze donderdag 29 december ronden we de laatste 32 af en starten we in de avondsessie met de eerste laatste 16 wedstrijden. In dit artikel vindt u alles over de middagsessie van dag 12 van het WK Darts. Hierin zien we in de eerste wedstrijd meteen een Nederlander in actie. Dirk van Duijvenbode neemt het op tegen de Europees Kampioen Ross Smith. Daarna zien we voormalig Wereldkampioen Rob Cross in actie tegen Mervyn King. Als laatst hebben we dan nog een mooi affiche op het programma staan tussen Dave Chisnall en Stephen Bunting.

Hieronder kunt u de wedstrijden live volgen door middel van het live blog. Daarnaast kunt u de wedstrijden live kijken bij Viaplay.

Dirk van Duijvenbode (14) (93,44/40%) 4-3 Ross Smith (19) (96,95/29%)
3-1, 1-3, 3-0, 1-3, 2-3, 3-2, 6-5
Smith had het bullen gewonnen en begon dus de wedstrijd. Met een 156-finish wist Smudger de eerste leg ook te houden en gaf daarmee meteen een signaal af. Een leg later gooide de Nederlander ook zo'n een hoge finish uit. De 136 ging uit om 1-1 te maken. In de derde leg was het Van Duijvenbode die de eerste break plaatste, omdat Smith de dubbel er niet in kreeg. De vierde leg ging met de darts mee, waardoor Aubergenius de eerste set met 3-1 pakte via een 89-finish.
De tweede set was de set van de Nederlander en door dubbel 20 hield hij de eerste leg in 13 darts. Een leg later miste The Titan een 88-finish om ook in de tweede set meteen al een slag te slaan, waarna Smith dubbel 8 gooide om bij hem in de buurt te blijven. In de derde leg misten beide heren dubbels, waardoor het uiteindelijk Smith die via dubbel 16 een break plaatste. In een matige vierde leg wist Smith uiteindelijk dubbel 8 te gooien om de setstand gelijkt te trekken.
Beide heren hadden nu een set van elkaar afgepakt en dus mocht Smith aan set drie beginnen. Ondanks acht missers op de dubbel wist de Nederlander in de eerste leg een break te plaatsen via dubbel 16. Met een 11-darter verzilverde hij die zwaarbevochten break daarna. In de derde leg miste Smith nogmaals 8 pijlen op de dubbel, waarna Van Duijvenbode via een break de set met 3-0 afpakte.
The Titan mocht vervolgens de vierde set beginnen, maar via dubbel 18 wist Smith direct een break te plaatsen. De dubbel 18 ging er dus wel meteen in en daarom ging hij er een leg later ook heen. Deze ging er ook meteen weer in, waardoor hij in deze set al twee 13-darters had genoteerd. Door een 87-finish een leg later wist Van Duijvenbode de set in leven te houden. Een leg later kwam Smith terug op dubbel 16 en gooide uiteindelijk de dubbel 8 om wederom de stand in sets gelijk te trekken.
De vijfde set mocht Smith beginnen, maar dat betekende in deze partij helemaal niks. We zagen namelijk nog geen set met de darts meegaan. Echter, de eerste leg werd wel gewonnen door Smith via dubbel 18. Een leg later gooide Van Duijvenbode een belangrijke 68-finish om op 1-1 te komen in de set. Via dubbel 16 wist Smith een leg later weer op setpoint te komen. Met een 114-finish in de vierde leg, dwong de Nederlander een eerste beslissende leg van een set af. In die vijfde leg miste Van Duijvenbode vier setdarts, waarna Smith na ook vele missers de dubbel 4 gooide om zo voor het eerst in sets op voorsprong te komen.
De Nederlander stond nu met de rug tegen de muur, maar mocht de zesde set wel zelf beginnen. Nadat Smith een 138-finish miste op dubbel 9, wist Van Duijvenbode zijn eigen eerste leg te redden met een 98-finish. Vervolgens brak de Nederlander met een 12-darter naar 2-0 in de set. Echter, Smith gaf zich nog niet gewonnen in deze set en produceerde een 87-finish voor een 12-darter om de rebreak te realiseren. En een leg later wist hij ook nog 72 uit te gooien om een beslissende leg af te dwingen, die Van Duijvenbode niet mocht verliezen. Smith miste één matchdart op de bullseye, waarna Van Duijvenbode dubbel 4 gooide om een zevende set af te dwingen.
Die beslissende set mocht Smith beginnen en wist de eerste leg te houden in 13-darts. In de tweede leg stond Smith op dubbel 6 te wachten en moest Aubergenius 85 uitgooien, die hij in slechts twee pijlen wist weg te poetsen. Een leg later kwam Smith door zijn eigen leg te houden in 13 pijlen wel op matchpoint terecht. In de vierde leg miste Smith drie matchdarts, waarna Van Duijvenbode een verlenging wist af te dwingen in deze thriller van een partij. Echter, Smith herpakte zich knap en kwam weer op matchpoint door dubbel 20 nu wel te gooien. In de zesde leg was het Van Duijvenbode die de eigen leg gemakkelijk wist te houden om de verlenging te verlengen. Ross Smith was erg sterk in zijn eigen legs en dus kwam hij via dubbel 16 wederom op voorsprong in de beslissende set. Kon Van Duijvenbode weer antwoorde? Ja, want met een 127-finish op dubbel 8 maakte hij er 4-4 van. In de negende leg kreeg de Nederlander een kans vanaf 110, maar miste. Smith gooide vervolgens dubbel 6 om nogmaals op matchpoint te komen. Van Duijvenbode wist niet veel later een elfde en beslissende leg af te dwingen met een 76-finish. Smudger mocht de laatste leg beginnen, waarin hij zijn vijfde matchdart miste. Van Duijvenbode kreeg er één vanaf 71 en gooide deze er meteen in. Zo wist Van Duijvenbode deze kraker te winnen, ondanks dat hij weer matchdarts tegen had.

Rob Cross (6) (99,13/43%) 4-1 Mervyn King (27) (92,10/31%)
3-0, 3-0, 3-1, 1-3, 3-1
The King mocht de tweede partij van deze dag 12 beginnen tegen Voltage. Met een 74-finish op dubbel 10 wist Cross meteen een break te plaatsen in 15 pijlen, waarna hij via dubbel 16 zijn eigen leg hield in 16 pijlen voor de 2-0 stand. In de derde leg miste Cross een 147-finish op zijn favoriete dubbel 18, maar kreeg een herkansing en pakte deze om de eerste set met 3-0 te winnen.
Cross was The Boss in de eerste set en mocht de tweede ook nog eens beginnen. Dat deed hij ook zeer overtuigend met meteen alweer een 13-darter op zijn favoriete dubbel 18. Met een 110-finish in de daaropvolgende leg wist Cross via dubbel 16 zijn vijfde leg oprij te winnen. Een leg later maakte Cross daar zes legs oprij van, want via dubbel 16 maakte hij er 2-0 in sets van.
Set drie was de set weer van King, maar werd meteen alweer gebroken door Cross met een 81-finish op de bullseye. Met een 17-darter daaropvolgend wist de nummer zes geplaatste Cross zijn streak door te zetten, via dubbel 3. Echter, met een 136-finish stopte King die streak in de derde leg en kwam hij op het scorebord. King kreeg een leg later ook nog vier darts om de set helemaal op z'n op te zetten. Cross profiteerde en gooide dubbel 6 om de 3-0 stand te realiseren.
De vierde set mocht Cross ook nog eens beginnen en dus kon deze partij wel eens snel voorbij zijn. Daarentegen brak King wel direct met een 96-finish en hield vervolgens ook zijn eigen leg via dubbel 6 om met een 15-darter op 2-0 te komen. In de derde leg hield Cross zijn eigen leg via dubbel 3. Daarna miste Cross een 81-finish om terug te breaken, waarna King er 1-3 in sets van maakte.
De meest ervaren Engelsman mocht de vijfde set beginnen en hield de eerste leg binnen 15 pijlen. Ondanks wat moeite kon Cross er vervolgens via dubbel 16 er 1-1 van maken. Het niveau was wat gedaald van Cross, maar kreeg alsnog de kansen. Via dubbel 16 wist hij de belangrijke break te plaatsen, waarna hij de vierde leg zelf mocht beginnen. Die eigen leg wist hij te behouden via dubbel vier, waardoor hij de 4-1 winst pakte.

Dave Chisnall (12) (101,82/41%) 2-4 Stephen Bunting (21) (102,24/58%)
3-1, 0-3, 0-3, 3-2, 1-3, 2-3
The Bullet had het recht gewonnen om de partij starten. Met een 126-finish op de bullseye wist Bunting op het nippertje de eerste leg ook te houden, nadat Chisnall al een pijl op de dubbel vanaf 138 had gemist. Chisnall hield daarna ook zijn eigen leg, via dubbel 10. In de derde leg wist Chisnall de break wel te plaatsen en deed dat met een 114-finish. Vervolgens hield hij ook zijn eigen leg via een 11-darter om de set met 3-1 te pakken.
De tweede set mocht Chizzy ook nog eens beginnen, maar Bunting wist via dubbel 18 meteen een break te plaatsen om het voordeel in de set af te pakken. Vervolgens hield hij zijn eigen leg via dubbel 12 in 13-darts. In de derde leg miste Chisnall een 132-finish, waarna Bunting meteen de dubbel 10 gooide voor een 10-darter. Zo maakte hij er 1-1 in sets van.
Set drie mocht weer begonnen worden door The Bullet en met een 60-finish hield hij de eerste leg. Chisnall leek wat aangeslagen dat hij niet voor stond, maar wel zo goed gooide. Bunting profiteerde en brak via dubbel 20 naar 2-0. Niet veel later deelde hij nog een tik aan Chisnall uit met een 140-finish voor de set.
De vierde set mocht Chisnall wel zelf beginnen en hield ook de eerste leg met een 121-finish. Bunting hield de druk wel op Chisnall, want met dubbel 16 hield ook hij zijn eigen leg. In de derde leg miste Bunting een breakkans op de bullseye, waarna Chisnall via dubbel 16 toch weer op voorsprong kwam. Met een 81-finish op dubbel 6 wist Bunting vervolgens een 5e leg af te dwingen. Via dubbel 5 wist Chizzy de beslissende leg te winnen, waardoor hij er 2-2 in sets van maakte.
Set vijf was de set van Bunting, maar met een 73-finish op dubbel 20 wist Chisnall meteen in de eerste leg een break te plaatsen. Bunting antwoordde zeer sterk met twee maximale scores in de tweede leg. Hij brak mede daardoor direct terug. Met een 14-darter daaropvolgend wist Bunting de voorsprong in de set te pakken. Chisnall kon geen beslissende leg afdwingen en zag Bunting 64 uitgooien, waarmee de man uit Liverpool een set van de laatste 16 kwam.
De zesde set mocht Chisnall beginnen, maar kreeg geen pijl op een dubbel vanaf 70. Bunting strafte dat af met een 104-finish om meteen een break te plaatsen. Vanaf 108 wist Chisnall direct daarna terug te breaken, mede omdat Bunting in zes beurten niet uit was. Met daaropvolgend een 79-finish op dubbel 11 wist Bunting de derde break oprij te realiseren en mocht ook nog eens aan beginnen aan de leg, die hem de winst kon gaan brengen. In die vierde leg kreeg Bunting een matchdart vanaf 68, maar miste die. Chisnall gooide daarna met zijn laatste dart de dubbel 4 om er 2-2 van te maken. In de vijfde leg miste Chisnall een 120-finish, waarna Bunting de dubbel 20 gooide voor de winst. Zo schakelde hij Chisnall uit.

Door: Marcel Bus

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws