Home Nederland Hoofdnieuws Zo raak je in vorm voor dartwedstrijd!

Zo raak je in vorm voor dartwedstrijd!

Niet langer voetbal en/ of wielrennen dat de klok slaat maar wel “darts”! Met het afgelopen kampioenschap is darts populairder dan ooit en dat op zich verdient weliswaar al een gouden medaille. Een sport die volgens sommigen geen ware sport blijkt maar toch heel wat opoffering, bloed, zweet en tranen blijkt te kosten. Maar wat houdt een dartwedstrijd nu precies in en welke toezeggingen moeten spelers zoals maken? Wij zoeken het alvast graag voor jou uit!

Darts in stijgende lijn!

De laatste weken, misschien zelfs maanden is het al meer dan duidelijk geworden. We kunnen er nu echt niet meer om heen; darts of darten is aan een duidelijke opmars begonnen en lijkt met de minuut aan populariteit te winnen. Het spel bestaande uit 3 darts én een bijbehorend dartbord, dat in Nederland en Vlaanderen nog vaak omschreven wordt als “vogelpik”, is nu – met dank aan de diverse recente kampioenschappen – populairder dan ooit. En hoewel het op het eerste gezicht qua fysieke prestaties minder moeite lijkt te vergen dan bijvoorbeeld voetbal of wielrennen, is niets minder waar.

Darts of darten vraagt wel zeker een bepaalde discipline en al helemaal wanneer dit gespeeld wordt op hoog niveau. Opperste concentratie, kennis en geluk gaan hand in hand tijdens eender welke training en/ of wedstrijd. En om een dergelijke concentratie, vaste hand en kennis aan de bak te kunnen brengen, dien je uiteraard fysiek én mentaal in een optimale conditie te verkeren. Kortom, darts mag wel degelijk als een volwaardige sport worden beschouwd.

Wat is darts?

Darts is een spel dat steevast gespeeld wordt met 2 spelers en waarbij het de bedoeling is om, tijdens elk spelletje of leg, de teller zo snel mogelijk van 501 op 0 zien te krijgen. Het klinkt dan ook logisch dat je worpen zo goed en bijgevolg zo hoog mogelijk dienen te scoren zodanig dat de teller zo snel mogelijk op 0 belandt. Echter, moet je er wel rekening mee houden dat de teller exact op 0 moet belanden en een score van bijvoorbeeld -5 of -10 niet tussen de mogelijkheden behoort.

Elke speler krijgt daarbij steevast 3 dartpijltjes en bijgevolg ook 3 kansen per beurt. Daarbij dient het pijltje in het dartbord te worden gegooid. Pijltjes die ernaast vallen, worden beschouwd als een nulworp en mogen bijgevolg niet opnieuw worden gegooid.

Fysieke én mentale conditie

Hoewel darts op het eerste gezicht een fluitje van een cent lijkt, is het dat allesbehalve. Concentratie, kennis, techniek en een portie goed geluk worden beschouwd als de, veruit, belangrijkste pijlers van het darten. Zo kan de techniek alleen maar worden bijgeschaafd door veel te herhalen en te oefenen, elke keer weer – opnieuw en opnieuw. Concentratie daarentegen kun je dan weer bekomen door mentaal én fysiek helemaal in orde te zijn. Een gezonde geest in een gezond lichaam, weet je nog wel?

Kortom, net zoals voetballers, wielrenners en heel wat andere topsporters hebben ook dartspelers er alle baat bij om regelmatig in de gymzaal te vertoeven. En dan hebben we het niet over het drinken van een biertje of een glaasje fris maar wel degelijk over intensieve work-outs en trainingen. De combinatie van cardio en kracht zorgt namelijk niet alleen voor een verbeterde uithouding en ontwikkeling van spiermassa maar biedt ook heel wat voordelen op het vlak van gezondheid.

Zo komen er tijdens het sporten bepaalde endorfines vrij die een positieve invloed kunnen hebben op het mentale afweersysteem. Mensen die regelmatig sporten, voelen zich niet alleen beter in hun vel maar lijken ook mentaal veel sterker in de schoenen te staan. En dat is uiteraard een belangrijke factor indien je aan officiële trainingen en dartwedstrijden wilt meedoen. Wissel een uurtje cardio op de loopband af met een stevige krachtsessie op de powerbank. Via de volgende website https://invorm247.nl  kun je alvast heel wat extra informatie raadplegen omtrent de verschillende mogelijkheden inzake fitnesstoestellen