Home PDC 888.com Premier League Week 13: De voorbeschouwing

888.com Premier League Week 13: De voorbeschouwing

Vanavond mogen we weer gaan genieten van de crème de la crème van het darten als om 20.00 uur de 13e speelweek van de 888.com Premier League of Darts weer verder gaat. We zetten het getal 13 verder maar meteen uit ons hoofd, er staat namelijk weer een mooi programma overeind. We zijn toe aan de laatste 2 weken en op dit moment zijn Phil Taylor en Gary Anderson niet meer te achterhalen en dus zeker van de felbegeerde play-offs. Als Van Barneveld weet te winnen van Gary Anderson is ook hij definitief zeker van een plaats bij de laatste 4 en kan hij ver weg van huis zijn eigen bevrijdingsfeestje vieren. Het gevecht om de laatste plaats is nog altijd niet definitief beslist en gaat tussen Adrian Lewis, James Wade en Simon Whitlock. Een uitverkocht publiek van ruim 3500 toeschouwers mogen dit schouwspel in de B.I.C. in Bournemouth live meemaken. Adrian Lewis is vastberaden om zijn huidige 4e plaats vast te houden. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd als zijn directe concurrent, James Wade de strijd moet aanbinden met Phil Taylor. Het lijkt erop dat het niet zo gemakkelijk is dan het op het eerste gezicht lijkt. Lewis moet tegen Terry Jenkins en die is uitgeschakeld voor de play-offs. Jenkins heeft juist de laatste weken laten zien dat hij gewoon zijn eigen goede spel blijft spelen en dus een flinke roetfactor kan worden in het huidige klassement. En wat te denken van Wade die net als vorig jaar aan een flinke opmars bezig is. De Wade van nu is vele malen sterker dan de Wade die er in de 1e speelweek stond en de linkspoot is nog altijd de man die Taylor bij de Premier League het vaakst op de knieën kreeg. 

Speelschema 888.com Premier League Darts

Week 13, donderdag 5 mei (B.I.C., Bournemouth)

Simon Whitlock v Mark Webster
Gary Anderson v Raymond van Barneveld 
Terry Jenkins v Adrian Lewis
James Wade v Phil Taylor

Alle overige uitslagen en statistieken van voorafgaande weken vind je in de Premier League zone

Voorbeschouwing:

Simon Whitlock v Mark Webster
Een wedstrijd met de kortste voorgeschiedenis zo is de aftrap van de 13e speelweek van de 88.com Premier League Darts tussen Mark Webster en Simon Whitlock ook wel te noemen. Beide heren hebben een korte geschiedenis als het gaat om het spelen van Premier League. Whitlock is aan zijn 2e seizoen bezig en Webster is debutant. Onderling is het blad ook nog bijna geheel onbeschreven maar de wedstrijd in de 7e speelweek werd met 8-2 gewonnen door Simon Whitlock. De heren speelden in het verleden slechts 4 keer eerder tegen elkaar. Drie van die 4 wedstrijden waren een prooi voor Whitlock, maar juist de meest belangrijke wedstrijd tussen de heren, de finale van Lakeside 2008 werd gewonnen door Webster. Webster heeft het eerste seizoen gebruikt als leerschool en is niet meer in de running voor de play-offs, maar voor Whitlock valt er nog wat te halen. Zijn directe concurrenten voor de 4e plaats hebben een pittige wedstrijd voor de boeg en voor Whitlock lijkt het vizier open te liggen om naar de 4e plaats te gaan. In alle statistieken is Whitlock de sterkere speler maar is Whitlock vanavond wel tegen de druk voor de play-offs opgewassen. Wil Webster misschien toch laten zien welke klasse hij in huis heeft en revanche halen voor speelweek 7? We moeten het nog even afwachten. 

Gary Anderson v Raymond van Barneveld
Dit is de wedstrijd die volgens Adrian Lewis het beste gespeeld kan worden in Glasgow. Waarom? Zowel Van Barneveld als Anderson zijn in Schotland veruit de 2 populairste spelers en genieten beide meer respect dan de Engelse spelers, wereldkampioen of niet. Of het beter is om deze wedstrijd daar te spelen zullen we voorlopig niet weten. Wat wel een feit is…dit is de remake van de Dutch Open finale 2006. Een finale die met 3-2 werd gewonnen door de Hagenees. Het is natuurlijk ook een herhaling van de kwartfinale van het PDC WK dit jaar, waar Anderson uiteindelijk runner-up werd. Hierin was Anderson met 5-1 de sterkste. Het lijkt een wedstrijd te worden tussen 2 heersers. Van Barneveld was heerser bij de BDO. Van de 6 wedstrijden die bekend zijn, wist Anderson geen enkele wedstrijd te winnen. Bij de PDC is Anderson heerser. Van de 3 wedstrijden die hij tegen Van Barneveld speelde verloor hij er geen een. Die heerschappij is in de 7e speelweek weer gebroken door van Barneveld die in Brighton met 8-5 van Anderson wist te winnen. In de statistieken ontlopen de heren elkaar niet veel. Van Barneveld heeft met het winstpercentage en het gemiddelde iets de overhand, maar Anderson heeft het voordeel als het om scorend vermogen gaat. Het zal hoe dan ook een ware titanenstrijd worden tussen de runner-up van het PDC WK 2011 en de runner-up van de RTL7 International Masters 2011. Een wedstrijd tussen de nummer 2 en 3 van het klassement waarbij Anderson al definitief zeker is van de play-offs en Van Barneveld die plaatst met een overwinning op Anderson ook definitief zeker kan stellen. 

Terry Jenkins v Adrian Lewis
Deze Engelse heren kunnen er nog eens een mooie wedstrijd van maken vanavond. Op papier is het een duidelijk verhaal voor Lewis. Hij heeft 5 van de 6 laatste wedstrijden die onderling gespeeld zijn gewonnen. Maar de eerste wedstrijd van Premier League tussen de heren laat toch een ander beeld zien toen het 7-7 werd. Van de 24 wedstrijden die Lewis en Jenkins tegen elkaar speelden werden er 14 gewonnen door Lewis en 9 door Jenkins. In alle categorieën is Lewis duidelijk de sterkste speler. Zijn gemiddelde, winstpercentage en scorend vermogen liggen een tandje hoger dan die van Jenkins. Maar Jenkins heeft niet voor niets de bijnaam ´The Bull´. Als een razende stier blijft hij op zijn tegenstander jagen en gemaakte foutjes worden vaak afgestraft waarna Jenkins langszij kan komen. Een gevaarlijke speler zeker als het om de Premier League gaat, een speler die nog voor problemen kan zorgen in de strijd om de play-offs. Jenkins heeft niets meer te verliezen en laat de laatste weken het beste van zijn spel zien en Lewis moet winnen om Wade en Whitlock achter zich te kunnen houden. 

James Wade v Phil Taylor
Een strijd tussen 2 veteranen in het darten, dat is Taylor vs. Wade. En dat terwijl er een verschil zit van maar liefst 23 jaar tussen beide heren. Wat vooral opvallend is dat achter de wedstrijden die beide Engelsmannen tegen elkaar speelden, opvallend vaak het woord ´finale´ staat. De mannen stonden 33 keer tegenover elkaar en speelden 3 keer gelijk. Taylor was 28 keer de sterkste speler en Wade kwam 5 keer als winnaar uit de bus. Wade blinkt uit in het gooien van 180 tegenover Taylor, maar in alle andere statistieken is Taylor overduidelijk de baas. Bovendien deelde Taylor in de 7e speelronde in Brighton met 8-1 een flinke oorveeg uit aan de linkspoot uit Aldershot. De cijfers spreken voor zich, of niet? Dat moeten veel mensen gedacht hebben toen vorig jaar de finale van de Premier League gespeeld werd. Niets was minder waar. ´Wadey´ dreef ´The Power´ tot het uiterste en er waren twee 9-darters in 1 wedstrijd voor Taylor nodig om Wade met 10-8 van zich af te houden. Wade behoort tot een klein rijtje van spelers die in staat zijn om Taylor met enige regelmaat te verslaan. De jonge Engelsman was in 2008 de allereerste speler die een einde maakte aan de ongeslagen status van Taylor door met 8-6 te winnen. Hij is naast Taylor de enige die de titel op zijn naam wist te schrijven (2009). Daar komt nog bij dat Wade zijn vorm weer gevonden heeft en een doel voor ogen heeft: de 4e plaats voor de play-offs. Hoe dan ook een mooi affiche aan het eind van de avond.

Dit is de wedstrijd die volgens Adrian Lewis het beste gespeeld kan worden in Glasgow. Waarom? Zowel Van Barneveld als Anderson zijn in Schotland veruit de 2 populairste spelers en genieten beide meer respect dan de Engelse spelers, wereldkampioen of niet. Of het beter is om deze wedstrijd daar te spelen zullen we voorlopig niet weten. Wat wel een feit is…dit is de remake van de Dutch Open finale 2006. Een finale die met 3-2 werd gewonnen door de Hagenees. Het is natuurlijk ook een herhaling van de kwartfinale van het PDC WK dit jaar, waar Anderson uiteindelijk runner-up werd. Hierin was Anderson met 5-1 de sterkste. Het lijkt een wedstrijd te worden tussen 2 heersers. Van Barneveld was heerser bij de BDO. Van de 6 wedstrijden die bekend zijn, wist Anderson geen enkele wedstrijd te winnen. Bij de PDC is Anderson heerser. Van de 3 wedstrijden die hij tegen Van Barneveld speelde verloor hij er geen een. In de statistieken ontlopen de heren elkaar niet veel. Van Barneveld heeft met het winstpercentage en het gemiddelde iets de overhand, maar Anderson heeft het voordeel als het om scorend vermogen gaat. Het zal hoe dan ook een ware titanenstrijd worden tussen de runner-up van het PDC WK 2011 en de runner-up van de RTL7 International Masters 2011.