Home PDC Premier League “Anderson wil top 4 plaats terug in Nottingham”

Premier League “Anderson wil top 4 plaats terug in Nottingham”

Het McCoy’s Premier League circus strijkt deze week weer eens neer in Engeland. Speelweek 9 zal in de Capital FM Arena afgewerkt worden en die speelgelegenheid is er al jaren bij. Gary Anderson is ook weer van de partij en ondanks vele geruchten zal ook Andy Hamilton ‘gewoon’ in actie komen tegen Phil Taylor. De vader van Andy Hamilton, Jim Hamilton overleed vorige week donderdag, slechts enkele uren nadat hij aan de buis gekluisterd lag en zijn zoon met 8-4 van wereldkampioen Adrian Lewis zag winnen. 

‘The Hammer’ ziet het overlijden van zijn vader juist als een missie want een overwinning op Phil Taylor zou volgens Hamilton juist een mooi eerbetoon aan zijn vader zijn. Taylor en Hamilton spelen in de 3e wedstrijd van de avond tegen elkaar. Raymond van Barneveld mag deze week de aftrap verzorgen tegen Kevin Painter en Gary Anderson neemt het aan het eind van de avond op tegen Simon Whitlock.

Het complete gewijzigde programma, alle uitslagen en gemiddelden en meer informatie is terug te vinden in de Premier League Toernooizone 2012.


Speelprogramma McCoy’s Premier League wk 9:

Don 5 april, Capital FM Arena (Nottingham)
Kevin Painter v Raymond van Barneveld 
Adrian Lewis v James Wade
Andy Hamilton v Phil Taylor
Simon Whitlock v Gary Anderson

Kevin Painter v Raymond van Barneveld
We zien vandaag een herhaling van de 6e speelweek in Glasgow, maar deze keer zal Raymond van Barneveld het zonder dat enorme leger Schotten moeten doen. In Glasgow won ‘Barney’ met 8-5 van Painter. Als Van Barneveld dat kunstje nu weer kan flikken dan staat hij wat steviger vast in de top 3 en is hij een stap dichter bij de felbegeerd Play-off plaatsjes. Painter vinden we op dit moment terug op de 7e plaats van het klassement, en een overwinning geeft weer uitzicht op de eerste 4 plekjes, waar ‘The Artist’ in de eerste helft van het seizoen steevast te vinden was. Vooral in de eerste jaren had ‘Barney’ wat moeite met winnen in Nottingham. Hij speelde steeds gelijk en verloor van Phil Taylor. Daar is de laatste 2 jaar met overwinning op Ronnie Baxter en Simon Whitlock verandering in gekomen. De wedstrijd in Glasgow was ook meteen de laatste wedstrijd waar beide mannen tegenover elkaar stonden. Het is op dit moment 9-2 in het voordeel van Van Barneveld en alle statistieken zijn zwaar in het voordeel van de Nederlander. Op de vloer is Barney de laatste tijd ook beter in vorm dan Painter. Van Barneveld speelde de laatste 2 weekenden met 3 kwartfinaleplaatsen in totaal £ 3.600,- bij elkaar en daar staat een mager bedrag van £400,- van Painter tegenover. De belangrijkste overwinning van Painter stamt alweer uit 2007 toen hij vriend en vijand verbaasde met de uitschakeling van Raymond van Barneveld bij de laatste 16 van het PDC WK. Hij won toen met 4-2. Painter is toch van plan om er alles uit te halen wat erin zit: “Ik voel me goed. Ik voelde me wat oppervlakkig in Glasgow en Dublin en ik denk dat ik mezelf een beetje voorbij ben gelopen, maar dat ik vorige week tegen Phil gespeeld heb, heeft me goed gedaan. Ik heb mijn vertrouwen en energie weer helemaal terug”, aldus Painter. 

Adrian Lewis v James Wade
Beide mannen zijn behoorlijk wisselvallig dit seizoen en dat is vaak het geval als deze toppers Premier League spelen. Het lukt bij Wade en Lewis vaak maar net om de Play-offs te halen, of ze grijpen er net naast. Dit jaar liggen de kansen voor Wade een stukje hoger dan voor Lewis. De wereldkampioen heeft er al een extra wedstrijd op zitten ivm de afwezigheid van Gary Anderson en staat nog altijd slechts op de 5e plaats met 7 punten. Wade is op zijn beurt als een sluipmoordenaar opgeklommen naar de 2e plaats in het klassement met 8 punten. Van Barneveld en Whitlock staan ook op 8 punten, maar doordat Wade met maar liefst 8-0 van Whitlock won sprong hij op legsaldo een stuk verder omhoog. Het gebeurde slechts 2 keer eerder dat een speler in de Premier League een 8-0 overwinning wist te boeken. Lloyd versloeg ooit Terry Jenkins met dezelfde cijfers en Taylor deed Wayne Mardle hetzelfde aan. Maar liefst 29 keer kwamen beide Engelsmannen elkaar tegen in wedstrijdverband. Wade won 19 keer en Lewis 8 keer en 2 keer eerder kwam er een gelijkspel uit de bus. Vorig seizoen wist Lewis niet te winnen en won Wade beide wedstrijden bij de Premier League. Het maakte voor Lewis uiteindelijk niets uit, want Wade haalde de play-offs net niet en Lewis ging door tot de finale waar hij uiteindelijk van Gary Anderson verloor. In de 6e speelweek won Wade ook nog met 8-5 van Lewis. Wade is in de statistieken ook nog altijd de betere speler. Alleen in de categorie 180 scoren is Lewis een stuk beter. Leuk detail: op de vloer is Lewis minder in vorm dan Wade. Wade was er in Barnsley niet bij en heeft toch meer bij elkaar gespeeld dan Lewis. Wade heeft ook nog eens goede herinneringen aan Nottingham want hij won daar vorig jaar nog met 8-6 van Lewis. Beide mannen hebben er in ieder geval zin in. “Adrian is een speler van wereldklasse en ik zie er nu al naar uit. Hij is een flamboyante persoonlijkheid en erg interessant om naar te kijken en het is goed voor de sport dat we op elkaar jagen. Hij is van wereldklasse omdat hij 2 wereldtitels op zak heeft en op dat front moet ik nog in de achtervolging en daar respecteer ik hem voor”, aldus Wade. Adrian Lewis had ook nog wat te zeggen: “Als ik nu van Wade kan winnen ben ik weer op het goede spoor voor de Play-offs. Ik heb er zin in en als ik die 2 punten eruit kan halen ben ik een blij man.”

Andy Hamilton v Phil Taylor
In de 6e week hadden veel mensen nog een harde en kansloze verliespartij voor Hamilton voorspeld, maar daar zal men na Glasgow toch op terugkomen. De harde cijfers geven een 8-3 overwinning voor Taylor weer, maar dat beeld is toch wat vertekend. Taylor won alles behalve gemakkelijk en kreeg onder andere een 150 finish van ‘The Hammer’ om zijn oren. Hamilton bleef de hele tijd bij en ging maar niet van de bagagedrager af. Hamilton liet toen al zien dat de klasbak die de finale van het PDC WK haalde nog steeds in hem zat en de Engelsman heeft deze week een nog grotere reden om Taylor in de broek te bijten. Taylor heeft dan sterke statistieken aan zijde en haalt bijna alles binnen, maar eer en emotie zijn grotere drijfveren. Hamilton verloor vorige week zijn vader aan de allesverslindende ziekte kanker en is vastberaden om zijn vader te eren met een overwinning op Taylor. Jim Hamilton was al met een glimlach ingeslapen nadat hij zoonlief enkele uren eerder revanche had zien halen voor de verloren WK finale met een overwinning op Adrian Lewis, maar dat is niet genoeg voor Andy Hamilton. “Ik moet toegeven dat het een zware week is geweest en het zou geweldig zijn als ik mijn vader kan eren met een overwinning op Phil. Ik speel goed en dit gaat een andere wedstrijd worden dan de vorige wedstrijd. Ik heb niets te verliezen, maar ik heb de echte focus nog niet te pakken. Die focus ga ik terugpakken en het scoren loopt briljant. Als ik die scores nu ook gooi en het juiste finishwerk lever, kan ik zeker winnen”, aldus Hamilton. Taylor lijkt op zijn beurt maling te hebben aan de gebeurtenissen van afgelopen week en is op zijn hoede: “Ik ben niet van plan om het iemand makkelijk te maken. Het is niet mijn doel om gewoon de top 4 te halen, ik wil die beker terug en daarvoor moet ik de finale halen en hem winnen. Het zal een lastige klus worden tegen Andy want hij speelde vorige week ook erg goed en hij heeft moed laten zien. Hij kan van iedereen winnen en is net een straatvechter en ik moet hem daar op het podium een pak slaag geven.” Beide mannen stonden in totaal 24 keer tegenover elkaar en slechts 1 keer kwam ‘The Hammer’ als winnaar uit de bus. 

Simon Whitlock v Gary Anderson
Het is deze week even afwachten hoe Gary Anderson ervoor zal staan. Hij mist wat wedstrijdritme omdat hij er vorige week niet bij was vanwege de begrafenis van zijn vader in Schotland. Maar Whitlock zal het wedstrijdritme van vorige week op zijn beurt weer snel willen vergeten. Hij verloor met 8-0 van James Wade en zo’n grote nederlaag werd pas 2 keer eerder genoteerd in de geschiedenis van de Premier League. Anderson heeft ondanks 1 wedstrijdje minder gespeeld ook nog een leuk psychologisch voordeeltje, want hij is op dit moment samen met Phil Taylor de enige man met een positief legsaldo. Met een overwinning blijft de sympathieke Schot dan ook gewoon op koers voor de Play-offs, ondanks zijn huidige 6e plaats. Whitlock staat nu op de 4e plaats en kan bijna alleen maar verliezen. Hij moet bijblijven omdat hij een legsaldo van -7 heeft en bij verlies zakt hij verder weg in het klassement. Er blijven steeds minder weken over om dat goed te maken en de Australiër krijgt de komende weken zowel Raymond van Barneveld als Phil Taylor nog voor zijn kiezen. Ze stonden in totaal al 18 keer eerder tegenover elkaar en het is nog altijd 10-8 in het voordeel van de sympathieke Schot. Whitlock heeft natuurlijk de 8-6 overwinning van Glasgow nog op zak om positieve energie op te doen. Anderson is in bijna iedere categorie de betere speler, maar Whitlock heeft een belangrijk wapen in handen waar juist Anderson vaak op faalt. Whitlock is altijd scherp op de dubbels en dat kunnen we van de Schot niet zeggen. En Whitlock is niet zomaar scherp op de dubbels, juist die 2 dart finishes en die mooie hoge finishes, daar staat de Australiër om bekend. Het is een wapen dat Whitlock juist erg populair maakt bij het publiek. “Ik heb er nu 3 op rij verloren en ik moet weer gaan winnen om terug te komen in de top 4. Ik wil goed spelen in Nottingham en hopelijk vallen de resultaten vanaf daar ook weer op zijn plaats. Ik ben erop gebrand om goed te spelen omdat ik erg teleurgesteld ben in de manier waarop ik tegen Simon speelde in Glasgow. Het was triest dat ik vorige week niet kon spelen in Cardiff en ik wil mijn medespelers en fans graag bedanken voor hun steun en al de positieve berichten die ik gekregen heb. Het is een zware periode geweest”, aldus Anderson. Whitlock wil zijn goede spel weer laten zien na zijn 8-0 nederlaag: “Het was een drama. Er wilde niets lukken en ik hoop dat ik dit nooit meer mee hoef te maken. Ik ben hard aan het trainen geweest en wil wat rechtzetten als ik tegen Gary speel.”
.