Home PDC Barney en Anderson bepalen de top 4 van de Premier League

Barney en Anderson bepalen de top 4 van de Premier League

groeppl2012

We zitten met deze 7e speelweek precies op de helft van de McCoy’s Premier League 2012, en dat is het moment dat we de balans vast een beetje op kunnen maken voor het klassement. Hoe de mannen er precies voor staan op weg naar de beste 4 voor de Play-offs, leest u terug in de vooruitblik per wedstrijd. Vooral de wedstrijd tussen Raymond van Barneveld en Gary Anderson zal bepalend zijn in het klassement, want zij vechten onderling uit wie het puntenverschil gaat maken. Beide mannen staan op 6 punten maar verschillen nu nog op legsaldo.

De spelers reizen deze keer naar het Ierse Dublin en spelen in de uitverkochte O2 Arena. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Premier League dat de O2 in Dublin is opgenomen als speellocatie en dat heeft meteen voor een uitverkocht huis gezorgd. Het gaat om een enorm theater waar plaats is voor 14.000 bezoekers en het is niet zo gek dat het PDC circus hier nog niet eerder is neergestreken. De O2 in Dublin werd namelijk pas in 2008 geopend.

De Ieren mogen rekenen op een mooi programma met debutant Hamilton en de ervaren Whitlock als opener van de avond. Raymond van Barneveld staat als 3e wedstrijd van de avond gepland en gaat de strijd aan met Gary Anderson. Phil Taylor besluit de avond met een wedstrijd tegen James Wade.

Het complete programma, alle uitslagen en gemiddelden en meer informatie is terug te vinden in de Premier League Toernooizone 2012.

Speelprogramma McCoy’s Premier League wk 7:

Don 22 maart, O2 Arena (Dublin)
Andy Hamilton v Simon Whitlock
Adrian Lewis v Kevin Painter 
Raymond van Barneveld v Gary Anderson
Phil Taylor v James Wade

Andy Hamilton v Simon Whitlock
We beginnen de avond met de nummer 7 van het klassement tegen de nummer 2 van het klassement en dat is meteen de herhaling van de halve finale van het PDC WK dit jaar. Hamilton kende een goed begin, maar kreeg het daarna toch wat zwaarder, terwijl hij wel goed speelde en Whitlock is vrij stabiel deze Premier League. De Australiër verloor alleen van Painter en Taylor en pakte vooral vaak de volle punten mee. Er was maar 1 uitzondering en dat was de openingswedstrijd tegen Raymond van Barneveld. De Nederlander en de Australiër speelden die avond zo goed dat het niet meer dan terecht was dat de punten eerlijk verdeeld werden. De statistieken zijn nog in het voordeel van Whitlock. Beide mannen stonden 12 keer eerder tegenover elkaar en hiervan won Whitlock 8 wedstrijden en Hamilton won er 4. In alle opzichten is ‘The Wizard’ een betere speler, maar Hamilton heeft zijn vorm van het WK ook dit seizoen goed doorgetrokken. De Engelsman heeft alweer wat kwartfinales bij elkaar gespeeld op de vloer en geniet nog steeds van alle avonturen bij de Premier League. Whitlock heeft overigens alweer 3 halve finales op zijn naam staan in dit vloerseizoen. De laatste wedstrijd die beide mannen tegen elkaar speelden werd overigens met 6-5 gewonnen door ‘The Hammer’ en dat was de halve finale van het PDC WK 2012. Daarvoor won Whitlock 3 keer van Hamilton, vanaf het moment dat Hamilton op zijn beurt de kwartfinale van de World Matchplay 2011 won. Uit de statistieken is duidelijk dat Whitlock de betere speler is, maar ook dat Hamilton op zijn beurt juist de belangrijke televisiewedstrijden vaak weet te winnen.

Adrian Lewis v Kevin Painter
De wereldkampioen hangt aan een zijden draadje, en de underdog, debutant Painter kan het draadje doorknippen. Adrian Lewis is altijd wat wisselvallig tijdens de Premier League en dat is dit jaar niet anders. De regerend wereldkampioen staat onderaan in het klassement met een legsaldo van -14. En daar staat Kevin Painter als debutant tegenover, en die mag niet klagen. Al vanaf speelweek 1 is hij op koers voor de play-offs en mag hij zich top 4-klant noemen. Beide mannen zullen ook wel weer toe zijn aan een overwinning want ze verloren in speelweek 6. Lewis ging met 5-8 onderuit tegen James Wade en Painter verloor met dezelfde cijfers van Raymond van Barneveld. De mannen speelden 18 keer eerder tegen elkaar en Hiervan won Painter 9 wedstrijden en Lews 8 wedstrijden. Slechts 1 keer eerder speelden ze gelijk en dat was tijdens de groepsfase van de Championship League Darts 2008. De laatste keer dat de mannen elkaar tegenkwamen werd het nog spannend. Lewis won bij de laatste 32 van de World Matchplay 2011 maar net met 14-12 van Painter. Zal he vanavond weer net zo spannend worden? Uit de statistieken komt wel heel erg duidelijk naar voren dat Lewis de betere speler is van de twee, maar daar heeft Painter als nummer 4 van het klassement tot nu toe geen boodschap aan. Lewis heeft zelf ook al aangegeven dat het lastig zal worden om de play-offs te halen, en hoopt op verbetering: “De play-offs zijn een duidelijk flink onzeker. Ik presteer niet goed, ben niet constant genoeg maar ga meer trainen om het niveau terug te vonden waarmee ik mijn 2 wereldtitels heb gewonnen. Iedereen gaat een keer door het dal en op dit moment ben ik dat, maar ik kom zeker terug. Ik ben niet zomaar 2 keer wereldkampioen geworden.”

Raymond van Barneveld v Gary Anderson
Deze wedstrijd kan weer eens zorgen voor een echte verschuiving in het klassement. Van Barneveld staat nu op 6 punten en Anderson ook, maar het legsaldo zorgt ervoor dat Anderson op de 3e plaats staat en Van Barneveld op de 5e plaats. Kan Van Barneveld daar vanavond verandering in brengen? De statistieken zijn in het voordeel van de Nederlander. Van Barneveld heeft bij Premier League wedstrijden nog nooit verloren van Anderson en is op 1 categorie na, de betere speler van de 2. Dat Anderson baas boven baas is in de categorie 180 smijtwerk hoeven we u niet uit te leggen. De vraag is wel welke kant het publiek gaat kiezen. Kiezen de Ieren de kant van de Schot of die van de Nederlander? Een speelhal met 14.000 uitzinnige Ieren zal toch zeker wat gewicht in de schaal leggen. In totaal stonden de mannen 11 keer eerder tegenover elkaar en hiervan won Van Barneveld 8 wedstrijden tegenover 3 gewonnen potjes van Anderson. Het is de herhaling van de finale van Dutch Open 2006 en toen won Van Barneveld met 2-1. Anderson zal graag willen winnen, want hij verloor vorige week met 6-8 van Simon Whitlock, maar Van Barneveld zal op zijn beurt ook graag de volle punten meenemen omdat hij dan wel aan de goede kant van de streep staat. Krijgen we weer eens een spannende pot tussen de mannen? Of wint Van Barneveld ook dit jaar zijn wedstrijden tegen Anderson? Game on!

Phil Taylor v James Wade
Het klinkt raar om deze wedstrijd weg te zetten als een potje ‘oude jongens krentenpap’ omdat het hier om een 50-er en een 20-er gaat, maar we kunnen geen andere conclusie trekken. Dat is op zich niet zo vreemd want het toetje van de avond gaat tussen de succesvolste PDC speler ooit en de op 1 na succesvolste PDC speler ooit. Beide mannen hebben de meeste majors op hun naam en het is dan ook niet vreemd dat ze elkaar bij al de toernooien wel vaker tegenkwamen. Al dik 40 keer stonden de mannen tegenover elkaar en hiervan won Taylor 32 en Wade er slechts 5. Ze speelden ook nog eens 3 keer gelijk tegen elkaar, tijdens de Premier League en het Championship League of Darts. Taylor is niet meer van de toppositie in het klassement af te krijgen en lijkt van een andere planeet, ver verwijderd van het niveau van al zijn tegenstanders. En Wade? Wadey is op de weg terug. Hij stond wekenlang als hekkensluiter op papier maar is inmiddels opgekrabbeld naar de 6 e plaats en heeft een gelijk aantal punten als Gary Anderson, Kevin Painter en Raymond van Barneveld. Maar hoe groot is de kans dat Wade nu volle punten of zelfs maar een punt gaat pakken? Dat zal er waarschijnlijk helemaal van afhangen welk gezond bordje voeding Phil Taylor nu weer genuttigd heeft. Overigens wonnen beide mannen vorige week wel hun wedstrijd en dat hebben ze dan toch weer met elkaar gemeen.

Klik hier en bekijk je voorspellingen en neem interactief deel aan de Premier League Dartspoule.