Home Columns Column Harm Mol: “Pakken ‘bad guys’ handschoen op? Ik hoop het!”

Column Harm Mol: “Pakken ‘bad guys’ handschoen op? Ik hoop het!”

Column Harm Mol

Ik zit al een tijdje te denken aan een stukje over Rob Cross. Schier vanuit het niks wordt hij wereldkampioen en nestelt zich op een stevige derde plaats in de order of merit. Hij lijkt de komende jaren verzekerd van een vaste toppositie bij de PDC. Een blijver.

Graag kijk ik kritisch naar de darters en benoem hun minpuntjes, maar dit valt bij Rob niet mee. Hij geeft verstandige interviews en gooit natuurlijk verschrikkelijk goed. Hij is niet Taylor-achtig positief over zijn tegenstanders, zowel bij verlies als winst geeft hij een glasheldere analyse. Hij klaagt niet over een publiek welke niet aan zijn kant staat. Hij is eigenlijk het voorbeeld van hoe een darter zich gedragen moet.

Een inspiratie voor iedere darter met ambities zou zijn stormachtige ontwikkeling moeten zijn. Vanuit het niets naar de derde plaats. Natuurlijk heeft hij straks veel te verdedigen, maar voorlopig is alles winst. Ik zie hem nog een plaats stijgen en zelfs in de buurt komen van Michael, die wel veel te verdedigen heeft.

Cross laat zien dat een nieuweling ‘zomaar’ in de top vijf terecht kan komen. Waar sommige darters zoals Michael Smith en Daryl Gurney wat langer over doen, deed Rob vanuit het niets. De ervaren spelers hebben het er maar moeilijk mee, ze verliezen stiekem de absolute top uit het vizier. Adrian Lewis wordt zelfs bijna door de bezemwagen opgepikt. Terwijl de relatief nieuwelingen staan te popelen om hun posities in te nemen.

Weer een prachtige tijd om het darten op de voet te volgen en in het bijzonder Rob Cross. Mede door de invloed van het publiek zullen ‘bad guys’ steeds minder boven komen drijven. De persoonlijke strijd zal steeds meer achter de coulissen plaatsvinden en op het podium en voor de camera zal iedereen zich netjes gedragen en de pijlen laten spreken. De plagerijtjes zullen subtieler worden. Misschien gaan we het nog missen, of pakken Price, Suljovic en Cadby de handschoen op? Ik hoop het! Er moet tenslotte ook iets zijn om je aan te ergeren… en dat lukt bij Rob Cross niet.