Home Columns Column: “Bij iedere klap maakte ongeloof plaats voor berusting”

Column: “Bij iedere klap maakte ongeloof plaats voor berusting”

Column Harm Mol

Sid Waddel zei ooit over hem: “Alexander de Grote huilde op zijn 33ste zoute tranen, omdat er geen wereld meer te veroveren was, Bristow is pas 27…” Hij gooide pijlen, zoals Queen Elisabeth thee drinkt. Hij hield van een biertje en voelde zich nooit geremd om zijn mening te geven.  Nooit in zak en as, altijd oprecht en altijd gewoon verder…

Tot de asgrauwe Premier League avond in Liverpool, darters in tranen, publiek in shock. Ongeloof en verdriet vochten om voorrang. Het verdriet won. Door de tranen heen werd er gezongen, gezongen alsof het leven ervan af hing… “There is only one Eric Bristow!” Armen in de lucht en zingen! Zingen vanuit het diepst van je ziel. Oprechter kon het niet.

De volgende Premier League avond in Sheffield was er applaus voor Eric. Een applaus dat tot in de kleinste hoekjes van ons universum te horen moet zijn geweest. Bij iedere klap trilde de hemel, bij iedere klap maakte ongeloof plaats voor berusting. Het verstand stond stil, het hart in een klem, de handen roodgloeiend, een minutenlang eerbetoon. Ieder handklap voor elke pijl die hij gegooid heeft. De sport heeft een legende verloren, enig in zijn soort, uniek in zijn zijn.

We zijn een paar weken verder en Rotterdam staat op het programma, en ik hoop dat het publiek hier nog één keer uit volle borst zingt: “There is only one Eric Bristow!” Als Nederlands eerbetoon aan een man waaraan het darten zoveel te danken heeft. Als eerbetoon aan Eric Bristow die te vroeg moest stoppen met darten en die te vroeg uit het leven is gegaan.