Peter Wright is de 2022 PDC World Championship Darts kampioen PDC
PDC

Peter Wright is de 2022 PDC World Championship Darts kampioen

Peter Wright en Michael Smith gingen in het Alexandra Palace de strijd aan om de wereldtitel van 2022. Snakebite wist in 2020 zijn eerste wereldtitel te pakken, in 2014 stond de kleurrijke Schot ook al in de finale van het PDC WK. Destijds in 2014 moest de inmiddels 51-jarige genoegen nemen met de runner-up titel, zijn opponent Michael van Gerwen won met 7-4 zijn eerste wereldtitel. Ditmaal in 2022 wist Snakebite zijn tweede wereldtitel te pakken. De Schot wisselde meerdere keren van pijlen tijdens de finale maar wist zijn tegenstander de baas te blijven. Smith kwam na een 0-2 achterstand in sets 4-3 voor en leek op weg naar de titel maar zag Wright de laatste sets domineren.

Michael Smith is grossier in runner-up titels, de Brit won nog nooit een major titel. Smith stond wel een keer eerder in de finale van het World Championship Darts. In 2019 was evenals voor Smith de Nederlandse sloopkogel een maat te groot. Van Gerwen won in 2019 ten koste van Smith zijn laatste wereldtitel. In 2022 wist bully boy de titel weer niet te pakken, Smith had zijn vrouw en kinderen laten overkomen naar Londen die getuigen waren van een 4-3 voorsprong maar zagen Smith de wedstrijd toch verliezen en wederom runner-up te worden.

Peter Wright won met deze titel £500,000 en de runner-up Smith ontvangt £200,000 Britse ponden.

Verslag van de finale:
Michael Smith (99.22) 5-7 Peter Wright (98.34) (1-3; 1-3; 3-1; 3-2; 2-3; 3-1; 3-0; 1-3; 3-2; 2-3; 0-3; 1-3)
Wright begint de eerste set die hij ook weet te winnen, in de tweede leg waren er 26 darts nodig om te finishen.. In de derde leg weet Snakebite te breaken voor de set winst. Ook na de pauze weer Smith de buitenste ring niet te vinden. In de tweede leg van set twee gooit Wright een mooie 148-finish om Smith te breaken in 12-darts, in leg vier krijgt Smith één pijl om gelijk te komen maar mist. Snakebite gooit vervolgens 124 uit voor de tweede set. Bully Boy gooit een zeer belangrijke 167-finish voor de break in de derde zet. Hij gooide deze 167-finish in 12-darts en verzilverd de break met een 13-darter voor set winst. In. set vier overleefd Bully Boy 2-wedstrijdpijlen die de kleurrijke Schot, Wright gooit nog wel 117 uit voor 1-1 , de set winst wordt uiteindelijk beslist in de vijfde leg. De vijfde set begint Wright die met een zeer sterke 11-darter weet te breaken, bully boy voorkomt in 11-darts dat de break verzilverd kan worden. Smith kan echter niet voorkomen dat Wright de set naar zich toe trekt. Sets 6 en 7 gaan naar Smith die het gaspedaal vol in trapt met twee zeer sterke sets. Smith mag set acht ook beginnen maar krijgt een break om de oren van de pijlen wisselaar Wright die zijn break weet te verzilveren. De 51-jarige weet de set niet af te maken waardoor Smith weer kan aanhaken, na twee 180-scores in de vierde leg weet hij de leg niet te houden waardoor de Schot met 1-3 de achtste set pakt.

De negende set mag Wright beginnen met de stand 4-4 in sets. De legs gaan met de darts mee tot Wright met een 139-score 31 over laat en deze niet weet te finishen in twee beurten waardoor Smith de set af weet te snoepen. Set tien begint Smith en weet middels een 13- en 14-darter op 2-0 te komen, Wright slaat vervolgens snoeihard terug met een 14- 13- en een 12-darter om weer gelijk te komen in sets. Snakebite begint aan de elfde set die hij sterk uitspeelt waarbij hij zonder leg verlies op 5-6 in sets weet te komen. Smith begint de twaalfde set maar ziet de eerste twee legs in 12- en 13- darts naar Peter Wright gaan, de derde leg weet Smith nog te pakken waarna de Schot met een 13-darter zijn tweede wereldtitel pakt. Smith incasseert zijn zesde major nederlaag in een finale, bully boy verliest na 2019 zijn tweede WK finale.