Home PDC Dutch Darts Masters 3e ronde: Van Gerwen en Huybrechts laatste 8

Dutch Darts Masters 3e ronde: Van Gerwen en Huybrechts laatste 8

We hadden nog één Nederlander en één Belg in de race, zij kwamen in de derde ronde in actie. Michael van Gerwen en Kim Huybrechts kwamen vanmiddag in actie tegen respectievelijk Michael Barnard en Michael Mansell. Van Gerwen had geen problemen met zijn naamgenoot die maar 1 leg wist te winnen. Een goed spelende Kim Huybrechts liet Michael Mansell met 6-4 achter zich. Bij de laatste acht komt van Gerwen tegenover Wes Newton te staan. Huybrechts treft Peter Wright, deze kan een ware strijd worden tussen twee mannen die goed in vorm zijn. Overige winnaars Brendan Dolan, Jarkko Komula, Jamie Caven en Simon Whitlock zien we ook vanavond terug.

Het speelschema van de kwartfinales ziet er als volgt uit:
Michael van Gerwen v Wes Newton
Kim Huybrechts v Peter Wright
Brendan Dolan v Jarkko Komula
Jamie Caven v Simon Whitlock

Alle wedstrijden zullen ook weer live via de stream en via dit live scorecenter te volgen zijn.

Voor een indruk van de sfeer in het uitverkochte De Koningshof, verwijzen we naar diverse fotoalbums onder ‘Fotoalbum’ op de site en op onze Facebook pagina.

Samenvattingen derde ronde
Michael van Gerwen 6-1 Michael Barnard
De Engelsman wint de bull en mag avn start gaan. Michael gooit 180 in de openingsleg en komt als eerste op een finish van 141. Deze wordt niet benut maar het jong talent mag weer aaan de oche verschijnen en met zijn 40 finish via tops wordt zijn tegenstander gebroken. In leg 2 produceert van Gerwen wederom de maximale score. Ook nu is staat hij eerder op een finish. Met zijn 52 finish via tops is het weer raak. In leg 3 dendert hij verder met onder andere twee 140-ers. Hij laat 81 staan, zijn naamgenoot nog ver weg. Met een 11-dart leg is het al 3-0 voor Mighty Mike. Het geweld uit Brabant is niet te stoppen.

In de volgende leg gooit hij weer de maximale score en maakt er met zijn 40 finish 4-0 van. Michael Barnard heeft niets te zeggen. De Nederlander komt in leg 5 op een finish van 130 te staan, Barnard legt de druk en komt op 75. De 130 wordt niet uitgegooid, Barnard kan er zijn voordeel niet uit halen. Toch krijgt hij de gelegenheid het nogmaals te proberen en via een rake tops heeft hij zijn 1e leg te pakken. Na een prachtige 121 finish is Michael van Gerwen nog 1 leg verwijderd van de kwartfinale. Van Gerwen voegt zich in stijl bij de laatste 8 met een mooie 100 finish. In de kwartfinale wacht hem de winnaar uit de partij Wes Newton v Mervyn King.

Wes Newton 6-4 Mervyn King
Newton begint en voorkomt een break. Newton gooit 180 in leg 2 en verdubbelt zijn  voorsprong met een 25 finish. Newton kom in leg 3 op 136 maar gooit deze niet. Hij mag echter terugkomen voor zijn 40 finish aangezien zijn landgenoot niet op een finish stond. De 3-o komt er niet en King kan profiteren en gelijk maken. In leg 5 eist Newton zijn voorsprong weer op. King blijft hem op de hielen zitten met een rake dubbel 16 (3-3). Met zijn 24 finish kan Newton zijn voorsprong weer opeisen. King kan toch weer gelijk maken. Het is een nek aan nek race tussen de mannen. Na het uitgooien van zijn 62 finish is het 5-4 voor The Warrior waardoor hij nog 1 leg verwijderd is van de winst. In leg 10 maakt Newton het af.

Michael Mansell 4-6 Kim Huybrechts
Kim Huybrechts schiet als een raket uit de startblokken en forceert direct een break met een 180-score gevolgd door een 136-finish in 12 darts. In de tweede leg opent hij met nog een maximale score en in 13 darts is ook leg twee een prooi voor The Hurricane. Vervolgens opent Mansell met een 180-er gevolgd door nog een 180-er van Mansell. Met een 130-finish trekt Mansell de leg naar zich toe maar het gemiddelde van Kim bedraagt op dat moment een ongekende 120,24 gemiddeld. Om er vervolgens nog een schepje bovenop te doen door een 11-darter te gooien. Met een 3-1 voorsprong en een ongekend gemiddelde lijkt de partij binnen, maar zover was het nog niet.

Mansell blijft aanzetten en met een 78-finish komt hij terug tot 2-3 en zelfs tot 3-3 waarmee de spanning helemaal terug is in de partij. The Hurricane zet echter een versnelling in en met een 72-finish en een 56-finish zet hij zichzelf met een half been in de kwartfinale. Mansell behoudt leg 9 welke hij zelf mocht beginnen met een finish vanaf 80. Vervolgens mag Huybrechts voor de wedstrijd gaan gooien en hij krijgt de kans vanaf 170. Hij raakt twee keer triple 20 maar mist de bulls-eye nipt om in stijl af te sluiten. De 121-finish van Mansell wordt niet gegooid en Kim gooit de overgebleven 25 uit via dubbel 4 en wint de partij met 6-4 en ruim 100 gemiddeld.

Peter Wright 6-4 Ronnie Baxter
The Rocket wint de bull en mag zijn pijlen als eerste laten spreken. Hij komt op 88 maar wordt flink onder druk gezet met een 180 van Peter Wright die 80 laat staan. Baxter en Wright benutten hun finish niet, Baxter kan de leg toch naar zich toetrekken en een vroege break voorkomen. Met dubbel 5 in zijn tweede poging, brengt de kleurrijke speler de stand in evenwicht. Snakebite start de volgende leg met de maximale score. Beide spelers komen op 116 te staan. Deze finish wordt niet maar Wright kan aan het langste eind trekken en met 2-1 leiden. De pijl van Peter Wright landt in de dubbel 11 waardoor hij zijn voorsprong kan vergroten naar 3-1.

Met een rake dubbel 10 kan Ronny een grotere achterstand voorkomen. Peter stond met 48 te wachten. Met onder andere een 180 in leg 6, loopt Snakebite uit naar 4-2. Baxter beantwoordt in de volgende leg met ook de maximale score, maar krijgt er meteen weer eentje van zijn tegenstander om de oren. Ronny kan aan het langste eind trekken en er 3-4 van maken. Met een mooie 120 finish kan Baxter de stand in evenwicht brengen, Wright stond met 16 te wachten. In navolging van Baxter, kan Wright ook een 120 uitgooien. Deze finish wordt niet benut. Maar hij kan terugkomen en heeft na een rake dubbel nog 1 leg nodig voor de laatste acht. Wright komt als eerste op een finish van 50. Via dubbel 8 wandelt de Schot de kwartfinale binnen.

David Pallett 2-6 Brendan Dolan
Dolan mag aanvangen. Beide spelers beginnen met 100. Met een 82 finish kan hij een break voorkomen. Pallett stond namelijk met 32 te wachten. Deze finish weet Pallett wel te benutten in leg 2. Zo kan hij zijn leg behouden. Met zijn 40 finish via tops eist de Noord-Ier zijn voorsprong weer op. Pallett komt in leg 4 op 170, maar de hoogste finish wordt niet uitgegooid. The History Maker profiteert met zijn 62 finish via dubbel 8. David kan zijn achterstand weer terugbrengen naar 1 leg. In de volgende leg komt Pallett als eerste op een finish te staan maar wordt door zijn Noord-Ierse tegenstander onder druk gezet met de maximale score. Dolan kan er tevens 4-2 van maken. Dolan heeft ruzie met de dubbel 12 voor de 5-2, maar mag weer aan de oche verschijnen. Bij het volgend bezoek landt zijn pijl wel in de dubbel 12, waardoor hij nog 1 leg nodig heeft voor de kwartfinale. Beide mannen komen in leg 8 op 145. Deze worden niet benut. Het lukt David bij zijn volgende bezoek niet om in de partij blijven. Dolan maakt het af met zijn 57 finish.

James Wade 4-6 Jarkko Komula
Wade verschijnt als eerste aan de oche. Hij komt op 100 te staan en via dubbel 10 behoudt hij zijn leg. Na een 140 score komt Komula op 121, zijn Engelse tegenstander nog ver weg. De 121 finish wordt niet benut, ook de 24 finish wordt bij zijn volgend bezoek niet benut. Hij mag het weer proberen en pakt de leg via dubbel 6 voor de gelijkmaker. In leg 3 produceert Komula de maximale score en laat 16 staan. Wade legt de druk maar Komula kan de leg naar zich toetrekken en zijn tegenstander breken. Wade faalt op zijn 100 finish, Komula straft af met zijn 46 finish via dubbel 18. Wade knokt door de volgende leg met 180 te beginnen. Hij komt als eerste op een finish van 124, deze wordt niet uitgegooid. Hij kan terugkomen en maakt er via dubbel vijf 2-3 van.

Beide heren starten leg 6 met 140,100. Maar de Fin komt als eerste op een finish van 80. Deze wordt via tops benut en Smiley leidt met 4-2. Wade stond met 82 te wachten. In leg 7 knokt The Machine met een 180 en kan zijn achterstand verkleinen naar 1 leg. Dit deed de Engelsman met zijn 78 finish via tops. Smiley start leg 8 met 180. Met een rake tops is Jarkko heel dicht bij de kwartfinale. Wade knokt met een 180 en komt als eerste op een finish van 30. Ondanks de druk die door Komula gelegd wordt met een 172 score (24 finish) kan, Wade in de partij blijven. Het is 5-4 voor de Fin. Wade mist dubbels om in de aprtij te blijven, ook Komu;la kan de zege nog niet opeisen. Uiteindelijk wint Komula met 6-4 van de huidige nummer 5 van de wereld.

Jamie Caven 6-4 Mark Cox
Caven pakt de eerste leg en leg twee is een prooi voor Coxy. Met een schitterende 130-finish haalt Jamie de derde leg binnen maar Cox blijft zijn eigen legs pakken. Zo gaat het de daaropvolgende legs niet anders. Cox mist een 121-finish maar hij laat zich niet van de wijs brengen. Tot 4-4 is het iedere leg stuivertje wisselen. De negende leg is voor Jamie Caven en daar waar iedereen verwacht dat leg 10 naar Cox gaat slaat Jamie toe en wint de partij met 6-4.

Simon Whitlock 6-2 Andy Hamilton
Een prachtige afsluiter van de middagsessie staat op het programma met Whitlock tegen Hamilton. The Hammer die enigzins is hersteld aan de muggenbult net boven zijn linkeroog ziet dat The Wizard of Oz na de tweede leg een sprint neemt. Bij een 1-1 tussenstand pakt de Australiër de derde leg en begint de vierde met twee keer 180. Het publiek loopt helemaal warm maar helaas wordt de zevende pijl gemist. Toch komt hij op een 3-1 voorsprong en vervolgens op 4-1. The Hammer komt terug tot 2-4 waarna Whitlock in de zevende leg aanlegt voor een 170-finish. Na eerder een 120-finish te gooien wordt dit keer de derde pijl gemist, dit keer op de bulls-eye. Toch pakt hij de leg en staat hij 5-2 voor. Met nog maar eens een maximale score zet Simon een goede stap richting de kwartfinale. Hamilton laat een kans vanaf 80 liggen en de huidige titelverdediger van de Dutch Darts Masters plaatst zich voor de kwartfinale.