Home PDC Jerry Hendriks sneuvelt na briljant spel in de 2e ronde tegen Taylor

Jerry Hendriks sneuvelt na briljant spel in de 2e ronde tegen Taylor

jerry hendriks taylor 2012

De tweede ronde op de European Championship 2012 is van start gegaan. De eerste helft cq de eerste vier partijen van deze ronde werden vanmiddag gespeeld. Vanmiddag kwam in de laatste wedstrijd Jerry Hendriks uit tegen Phil Taylor. In 2009 tijdens het Open Lunteren won Hendriks met 3-2 van de vijftienvoudig wereldkampioen en legende Phil Taylor. In de eerste ronde van de tweede European Tour te Berlijn dit jaar, verloor Jerry met 4-6 van Phil Taylor.

Jerry Hendriks kon zich heel goed staande houden tegen Phil Taylor. Jerry was de underdog maar tijdens de partij was daar niets van te merken. De jonge en minder ervaren Nederlander begon de partij al heel sterk door op een 2-1 voorsprong te komen. Hij kreeg het ook nog voor mekaar om met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in te gaan. Dit deed hij nadat hij de wankelende Phil Taylor met een briljante 142 finish in de vijfde leg, het zwijgen oplegde. Na de eerste pauze denderde de “brutale” Nederlander verder en Taylor leek om te vallen. Het werd 5-3 voor Hendriks. Maar Taylor liet zich zoals vanouds niet kennen en kwam keihard terug tot 5-5,6-5. De 23 jarige Limburger deed niet onder voor The Power en maakte er genadeloos 6-6 van. Hierna leek de druk toch iets te groot voor de jonge Nederlander. De nummer één van de wereld won drie legs op rij en had nog 1 leg nodig voor zijn vijfde kwartfinale op de European Championship. Hendriks liet zich niet gek maken en wist de zestiende leg nog naar zich toe te trekken. Zijn vechtlust heeft niet mogen baten. The Power pakte de zeventiende tevens laatste leg met een 24 finish. Al met al heeft Jerry Hendriks zich goed staande weten te houden tegen de grootmeester. De Nederlander heeft goed spel laten zien en wist maar liefts 7 legs tegen Taylor te winnen.

Phil Taylor was lovend over Jerry Hendriks: ‘Ik maakte mij een beetje zorgen om eerlijk te zijn. Het lukte mij maar niet om Jerry te breken en zijn finishes waren geweldig, in het bijzonder de 142. Ik speel nog niet op mijn best maar ik ben door naar zondag. Ik weet dat ik mijn spel zal moeten verbeteren, maar ik zal deze titel niet makkelijk uit handen geven’.

Jerry kwam ook aan het woord: ‘Ik ben een beetje teleurgesteld maar ik voelde mij goed op het podium en het publiek was geweldig. Ik was zelfverzekerd maar Phil heeft me op een eerlijke en gelijke manier verslagen. Hij is een groot idool van mij. Mijn doel dit jaar was om mij te kwalificeren voor de European Championship. Dat is gelukt en nu wil ik ook het wereldkampioenschap in’.

De Duitser Andree Welge mocht het wederom voor eigen publiek opnemen. Hij mocht het spits afbijten tegen World Grand Prix 2011 finalist Brendan Dolan, van wie hij verloor met 10-5. De runner-up van het wereldkampioen 2012 Andy Hamilton kwam uit tegen Ronnie Baxter. Hamilton wist met 10-8 te winnen. Wes Newton speelde tegen de winnaar van de Players Championship Finals 2011 Kevin Painter. Painter won vijf legs tegen de nummer vijf van de wereld.

De partijen werden gespeeld over best of 19 legs.

Klik hier voor ons toernooicenter.

Speelschema en uitslagen tweede ronde middagsessie:
2.10u Andree Welge 5-10 Brendan Dolan
3.10u Andy Hamilton 10-8 Ronnie Baxter
4.10u Wes Newton 10-5 Kevin Painter
5.10u Phil Taylor 10-7 Jerry Hendriks

Samenvatting van de 2e ronde partijen middagsessie:

Andree Welge (86.10) v Brendan Dolan (88.36) 5-10
De Ier wint de bull en mag als eerste plaats nemen aan de oche. Hij weet zijn openinsleg te behouden met een 14-dart leg. De dubbel 6 is raak. Welge voorkomt dat de voorsprong door zijn tegenstander wordt verdubbeld. Hij mist eerst de dubbel 8 en de dubbel 4 maar krijgt toch de gelegenheid om terug te komen en de stand gelijk te trekken. Dolan schijnt zijn vorm van de World Grand Prix 2011 te hebben meegenomen naar de European Championship Met een 106 uitgooi trekt hij de derde leg naar zich toe. In de volgende leg gooit de Ier een 180 en is op weg zijn Duitse tegenstander te breken. Hij mist echter vier pijlen op de dubbel 16. Welge profiteert van de misser en brengt de stand in evenwicht met dubbel 12. Dolan mist tops voor een mooie 114 finish maar krijgt toch de gelenheid de leg naar zich toe te trekken. Met een 3-2 voorsprong op zijn tegenstander, gaat Dolan de eerste pauze in. Welge is echter van plan zijn publiek wederom te vermaken. Met een 35 finish weet hij de eerste leg na de pauze op zijn naam te schrijven. In de zevende leg brengt Andree zijn publiek in extase. Met een 72 finish via dubbel 12 heeft hij zijn eerste voorsprong te pakken. De Duitser loopt verder uit op zijn Ierse op zijn Ierse tegenstander. Met een mooie 102 finish via dubbel 16, maakt hij er 5-3 van.

Dolan slaat terug en voorkomt een ruimere achterstand. Het ging echter met wat “double trouble”. Hij mist maar liefst 4 pijlen voor de negende leg. Doordat Welge op tops mist, kan de Ier de leg uiteindelijk toch naar zich toetrekekn via dubbel 8. Met pijn en moiete kan Dolan de 10e leg naar zich toetrekken en met een gelijkspel de tweede pauze ingaan. Welge verzuimde in de 10e leg namelijk om zijn hoge 164 finish uit te gooien en Dolan gooide zijn pijl uiteindelijk raak in de dubbel 10. Na de pauze weet Brendan ook de 11e leg naar zich toe te trekken. Met onder andere een 180 en dubbel 16 maakt de World Grand Prix 2011 finalist er 7-5 van. Ook leg 13 trekt de Ier naar zich toe. Zijn Duitse tegenstander schijnt het kwijt te zijn en het niet meer te kunnen bijhouden. De dubutant heeft nnog maar 2 legs nodig voor een plek in de kwartfinale. Met een rake dubbel 16 is hij dna ook heel dichtbij de laatste acht. Met dezelfde dubbel maakt Dolan het af in de laatste leg. Welge kwam niet meer toe aan het winnen van een leg en laat een teleurgesteld publiek achter zich.

Andy Hamilton (88.98) v Ronnie Baxter (89.52) 10-8
The Hammer zal het nu opnemen tegen The Rocket. Twee mannen met voldoende podium ervaring. The Rocket begint en behoudt zijn leg. Met dubbel 6 in de tweede leg verdubbelt Ronnie zijn voorsprong. Hamilton gooit twee keer 1890 in de derde leg en met dubbel 8 heeft hij zijn eerste leg op zak. The Hammer begint de volgende leg wederom met een 180 maar benut de kans niet om de stand gelijk te trekken. Maar doordat Baxter zijn dubbel 16 ook niet benut, kan Andy terugkomen en de stand alsnog in evenwicht brengen met dubbel 1. Beide spelers knoeien op de dubbels. Hamilton mist zelf drie pijlen om te breken. Baxter trekt aan het langste eind met dubbel 1. Met dubbel 11 zit Hamilton zijn tegenstander achterna. De stand is 3-3. Met een 113 finish via tops eist Baxter zijn voorsprong weer op. Met dubbel 8 vergroot The Rocket zijn voorsprong naar 5-3. In leg 9 gooit Baxter een 180 en via een rake dubbel 2 loopt hij verder uit. Beide mannen beginnen de 10e leg met een 180. Met tops knokt Hamilton terug en gaat met een achterstand van 2 legs de tweede pauze in.

Hamilton gooit zijn 72 finish uit via dubbel 12 om zijn tegenstander te breken en zijn achterstand te verkleinen naar 1 leg. Baxter mist drie pijlen om terug te breken. Andy straft dit af met een sensationele 160 finish. Het publiek is in extase. Hamilton mist twee keer op de dubbel 12 voor leg 13. Baxter mist op dubbel 6 en dubbel 3. Hamilton profiteert kan zijn eerste voorsprong in de partij pakken met dubbel drie. Baxter opent met een 180 en met dubbel 18 maakt hij er 7-7 van. The Hamme rweet enkele missers van zijn tegenstander wederom af te straffen. Met tops pakt hij zijn tweede voorsprong. In leg 16 mist Hamilton vier pijlen om nog 1 leg verwijderd te zijn van  zijn eerste kwartfinale op de European Championship. Toch kan hij terugkomen en whij wint de leg met dubbel 1. Hamilton mist de bull voor en mooie 124 finish en ook nog enkele pijlen voor de dubbel 16 en dubbel 8. Baxter kan nog in de partij blijven doordat hij profiteert met tops. Met dubbel 16 heeft The Hammer er genoeg van. Hij eist de zege op met een rake dubbel 16.

Wes Newton (94.69) v Kevin Painter (88.23) 10-5
Wes Newton wint de bull. Painter gooit een 180 en gooit dubbel 10 voor een sterke start. Painter staat op een 134 finish en gooit die uit via dubbel 16. Met een 46 finish wint Newton zijn eerste leg. Beide spelers gooien een 180 in de volgende leg, Painter mist de bull voor een 86 finish. Newton weet het compleet te maken met een 81 finish. Painter is niet in staat zijn 135 finish uit te gooien. Newton wint zijn derde leg op rij en gaat met een kleine voorsprong van 3-2 de eerste pauze in. Newton opent de leg na de pauze met een 180 maar het is Painter die de leg weet te pakken met dubbel 5. De stand is weer gelijk (3-3). Newton gooit 84 uit via dubbel 12 en heeft de voorsprong weer te pakken. Painter gooit een 180 maar wordt gestraft voor enkele missers namelijk 3 op de dubbel 12 en 1 ging naar de dubbel 13 ipv de dubbel 6. Newton wint de leg met dubbel 1.

Met een 68 uitgooi vergroot The Warrior zijn voorsprong naar 6-3. Painter mist tops en Newton straft dit af met zijn 71 finish die hij via dubbel 8 uitgooit. Met een score van 7-3 gaan de heren de tweede pauze in. Newton komt na de pauze weer sterk terug. Hij gooit een 180 en wint zijn vijfde leg op rij. Painter beantwoordt in leg 12 met een 180 en komt als eerste op een finish te staan. Hij mist echter 11 pijlen op de dubbel en geeft zijn tegenstander de gelegenheid terug te komen. Newton benut de kans met dubbel 2 en heeft nog 1 leg nodig voor de overwinning. Met dubbel tops probeert Painter terug te komen en in de partij te blijven. Het heeft niet mogen baten. Newton maakt het af in de volgende leg. Met dubbel 16 voegt de nummer vijf van de wereld zich bij de laaste acht spelers op de European Championship.

Phil Taylor (98.38) v Jerry Hendriks (93.68) 10-7
De jonge Nederlander zal het voor de derde keer in zijn carrière tegen Phil Taylor opnemen. Zal de jonge Nederlander kunnen “stunten” tegen de grootmeester zoals op het Open LUnteren 2009? Taylor mag beginnen. Met een finish van 80 wint hij de openingsleg via tops. Hendriks beantwoordt in leg 2 met een knappe 80 finish. Met dubbel 12 maakt The Power er 2-1 van. Met tops brengt de Nederlander de stand in evenwicht. Taylor mist in de vijfde leg twee pijlen op de dubbel. Met een briljante 142 finish legt de jonge Nederalnder het zwijgen aan Phil Taylor op. Hendriks “verrast” vriend en vijand door met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in te gaan. Taylor mist een pijl op de dubbel 15 voor zijn 90 finish. Met tops straft de “brutale”Nederlander dit af en leidt met 4-2. Doordat Jerry drie pijlen op tops mist om zijn voorsprong te vergroten naar 3 legs, kan de grootmeester zijn achterstand verkleinen naar 1 leg. Hendriks mist dubbel tops en 10 maar de nummer één van de wereld kan dit niet afstraffen. Met dubbel 10 heeft Hendriks zijn voorsprong van 2 legs terug. Het is 5-3 in het voordeel van de Nederlander.

Maar Taylor laat zich zoals vanouds niet kennen en slaat in de negende leg terug met dubbel 12. Hij kreeg deze gelegenheid nadat Jerry zijn 95 finish niet benutte. Taylor zet zijn ‘run’voort in de 10e leg en met een gelijkspel van 5-5 wandelen de mannen de tweede pauze in. Taylor start na de pauze met een 180, gooit er later in de leg nog eentje en houdt 41 over. Na 2 missers van Hendriks heeft The Power eindelijk weer de voorsprong te pakken. Jerry maakt er met onder andere een 180 en een rake dubbel tien, 6-6 van. De jonge en minder ervaren Nederlander doet niet onder voor de grootmeester. Met een briljante 164 finish maakt Phil er 7-6 van. Twee triples in de 19 en de bullseye waren meteen raak. Taylor mist dubbel acht en dubbel vier voor een 70 finish. Maar Jerry is dit keer niet goed op de tops. ook mist hij 2 pijlen op de dubbel 10. Taylor krijgt een herkansing en raakt de dubbel 2. Het is 8-6 voor The Power. Phil scoort 177 in de 15e leg en houdt 82 over. Jerry mist de bull voor een 122 finish waardoor Taylor terug mag komen. Met tops is hij nog 1 leg verwijderd van de zege. Maar zover komt het nog niet. Taylor mist de bull voor zijn tweede 164 finish. Jerry gooit een 180 en trekt de leg vervolgens heel knap naar zich toe. Hendriks knokt verder met een 180, Taylor scoort een 177 en houdt 24 over, die hij benut. Met dubbel 12 wandelt The Power zijn vijfde kwartfinale op de European Championship binnen.