Home PDC Simon Whitlock kroont zich in Mulheim tot de nieuwe EC kampioen

Simon Whitlock kroont zich in Mulheim tot de nieuwe EC kampioen

9-darter_Simon_Whitlock_Premier_League_2012

Simon Whitlock heeft zich tot de nieuwe winnaar van de vijfde European Championship gekroond en daarnaast ook zijn eerste major titel binnengehaald. Met deze overwinning volgt hij Phil Taylor op, die de voorgaande vier edities steeds ongeslagen is geweest.

De Australiër was al het gehele toernooi goed in vorm en ook in de finale kwam hij weer sterk voor de dag. Wes Newton werd met 11-5 verslagen. Whitlock mag de cheque van £50.000,- mee naar huis nemen en de eerste grote titel in zijn curriculum vitae doen. Runner-up Wes Newton ontvangt £20.000,-.

Een dolenthousiaste en emotionele Whitlock: ‘Ik ben zo dichtbij het winnen van een major geweest in de afgelopen jaren en ik ben absoluut verrukt dat ik er eindelijk één heb gewonnen. Nadat ik het afgelopen weekend een Players Championship won, kwam ik dit weekend zelfverzekerd in en ik heb die vorm meegenomen naar dit toernooi. Het heeft enkele jaren geduurd voordat ik weer een toernooi won en nu heb ik er twee gewonnen binnen een week dus ben ik ‘over the moon’.

‘Het publiek hier is fantastisch. Het kan lastig zijn voor mijn tegenstanders als ze achter mij staan. Hun reactie is geweldig en ik moet ze bedanken omdat ze het evenement zo plezierig hebben gemaakt. Ik ben zo blij en wil vanaf nu meer grote toernooien winnen. Ook het wereldkampioenschap! En ik wil de nummer één van de wereld worden. Ik wil heel veel! Deze droom is eindelijk uitgekomen en ik ben zo trots op mijn prestatie. Wes is een fantastische speler en hij heeft een goed toernooi achter de rug. Maar ik heb heel goed gespeeeld en was vastbesloten de finale te winnen’.

De finale werd gespeeld over best of 21 legs. Alle overige uitslagen zijn in ons toernooicenter terug te zien.

Wes Newton (89.47) 5-11 Simon Whitlock (94.91)
Whitloch heeft de eer om in de finale te beginnen. Beide spelers beginnen meteen sterk aan de finale door een 180 te gooien. Maar Whitlock trekt aan het langste eind en wint de openingsleg met dubbel 16. Met tops, tops brengt The Warrior de stand in evenwicht. Het begint van de partij is veelbelovend. De heren zijn aan elkaar gewaagd en het blijft dicht bij mekaar. Whitlock slaat terug met een rake dubbel 7 om er 2-1 van te maken. Newton maakt het weer gelijk met dubbel tops. De heren hebben een aardig tempo. Whitlock gooit in de vijfde leg zijn tweede 180 en trekt de leg ook nog naar zich toe met dubbel 8. Het is 3-2 voor de Australiër bij de eerste pauze. Na de pauze pakt Simon Whitlock de zesde leg met de dubbel 10, die hij maar moeilijk kon raken. Met dubbel 6 kan Simon ook leg 7 op zijn naam schrijven. Hij wint tevens zijn derde leg op rij. Newton probeert zijn achterstand te verkleinen met een 180 in de volgende leg. Hij houdt 40 over maar verzuimt deze finish te benutten waardoor zijn tegenstander profiteert. Newton schijnt het even kwijt te zijn en ergert zich aan het publiek, die achter Simon staat.

Whitlock trakteert het publiek wederom op een 180 en met zijn 40 finish maakt hij er 6-3 van. Newton ziet zijn achterstand vergroten en komt in de volgende legs met goede scores terug. Hij scoort 180,100,140 en laat 81 staan. Via dubbel 12 kan hij deze finisg benutten en met een achterstand van 2 legs de tweede pauze binnenwandelen. Whitlock kan het publiek in extase brengen met een briljante 170 finish, maar mist de bull. Hij kan toch terugkomen voor de leg en pakt die met dubbel 8. Whitlock gooit in de volgende leg wel een andere hoge finish uit. Hij gooit 167 uit op de bull, breekt zijn tegenstander en komt steeds dichterbij de titel. Newton vecht terug met een 180 maar Whitlock weet de leg toch te winnen met een 58 finish. De Australiër leidt al met 9-4. Newton geeft het niet op en gooit in leg 14 scores van 140 en 180 en pakt zijn vijfde leg van de partij. Met een 94 finish via dubbel 16 is Simon Whitlock nog 1 leg verwijderd van zijn eerste grote titel. Newton begint de volgende leg met een 180 om in de partij te blijven. Hij verpest echter zijn kansen, waardoor Simon Whitlock het afmaakt met dubbel acht.
.