Home PDC EC Halve finales: Wes Newton en Simon Whitlock bereiken de finale

EC Halve finales: Wes Newton en Simon Whitlock bereiken de finale

Newton_Wes

De European Championship 2012 gaat vanavond verder met de halve finales. Ongeslagen kampioen Phil Taylor hoort voor de eerste keer in de geschiedenis van de European Championship niet tot de laatste vier. Hij ging er “verrassend” onderuit tegen World Grand Prix 2011 finalist Brendan Dolan, die hem van zijn vijfde titel op rij afhield. We krijgen dus een nieuwe European Championship kampioen. Verder heeft geen van de vier overgebleven spelers ooit een tv toernooi gewonnen.

Naast Dolan waren ook Wes newton, Kim Huybrechts en Simon Whitlock hun tegenstanders de baas in de kwartfinale.

Zie dit uitgebreid artikel over de kwartfinale.

In de halve finales zal Brendan Dolan het tegen Wes Newton opnemen en Kim Huybrechts zal het podium met Simon Whitlock betreden.

De halve finales worden gespeeld over best of 21 legs. Brendan Dolan en Wes Newton bijten het spits af.

Brendan Dolan (88.88) 9-11 Wes Newton (91.61)
Newton wint de bull. Met een sterke start pakt de nummer vijf van de wereld de eerste leg. Hij scoort onder andere 180,125 en 180 en alhoewel hij vijf pijlen mist voor de leg, kan hij de leg alsnog winnen met dubbel 2. Dolan beantwoordt een 180 in de tweede leg als Newton twee keer 140 gooit en met een 61 finish via dubbel 18 brengt hij de stand in evenwicht. Newton gooit weer een 180 in de volegnde leg en houdt 43 over. Maar Dolan kaapt de leg onder zijn neus vandaan met een 80 finish via tops. Newton staat wederom met een finish te wachten als Dolan via tops er 3-1 van maakt. Dit doet hij met zijn derde pijl. In leg 5 scoort Dolan een 180 maar Newton is de eerste die op een dubbel staat.  Met dubbel 4 slaat de Engelsman terug. De heren gaan de eerste pauze in. Met dubbel 8 heeft de Ier zijn voorsprong van 2 legs weer te pakken. Met dezelfde dubbel zit Newton hem achterna. Het duo gooit in de volgende 180s. Newton mist dubbel tops en 10 maar krijgt de gelegenheid terug te komen. Dolan mist namelijk tops voor een 118 finish en met dubbel 5 maakt de Engelsman er 4-4 van. Met dubbel tops heeft Newton zijn eerste voorsprong te pakken. Met dubbel 12 brengt Dolan de stand wederom in evenwicht. Het is 5-5.

Newotn komt in de volgende leg als eerste op een finish te staan maar faalt op de dubbel 14, 7 en 2. Dolan straft de missers van zijn Engelse tegenstander af met een 86 finish en eist zijn voorsprong weer op. Newton mist twee pijlen op dubbel 14. Dolan profiteert met een rake dubbel 16 en vergroot zijn voorsprong naar 2 legs. Newton weet de 13e leg naar zich toe te trekken en zijn achterstand te verkleinen naar 1 leg. Wes gooit een 180 in leg 14 maar heeft “double trouble'” in deze leg. Hij mist maar liefst 7 pijlen voor de leg-winst, waardoor Dolan de gelegenheid krijgt de leg op zijn naam te schrijven met dubbel 10. Met een 54 finish via dubbel 18, is de Ier dichterbij de zege. Newton breekt terug. Hij mist eerst tops, maar doordat Dolan twee keer op de dubbel 16 mist, kan hij terugkomen en de leg alsnog winnen met een rake dubbel 5. Newton gooit zijn zesde 180 in de partij en alhoewel hij de bull mist voor een mooie 161 finish, kan hij terugkomen. Met dubbel 8 maakt hij er 9-8 van. Dolan is zijn goede vorm even kwijt. Ook de volgedne leg gaat naar zijn tegenstander, die tevens zijn vierde leg op rij wint. Met tops heeft de nummer vijf van de wereld nog 1 leg verwijderd van de finale. Newton maakt een prachtige comeback af met een rake 61 finish via de bull en dubbel 4. Wes Newton wandelt zijn tweede finale op een tv toernooi binnen.

Kim Huybrechts (93.47) 9-11 Simon Whitlock (98.81)
Kim vangt aan. Whitlock opent de halve finale met een 140 en 180. Huybrechts mist de bull voor een 164 finish. Hij mist ook nog 2 pijlen op dubbel 8. Simon kan hierdoor terugkoemn van een eerdere misser en met tops weet hij de Belg te breken. Huybrechts is nog niet goed in de partij en mist dubbel 16 voor een 106 finish en om terug te breken. Met zijn derde pijl raakt Whitlock tops en verdubbelt zijn voorsprong. Whitlock zet zijn briljante start voort in de derde leg. Hij gooit weer 180 en met een 92 finsih maakt hij er 3-0 van. Met onder andere een 180 en een mooie 104 finish, heeft de Belg zijn eerste leg te pakken. Huybrechts komt langzaam in de partij en laat weer van zich horen met een 180. Met weer een mooie finish van 102 verkleint hij zijn achterstand naar 3-2. De heren gaan de eerste pauze in. Met dubbel 10 is Huybrechts van zijn achterstand af en nu helemaal in de partij. Met een 83 finish via de dubbel 16 leidt de Belg voor de eerste keer in de partij. Whitlock brengt de stand weer in evenwicht met zijn 58 finish. In leg 9  is Kim weer goed voor een finish van boven de 100. Hij gooit 122 uit, terwijl Whitlock op een dubbel stond. Vóór de tweede pauze gooien beide heren een 180. Maar de Australiër weet de leg te pakken met zijn 80 finish via dubbel 10. De heren gaan met een score van 5-5 de tweede pauze in.

Huybrechts komt ook na de tweede pauze sterk terug en maakt er 6-5 van. Simon opent leg 12 met een 180 en trekt de stand weer gelijk. Huybrechts gooit zijn zoveelste 180 en met dubbel 4 trekt hij de leg naar zich toe. Het “stuivertje verwisselen”gaat verder. Whitloch weet weer gelijk te maken met onder andere een 180 finish en zijn 68 finish via tops. In de volgende leg is het een geknoei op de dubbels. Whitlock mist maar liefst 7 pijlen voor de leg, Huybrechts mist er 4. Uiteindelijk kan Kim de leg via dubbel 9 naar zich toetrekken en met een voorsprong van 8-7 de derde pauze binnenwandelen. Simon opent met een 180 en met zijn derde pijl gooit hij raak in de dubbel 10. De Australiër gooit zijn zevende 180 en met dubbel 5 heeft hij de voorsprong eindelijk weer te pakken sinds leg 5. De Belg is het even kwijt en Whitlock stevent af op de overwinning. The Wizard gooit een 180 in leg 18 en laat 44 staan, welke hij uitgooit via dubbel 4. Met een sensationele 132 finish knokt de Belg terug. De vechtlust van Kim heeft niet mogen baten. Met een 95 finish op de bull, trekt Simon Whitlock de partij in stijl naar zich toe.