Home PDC Een korte levensgeschiedenis over de overleden Sid Waddell

Een korte levensgeschiedenis over de overleden Sid Waddell

Sid-Waddell-lach

Zaterdag 11 augustus 2012 overleed Sid Waddell, één van de bekendste en beroemdste sport en darts commentator in Engeland op de leeftijd van 72 jaar aan de gevolgen van darmkanker. De moeite waard om in het kort terug te blikken op de levensgeschiedenis van deze legende.

Sid Waddell was eerst bekend als commentator bij de BBC en daarna bij Sky TV. Sid, bekend als DE ‘Stem van het Darten’, was een sleutelfiguur in de promotie en ontwikkeling van de dartsport.

Waddell werd in Alnwick, Northumberland geboren als zoon van Martha en Bob Waddell. Zijn ouders waren vastbesloten dat Sid, noch zijn broer Derrick hun vader zouden opvolgen als mijnwerker. Zijn ouders gaven hem de materiële en emotionele steun om zijn ambities voor sport en de mogelijkheid om academicus te worden, te realiseren.

Waddell ging naar de Ellington County Primary School en later naar de Morpeth Grammar School, waar hij uitblonk in Engels en Geschiedenis. In 1958 kreeg hij een studiebeurs voor het St. John’s College te Cambridge. Sid leidde daar een dartteam.

Nadat hij in de zomer van 1962 afstudeerde voor moderne geschiedenis, meldde hij zich aan voor een baan als kantoorbediende bij het Colliery kantoor in Ashington maar werd afgewezen omdat hij overgekwalificeerd was. Hij werkte dan als onderzoeks assistent op de Durham Universiteit en ambieerde een academische carrière. Maar Sid kwam in 1965 bij de TV te werken en groeide door naar tv producer van actualiteitenprogramma’s.

In 1972 raakte hij betrokken bij één van de meest excentrieke tv programma’s die ooit geproduceerd zijn, de Yorkshire Television’s The Indoor League. In de show die uit zes series bestond, werden kampioenen van pubs tegen elkaar aangezet. Het programma droeg bij aan het regelmatig uitzenden van darts op de Engelse televisie en introduceerde het darts commentaar op tv door Sid Wadell en Dave Lanning, met wie hij het commentaar vele jaren deed.

Sid becommentarieerde zijn eerste darts wedstrijd voor de BBC in 1977 en in 1994 verhuisde hij van de BBC naar Sky. ‘Om een goede commentator te zijn is weten wanneer het tijd is om op te stappen’ was de mening van Sid Waddell.

Het meest trotse moment in zijn carrière was toen hij tot sport commentator van het jaar werd uitgeroepen door zijn collega commentatoren. Hij won ook nog enkele awards en werd in 2008 ingewijd in de PDC Hall of Fame samen met collegs Dave Lanning. Vanaf vorig jaar september onderging Sid een behandeling aan de darmkanker maar in februari dit jaar keerde hij terug als commentator tijdens de Premier League of Darts.

Sid beschouwde Phil Taylor altijd als de ‘de grootste sportman op aarde’. Waddell heeft ook nog 11 boeken geschreven en schreef samen met Phil Taylor en Jocky Wilson hun autobiografie.

Sid Waddell trouwde met Irene en samen kregen ze drie dochters Lucy, Emma, Charlotte en zoon Daniel. Irene heeft zoon Nicholas uit een eerder huwelijk.

Sid Waddell 10-8-1940 tot en met 11-8-2012: Een sport en darts commentator die altijd in de ‘sport’ harten zal blijven voortleven.