Home PDC GSoD dag 1 avond: v Gerwen wint oranje onderonsje van v/d Voort

GSoD dag 1 avond: v Gerwen wint oranje onderonsje van v/d Voort

Michael Van Gerwen heeft het Nederlands onderonsje tegen Vincent van der Voort met 5-3 gewonnen. In een moeizame partij waarin MvG veel dubbels miste bleek hij uiteindelijk toch de sterkste. Dean Winstanley won de andere partij in poule D verrassend met 2-5 van Kim Huybrechts. 

In poule C heeft Phil Taylor op overtuigende wijze de koppositie in handen genomen. The Power won zijn partij eenvoudig met 5-0 van Stuart Kellett. Taylor neemt het in zijn volgende wedstrijd op tegen Paul Nicholson, de Australiër rekende met 2-5 af met Kevin Painter.

Adrian Lewis gaat na de eerste speeldag aan de leiding in poule B, Jackpot won zijn partij met 5-2 van Richie George en speelt in de tweede speelronde tegen Ronny Huybrechts. Christian Kist verloor zijn match met 3-5 van de Belg Ronny Huybrechts. Kist speelt hierdoor zijn volgende partij tegen George.

In poule A staan Gary Anderson en James Wade op plek één en twee. De Schot rekende overtuigend af met onze landgenoot Wesley Harms (5-1) en Wade bleek de sterkste in de confrontatie met Peter Wright (5-2). 

In de eerste ronde strijden de spelers tegen hun groepsgenoten. De beste twee spelers per groep stromen vervolgens door naar de tweede ronde. Vanaf de tweede ronde is de knockout fase. De partijen in de groepsfase worden over best of negen legs gespeeld. Alle uitslagen komen in ons Grand Slam of Darts toernooicenter te staan. Het evenement is live via de stream van RTL7 en grotendeels via RTL7 TV te volgen. Klik hier voor het uitzendschema.

 Gary Anderson (107.14) 5-1 Wesley Harms (96.18)  (B)

In de eerste leg breekt Anderson gelijk onze landgenoot door 52 via tops uit te gooien. De tweede leg gaat wederom naar de Schot middels een 80 finish die hij in twee darts uitgooit. Net als in de openingsleg snoept The Flying Scotsman de leg van zijn opponent af, hij gooit met dubbel achttien 96 uit. In de vierde leg krijgt Harms na missers van Anderson twee pijlen om de spanning enigzins terug te brengen, Sparky faalt echter en de Premier League-winnaar van 2011 straft dat af door dubbel zes uit te gooien. In de volgende leg voorkomt de Nederlander een whitewash door een 62 finish op dubbel 20. In de zesde leg gooit Anderson de wedstrijd in stijl uit door een 13-darter te noteren. 

James Wade (94.38) 5-2 Peter Wright (100.5) (B)

Mede door het gooien van een 180 krijgt Wright direct de kans om Wade te breken, de Schot mist echter bulls-eye om 121 uit te gooien. The Machine raakt bulls-eye wel en gooit hiermee 130 uit. In de tweede leg mist Snakebite tops voor een 116 check-out waarna de Engelsman toeslaat op 160 en zijn tegenstander breekt. In de derde leg gooit Wright na twee gemiste darts D16 uit en plaatst direct de rebreak. In de volgende leg komt Wright door een 11-darter naast Wade door 100 uit te gooien in twee darts. Wade, zevenvoudig Major-winnaar, komt in de vijfde leg weer op voorsprong door een 40 finish op dubbel 10. Door een slordigheidje bij de Schot (hij mist de grote 19 op 79 door in de 7 te gooien) kan Wade wederom de leg van zijn opponent afpakken door dubbel 4 uit te gooien. Ook de zevende leg gaat naar The Machine, hij gooit de partij in het slot door een 70 finish te noteren. 

Christian Kist (91.47) 3-5 Ronny Huybrechts (89.95) (C)

Kist houdt zijn eigen leg door dubbel 7 uit te gooien, nadat hij eerst in de grote 6 gooide toen The Lipstick op D10 stond. In de daaropvolgende leg pakt hij gelijk de leg af van Ronny Huybrechts door een 90 check-out. The Rebel slaat terug en komt op 2-2 door op respectievelijk 43 en 46 te finishen op dubbel 16. In de vijfde leg gooit Kist zijn eerste 180’er van de wedstrijd, dit brengt hem tot 13-darter door 24 uit te gooien op dubbel 12. Wederom komt de oudste van de gebroeders Huybrechts naast zijn tegenstander via dubbel 16 in een leg waarin beide spelers opende met 180. De Belg stoot door een breekt voor de tweede maal de Lakeside-kampioen van 2012 door te finishen op 106. In zijn eigen leg maakt Huybrechts vervolgens geen fout en sluit de match af met dubbel 10. 

Adrian Lewis (85.16) 5-2 Richie George (77.39) (C)

Adrian Lewis opent zijn leg sterk en gooit 100 finish uit via triple 20 en tops. In de leg van Richie George heeft Jackpot één kans om zijn voorsprong uit te breiden, hij faalt echter op dubbel 20. George pakt zijn kans en gooit via T20 en D10 een 80 finish. Omdat Lewis drie pijlen op dubbel 12 mist, krijgt de zoon van de legendarische Bobby George de kans om de nummer drie van de wereld bij de PDC te breken, deze mogelijkheid grijpt hij met beide handen aan en noteert een 52 finish. In de vierde leg mist Richie Rich dubbel 16 om 152 uit te gooien, vervolgens mist hij drie pijlen om alsnog zijn leg te houden. Hierdoor krijgt de tweevoudig wereldkampioen de mogelijkheid om zijn tegenstander voor het eerst in de wedstrijd te breken en doet dit via dubbel 10. De vijfde en de zesde leg gaan eenvoudig naar Jackpot na achtereenvolgens een 20 (single 10 en dubbel vijf) en een 54 (single 14 en dubbel 20) finish. Lewis haalt vervolgens de partij binnen door dubbel 18 uit te gooien.

Kevin Painter (82.27) 2-5 Paul Nicholson (90.66) (A)

Paul Nicholson begint de match voortvarend en start met een 180. In het vervolg van deze leg komt de Australiër niet in de problemen en gooit tops uit. In de leg van Painter gooit The Asset wederom de maximale score maar toch is The Artist degene die het eerst op een finish is. De Engelsman mist eerst op dubbel 20 en in de beurt daarop  zijn kansen op D10 en D5 ook niet aan hem besteed. Nicholson mist vervolgens drie pijlen op tops, waardoor Painter via dubbel 5 te leg alsnog binnen sleept. Nicholson houdt daarna zijn eigen leg door te finishen op 89. De Australiër breekt vervolgens zijn tegenstander door dubbel 16 uit te gooien, hiermee komt hij op een 1-3 voorsprong. Nicholson stoomt door en gooit 86 uit. Ondanks vier missers doet Painter via D4 iets terug en verkleint de achterstand tot 2-4. Nicholson gooit de match vervolgens uit middels een mooie 125 check-out. 

Phil Taylor (112.16) – Stuart Kellett (91.45) (A)

Phil Taylor komt gelijk goed uit de startblokken en trekt de voorsprong via dubbel 16 naar zich toe. In de leg van Stuart Kellett opent The Power met 180. Kellett lijkt er niet van onder de indruk en noteert in die leg eveneens de maximale score. KO krijgt vervolgens de kans om via bulls-eye een 84 finish uit te gooien, hij mist echter en de zestienvoudig wereldkampioen slaat met een 108 check-out genadeloos toe op D16. Taylor is raast door en komt op 3-0 door in twee darts 100 uit te gooien. De viervoudig kampioen van de Grand Slam of Darts breekt vervolgens zijn opponent voor de tweede keer in deze wedstrijd door 32 uit te gooien. In de vijfde leg gooit Taylor bijna een 9-darter (zes perfecte pijlen), een beurt later gooit hij de partij wel uit.

Michael van Gerwen  (90.35) 5-3 Vincent van der Voort (91.01) (D)

In de leg van Vincent van der Voort gooit Mighty Mike direct een 180, gevolgd door een maximale score van Fast Vinny. Van Gerwen scoort het restant van deze leg beter dan zijn landgenoot en breekt door via tops 85 uit te gooien. Van der Voort breekt gelijk terug door eveneens dubbel 20 uit te gooien. Ook de volgende leg gaat naar VdvV, de man uit Purmerend noteert een 32 finish. MvG opent de vierde leg met zijn tweede 180’er van de wedstrijd en houdt zijn eigen leg ondanks het missen van een aantal pijlen op dubbel 1 nadat Van der Voort één kans op bulls-eye mist. In de vijfde leg is Van Gerwen het eerste op een finish in de leg van Fast Finny, deze voorsprong geeft hij niet uit handen en via dubbel 5 komt Mighty Mike op een 3-2 voorsprong. In zijn eigen leg opent MvG voor de derde maal met een 180’er. Ondanks het sterke begin van Van Gerwen krijgt Van der Voort twee kansen op dubbel 12, deze waren echter niet aan hem besteed waarna de Premier League-winnaar van 2013 zijn leg binnen haalt. Van Gerwen mist in de volgende leg vijf kansen om de wedstrijd te winnen, hierdoor komt Van der Voort terug tot 3-4. In de achtste leg mist Mighty Mike drie pijlen om de match alsnog op slot te gooien, doordat VdvV op 125 zijn eerste twee darts in de bulls-eye gooit, krijgt van Gerwen weer de kans om de partij naar zich toe te trekken, de nummer twee van de wereld laat deze kans dit keer niet liggen en wint de wedstrijd met 5-3. 

Kim Huybrechts (99.88) 2-5 Dean Winstanley (97.97) (D)

Ondanks een 180 van Kim Huybrechts houdt Dean Winstanley eenvoudig zijn eigen leg via single 18 en dubbel twintig. Huybrechts opent zijn leg met de maximale score en komt via D16 gemakkelijk terug op 1-1. In de derde leg opent The Hurricane voor de tweede maal op rij met een 180’er. Na het missen van een aantal mogelijkheden breekt hij zijn tegenstander via dubbel 4. Over The Top voorkomt dat Huybrechts zijn break kan verzilveren en komt op 2-2. Middels een 40 finish op dubbel 10 komt Winstanley op een 2-3 voorsprong. Na het missen van Winstanley op de bulls-eye en drie missers van Huybrechts komt de Engelsman door dubbel 20 uit te gooien op een 4-2 voorsprong. Winstanley maakt vervolgens in zijn eigen leg geen fout en wint de partij met 2-5.