Home PDC GSoD dag 2 avond: Overwinningen voor o.a. Van Gerwen en Kist

GSoD dag 2 avond: Overwinningen voor o.a. Van Gerwen en Kist

Christian_Kist_Open_Belgi_2012

Na het afwerken van de wedstrijden uit de poules E tot en met H in de middagsessie, was het vanavond de beurt aan de darters uit de poules A tot en met D. Aan Nederlandse zijde verschenen Christian Kist, Wesley Harms, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen aan de oche. De gebroeders Kim en Ronny Huybrechts waren namens België op het podium te bewonderen.

In poule A heeft Phil Taylor zich geplaatst voor de tweede ronde van de Grand Slam of Darts. Door de 5-1 overwinning op Paul Nicholson heeft The Power vier punten uit twee wedstrijden, hierdoor kan hem een plek bij de eerste twee niet meer ontgaan. The Asset speelt aanstaande woensdag een beslissingsduel tegen Stuart Kellett, deze wedstrijd gaat uitmaken wie het tweede ticket voor de volgende ronde krijgt. Kellett won in een spannende partij met 5-4 van Kevin Painter, die zich niet meer kan plaatsen. 

James Wade heeft zich in groep B als eerst geplaatst voor de knock-outfase, een 5-3 overwinning op Gary Anderson zorgde ervoor dat plaatsing voor de Engelsman niet meer in gevaar komt. In een Schotse confrontatie strijdt The Flying Scotsman met Peter Wright, die met 5-2 won van Wesley Harms, om een plek in de vervolgronde.

In poule C heeft Ronny Huybrechts zich na twee wedstrijden al geplaatst voor de tweede ronde. Een verrassende 5-3 overwinning op Adrian Lewis was na de eerdere zege op Christian Kist genoeg voor de kwalificatie. Kist won zijn tweede poulewedstrijd met 5-2 van Richie George, zodoende gaat het duel tussen Lewis en Kist uitmaken wie zich naast Huybrechts plaatst voor het vervolg van dit toernooi. 

In Groep D gaat Van Gerwen na twee duels aan de leiding, hij won met 5-1 eenvoudig van Dean Winstanley. Een overwinning of een 4-5 nederlaag in de laatste poulewedstrijd tegen Kim Huybrechts is voor Mighty Mike in ieder geval voldoende voor plaatsing bij de laatste zestien. Winstanley moet winnen van Vincent van der Voort om zich bij de laatste zestien te scharen. Van der Voort heeft door te 0-5 nederlaag tegen Kim Huybrechts nog slechts een theoretische kans om zich te plaatsen voor de knock-outfase.

In de eerste ronde strijden de spelers tegen hun groepsgenoten. De beste twee spelers per groep stromen vervolgens door naar de tweede ronde. Vanaf de tweede ronde is de knockout fase. De partijen in de groepsfase worden over best of negen legs gespeeld. Alle uitslagen komen in ons Grand Slam of Darts toernooicenter te staan. Het evenement is live via de stream van RTL7 en grotendeels via RTL7 TV te volgen. Klik hier voor het uitzendschema.

Uitslagen avondsessie:

Christian Kist 5-2 Richie George (C)

Wesley Harms 2-5 Peter Wright (B)

Kevin Painter 4-5 Stuart Kellett (A)

Kim Huybrechts 5-0 Vincent van der Voort (D)

Adrian Lewis 3-5 Ronny Huybrechts (C)

Phil Taylor 5-1 Paul Nicholson (A)

James Wade 5-3 Gary Anderson (B)

Michael van Gerwen 5-1 Dean Winstanley (D)

 

Christian Kist (96.68) 5-2 Richie George (85.66) (C)

Kist begint beter aan de wedstrijd dan gisteren tegen Ronny Huybrechts en gooit in de eerste leg al zijn eerste 180’er van de wedstrijd. Vervolgens sleept hij de leg binnen door via D11 te finishen op 124. In de tweede leg gaat hij door een 90 check-out direct door de leg van zijn tegenstander heen. De derde leg haalt The Lipstick, ondanks drie missers op dubbel 20, via D10 binnen en komt hij op een 3-0 voorsprong. Ondanks zijn tweede maximale score gooit de Nederlander een matige vierde leg, waardoor George  zijn eerste leg binnen haalt. De oud-wereldkampioen bij de BDO schakelt een tandje bij en wint eenvoudig via dubbel 10 de vijfde leg en komt zodoende op 4-1. Door vier gemiste matchdarts van Kist kan Richie Rich terugkomen op 4-2 door dubbel 4 uit te gooien. De zevende leg haalt The Lipstick eenvoudig binnen via dubbel 8 waardoor het duel beslist is. Door dit resultaat is George niet meer in staat om de tweede ronde te bereiken. Kist moet de volgende partij van Lewis winnen om door te gaan. 

 Wesley Harms (95.59) 2-5 Peter Wright (97.23) (B)

Wright begint sterk aan deze wedstrijd en start met een 140 score. Snakebite geeft zijn sterke start een vervolg door een mooie 121 finish te noteren. Doordat de Schot twee kansen mist om zijn tegenstander de breken door D16 uit te gooien, krijgt Harms de gelegenheid om op 1-1 te komen door een 40 check-out te gooien en doet dit ook. Ondanks een breekkans van Sparky haalt Wright zijn eigen leg binnen via tweemaal dubbel 8. In de vierde leg zet de Schot goed druk op Harms door onder meer een 180’er te gooien, hierdoor krijgt hij kansen om een break te realiseren en hij doet dit met zijn derde pijl op dubbel 12. Door enkele fouten van Snakebite voorkomt Harms dat zijn opponent deze break kan verzilveren en komt terug tot 2-3. Wright breekt echter direct weer terug door D16 uit te gooien in een leg waarin hij tweemaal de maximale score behaald. De Schot wint vervolgens zijn eigen leg en wint de partij met 5-2. Sparky heeft nu nog een theoretische kans om de vervolgrondes te bereiken. 

Kevin Painter (83.71) 4-5 Stuart Kellett (93.92) (A)

Doordat Painter vier kansen mist om zijn eigen leg binnen te halen, krijgt Kellett met één pijl op dubbel 16 de kans om gelijk een break te plaatsen, hij grijpt deze mogelijkheid echter niet en hierdoor kan The Artist dubbel 8 de leg alsnog winnen. Kellett komt vervolgens door D16 uit te gooien gemakkelijk op gelijke hoogte. In de derde leg breekt KO zijn landgenoot ondanks het missen van een 161 finish op bulls-eye. Painter gooit echter een mooie 116 finish via dubbel 18 voor de rebreak. Onder meer door het gooien van zijn tweede maximale score van de wedstrijd komt Painter, de winnaar van de Players Championships in 2011, op 3-2 en heeft hij de voorsprong weer terug. Kellett mist daarna twee pijlen om zijn eigen leg te houden, Painter straft die missers af en komt op 4-2. Doordat KO een aantal mogelijkheden laat liggen om terug te komen tot 4-3, krijgt Painter via D16 twee kansen om te wedstrijd op slot te gooien, maar laat dit na. Kellett gooit D6 uit en haakt weer aan. Door het gooien van een aantal goede scores, waaronder  zijn tweede 180’er, komt Kellett zelfs terug tot 4-4. De negende leg is haast een kopie van de achtste en hierdoor gooit Kellett de partij via tops uit. Kellett houdt een goede kans om zich te plaatsen voor de knock-outfase, voor Painter is dit slechts theoretisch nog mogelijk.

Kim Huybrechts (90.54) 5-0 Vincent van der Voort (78.89) (D)

De eerste leg gaat via dubbel 18 zonder al te veel problemen naar Kim Huybrechts. Een matige leg van beide spelers leidt tot kansen voor The Hurricane, de Belg benut deze kans door wederom dubbel 18 uit te gooien en komt op 2-0. In de derde leg zet Kim Huybrechts 142 goed weg op dubbel 16 en een beurt later gooit hij deze dubbel met zijn eerste pijl raak. De winnaar van de recent gespeelde Dutch Darts Master breekt vervolgens voor de tweede maal de Nederlander door voor de derde maal de leg uit te gooien via dubbel 18. Fast Vinny komt in de vijfde leg niet uit met 145, waardoor Huybrechts de partij in het slot gooit door een 32 check-out te noteren. De Belg doet nog volop mee in de strijd om een ticket voor de volgende ronde. VdvV heeft nog een kleine kans om de vervolgrondes te bereiken.

Adrian Lewis (101.26) 3-5 Ronny Huybrechts (95.59) (C)

Door een zeer zwakke eigen leg van Ronny Huybrechts krijgt Adrian Lewis direct de gelegenheid om zijn tegenstander te breken en de Engelsman slaat toe via dubbel 40. Zonder problemen haalt de tweevoudig wereldkampioen vervolgens ook zijn eigen leg binnen. Ronny gooit daarna dubbel 8 uit en vindt de aansluiting. Een snelle eigen leg van Lewis brengt hem weer op een marge van twee legs voorsprong. The Rebel houdt voor de tweede maal zijn eigen leg en doet dit via dubbel 16 en komt terug tot 3-2. De Belg komt er in de daaropvolgende beurt van Lewis niet aan te pas, maar door drie missers van Jackpot op tops kan de oudste van de gebroeders Huybrechts zelf wel toeslaan op dubbel 40. De Belg houdt vervolgens vrij gemakkelijk zijn eigen leg en komt op 4-3 en dus voor het eerst op voorsprong in deze partij. Een 67 finish en dus de break bezorgd Huybrechts uiteindelijk de winst. The Rebel plaatst zich voor de knock-outfase. Lewis speelt morgen tegen Kist om het laatste kwalificatieticket van poule C.

Phil Taylor (104.51) 5-1 Paul Nicholson (82.43) (A)

De eerste leg is een prooi voor Phil Taylor, die Nicholson dus direct breekt door 85 uit te gooien via triple 15 en dubbel 20. The Power mist vervolgens twee kansen om de break te verzilveren en Nicholson slaat met een 80 finish via tops toe en breekt dus terug. Door triple 20 en dubbel 8 te gooien breekt de regerend wereldkampioen de Australiër echter direct terug en komt op een 2-1 voorsprong. Zonder in de problemen te komen houdt Taylor nu wel zijn eigen leg en komt op 3-1. De Engelsman stoomt door en breekt The Asset voor de derde maal in dit duel. Met een 81 finish maakt Taylor een einde aan deze partij. De viervoudigwinnaar van de Grand Slam of Darts plaatst zich eenvoudig voor de knock-outfase, Nicholson gaat aanstaande dinsdag met Kellett uitmaken wie zich eveneens plaatst.

James Wade (93,5) 5-3 Gary Anderson (94,48)

Wade won de laatste 3 ontmoetingen op TV met Anderson. De Schot mag deze partij beginnen en hij mist liefst 5 pijlen om zijn eigen leg te pakken. Wade gooit wel zijn vierde pijl raak op dubbel 10 en heeft meteen in de eerste leg al een break te pakken. Wade is overigens de enigste die een 9-darter wist te gooien op dit toernooi in 2008 tegen…..jawel dezelfde Gary Anderson. Het was overigens wel The Flying Scotsman die die wedstrijd in de tweede ronde toen won. Wade komt middels een 120 finish op 2-0. In leg 3 de 1e 180 score voor Anderson deze partij. Anderson komt deze leg dan ook niet meer in de problemen en via 20 en tops maakt hij er 1-2 van. En ook dubbels beginnen een beetje te lopen bij de Schot en via triple 10 en dubbel 18 staat het weer helemaal gelijk, 2-2. Vervolgens is het Wade die doet waar die goed in is. Anderson mist en The Machine gooit er gewoon 110 vanaf waardoor hij wederom breekt en een 3-2 voorsprong neemt. Als Wade dan 76 mist is het Anderson die hier weer dankbaar van profiteert door 46 weg te poetsen wat resulteert in een 3-3 tussenstand. en weer is het in een leg die Anderson begint is het Wade die een ruime voorsprong neemt. En via 18 en dubbel 9 maakt hij er 4-3 van. Nu is het Wade om het karwei af te maken anders mag Anderson aan de laatste leg beginnen, wat in deze partij overigens geen garantie blijkt. Wade mag op 84 voor de wedstrijd gooien en dat lukt via triple 20 en dubbel 12. Dit betekent dat Wade zich plaatst voor de tweede ronde en dat Harms in deze poule is uitgeschakeld. Anderson en Wright zullen dinsdag in een rechtstreeks duel gaan uitvechten wie er met Wade naar de knock-outfase gaat.

Michael van Gerwen (98.64) 5-1 Dean Winstanley (94.62) (D)

Ondanks een 180’er van Dean Winstanley en twee kansen om de leg binnen te slepen, breekt Van Gerwen gelijk zijn tegenstander door 70 uit te gooien. Net als in de eerste leg is Winstanley degene die het eerst op een finish komt, wederom is dit voordeel niet aan hem besteed, evenals drie darts om op gelijke hoogte te komen. De Nederlander slaat op 60 toe met tweemaal single 20 en dubbel 10. Mighty Mike verzuimd vervolgens om op een dubbele break te komen, waardoor Over The Top de aansluiting vindt en de 2-1  op het scorebord zet. Een sterke (eigen) leg van Van Gerwen brengt de huidige Premier League-winnaar op een 3-1 voorsprong. Wederom gaat MvG door de leg van zijn Engelse tegenstander heen en komt op 4-1 door D5 te gooien. Een sterke eigen leg brengt zijn overwinning uiteindelijk niet in gevaar en Van Gerwen wint met 5-1 door een 32 check-out te noteren. De Nederlander is een heel eind op weg om zich te plaatsen voor de tweede ronde. Winstanley moet winnen van Van der Voort om door te gaan.