We zijn alweer toegekomen aan de 2e dag van de 4e editie van de Grand Slam of Darts. Vandaag zullen er diverse Nederlanders aan de oche verschijnen. Bij de eerste wedstrijd van de middagsessie mag Co StompĆ© meteen aan de bak tegen Scott Waites. Pas twee keer eerder stonden Co en Scott tegenover elkaar, beide wisten ze er ƩƩn te winnen, de meest recente keer was tijdens het kwalificatie toernooi voor de Grand Slam of Darts in 2008, toen won Co met 4-3. Later vandaag zal Raymond van Barneveld nog in actie komen tegen de 2e vrouwelijke deelneemster bij de GSoD, Tricia Wright. Nog nooit eerder speelde Raymond van Barneveld en Tricia Wright in een officieel toernooi tegen elkaar. De laatste Nederlander die bij de middagsessie in actie zal komen is Michael van Gerwen. De jonge man uit Boxtel mag het bij de laatste partij van de middag gaan opnemen tegen de titelverdediger Phil Taylor. Deze wedstrijd mag nu al de wedstrijd van de nieuwe look genoemd worden. Volgens de PDC, The Mirror en The Sun zal Phil Taylor vanavond voor het eerst een bril dragen tijdens een tv toernooi, en dat is nog niet alles, want hoewel de echte liefhebber natuurlijk weet dat Michael tegenwoordig zijn hoofd scheert, is deze wedstrijd toch zijn debuut als kale speler op een tv toernooi. We mogen dus met recht zeggen dat het de wedstrijd van de nieuwe look zal worden. Beide heren stonden 12 keer tegenover elkaar waarvan “The Power” maar liefst 10 wedstrijden won en Van Gerwen 2. Deze cijfers moeten wel in perspectief worden geplaatst, aangezien 4 van de 10 wedstrijden close waren en geen enkele wedstrijd een makkie is als Taylor tegenover Van Gerwen staat. Waarschijnlijk zal deze wedstrijd de kers op de taart van dag 1 gaan worden. Tot besluit zal Vincent van der Voort tijdens de avondsessie zijn 2e wedstrijd in groep D gaan spelen tegen Justin Pipe.
Dan is er natuurlijk ook nog de terugkeer van Paul Nicholson en Wes Newton. Nicholson is voor het eerst terug in Wolverhampton sinds de editie van 2008. Het was naar eigen zeggen een ambitie om terug te keren bij de GSoD en hij zal “getergd en met wedstrijd agressie” in Wolverhampton aan de oche verschijnen. Onverwacht de te kloppen man sinds het droomweekend in Barnsley waar hij op beide dagen de Players Championship won. Het gaat natuurlijk over Wes Newton, die momenteel in een bloedvorm lijkt te verkeren. Hij maakt zijn comeback na 2 jaar afwezigheid bij de GSoD. Beide heren zullen vanmiddag aan hun wedstrijden beginnen. Wij houden u natuurlijk weer zo goed mogelijk op de hoogte van alle ontwikkelingen.
En dan de wedstrijden van afgelopen middag
Groep E: Co Stompe v Scott Waites 4-5
Waites begint met 137 waar Co met 43 achter blijft. Na een matige score van Waites komt StompƩ met 180 terug maar die wordt gevolgd door een 140 van Waites. De Engelsman houdt 66 over maar de druk wordt opgevoerd door Co die via 138 op tops komt. Waites bezwijkt niet en pakt de openingsleg voor 1-0. Beide heren zijn aan elkaar gewaagd in de 2e leg, totdat de ontspannen gooiende Waites weer 180 op het bord zet en het intiatief pakt. Via een 72 finish pakt de man uit York zijn 1e break voor 2-0. Waites dendert direct door met 180 maar StompƩ blijft met 140 niet ver achter. Dan zakt de Nederlander wat in terwijl Waites indrukwekkend spel laat zien. Via 57 komt hij met 3-0 voor en stijgt zijn gemiddelde tot rond de 100. Het wordt al snel 4-0 ondanks dat Waites 7 pijlen mist op dubbel 12.
De Engelsman begint de 5e leg weer met 180 en lijkt op weg naar een whitewash als hij via 180 tegengas krijgt van StompƩ. Het initiatief in deze leg wordt gepakt door Co die terug komt tot 5-1. Het lijkt een keerpunt in de wedstrijd want StompƩ komt terug tot 4-2. De Amsterdammer zet Waites onder druk als hij terug komt tot 4-3 en mag de eigen leg beginnen voor 4-4. In het vervolg doen beide heren niet voor elkaar onder. Co komt als eerste op een 170 finish, maar hij mist. Waites mist bull voor een 127 finish voor de wedstrijd met StompƩ op 77. Zijn 1e pijl is voldoende en de wedstrijd ligt op 4-4 weer helemaal open. Maar dan komt Waites met Tayloriaans geweld aanzetten waar StompƩ niet veel tegenin kan brengen. Als Waites 94 mist voor de wedstrijd staat Co op 170. De 2e pijl raakt de tripple niet en Waites mag terugkomen voor dubbel 18. Hij mist liefst 3 pijlen en via 72 krijgt StompƩ 1 pijl op dubbel 4. Hij mist en deze kans laat Waites niet liggen. Via dubbel 9 wint hij de wedstrijd met 5-4.
Groep F: Colin Lloyd v Darryl Fitton 5-4
Beide heren beginnen rustig aan de wedstrijd. Fitton mist 167 en Lloyd mist 120. Via dubbel 14 houdt Fitton de eigen leg voor een 1-0 voorsprong. In de 2e leg loopt Lloyd ver uit op Fitton en wordt het via een 99 finish 1-1. Fitton begint zijn eigen leg met 180 maar Lloyd volgt goed met 140. Beide heren scoren dan 95. En laten in het vervolg goed rekenwerk zien. Fitton zet de leg weg op 167 en Llod op170. Fitton mist en Lloyd pakt zijn kans, via 170 komt hij een break voor op 2-1. Het intiatief komt in de 4e leg bij Fitton die 121 mist als Lloyd nog ver weg is op 210. Hij mag ervoor terugkomen maar mist 3 pijlen op dubbel 8. Ondanks de eerdere hoge finishes mist Lloyd nu en Fitton pakt zijn kans om meteen terug te breken tot 2-2. In de 5e leg missen beide heren veel dubbels maar het is “Jaws” die uiteindelijk de break weet te pakken. Lloyd stoomt ondanks gemiste pijlen door naar 4-2. In het vervolg mist Lloyd dubbel 16 met Fitton op 150. De man uit Stockport straft de missers af met een prachtige 150 finish en komt terug tot 4-3. Beide heren beginnen matig aan de 8e leg, maar Fitton laat zien dat hij zich niet gewonnen wil geven en komt uiteindelijk terug tot 4-4. In de beslissende leg komt Lloyd als eerste op een finish terwijl Fitton hem op 118 zet. Lloyd mist op een haar na de bull en laat 25 over. Fitton krijgt een kans op tops maar mist net en via dubbel 8 pakt Lloyd de wedstrijd met 5-4.
Groep G: Paul Nicholson v Arron Monk 5-4
Beide heren beginnen matig. Nicholson staat iets voor op Monk en komt via dubbel 16 op 1-0. Monk begint zijn eigen leg goed met 140 en Nicholson volgt met 99. Monk zet daarna de 160 van Nicholson onder druk en die mist de 2e pijl. Via tops houdt Monk zijn eigen leg voor 1-1. Dan begint Nicholson met 140 en Monk blijft achter. De Australiƫr gooit weer 140 maar nu blijft Monk met 139 netjes bij. Nicholson laat 130 staan en Monk heeft geen finish. Nicholson zet hem op 32 en 1 pijl op dubbel 16 is genoeg voor 2-1. Tot nu toe mag hij met een gemiddelde van 100.67 tevreden zijn. De Australiƫr begint goed in de leg van Monk, maar de jonge Engelsman komt via dubbel 7 weer op gelijke hoogte.
Na de pauze doen beide heren weinig voor elkaar onder. Via 180 komt Nicholson op een 147 finish en via 140 zet Monk de leg op 162. Die laat 57 staan en zet hiermee de 94 van Nicholson onder druk. Die mist voor het eerst dubbel 16, maar Monk mist daarna tops en dubbel 10 zodat Nicholson via dubbel 12 toch de eigen leg weet te houden. Beide heren doen in het vervolg weinig voor elkaar onder en Monk trekt de wedstrijd gelijk tot 3-3. In de 7e leg mag Nicholson dubbel 16 raken voor een 4-3 voorsprong. Hij staat tot dan toe 3 uit 5 op de dubbels maar mist nu 3 pijlen. Omdat Monk in de volgende beurt ook pijlen mist komt Nicholson met 1 pijl op dubbel 8 met 4-3 voor. In de 8e leg zet de jonge Monk de druk vol op Nicholson en komt hij terug tot 4-4. In de beslissende leg zijn beide heren aan elkaar gewaagd, totdat Monk een rekenfout maakt en de leg op 165 zet met Nicholson op 82. Die maakt er dankbaar gebruik van en wint via bull dubbel 16 de wedstrijd met 5-4.
Groep H: Wes Newton v Ted Hankey 3-5
Beide Engelsmannen beginnen matig aan de wedstrijd. Uiteindelijk komen beide heren op tops en het is Hankey die hiermee de eigen leg weet te houden voor 1-0. In het vervolg doen de mannen niet voor elkaar onder. Hankey mist tops voor 116 finish met Newton op 48. Via dubbel 16 wordt het 1-1. In de 3e leg loopt Hankey ver uit op Newton. Hij mist 170 maar met Newton op 253 mag hij terugkomen voor 72. Met Newton op 160 mist Hankey 2 pijlen op tops, maar Newton mist en 1 pijl op dubbel 10 is voldoende voor een 2-1 voorsprong. Hankey pakt het initiatief in de leg van Newton met 140 en 123. Terwijl Newton nog op 348 staat komt Hankey via 140 op 98, maar hij mist en mag voor dubbel 8 terugkomen. Hankey mist en omdat Newton nog op 229 staat gooit hij zich dood. Uiteindelijk wordt het 3-1 in het voordeel van de tweevoudig wereldkampioen.
Na de pauze mist Newton de bull voor een 161 finish. Omdat Hankey ook mist krijgt Newton de kans om direct terug te breken maar hij mist dubbel 4. Hankey mist nu ook veel pijlen en Newton heeft nu aan 1 pijl voldoende om terug te breken tot 3-2. Newton vervolgt matig met 24 terwijl Hankey hier de maximale score tegenover stelt. Het verschil lijkt niet meer goed te maken tot het moment dat Newton druk zet op de 80 van Hankey, die veel dubbels aan het missen is. Newton komt terug voor 52 en legt de wedstrijd op 3-3 weer helemaal open. In de 7e leg draait Hankey dezelfde druk om en geeft de 52 van Newton geen kans. Hij finisht op 80 en staat 4-3 voor. In het vervolg gooit Hankey als een speer en komt er weer een maximale score uit. Hij maakt het nog niet af op 121 maar mag ervoor terugkomen nu Newton nog op 171 staat. Beide heren missen pijlen tot Hankey op dubbel 10 staat waarvoor hij de 1e pijl meteen benut en met 5-3 Wes Newton verslaat.
Groep G: Ronnie Baxter v Steve Beaton 5-2
Zestien keer eerder speelde Ronnie en Steve tegen elkaar tijdens een officieel toernooi, tien keer ging de winst naar Rocket Ronnie en zes keer wist The Adonis te winnen de meeste recente ontmoeting was afgelopen oktober tijdens het Players Championship in Ierland toen wist Ronnie met 6-2 te winnen.
Beide heren gaan gelijk op tot 2-2 in legs. Na de pauze ligt het initiatief aan de zijde van Baxter die tops laat staan terwijl Beaton nog op 237 staat. Hij mist 3 pijlen en nu krijgt Beaton 2 pijlen op tops voor een 97 finish maar hij mist en Baxter pakt de kans op break en een 3-2 voorsprong. In de 6e leg staat Baxter weer op een ruime voorsprong maar een 180 van Beaton zet de 80 finish van Baxter onder druk. Baxter bezwijkt er niet onder en komt 4-2 voor. Hierna neemt Beaton het initiatief maar hij mist 102 en Baxter krijgt op 132 een pijl voor de wedstrijd. Hij mist net de bull maar Beaton mist weer kansen. Nu laat Baxter het niet liggen en heeft hij aan 1 pijl op dubbel 8 voldoende voor een 5-2 overwinning.
Groep E: Adrian Lewis v Martin Phillips 2-5
Toen Adrian nog geboren moest worden gooide Martin waarschijnlijk al zijn eerste pijlen, maar tijdens een officieel toernooi kwamen deze twee spelers elkaar nog niet tegen.
Lewis begint zwak aan de wedstrijd en krijgt met dubbel 12 direct een 13 darter en een break om de oren van Phillips. Maar Lewis laat dan zien wat hij waard is en hij breekt direct terug met een 12 darter voor 1-1. Phillips krijgt 6 pijlen voor een 3e break in de wedstrijd, mede door een bouncer van Lewis. De wedstrijd is inmiddels net 5 minuten onderweg. Lewis zet de leg weg op tops met Phillips op 106 maar hij mist pijlen. Omdat Phillips nu ook mist mag de jonge Engelsman terugkomen. Hij heeft al 4 pijlen gehad als de 5e eindelijk raak is voor 2-2.
Na de pauze komt Phillips weer goed uit de startblokken en met een 12-darter maakt hij er 3-2 van en zijn tot nu toe alle 5 legs tegen de darts in gegaan. Het gemiddelde van Phillips is inmiddels opgelopen naar 101,87. DE man uit Wales slaat in zijn eigen leg een gat met Lewis maar mist dubbel 7 voor een 4-2 voorsprong. Lewis mist 106 maar mag terugkomen en mist weer. De druk is duidelijk te voelen bij beide heren maar via dubbel 2 komt Phillips alsnog met 4-2 voor. Zijn gemiddelde is door de niet geraakte dubbels gezakt tot rond de 97. Als Lewis in de 7e leg op 16 staat mag Phillips aanleggen voor een 101 finish voor de wedstrijd. De man uit Wales besluit de partij in stijl en wint met 5-2 van Adrian Lewis. Hiermee staat Phillips ook meteen bovenaan in groep E.
Groep F: Raymond van Barneveld v Tricia Wright 5-0
Nog nooit eerder speelde Raymond van Barneveld en Tricia Wright in een officieel toernooi tegen elkaar. Van Barneveld begint geconcentreerd aan de wedstrijd maar mist dubbel 16 voor de break. Hij mag ervoor terugkomen en komt 1-1 voor. In de 2e leg lijkt Tricia op weg naar een maximale score maar ze blijft steken op 140. Raymond mist dan dubbel 18 voor een 156. Hij mag ervoor terugkomen en het wordt 2-0. Van Barneveld kabbelt rustig door naar 3-0. Met een tussenstand van 4-0 gaan de dame en heer de pauze in. Wright zet zichzelf op een 158 finish terwijl Van Barneveld op 82 staat. De Hagenees mist, maar de 158 blijkt iets te hoog gegrepen voor Wright en met tops wint Van Barneveld zijn eerste wedstrijd met 5-0. Deze overwinning betekent meteen dat Raymond van Barneveld zichzelf op dit moment leider van groep F mag noemen.
Groep H: Phil Taylor v Michael van Gerwen 5-1
Op het randje wist Michael van Gerwen zich via zijn plaats in de U21 WK finale zich te plaatsen voor de Grand Slam of Darts zijn tegenstander in de eerste partij is niemand minder dan Phil Taylor, tijdens officiele toernooien speelde Michael en Phil al 12 keer tegen elkaar tien keer won Phil en twee keer was Michael de betere, de meest recente partij tussen deze twee was 13 mei 2010 tijdens het Players Championship in de UK en toen won Phil met 6-4.
Beide mannen beginnen rustig aan de wedstrijd. Het initiatief komt in de leg van Van Gerwen bij Taylor te liggen die al op tops staat als Van Gerwen nog 161 heeft staan. Taylor mist en Van Gerwen kan via 83 de eigen leg houden maar mist de bull. Taylor mist nu al 6 pijlen voor de break en Van Gerwen komt 1-0 voor. In het vervolg loopt āāThe Powerāā veruit op Van Gerwen en wordt het 1-1. Van Gerwen speelt gehaast en begint matig in de 3e leg maar Taylor doet het niet veel beter. Hierna laat Taylor beter spel zien, maar hij mist weer een dubbel en Van Gerwen krijgt een kans maar die mist. Uiteindelijk pakt Taylor alsnog de 1e break maar zijn dubbelpercentage van 1 uit 11 mag zeer slecht genoemd worden. Van Gerwen staat ver weg in de 4e leg en Taylor mist 4 pijlen op een dubbel. De 6e pijl is uiteindelijk wel raak voor een 3-1 voorsprong tegenover de gefrustreerd ogende jonge Nederlander.