Home PDC GSoD dag 3: De voorbeschouwing

GSoD dag 3: De voorbeschouwing

willamhillgsod2011

We gaan vandaag verder met de 3e dag van de William Hill Grand Slam of Darts, waar alweer de 2e groepswedstrijden worden gespeeld in de groepen E-H. Jan Dekker, Co Stompé en Vincent van der Voort komen vandaag namens Nederlander in actie. Tijd om even vooruit te blikken.

Speelschema William Hill Grand Slam of Darts:

Maandag 14 november
Avondsessie 20.30.00-00.30 uur
Groepen E-H

Barrie Bates v Magnus Caris
Mervyn King v James Hubbard
Jan Dekker v Arron Monk
Vincent van der Voort v Martin Phillips
Mark Webster v John Part
Phil Taylor v Steve Beaton
Wes Newton v Paul Nicholson
Adrian Lewis v Co Stompé

Barrie Bates – Magnus Caris

Deze mannen stonden nog niet eerder tegenover elkaar tijdens een televisietoernooi. Slechts 1 keer eerder werd deze Wales vs Zweden gespeeld, en dat was tijdens een Players Championship in februari van dit jaar. Daar was Caris de winnaar, met 6-1. Dat is niet zo vreemd. Caris doet de laatste tijd betere zaken bij de Tour dan Bates en de Zweed wist zich voor dit toernooi te plaatsen via het loodzware GSoD kwalificatietoernooi in Crawley. Dat kan maar 1 ding betekenen…de Zweed is in bloedvorm. Bates heeft nog wel een klein voordeel in handen. Over het algemeen is zijn finishwerk beter dan Caris en ook het winstperecentage van Bates ligt een stukje hoger. 

Mervyn King – James Hubbard

Deze mannen hebben in ieder geval 1 ding met elkaar gemeen want beide heren verloren de eerste groepswedstrijd. Ze speelden nog nooit tegen elkaar en over Hubbard is ook nog niet zoveel bekend. De 19-jarige debutant wist de finale van het WK jeugd te behalen en plaatste zich via deze weg voor de GSoD. Hij kreeg meteen een loodzwaar debuut voor de kiezen met een wedstrijd tegen Phil Taylor en is sinds Crawley in een achtbaan terecht gekomen met de nodige media aandacht om hem heen. Het is even afwachten hoe de jonge speler zich hier vanavond doorheen zal slaan. 

Jan Dekker – Arron Monk

Battle of the broekies, dat mogen wel stellen. Twee jonge twintigers uit 2 verschillende bonden gaan vanavond bepalen welke jeugd de beste pijlen in handen heeft. De jonge heren schelen slechts 2 maanden met elkaar. Dekker kende een niet al te best debuut tegen John Part en Monk verloor zijn 1e wedstrijd van Mark Webster. Maar dat was slechts met 5-4 en Monk liet sinds lange tijd weer goed spel zien. De jongens speelden nog niet eerder tegen elkaar, maar er kan wel 1 conclusie worden getrokken. Monk is op scorend gebied een stuk beter dan Dekker en de Nederlander moet het op zijn beurt heben van het finishwerk waar Dekker weer een stuk hoger op scoort dan Monk. 

Vincent van der Voort – Martin Phillips

De verwachting voor deze wedstrijd: een rappe en goede pot. Voor de laatste wedstrijd tussen de mannen moeten we een stukje terug in de geschiedenisboekjes. Terug naar het BDO tijdperk van Van der Voort om precies te zijn. Tijdens de Brittish Classic van 2006 speelden de mannen voor het laatst tegen elkaar en dat werd een klinkende 3-0 overwinning voor Phillips. Maar sindsdien is er veel veranderd. Van der Voort is bij de PDC gegroeid tot de top 16 en lijkt alleen maar beter te worden. Phillips staat op dit moment 33e bij de BDO, maar maakte het Adrian Lewis gisteren ook niet al te makkelijk. De regerend wereldkampioen won nipt met 5-4 en dat is toch de nummer 2 bij de PDC. Hoe dan ook, Van der Voort is in alle statistieken op voorhand wel de betere speler van de 2. 

Mark Webster – John Part

Eindelijk weer een onvervalste partij tussen 2 wereldkampioenen op het podium. Webster werd 1 keer wereldkampioen en Part wist op zijn beurt al 3 wereldtitels te claimen. Maar Part is dan ook een stukje ouder en Webster heeft nog even te gaan om op gelijke hoogte te komen met Part. Het is alweer de 3e keer dat deze wedstrijd tijdens de Grand Slam op het programma staat. In 2007 gebeurde dat voor het eerst en toen won Part met 5-4 in de groepsfase. Dat kreeg de Canadees in 2008 weer flink terugbetaald toen Webster hem bij de laatste 16 met 10-2 wist te verslaan. De heren stonden in totaal 5 keer tegenover elkaar. Webster won 3 keer tegenover 2 wedstrijden voor Part. In julli dit jaar stonden de heren voor het laatst tegenover elkaar tijdens de Matchplay. Toe won Webster met 10-8. Zullen we vandaag weer zo’n spannende pot krijgen?

Phil Taylor – Steve Beaton

Een klassieker tussen 2 wereldkampioenen is een mooie titel voor deze wedstrijd. Deze mannen draaien al jaren mee in het circuit en deze partij is met recht ‘old school’ te noemen. Het is onderling 19-2 in het voordeel van Taylor. Voor de laatste overwinning gaan we terug naar Salzburg 2010 toen Beaton in de halve finale met 6-5 van Taylor won. Aan de laatste ontmoering bij de GSoD zal Beaton ook nog goede herinneringen hebben. Toen won The Adonis namelijk met 16-14 in de kwartfinale van The Power. Dat Taylor de betere kaarten in handen heeft behoeft weinig uitleg, maar welke kaarten heeft Beaton vandaag in handen? Taylor zal in ieder geval een stuk beter moeten spelen dan hij in zijn wedstrijd tegen James Hubbard deed.

Wes Newton – Paul Nicholson

Na een potje ‘old school’ gaan we vrolijk verder met een potje nieuwe generatie. Nee, niet zo jong als Van Gerwen of Monk, maar ook niet zo oud als Taylor of Part. Beide heren draaien al een paar jaartjes mee, maar beginnen zich de laatste tijd te ontwikkelen tot waar top 10 materiaal bij de PDC. Nicholson en Newton zijn op voorhand gevaarlijke outsiders voor de titel. Vreemd genoeg heeft Newton 6 van de 8 onderlinge ontmoetingen gewonnen, terwijl Nicholson in de statistieken in iedere categorie de betere speler is. Alleen al dit jaar stonden de mannen 6 keer eerder tegenover elkaar. De mannen stonden nog niet eerder tegenover elkaar tijdens een televisie toernooi (CLD als streamtoernooi niet meegeteld) en hebben 1 ding met elkaar gemeen: ze wonnen de 1e groepswedstrijd. Het zou nog wel een klein nadeeltje kunnen zijn dat Nicholson het beste maatje van Newton met 5-0 van het bord heeft gesmeten. Dat kan wellicht een lichte wraakactie van Newton opleveren om voor een vette winst te gaan. Op voorhand een mooie wedstrijd voor de boeg op de late avond. ‘

Adrian Lewis – Co Stompé

Eerlijk is eerlijk, we besluiten de avond met 2 wereldkampioenen. Huh? Jazeker, de PDC wereldkampioen heren en de PDC wereldkampioen landenteams. Hoewel Lewis de nummer 2 van de wereld is en Stompé ‘slechts’ de nummer 23 van de wereld, is deze wedstrijd nog niet gemakkelijk gewonnen door Lewis. Dat is niet alleen gebaseerd op zijn wedstrijd tegen Martin Phillips, maar vooral op de geschiedenis tussen de mannen. De heren stonden in totaal 13 keer eerder tegenover elkaar en het is ‘maar’ 7-6 in het voordeel van Lewis. Tel daar nog eens bij op dat Stompé goede herinneringen heeft aan de Grand Slam en je krijgt een interessante pot. Stompé won vorig jaar met 5-3 van Lewis in de groepsfase en kan met hetzelfde resultaat meteen zijn 2e ronde veilig stellen. In alle statistieken is Lewis overigens wel weer de betere speler van de 2. In september stonden de mannen voor het laatst tegenover elkaar tijdens de Championship League Darts en toen won Stompé in de groepsfase met 6-4.