Home PDC GSoD dag 3: Raymond van Barneveld moet buigen voor The King

GSoD dag 3: Raymond van Barneveld moet buigen voor The King

vanbarneveld2011

Voor de Nederlanders was er geen goed nieuws: de enige landgenoot die deze avond in actie kwam, Raymond van Barneveld, wist niet de vorm van de vorige twee wedstrijden te halen en ging onderuit tegen Mervyn King. De hele wedstrijd was Van Barneveld duidelijk niet scherp genoeg en hij kwam tekort tegen King, die als een koning speelde.

Andere verrassingen deze avond kwamen onder andere in de eerste partij. Mark Walsh, die twee kansloze wedstrijden had gespeeld, had de goede vorm tegen Justin Pipe wel te pakken. Ten koste van Justin Pipe wint Walsh deze partij, waarmee The Force ook uit het toernooi ligt. Daarna kwamen Scott Waites en Dave Chisnall aan de oche. Zoals het in de vorige twee wedstrijden ook het geval was ging het nu ook: Chisnall speelde onder zijn kunnen en Waites speelde goed. Waites had ook geen kind aan Chisnall, die 5-1 ten onder ging. Daarna kwam de andere finalist Lakeside aan de oche. Hij speelde tegen de snelle Ricky Evans. Dezelfde score werd genoteerd voor Tony O’Shea, die hiermee ook zijn ticket in de tweede ronde boekte.

Mark Webster speelde vervolgens tegen Ross Smith. Het ging bij Spider nog niet van harte zoals zijn eerste partij, maar de Welshman boekte toch een solide overwinning met 5-3 en was nog afhankelijk van resultaten van de wedstrijd tussen Whitlock en Newton. Maar eerst speelden Andy Hamilton en Robert Thornton nog. In een wedstrijd waarbij na vier legs overal voor gespeeld was werd ook zonder volle overtuiging tot een einde gebracht en het was Hamilton die aan het langste eind trok: in een beslissende leg wint hij en beide spelers zijn door naar de tweede ronde.

Newton begint sterk aan zijn partij tegen Whitlock en blijft de hele partij solide spelen tegen een eveneens goed spelende Whitlock. Beide spelers blijven dichtbij elkaar en uiteindelijk wint Newton in een beslissende leg met 5-4 en hiermee dwingt hij een nine-dart shootout met Mark Webster af aan het eind van de avond. Eerst spelen Ted Hankey en Michael Smith nog. Smith begint goed aan de partij en lijkt weinig moeite te hebben met het tempo die The Count met man en macht uit de wedstrijd probeert te halen. Maar de slowmotion van Hankey begint toch op Smith zijn zenuwen te werken en hij wordt ook snel mentaal gebroken en laat het met name heel erg op de dubbels liggen. Hankey kan ook uitlopen naar een comfortabele 5-1 overwinning. Ten slotte bij de 9-dart shootout weet Webster zijn triples makkelijker te vinden dan Newton en heeft dan ook aan zes pijlen genoeg om Newton te overtreffen en zo boekt Mark Webster als laatste van de avond zijn plek in de tweede ronde.
Eindstand poules E t/m H onderaan de pagina

In de eerste ronde strijden de spelers tegen hun groepsgenoten. De beste twee spelers per groep stromen vervolgens door naar de tweede ronde. Vanaf de tweede ronde is de knockout fase. De partijen in de groepsfase worden over best of negen legs gespeeld. Alle uitslagen komen in ons Grand Slam of Darts toernooicenter te staan. Het evenement is live via de stream van RTL7 en grotendeels via RTL7 TV te volgen. Klik hier voor het uitzendschema.

Speelschema:
maandag 11 november 2013
Mark Walsh v Justin Pipe
Scott Waites v Dave Chisnall
Tony O’Shea v Ricky Evans
Mark Webster v Ross Smith
Andy Hamilton v Robert Thornton
Raymond van Barneveld v Mervyn King
Simon Whitlock v Wes Newton
Michael Smith v Ted Hankey

Mark Walsh (95.08) 5-2 Justin Pipe (100.08)
Mark Walsh houdt zijn eigen leg via een 71 finish. Ondanks een 180 van Special Brew in de tweede leg gooit Justin Pipe 52 uit voor de gelijkmaker. Pipe mist bullseye nipt voor een break en Walsh maakt gebruik van deze misser door tops te raken opnieuw op voorsprong te komen. Ook Pipe gooit zijn eerste maximale score en via dubbel 12 komt hij terug tot 2-2. Walsh, die een stuk beter speelt dan de eerdere wedstrijden, pakt ook de vijfde leg via tops. Pipe mist opnieuw 161 op bullseye en krijgt vervolgens een 101 om de oren van Special Brew. Gesterkt door het vertouwen gooit Walsh nog een 180 in de zevende leg en even later Pipe ook. Pipe mist 117 nog en ziet Walsh daarna zijn enige wedstrijd dit toernooi winnen via tops.

Scott Waites (90.70) 5-1 Dave Chisnall (88.20)
Dave Chisnall wordt gelijk in de eerste leg gebroken door Waites via een 72 finish op dubbel 18. Chizzy begint de tweede leg maximaal en breekt terug via 58. De derde break wordt geplaatst via 83 en Waites komt 2-1 voor. Via tops houdt Scotty 2 Hotty als eerste een leg en komt op 3-1. Chisnall reageert met een maximale opening in de vierde leg. Dankzij een aantal missers van Chisnall krijgt Waites ondanks een fikse achterstand nog een kans op 94 en deze pakt hij met beide handen aan en komt via dubbel 6 op één leg van de overwinning. De laatste leg komt ook op naam van Scott Waites via tops die zo al zijn groepswedstrijden wint.

Tony O’Shea (95.93) 5-1 Ricky Evans (95.33)
Beide heren gooien 180 in de openingsleg en O’Shea houdt zijn eigen leg via 70. Evans mist de tweede leg een handvol dubbels voor de gelijkmaker en Silverback maakt hier dankbaar gebruik van en gooit dubbel 18 voor 2-0. Ook de derde leg gaat naar de Lakeside finalist. Ricky Evans zijn eigen begonnen vierde leg wel binnen te halen via dubbel 16 om ook op het scorebord te komen. De vijfde leg is opnieuw prooi voor Silverback en hij komt op 4-1. Evans mist bullseye voor 82 in de zesde leg en ziet O’Shea dubbel 12 gooien voor 5-1 en een plaats in de tweede ronde.

Mark Webster (93.34) 5-3 Ross Smith (81.75)
Mark Webster opent de partij en gooit in de eerste leg meteen een 180 en via dubbel 18 komt hij op 1-0. De tweede leg gaat naar Ross Smith via dubbel 10. De derde leg gaat opnieuw naar Spider via een finish van 83. Smith mist, ondanks een aantal gemiste dubbels, toch zijn eigenbegonnen vierde leg voor 2-2. Webster gooit in de vijfde leg opnieuw een maximale score en ook deze leg wordt weer gehouden en Webster komt 3-2 voor. Smith mist tops voor 157 maar raakt bij de herkansing dubbel 5 voor 3-3. Via dubbel 16 wordt voor de zevende keer de eigen leg gehouden en zo komt Webster 4-3 voor. De eerste break wordt vervolgens geplaatst door Webster zo wint Spider ook zijn tweede partij met 5-3.

Andy Hamilton (88.08) 5-4 Robert Thornton (94.52)
Thornton opent de wedstrijd en komt op 1-0, ondanks een gemiste dubbel van Hamilton. Via 78 haalt Thornton de tweede leg ook binnen en verzekert zo zijn eerste positie in de poule. The Hammer gooit de eerste maximale score in de derde leg en meteen daarna de tweede en gooit dubbel 2 om op het scorebord te komen en Thornton te breken. In de vierde leg missen beide mannen een handvol dubbels maar Hamilton weet hem toch als eerste te raken en stelt zo zijn plek in de tweede ronde veilig. De volgende tweee legs gaan naar wie hem begonnen is en zo staat het 3-3, na veel gemiste dubbels. In de zevende leg mist Thornton opnieuw, maar Hamilton weet dit keer te profiteren om op één leg van de overwinning te komen. Thornton mist dubbel 14 voor een 121 finish maar bij de herkansing weet hij weer een dubbel te raken en forceert een beslissende leg. Thornton mist tops voor de overwinning en ziet Hamilton dit afstraffen via dubbel 16 en zo wint Hamilton de wedstrijd en zijn beide mannen door naar de tweede ronde.

Raymond van Barneveld (85.40) 3-5 Mervyn King (98.00)
Van Barneveld mag aan de eerste leg beginnen maar krijgt gelijk een break om de oren als King 114 uitgooit. Ook de tweede leg gaat naar The King via 46. Barney gooit in zijn eigen derde leg dubbel 10 om ook op het scorebord te komen. King begint de vierde leg met een maximale score maar mist 7 dubbels om de leg binnen te halen en zo kan Barney terugbreken via een finish van 48 en 2-2. In de vijfde leg mist Barney drie dubbels en idt keer kan Mervyn King profiteren en haalt zo de break weer terug voor 3-2. King gooit voorlopig de triples makkelijker dan Van Barneveld en lijkt scherper. Hij komt op 4-2 door een 63 finish en heeft nog maar één leg nodig voor de overwinning. De zevende leg gaat nog naar onze landgenoot via 42. In de achtste leg is het opnieuw King die scorend wegloopt en gaat voor de wedstrijd gooien op 62. In twee pijlen knikkert King onze landgenoot en de titelverdediger het toernooi uit en boekt zijn eigen plaats in de tweede ronde.

Simon Whitlock (97.15) 4-5 Wes Newton (102.02)
Newton opent de wedstrijd en doet dat maximaal. Via tops haalt hij ook de eerste leg binnen in 11 pijlen. Ook de tweede leg gooit Newton sterk en in 14 darts komt The Warrior op 2-0. De derde leg opent Newton opnieuw sterk, maar wordt toch gebroken door Whitlock op tops. Ook de vierde leg gaat naar The Wizard via een 95 finish. Newton weet zijn eigen leg te houden via dubbel 12 en komt op 3-2. De gelijkmaker komt via een 60 finish op tops van de Australiër. Newton mist twee dubbels in de zevende leg maar kan bij de herkansing de dubbel 2 wel vinden en komt op één leg van de overwinning. De achste leg gaat nog relatief gemakkelijk naar Whitlock en zo komt er voor de tweede keer deze avond een beslissende leg. In de beslissende leg gooit Newton opnieuw sterk en via tops komt de 5-4 overwinning voor Newton, die zo een shootout met Mark Webster forceert later op de avond.

Michael Smith (81.58) 1-5 Ted Hankey (86.97)
Michael Smith begint de eerste leg met tweemaal 140 maar ziet Hankey er meteen een 180 in werpen. Beide spelers missen dubbels voor de eerste leg en uiteindelijk weet Michael Smith de 1-0 binnen te halen via dubbel 10. Via dezelfde dubbel haalt The Count de tweede leg binnen. In slowmotion wordt de break geplaatst door Ted Hankey na een aantal missers van beide mannen. Michael Smith gooit in de vierde leg zijn eerste 180 maar mist opnieuw een aantal dubbels. Hankey gaat door met het pesten van Bully en maakt hier dankbaar gebruik van en gooit 58 uit voor 3-1. In de vijfde leg mist Smith wederom twee pijlen voor tops en Hankey gaat opnieuw met de leg aan de haal en heeft de partij in de zak. De partij wordt binnengehaald met een 115 finish en Hankey heeft ook zijn plaats in de tweede ronde geboekt.

Nine-dart shootout:
Mark Webster en Wes Newton staan precies qua punten en legsaldo in hun poule. Om te beslissen wie zich samen met Simon Whitlock bij de poulewinnaars mag voegen zullen beide spelers 9 pijlen gooien. Wie in deze 9 pijlen het hoogst aantal punten gooit zal het onderlinge duel winnen en doorgaan naar de tweede ronde.
Mark Webster – Wes Newton
Wes Newton begint met een zwakke score van 40. Webster knalt hier overheen met 135 en zet Newton gelijk op een achterstand. Newton kan dit nog niet echt goedmaken met 100 de volgende beurt. Webster gaat goed door en gooit nog 137. Newton kan de triples niet effectief genoeg vinden en gooit 59 en daarmee gaat Mark Webster naar de tweede ronde ten koste van Wes Newton.

Eindstand poules E-H

Groep E

  P W L +/- Pts
Tony O’Shea 3 2 1 +4 4
Mervyn King 3 2 1 +4 4
R v Barneveld 3 2 1 +2 4
Ricky Evans 3 0 3 -10 0
Groep F

  P W L +/- Pts
Robert Thornton 3 2 1 +7 4
Andy Hamilton 3 2 1 +2 4
Justin Pipe 3 1 2 -3 2
Mark Walsh 3 1 2 -6 2
Groep G

  P W L +/- Pts
Simon Whitlock 3 2 1 +6 4
Mark Webster 3 2 1 +1 4
Wes Newton 3 2 1 +1 4
Ross Smith 3 0 3 -8 0
Groep H

  P W L +/- Pts
Scott Waites 3 3 0 +9 6
Ted Hankey 3 2 1 +4 4
Michael Smith 3 1 2 -6 2
Dave Chisnall 3 0 3 -8 0