Home PDC GSoD dag 5: Weergaloze comeback levert Hankey kwartfinale op

GSoD dag 5: Weergaloze comeback levert Hankey kwartfinale op

Na het afwerken van de groepsfase is het vanaf vanavond tijd voor de knock-outfase op de Grand Slam of Darts. Vanavond staan de eerste vier achtste finales op het programma. Mede door de vroege uitschakeling van titelhouder Raymond van Barneveld ligt de onderste helft van het schema helemaal open, waardoor het goed mogelijk is dat we een verrassende finalist krijgen. Onder andere Simon Whitlock, Andy Hamilton, Robert Thornton en Mervyn King verschijnen vanavond aan de oche in het Civic Center te Wolverhampton. 

Scott Waites (94.39) 10- 6 (90.99)Mark Webster 

Ondanks een score van 180 weet Scott de 1e leg welke hij mocht begonnen niet te pakken. Webster plaatst dus de 1e break door te profiteren van de missers van Waites. In leg 2 wederom een 180 voor Waites en ditmaal missen beide mannen veel dubbels. Toch is daar de re-break. Een spetterend begin is het nog niet want ook leg 3 en 4 gaan tegen de darts in. Het is Waites die dit in de 5e leg weet te doorbreken en dus een 3-2 voorsprong neemt. De volgende 3 legs gaan allemaal met de darts mee. Bij 4-4 is het toch weer Webster die een break weet te forceren. Webster die scorend iets minder is ziet wel zijn finishpercentage flink hoger als dat van Waites.

Toch is het Waites die meteen weer de re-break weet te plaatsen door nu wel op tijd de dubbel te vinden. Leg 11 lijkt weer in break te eindigen na 2x 180 van Webster maar toch is het Waites die deze via 84 binnen hengelt. Via 6-6 en een sterke leg van Waites blijft het een spannende partij die alle kanten op kan. Bij 7-6 pakt Waites met zijn 8e 180 alweer meteen het initiatief in de leg van Webster en hij is de 1e deze partij die een 2 legs voorsprong pakt. Als hij vervolgens ook via zijn eigen leg 9-6 ervan maakt lijkt de frustratie bij Webster de overhand te krijgen. Dus gebeurd er vervolgens ook wat er aan zat te komen en door dubbel 16 meteen te raken is Scott Waites de eerste kwartfinalist van de Grand Slam of Darts! 10-6.

Tony O’Shea(94,93) 10-7  (92,86)Andy Hamilton
O’Shea mag deze wedstrijd beginnen en doet dit naar behoren en via dubbel 16 is de openingsleg voor hem. Door slordig spel van Hamilton weet hij maar een pijl op de dubbel te krijgen voor de gelijkmaker maar hij mist en zo is de 1e break voor Tony, 2-0. Hamilton realiseert zich dat er een tandje bij moet en laat dat ook zien met zijn 1e 180. O’Shea heeft hier even geen antwoord op en vrij simpel is daar de re-break van Hamilton, 2-1. Nu is het Silverback weer die tegen de darts in een 180 produceert en dus is de volgende break weer een feit, 3-1. Als Tony vervolgens 1 pijl op dubbel 20 mist is het Hamilton die via tops  verantwoordelijk is voor de 4e break op rij, 3-2. Hamilton weet dan eindelijk weer eens een eigen leg te pakken en brengt de partij zo weer in balans.

O’Shea pakt vervolgens simpel leg 7 en leidt met 4-3, om vervolgens via 2x 140 en 180 een flinke tik uit te delen door Hamilton te breken en 5-3 voor te komen. Hamilton kan zich vervolgens een groot plezier doen maar mist 3 pijlen op dubbel 16. O’Shea staat inmiddels al te wachten op 60 en dit is dan ook een koud kunstje, 6-3. Dat Hamilton nooit opgeeft en altijd blijft knokken blijkt uit de 10e leg door uit het niks een 180 te gooien. O’Shea krijgt nog wel een kansje maar mist 128 op bullseye. Met horten en stoten weet Hamilton daarna met pijl 3 de dubbel 2 te raken. Hierdoor pikt hij weer aan bij O’Shea, 6-4. Via een 180 en een bullseye finish pakt O’Shea weer 3 legs voorsprong. O’Shea vergeet vervolgens de trekker over te halen en laat Hamilton door het oog van de naald kruipen en via dubbel 5 word het 7-5. 

Als O’Shea via de dubbel 10 er 8-5 van maakt lijkt de situatie steeds nijpender te worden voor The Hammer.  De 8-6 is een feit nadat Hamilton deze leg O’Shea ver achter zich laat. Hij zet wel meteen recht om in zijn eigen leg weer met 140, 140, 135 te beginnen waarop Hamilton geen direct antwoord lijkt te hebben en via dubbel 16 komt O’Shea 9-6 voor en nog 1 leg verwijderd van de kwartfinales. Hamilton weet van geen opgeven en via een 136 finish kruipt hij weer een leg dichterbij. Maarja als O’Shea wederom een leg met 2x 140 begint lijkt het nu toch echt gedaan. Met Hamilton op gepaste achterstand weet Silverback via dubbel 10 de winst te pakken en is hij de 2e BDO speler al in de kwartfinales!

 Robert Thornton(95,72) 10-8  (93,82)Mervyn King

Wat een start voor Thornton in een leg waar die start met 180 eindigt met een weergaloze 132 finish via 2x bullseye en dubbel 16. Thornton verzuimd vervolgens om 2-0 voor te komen waardoor King de stand dus in evenwicht kan brengen. Robert kan vervolgens rustig naar een 2-1 voorsprong gaan omdat King even niet bij weet te blijven. King laat vervolgens Thornton eerder op een dubbel komen en als hijzelf dan ook de dubbel mist is het Thornton via 80 met de 1e break, 3-1. King kansloos achterlatend pakt Thornton ook leg 5 en gaat met een 4-1 voorsprong de eerste pauze in. King lijkt het beste uit de break te komen en via 121 maakt hij er in 12 darts 4-2 van om vervolgens de daarop volgende leg met 180, 140 en 100 te starten en wederom in 12 darts de 4-3 maakt. Via 36 trekt hij ook de stand nog eens volledig in evenwicht, 4-4. Thornton mist vervolgens 104 op tops en King shot 60 en pakt hiermee de 4e leg op rij en voor het eerst de voorsprong in de wedstrijd, 4-5.

Indrukwekkend begint het te worden als King ook de 5e leg op rij pakt en toch wel een beetje verrassend met 4-6 de laatste pauze in gaat. Met de grootste moeite lukt het Thornton toch zijn eigen leg te houden nadat King 121 op de bull mist, 5-6. Thornton lijkt het lek boven te hebben laat 24 staan met King op 160. Dat lukt niet en Thornton brengt de partij weer volledig in evenwicht. Als hij vervolgens de 3e leg op rij ook wint neemt Thornton zomaar weer de leiding over van King, 7-6. King weet de reeks van Thornton te stoppen door de 14e leg te pakken, 7-7. King kan vervolgens geen druk zetten lijkt het maar Thornton geeft hem wel de kans op 131. Dit lukt niet en met 3 pijlen weet Thornton toch 5 weg te poetsen, 8-7. Een paar beurten zonder triples voor King geeft Thornton de kans om de druk hoog te houden en via 32 had hij de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Dit doet ie niet en King maakt er alsnog 8-8 van. Via 47 in zijn eigen leg heeft Thornton nog 1 leg nodig voor de kwartfinale. King bijt zich nog 1 keer vast en perst er nog maar eens een 180 uit. Maar via een sensationele 161 finish maakt de Schot er 10-8 van.

Simon Whitlock(91,25) 9-10 (85,88)Ted Hankey 

Geen hoogstand begin van The Count en de Hankey show lijkt nu al reeds begonnen te zijn. Whitlock trekt zich hier weinig van aan via 104 pakt hij meteen de 1e break. Als Whitlock dan 122 mist op dubbel 7 krijgt Hankey op 56 de kans om terug te breken. Dit lukt niet en zo is het 2-0 voor The Wizard. Hankey maakt er vervolgens 2-1 van en gaat nu ook met het publiek in de weer. Whitlock lijkt toch wel een beetje van slag door toedoen van Hankey maar het is ook Hankey zelf die niet meer met zijn eigen spel bezig is. Met hangen en wurgen weet Whitlock er wel 3-1 van te maken. Als Hankey dan zelfs bijna geen triples meer weet te raken is het Whitlock die via dubbel 18 gewoon de 2e break plaatst en met 4-1 de pauze ingaat.

Whitlock komt ook in zijn eigen leg niet echt in de problemen en pakt een 5-1 voorsprong. Middels een 180 en een 139 pakt hij ook meteen het initiatief in de leg van Hankey en via dubbel 4 maakt hij er 6-1 van. Hankey heeft duidelijk de pest in en lijkt het bijltje erbij neer te gaan gooien. Toch lukt het hem om Whitlock te breken en dus de 6-2 op het bord. Whitlock houdt de druk er goed op maar kan niet voorkomen dat Hankey er toch 6-3 van maakt. In leg 10 een weergaloze Hankey die weer besloten heeft maar weer eens mee te doen in deze wedstrijd en via een break dus 6-4 ervan maakt. 6-5 word het zelfs wat de 4e leg op rij betekent voor The Count. Whitlock wel nog met 1 break voorsprong. Eindelijk weer een goede leg van Whitlock brengt hem op een 7-5 voorsprong.

Via dubbel 5 is het toch weer Hankey die aan weet te klampen, 7-6. Hankey weet vervolgens Whitlock goed onder druk te zetten en via een 76 finish staat het gewoon 7-7 en heeft Hankey ineens weer het initiatief in deze wedstrijd. Hankey lijkt los en Whitlock daarentegen is het spoor volledig bijster. Hankey maakt er 7-8 van en staat dus gewoon voor nu. en opeens uit het niets lijkt Whitlock te herrijzen. Hij laat Hankey kansloos in leg 16 en via 96 staat er 8-8 op het scorebord. 2 beurten zonder triple voor Hankey levert Whitlock het initiatief op in de 17e leg. Dan mist hij vervolgens teveel dubbels en zo pakt Hankey alsnog de voorsprong, 8-9. Via dubbel 12 en met Hankey op 22 gaat deze wedstrijd naar de climax. De laatste leg is aan Hankey om te beginnen. Whitlock gooit 3 slechte beurten en komt ruim 200 punten achter in deze leg. Hankey mag dan ook als eerste aanleggen op 58 en via 18 en tops wint hij op weergaloze wijze deze wedstrijd.

Voorbeschouwing:
De eerste wedstrijd van vanavond is die tussen Scott Waites tegen Mark Webster. Net als bij de vorige editie , komen deze mannen elkaar tegen op de Grand Slam of Darts. Vorig jaar rekende Webster met 5-3 af met Scott Waites in de poulefase. De Welshman leidt onder meer daardoor in de onderlinge ontmoetingen met 4-1. Scotty 2 Hotty plaatste zich eenvoudig voor de achtste finales door in de groepsfase achtereenvolgens Ted Hankey, Michael Smith en Dave Chisnall te verslaan. Webby won in de poulefase van Wes Newton en Ross Smith, maar verloor van Simon Whitlock. Doordat hij en Newton hetzelfde aantal punten had en het legsaldo ook gelijk was, moesten zij een 9-dart shoot-out spelen. Deze viel in het voordeel uit van de man uit Wales. 

Tony O’Shea versus Andy Hamilton is de tweede partij die we te zien krijgen vanavond.  O’Shea eindigde in een poule met onder andere Van Barneveld en King knap als eerste. Na het nipte verlies tegen Barney (4-5) wist hij zijn potten tegen King en Ricky Evans naar zijn hand te zetten. Hamilton plaatste zich als nummer twee van poule F voor de tweede ronde. Hij verloor zijn eerste partij van Justin Pipe (2-5) maar van Mark Walsh en Robert Thornton wist hij wel te winnen. Silverback en The Hammer speelden één keer eerder tegen elkaar. Tijdens de World Darts Trophy in 2007 won Hamilton destijds met 3-0 van de drievoudig Lakeside-finalist.

Mervyn King is langszaam aan het terugkomen op zijn oude niveau. In de laatste speelronde van de groepsfase versloeg The King Van Barneveld met 5-3. Door dit resultaat verschafte hij zichzelf een ticket voor de laatste 16 ten koste van de Nederlander. Evans werd met 2-5 aan de kant geschoven en tegen O’Shea verloor hij nipt met 4-5, een 1-4 achterstand kon net niet goed gemaakt worden. Zijn opponent, Thornton, eindigde als eerste in groep F. De Schot was na overwinningen op Pipe en Walsh al nagenoeg zeker van een plek in de vervolgronde. Ondanks het 4-5 verlies tegen Hamilton hield The Thorn de eerste plaats vast. In de onderlinge head to head leidt King met een minimale voorsprong, 8-7. Wel wist de Schot zes van de laatste acht ontmoetingen in winst om te zetten. Dit jaar troffen de spelers elkaar twee keer. Beide darters wonnen één partij tijdens een UK Open Qualifier. 

We sluiten de avond af met Simon Whitlock tegen Ted Hankey. Het is al weer een tijdje geleden dat deze mannen elkaar troffen op het dartspodium. Tijdens de Grand Slam of Darts in 2009 won Whitlock nipt met 5-4 van de Engelsman. De onderlinge tussenstand is 2-1 in het voordeel van de Australiër. The Wizard plaatste zich als nummer één van poule G voor de knock-outfase. Na overwinningen op Webster en en Ross Smith kwam zijn leidende positie in de groep, ondanks het verlies tegen Newton, niet in gevaar. Hankey plaatste zich ten koste van Michael Smith voor de tweede ronde. In een beslissingsduel in de derde poulewedstrijd bleek The Count mentaal het sterkst en won met 1-5.

In de eerste ronde strijden de spelers tegen hun groepsgenoten. De beste twee spelers per groep stromen vervolgens door naar de tweede ronde. Vanaf de tweede ronde is de knock-outfase. De partijen in de tweede ronde worden over best of 19 legs gespeeld. Alle uitslagen komen in ons Grand Slam of Darts toernooicenter te staan. Het evenement is live via de stream van RTL7 en grotendeels via RTL7 TV te volgen. Klik hier voor het uitzendschema.

Avondprogramma (20:00u – 24:00u Nederlandse tijd):

Scott Waites – Mark Webster
Tony O’Shea – Andy Hamilton
Robert Thornton – Mervyn King
Simon Whitlock – Ted Hankey