Home PDC GSoD dag 7: Ted Hankey onderuit tegen Scott Waites, Thornton door

GSoD dag 7: Ted Hankey onderuit tegen Scott Waites, Thornton door

Vanavond werd de eerste kwartfinale sessie van de Grand Slam of Darts gespeeld. Na 6 dagen spelen waren van de 32 spelers nog maar 8 over. Vier van deze spelers kwamen vanavond in actie. Als eerste kwam drievoudig WK finalist Tony O’Shea in actie tegen voormalig UK Open winnaar Robert Thornton. Vanaf het begin was het al duidelijk wie er beter in vorm was. Tony O’Shea kon zijn dubbels niet vinden en dit bleef de hele partij dramatisch doorgaan. Hoewel hij scorend goed met Thornton mee kon heeft hij veel te veel legs weggegeven op de dubbels en The Thorn kon hiervan profiteren en met de ruime score van 16-6 winnen.

Als tweede partij van de avond speelde de wereldkampioen Scott Waites tegen tweevoudig wereldkampioen Ted Hankey. Waites liet zich niet gek maken door Hankey en al zijn tactieken en heeft de hele wedstrijd een comfortabele voorsprong gehouden. Scorend was hij The Count veelal de baas en bleef zijn eigen ding doen en won uiteindelijk met de cijfers 16-10 en gaat voor de derde keer naar de halve finales van de Grand Slam of Darts.

Kwartfinales, vrijdag 15 november 2013
Best of 31 legs
Tony O’Shea v Robert Thornton
Ted Hankey v Scott Waites

Tony O’Shea (93.79) 6-16 Robert Thornton (95.30)
O’Shea begint aan de partij maar wordt gelijk gebroken door Thornton na 120 gemist te hebben. Ook de tweede leg is voor de Schot via dubbel 8, na wederom twee gemiste dubbels van O’Shea. In de derde leg begint Silverback sterk, maar ziet Thornton voor zijn neus 127 uitgooien op bullseye voor 3-0 alweer. Met een sterke 123 finish wordt één break ongedaan gemaakt door Silverback die op het scorebord komt. Een derde 100+ finish op rij wordt nipt gemist door O’Shea op bullseye. Thornton aarzelt geen moment en gooit 36 uit voor de vierde break van de wedstrijd en 4-1.

Ook na de pauze krijgt O’Shea weer een kans voor een leg maar opnieuw worden er dubbels gemist en profiteert Thornton hiervan voor een voorsprong van 4 legs. In leg 7 worden opnieuw 6 dubbels gemist door The Silverback en het begint er ongunstig uit te zien voor de WK finalist, die kansloos achter staat ondanks dat hij scorend regelmatig de betere is. O’Shea laat eindelijk van zich horen als hij dubbel 12 raakt en terugkomt naar 6-2. Dubbel 12 wordt opnieuw gevonden in combinatie met een 72 finish en O’Shea wint voor de eerste keer een eigen leg. Thornton laat dit niet zomaar gebeuren en begint de tiende leg met twee maal een maximale score. Een 9 darter zit er niet in maar Thornton loopt opnieuw uit naar 7-3.

Robert Thornton gooit in een roes en begint de elfde leg met 180 en 140. Zo kan hij alweer uitlopen naar 8-3 in 11 darts. De break wordt teruggepakt door Silverback die twee gemiste dubbel van Thornton afstraft met 64. De daaropvolgende twee legs gaan opnieuw naar de Schot en ziet zijn voorsprong uitbreiden naar 6 legs. De 11-4 komt er aan via dubbel 18 en de wedstrijd lijkt zo goed als gespeeld na 15 legs.

Silverback heeft het nog niet opgegeven maar ziet ook de eerste leg na de pauze weer naar Robert Thornton gaan. Via dubbel 18 komt O’Shea eindelijk weer een leg verder op het scorebord voor 12-5. Maar voor een tweede leg op rij wordt tops gemist en zoals de hele partij aarzelf Thornton niet en smijt 52 uit. Via dubbel 10 wordt de marge uitgebreid naar 14-5, als Thornton ook deze leg wint en al op twee legs van de overwinning staat. Beide mannen missen nog een rijtje dubbels voor leg 20 maar traditiegetrouw vindt Thornton de dubbel toch als eerste en gaat de pauze in met nog maar één leg te weinig voor de winst.

Na de pauze kan O’Shea in een matige leg van beide mannen toch nog een leg op het scorebord laten noteren. Maar het gemaakte verschil is te groot en via tops wint Robert Thornton met de indrukwekkende cijfers van 16-6 deze eerste kwartfinale.

Ted Hankey (84.96) 10-16 Scott Waites (92.55)
Onder gejoel begint Hankey de wedstrijd. Hij mist bullseye voor de eerste leg. Bij de herkansing wordt dubbel 1 geraakt voor 1-0. Waites laat zich voorlopig nog niet gek maken en gooit dubbel 18 om gelijk te komen. De derde leg krijgt Waites de kans om te breken maar mist drie dubbels en ziet Hankey pardoes nog een 180 gooien na een zwakke leg en 12 uitgooien om toch zijn leg te houden. De vierde leg is voor de wereldkampioen en 2-2. Waites weet toch nog een break te plaatsen voor de pauze via dubbel 8 en 3-2.

Via een 104 finish kan Scotty 2 Hotty op cruise control naar de zesde leg. De zevende leg wordt op het laatste moment nog afgesnoept door Hankey middels bullseye en zo komt een tweede break nog niet op het scorebord. Waites blijft nog stoïcijns ondanks Hankey zijn slowmotion en prikt dubbel 8 in het bord voor 5-3. Toch is hij Hankey nog niet kwijt, want de negende leg gaat relatief gemakkelijk naar The Count via dubbel 10. Toch houdt Waites nog het initiatief want hij gaat de pauze in met 6-4.

Na de pauze komt gelijk een break op het scorebord als Scott Waites 7-4 voorkomt. Met een 90-finish wordt deze break meteen ongedaan gemaakt door Hankey. De derde break op rij komt ook als Scott Waites dubbel 16 raakt. Waites lijkt de wedstrijd langzaam onder controle te hebben en verzilvert de break via dubbel 8 voor 9-5 en een comfortabele voorsprong van 4 legs. Ondanks verwarring over wie de leg mag beginnen is het toch Hankey die aan mag treden voor de tiende leg. Het helpt The Count niet meer, want Waites prikt er nog een 102 finish in en komt op 10-5 bij de derde pauze en lijkt de wedstrijd binnen te halen.

Hankey mist bullseye ruim voor een 80 finish om een break te plaatsen en geeft Scott Waites de kans voor 11-5. Deze wordt niet gepakt en via tops kan Hankey toch nog terugkomen naar 10-6. Waites breekt echter meteen terug via een indrukwekkende 146 finish. Via tops komt de 6 legs marge ook en Waites lijkt solide op een overwinning af te gaan. Scott Waites gooit pas zijn eerste maximale score in leg 19. Het levert hem niets op, want Hankey gooit 11 uit en komt terug tot 12-7. Voor de pauze is het toch nog Waites die de laatste tik uitdeelt en komt via 78 op 13-7 en laat een chagrijnige Hankey achter.

Waites mist drie dubbels in leg 21 en Hankey profiteert hier under luid gebrul van en houdt zijn hoop nog levend in de partij. Deze hoop wordt in stand gehouden met een 180 en een 86 finish in de volgende leg en zo staat Hankey nog 4 legs achter. Dit wordt verhoogd naar 5 want Waites laat zich niet gek krijgen door het theater en blijft goed doorspelen. Via dubbel 1 komt Scotty 2 Hotty op één leg van de overwinning. Waites mist de eerste matchdart en wordt nog afgestraft door Ted Hankey die nog terugkomt tot 15-10 en nog een pauze bewerkstelligt. Waites lijkt er een eind aan te willen maken zo snel mogelijk en begint leg 26 met een maximale score en wint met een 96 finish en 16-10 van The Count. Scott Waites gaat als tweede door naar de halve finales.