Barney in 1/2 finale ten koste van Kist, Michael met 2 x 170 finish door PDC
PDC

Barney in 1/2 finale ten koste van Kist, Michael met 2 x 170 finish door

Barney in 1/2 finale ten koste van Kist, Michael met 2 x 170 finish door

Raymond van Barneveld heeft de halve finale op de Grand Slam of Darts kunnen bereiken ten koste van Christian Kist. The Man liet fantastisch spel zien en was zijn landgenoot met ruim 16-10 de baas. In de halve finale mag van Barneveld tegen Andy Hamilton, die John Part in de kwartfinale achter zich liet. Voor Raymond van Barneveld is deze halve finale de tweede op dit toernooi. Ook op de editie van 2009 wist hij de halve finale te bereiken. Van Barneveld was goed voor een gemiddelde van 100.57, Kist eindigde zijn laatste partij op het toernooi met een gemiddelde van 93.05.

Raymond: 'Ik speelde briljant in de eerste 10 legs en bouwde een goede voorsprong op. Ik ben tevreden met mijn prestatie. Het feit dat mijn gemiddelde boven de 100 ligt, laat zien dat ik momenteel goed in vorm ben. Ik heb weer geloof in mezelf en heb een reële kans om mijn eerste major te winnen in vijf jaar'.

Michael van Gerwen was absoluut weer de grote sensatie van de avond tegen Scott Waites, die zijn dag niet had. De 23-jarige begon sterk aan de partij door onder andere een 170 uit te gooien in de 3e leg en wandelde met een ruime voorsprong van 4-1 de eerste pauze in. Na de pauze zakte de jonge Nederlander wat in, waardoor zijn Engelse tegenstander terug kon komen en er 5-5,7-5 van kon maken. Maar Mighty Mike liet niet met zich sollen en sloeg keihard terug. Het absolute hoogtepunt was zijn tweede 170 van de partij, die hij in de 17e leg produceerde. Waites knokte nog terug maar het heeft niet mogen baten. Michael van Gerwen voegt zich met een zege van 16-12 en een gemiddelde van 106.63 bij de laatste vier. In de halve finale wacht hem Dean Winstanley, die de "verrassing" genoemd mag worden van de laatste vier.

Michael: 'Ondanks mijn 106 gemiddelde vond ik mijn prestatie wat wisselvallig vanavond. Ik gooide twee keer 170 maar heb heel veel dubbels gemist. Toen ik met 7-5 achterstond, behield ik een goede attitude en liet mijn beste spel van de partij zien. Ik won acht legs op rij. Dean Winstanley zal een taaie opponent worden in de halve finale, dus ik zal mij nu hierop moeten focussen'.

De partijen in de kwartfinales werden gespeeld over best of 31 legs. Het toernooi is in zijn geheel te zien via de livestream van www.rtl7darts.nl. Vanwege het succes van de Nederlanders, zijn de partijen van vanavond ook op RTL7 te zien. Voor alle uitslagen, zie ons toernooicenter. Hieronder volgen de verslagen van de kwartfinales.

Speelschema dag 8 kwartfinales avond
Christian Kist v Raymond van Barneveld
Scott Waites v Michael van Gerwen

Christian Kist (93.05) 10-16 Raymond van Barneveld (100.57)
Van Barneveld gooit in de tweede beurt van de eerste leg al 180 en pakt zo het initiatief in de leg die Christian Kist begon. Hij staat na 9 darts op een finish van 91 en hij gooit de leg uit in 11 darts en breekt meteen zijn tegenstander uit Vroomshoop. In de tweede leg is het Kist die 180 gooit. Hij staat na 9 darts op 85 en Van Barneveld op 170. Van Barneveld weet 170 niet uit te gooien en Kist gooit 85 overtuigend uit met twee pijlen om de break ongedaan te maken. In de derde leg gooit Barney achtereenvolgens weer 140 en 180 en Kist kan niet bijblijven. Van Barneveld gooit deze leg wederom overtuigend uit in 13 darts en plaatst de derde break van de partij. Kist is echter niet van plan om dit op zich te laten zitten en begint de leg die Barney begonnen weer met 180. Ook Van Barneveld gooit in deze leg de inmiddels vijfde 180 van de partij en hij gooit 80 uit om de leg te winnen en op een voorsprong van 3-1 te komen. De partij blijft vooralsnog van ongekend hoog niveau. Kist wint de laatste leg voor de break door 62 uit te gooien met twee pijlen om tot 3-2 te komen.

Barney begint na de pauze ook weer zeer overtuigend en staat na 12 pijlen op dubbel 8. De eerste pijl op een dubbel van deze partij wordt gemist maar de tweede pijl is raak en zo komt de vijfvoudig wereldkampioen op een 4-2 voorsprong. Van Barneveld gooit in de volgende leg ook weer 141 en 177 en Kist kan Van Barneveld niet bijbenen, Van Barneveld gooit ook de zevende leg in 11 darts uit en komt op 5-2 terwijl Kist nog niet op een finish staat. Ook de volgende leg gaat in 14 darts uit door de Hagenaar en hij loopt steeds meer uit op zijn landgenoot. In de negende leg komt Kist wel op een voorsprong door een 180 te gooien, maar daarna gooit hij 51 en ziet hij Van Barneveld hem weer inhalen met wederom een 180. Kist staat op 170 en Van Barneveld op 121. Beide spelers missen meerdere pijlen op de dubbels maar het is de Hagenaar die de dubbel als eerste vindt en loopt 5 legs uit op zijn tegenstander. In de laatste leg voor de tweede break heeft Kist wederom een kans want hij komt op een finish van 135 terwijl Barney nog niet op een finish staat. Kist mist nipt op dubbel 12, maar bij de herkansing raakt hij dubbel 6 en weet er zo toch nog een leg uit te slepen voor de pauze en komt terug tot 7-3 om nog enigszins in de wedstrijd te blijven.

In de elfde leg is het Kist die als eerste voor een finish mag gooien maar 137 gaat niet uit. Zijn tegenstander weet 154 ook niet te gooien en bij de herkansing gooit de Lakeside wereldkampioen 78 uit om terug te komen tot 7-4. Van Barneveld is niet van plan om de wedstrijd te laten kantelen en begint de volgende leg weer met achtereenvolgens 180 en gooit de twaalfde leg uit in 13 darts. Van Barneveld mist een 92-finish in de dertiende leg en geeft Kist een kans op 75. Ondanks een slordige pijl die in de enkele 3 verdwijnt gooit Kist deze finish wel uit en straft de misser van Barney af door terug te komen tot 8-5. In de volgende leg loopt de vijfvoudig wereldkampioen weer snel uit met 180 en 125 en staat na 9 darts op 111 die hij ook uitgooit op dubbel 16, terwijl Kist nog niet op een finish staat. Kist lijkt echter niet onder de indruk want ook hij gooit weer een 180 aan het begin van de leg. Kist krigjt ook de eerste kans op 98. Deze gooit hij niet maar Van Barneveld gooit 125 niet uit. Bij de herkansing mist Kist drie pijlen op een dubbel en Van Barneveld straft dit meteen af en komt op een comfortabele voorsprong van 10-5.

In de zestiende leg is het weer de vijfvoudig wereldkampioen die op een ruime voorsprong komt en 65 uitgooit op dubbel 16 om op 11-5 te komen. In de volgende leg gaat Kist als eerste op een finish gooien. Hij gooit 56 uit met twee pijlen om toch nog in de achtervolging te blijven. In de zeventiende leg gaan beide spelers gelijk op en gooien beide 180 en staan na 9 darts beide op 131 en weten deze beide niet uit te gooien. Het is Van Barneveld die bij de herkansing dubbel 16 gooit en met 12-6 gaat leiden. Kist komt in zijn eigen leg als eerste po een finish maar heeft nog wel een achterstand op Van Barneveld. Hij gooit 156 niet uit en geeft Barney de kans op 96, maar ziet Van Barneveld twee pijlen op dubbel 18 missen. Kist twijfelt niet en gooit 74 uit. In de twintigste leg gooien beide spelers weer 180. Na 9 pijlen staan beide spelers op een finish, maar Van Barneveld mist 142 op tops en ook Kist kan 170 niet uitgooien. Bij de herkansing mist Van Barneveld niet en komt op drie legs van de overwinning.

In de eenentwintigste leg beginnen Kist en Van Barneveld respectievelijk met 180 en 140 om maar aan te tonen dat het niveau nog steeds even hoog ligt in deze partij. Na 9 pijlen staat Kist op 142 en heeft hier ook alle tijd voor want Van Barneveld staat nog niet op een finish. Hij weet het niet uit te gooien maar zet wel weg op 48 en deze gooit hij zonder twijfel uit en komt terug tot 13-8. Een break voor Kist lijkt er voorlopig nog niet in te zitten want in de volgende leg staat Van Barneveld weer op een ruime voorsprong. Ondanks twee gemiste pijlen van Barney en een kans voor Kist op bullseye is het wel Van Barneveld die bij de herkansing dubbel 16 raakt om op twee legs van de halve finale te komen. In leg 23 is het Kist die een grote voorsprong pakt en ondanks twee slordige pijlen van Kist staat Van Barneveld nog niet op een finish als Kist op 24 staat en deze gooit dubbel 12 dan ook om de marge weer te verkleinen naar 5 legs. In de vierentwintigste leg krijgt Kist eindelijk een reële kans om Van Barneveld te breken op 70, maar hij mist tops net. Van Barneveld maakt hier dankbaar gebruik van en gooit dubbel 10 om op een voorsprong van 15-9 te komen. Kist begint de volgende leg met zijn tiende 180 en daarna 140 en lijkt de partij naar een vijfde break te brengen ondanks dat Barney ook zijn tiende 180 van de partij gooit. Na 9 pijlen staat The Lipstick op 76 en Barney op 146. De Lakeside kampioen gooit 76 uit en voor de break komt Kist terug naar 15-10.

Barney is van plan de zesde sessie niet onnodig lang te laten duren want hij drukt meteen zijn stempel op de leg met wederom een 180. Als hij in de derde beurt dan weer 180 gooit lijkt hij de wedstrijd zo goed als binnen te hebben, alles wat tussen hem en de finale zit is een finish van 50. Hij probeert het in stijl af te maken via bullseye maar mist deze ruim, maar via 15 en dubbel 8 sleept hij de leg alsnog binnen in 12 darts en wint overtuigend van Christian Kist: 16-10 en plaatst zich voor de halve finale waarin hij tegen Andy Hamilton moet spelen.

Scott Waites (98.04) 12-16 Michael van Gerwen (106.63)
Scott Waites mag aan de partij beginnen, maar Van Gerwen pakt het initiatief in de leg al snel: hij begint met 139 en 180 en staat na 9 pijlen op 84 en Waites na 12 pijlen op 161. Van Gerwen plaatst meteen een vroege break en komt op 1-0. In de tweede leg is het ook Van Gerwen die als eerste op een finish komt van 126, Waites zit op een betere finish van 76. Van Gerwen mist 126 op dubbel 6 en geeft zijn tegenstander een kans, maar Scotty 2 Hotty pakt deze kans niet. Mighty Mike staat echter op de lastige finish van 6 en deze gaat er dan ook niet in. Waites gooit in de herkansing 36 wel uit en brengt de score naar 1-1. In de derde leg maakt Van Gerwen weer indruk want hij doet hetzelfde wat Wesley Harms een dag eerder deed: 170 uitgooien en daarmee breekt hij de winnaar van de Grand Slam 2010 opnieuw. In de vierde leg gooit Van Gerwen achtereenvolgens weer 140, 180 en 134 en geeft Waites geen kans deze leg. Waites staat op bijna 250 punten achterstand als Van Gerwen 47 uitgooit. Met een gemiddelde van onder de 80 komt Waites voorlopig niet in de buurt van Mighty Mike, die bijna 110 gemiddeld gooit. Met zijn eerste 180 van de partij geeft Scotty 2 Hotty zichzelf wel een kans om terug te komen tot 3-2 door 41 uit te gooien, maar mist twee pijlen op dubbel 16. Van Gerwen mist niet en leidt met 4-1 voor de eerste onderbreking.

In de zesde leg staat Van Gerwen na 9 darts weer op 142. Hij mist deze maar Waites staat op 165 dus krijgt een herkansing op tops. Hij mist echter voor het eerst van de partij 3 pijlen op zijn dubbels en Waites maakt hier dankbaar gebruik van en breekt Van Gerwen. Scotty 2 Hotty begint goed aan de zevende leg met drie keer 140 om zo na 9 darts op 81 te staan. Hij mist twee pijlen op dubbel 12 maar zijn tegenstander staat nog niet op een finish. Mighty Mike zet nog wel druk met 177 maar Waites is niet onder de indruk: hij gooit dubbel 12 precies in het midden om terug te komen tot 4-3. Van Gerwen lijkt de explosiviteit van de eerste paar legs kwijt te raken en Scotty 2 Hotty begint juist steeds meer in zijn element te komen. Met een finish van 39 brengt hij de stand weer helemaal gelijk: het staat 4-4. Mighty Mike is nog niet van plan om op te geven en komt als eerste op een finish van 161. Hij gooit deze niet maar zet weg op dubbel 12. Scott Waites gooit 124 niet uit en Van Gerwen krijgt 3 pijlen op dubbel 12, die hij alle drie mist en geeft Waites zo de kans om voor de eerste keer deze partij op voorsprong te komen. Waites mist dubbel 16 vanaf 68 en Van Gerwen gooit dubbel 12 vervolgens wel om toch weer op voorsprong te komen. Gesterkt door deze finish begint hij de tiende leg met 180. Toch ziet hij Waites als eerste op een finish komen, want Waites gooit in de tweede en derde beurt van de leg 180. Beide spelers missen een pijl op een dubbel maar bij de herkansing is het toch Scotty 2 Hotty die dubbel 16 raakt en brengt de partij wederom in evenwicht: 5-5.

In de tiende leg is het Waites die als eerste een kans krijgt op 50 en deze gooit hij ook in 2 pijlen om voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong te nemen. In de twaalfde leg gaan beide heren lange tijd gelijk op. Beide heren staan op 40 maar Van Gerwen mist wederom 3 pijlen en Scotty 2 Hotty mist niet en komt zo op een break voorsprong ondanks. Van Gerwen is nog niet van plan op te geven en begint de dertiende leg met 180. Het publiek heeft onderhand de kant van Waites gekozen, maar Van Gerwen weet ze het zwijgen op te leggen met nog een 180 en geeft zichzelf zo een kans op een 9-darter. Triple 20 gaat er echter net onder en Van Gerwen weet dus niet te herhalen wat hij op de World Matchplay deed, maar hij wint de leg wel in 11 darts en maakt de break weer ongedaan. Hier put hij vertrouwen uit, want hij begint de veertiende leg wederom met 180 en staat na 9 darts op 41. Deze leg gaat ook binnen 4 beurten uit en trekt de stand weer naar 7-7. Mighty Mike heeft nog ambities om voor de pauze weer op voorsprong te komen maar hij gooit 128 niet uit en geeft zijn tegenstander de kans op 70. Waites mist echter 2 pijlen op dubbel 8 en de man uit Boxtel mist niet en komt weer op een break voorsprong voor de pauze.

Van Gerwen gooit ook de zestiende leg in 12 darts uit en weet zo weer op een voorsprong van 2 legs te komen. In de volgende leg is het Mighty Mike die als eerste op een finish komt, die hij ook al eerder heeft gegooid: 170. En wederom gooit Van Gerwen de hoogste finish uit! Hij komt zo ook nog op 10-7 en een dubbele break voorsprong. Ook in de achttiende leg is het de winnaar van de World Grand Prix die op een ruime voorsprong komt en gooit 97 uit om op een ruime voorsprong van 11-7 te komen. Scotty 2 Hotty kan Van Gerwen ook in leg 19 niet bijhouden en tegen de tijd dat Van Gerwen op 90 staat staat Waites nog niet op een finish. Van Gerwen mist wel 2 pijlen op dubbel 18 maar bij de herkansing trekt hij de leg naar zich toe en komt op een driedubbele break voorsprong en het lijkt erop dat hij zijn tegenstander geknakt heeft. De tegenstander in kwestie heeft echter andere ideeën en begint de laatste leg voor de vierde break met twee keer 180 en ook hij krijgt de kans voor een 9-darter. Ook hij trekt de zevende pijl onder triple 20, maar Van Gerwen staat ondertussen ook op een finish en gooit 87 uit om op een voorsprong van 13-7 te komen.

In de eenentwintigste leg gaan we voor de derde keer richting een 9-darter: Van Gerwen gooit weer 2x 180, maar traditiegetrouw deze wedstrijd gaat de derde pijl vlak beneden te triple 20. Dit keer gebeurt Van Gerwen echter wat Waites de vorige leg gebeurt: Waites gooit 98 uit en wint zo zijn eerste leg sinds hij 7-5 voorkwam 8 legs geleden. In de volgende leg gaat het grotendeels gelijk op. Waites staat op 129, Van Gerwen op 130. Beide mannen gooien de finish niet. Bij de herkansing missen beide mannen wederom 2 pijlen op een dubbel en het is uiteindelijk Waites die de Nederlander breekt via dubbel 2 en terugkomt tot 13-9. Hij komt ook als eerste op een finish in de drieëntwintigste leg van 153, maar Van Gerwen staat ondertussen op 40. Waites mist dubbel 18 op een millimeter voor een 153 finish, maar ziet vervolgens Van Gerwen 3 pijlen op tops missen en Waites brengt de achterstand terug tot 3 legs. In de volgende leg krijgt Van Gerwen als eerste de kans op 108, hij mist dubbel 16 maar Waites staat op 164 die hij niet uitgooit. In de herkansing mist Van Gerwen niet en weet weer een leg te winnen en op twee legs van de overwinning te komen. In de laatste leg voor de vijfde onderbreking weet Waites 140 niet uit te gooien en geeft Van Gerwen de kans op 126. Deze mist bullseye echter en zo gooit Waites dubbel 10 om nog een leg terug te komen.

In de zesentwintigste leg mist Van Gerwen dubbel 8 om 130 uit te gooien. Ook Waites mist dubbel 8 om 136 uit te gooien en zo wint Van Gerwen zijn eigen leg om op één leg van de overwinning te komen. Waites zet nog even aan met de 250ste 180 van het toernooi in leg 27 en komt ook op een ruime voorsprong in deze leg. Hij gooit dubbel 8 om terug te komen tot 15-12. Van Gerwen komt als eerste op een finish van 167, Waites komt op een finish van 142. Van Gerwen besluit na de eerste triple 20 niet voor triple 19 te gaan ondanks dat Waites zelf ook op een finish staat. Scotty 2 Hotty lijkt dit nog af te gaan straffen door twee keer triple 20 te gooien, maar mist dubbel 11. Van Gerwen gooit de partij wel uit en heeft hiermee achtereenvolgens beide voormalige winnaars van het toernooi verslagen en komt in de halve finale.

0 claps
0 bezoekers

Jelti

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws