Home PDC GSoD dag 9 middag: Taylor na spektakelstuk in finale tegen Thornton

GSoD dag 9 middag: Taylor na spektakelstuk in finale tegen Thornton

Vanavond nemen Robert Thornton en Phil Taylor het tegen elkaar op in de finale van de Grand Slam of Darts 2013. In de eerste partij van de middagsessie rekende The Thorn af met Scott Waites. De Schot won de partij met 8-16 van de Engelsman nadat hij al vroeg in de partij een ruime voorsprong had genomen. Even leek Waites de spanning in de wedstrijd te brengen toen hij terugkwam tot 7-8, maar uiteindelijk bleek de voormalig UK Open-kampioen te sterk voor de BDO-wereldkampioen. In de finale speelt hij tegen Taylor. The Power versloeg tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis met 16-9 in een spektakelstuk. In een zeer hoogstaande partij kwamen beide mannen tot een totaal van 32 keer een 180 score, een record in een PDC-wedstrijd. Deze wedstrijd ging langdurig gelijk op, maar na een 160 finish van Taylor in de leg van Lewis op 8-10 was het verzet van Jackpot gebroken. Vanavond, voorafgaand aan de finale, zijn de samenvattingen van deze wedstrijden vanaf zeven uur te zien op RTL 7 TV, alvorens om 20:00u de finale begint van de Grand Slam of Darts. 

Scott Waites (96.98) 8-16 Robert Thornton (101.03)

Beide spelers verzekerden zich door het bereiken van de halve eindstrijd in ieder geval van deelname aan de komende editie van dit toernooi. Deze halve finale is de tweede ontmoeting tussen de beide mannen. Vorig jaar speelden zij in de achtste finales van de Grand Slam of Darts tegen elkaar. Scotty 2 Hotty wist deze partij nipt met 10-8 te winnen. Nadat Waites in de poulefase had afgerekend met Dave Chisnall, Ted Hankey en Michael Smith, kwam hij in de knock-outfase Mark Webster en wederom Ted Hankey tegen. In de tweede ronde werd Webby met 10-6 aan de kant gezet. In de kwartfinale toonde de regerend Lakeside kampioen aan mentaal sterk te zijn en versloeg Hankey met 16-10. The Thorn plaatste zich ten koste van Tony O’Shea voor de halve eindstrijd. In de vorige ronde nam de Schot al vanaf het begin van de partij een ruime voorsprong en gaf deze niet meer uit handen, het werd 16-6. In de eerste knock-outronde won de voormalig UK Open-kampioen met 10-8 van Mervyn King. 

Scott Waites, op jacht naar zijn derde finale op dit toernooi, wordt in de eerste leg direct gebroken door Thornton nadat hij twee kansen heeft gemist op de dubbel, de Schot gooit via tripple 14 en dubbel 20 een 82 finish. In leg 2 is het Thornton die de dubbel niet weet te raken en hierdoor breekt de Engelsman direct terug. In de derde leg wordt door Thornton de eerste 180’er van de wedstrijd gegooid en weer is de speler die de leg begint in gevaar. De Schot kan naar een finish toe werken en zorgt via D4 voor de derde break van deze partij. De voormalig winnaar van de UK Open scoort beter dan zijn tegenstander en dat brengt hem op een 1-3 voorsprong. The Thorn opent vervolgens de vierde leg met een 180’er. Wederom breekt Thornton zijn tegenstander via dubbel 4, 1-4 voor de Schot bij de eerste pauze. 

In leg 6 gooit Thornton zijn derde maximale score van de wedstrijd. Dit brengt hem gemakkelijk op 60, die hij vervolgens via 20 en tops uitgooit. De zevende leg opent de Schot met 180 nummer vier. Thornton mist vervolgens bulls-eye om een 130 finish te noteren, hierdoor komt Waites via dubbel 16 terug tot 2-5. Thornton mist twee pijlen om zijn eigen leg te houden. Hierdoor krijgt de Engelsman de kans om één break terug te pakken maar hij strandt uiteindelijk op dubbel 11 toen hij probeerde 142 uit te gooien. Thornton gooit daarna wel raak en de stand is nu 2-6 in zijn voordeel. Waites pakt voor de tweede maal op rij zijn eigen leg, 3-6. De Engelsman probeert aan te sluiten maar de Schot houdt de controle over de wedstrijd. Via dubbel 18 zorgt Thornton voor de 3-7 bij de tweede onderbreking. 

Direct naar de pauze gaat de Schot wederom door de leg van zijn opponent heen. In leg 12 gooit Waites twee 180’ers achter elkaar. Ook de zevende en de achtste pijl zijn raak, echter raakt zijn negende pijl de 5 in plaats van de dubbel 12 en dus wordt de 9-darter gemist. Desondanks pakt hij wel de leg en komt hij terug tot 4-8. De BDO-wereldkampioen is sterk uit de tweede break gekomen en pakt via dubbel 18 zijn derde leg op rij, 5-8. Mede door zijn vierde maximale score van de wedstrijd komt Waites zelfs terug tot 6-8.  Leg 15 begint de Engelsman met zijn vijfde 180’er. Een 24 check-out verkleint de achterstand van Waites tot één leg, 7-8. De voormalig Grand Slam of Darts-winnaar besluit deze derde sessie met een gemiddelde van 110.61!

Thornton hervat de wedstrijd met 180 nummer vijf en zes. De zevende pijl mist de tripple 20, dus verdwijnt ‘het negentje’ voor de naam van de Schot. Hij gooit wel 40 uit en brengt de marge tussen de beide heren op twee legs. Waites mist twee pijlen om terug te komen tot 8-9, hierdoor kan de Schot zijn voorsprong uitbreiden tot 7-10 via dubbel 12 op een 78 finish.  In leg 18 gooien beide spelers een 180’er, desondanks gaat deze leg eenvoudig naar Thornton, 7-11. Middels dubbel 3 houdt Waites vervolgens zijn eigen leg. De Engelsman dringt aan, maar Thornton houdt zijn eigen leg via tripple 20, single 11 en dubbel 20, de stand is 8-12. Thornton gooit in de vierde sessie een gemiddelde van 109.81 per drie pijlen. 

Na de vierde onderbreking mist Waites drie pijlen om terug te komen tot 9-12, The Thorn straft deze fouten af en brengt de marge op vijf legs. Drie 140 scores op rij en een 81 finish zorgen voor een 8-14 voorsprong voor de Schot. Thornton blijft goede scores noteren en snoept leg 23 af van zijn tegenstander en komt op 8-15 via dubbel 5. The Thorn mist zijn eerste matchdart en Waites komt hierdoor iets terug, 9-15. Thornton haalt vervolgens zijn eigen leg binnen via dubbel 10 ondanks het missen van nog eens drie wedstrijdpijlen, hierdoor is de Schot de eerste finalist op de Grand Slam of Darts 2013.  

Phil Taylor (109.76) 16-9 Adrian Lewis (110.99)

De beide mannen uit Stoke-on-Trent ontmoeten elkaar al voor de vierde maal dit jaar. The Power wist al deze duels naar zich toe te trekken. Ook de totale Head-2-Head spreekt niet in het voordeel uit van Lewis, van de 49 keer dat de spelers tegenover elkaar stonden, wist de tweevoudig wereldkampioen er ‘slechts’ acht winnend af te sluiten. Maar Jackpot is straks zeker niet kansloos. In de partijen tegen Michael van Gerwen (10-8) en Kim Huybrechts (16-11) toonde hij aan weer in topvorm te zijn. In de knock-outfase wist hij al 24 keer 180 te gooien, dat lijkt een garantie voor vuurwerk vanmiddag. Jackpot was ook al een aantal keer dichtbij het gooien van een 9-darter, Lewis gaf aan dat hij hoopt dat het hem nog lukt om dit toernooi een perfecte leg te gooien. Taylor gooide gisteren voor zijn doen een matige pot tegen James Wade. Echter wist de zestienvoudig wereldkampioen dit duel wel te winnen met 16-12.The Power rekende in de voorgaande knock-outrondes af met The Machine en eerder met Gary Anderson (10-5). 

Taylor opende in de leg van Lewis met zijn eerste 180’er. In zijn derde beurt van de wedstrijd gooit hij weer een maximale score. Via tripple 12, single 4 en dubbel 2 komt de regerend wereldkampioen op een 1-0 voorsprong. In leg 2 gooit The Power al weer zijn derde 180 van de wedstrijd. In deze leg laat Lewis zijn eerste maximale score van de partij noteren. Desondanks haalt Taylor deze leg eenvoudig binnen en verzilverd dus zijn break. Jackpot opent de derde leg met 180 nummer vijf van dit duel. De tweevoudig wereldkampioen houdt vervolgens zijn eigen leg via dubbel 18. Door drie matige scores van Taylor en twee sterke (140 en 180) kan Lewis toewerken naar een finish. Deze voorsprong brengt hem tot een rebreak, 2-2. In leg 5 zorgt Lewis voor zijn vierde 180’er van deze partij, de zevende van deze wedstrijd na 7 legs, mede hierdoor komt hij eenvoudig op een 2-3 voorsprong via dubbel 12. Beide spelers gaan de eerste pauze in met een gemiddelde boven de 105. Taylor gooit 105.23 gemiddeld, terwijl Lewis op 109.29 per drie pijlen staat. 

Jackpot staat geweldig te spelen en krijgt in leg 6 een kans om Taylor voor de tweede keer te breken, echter mist hij op dubbel 5. Taylor faalt niet en gooit 48 uit. In de zevende leg gooit Lewis zijn zesde maximale score van dit duel. Een matige score en twee gemiste dubbels van de huidige European Champion zorgt ervoor dat The Power zijn tegenstander breekt via dubbel 12. Taylor start de achtste leg met zijn vierde 180’er van deze wedstrijd. De viervoudig Grand Slam of Darts-winnaar houdt vervolgens zijn eigen leg, 5-3. In leg 9 gooien beide spelers een maximale score. Wel gaat deze leg naar Lewis en hij brengt de achterstand terug tot 5-4. Mede door het gooien van 180 nummer zeven en acht krijgt Jackpot twee kansen op dubbel 16 om op gelijke hoogte te komen. Zijn eerste pijl is raak en de beide mannen gaan met 5-5 rusten. Taylor gooide in deze sessie een gemiddelde van 114, Lewis gooide gemiddeld 118 per drie pijlen.

Door de negende 180’er van Lewis staat hij te wachten om zijn eigen leg te houden, maar door een briljante 167 finish van de zestienvoudig wereldkampioen zorgt Taylor voor de break, 5-6. Middels hoge scores (180, 140, 137) breekt Lewis direct terug via tops. In leg 13 gooit Taylor zijn achtste maximale score van de wedstrijd en kan zijn stadsgenoot breken, echter houdt Lewis zijn eigen leg en zorgt voor de 6-7. In de veertiende leg worden 3 maximale scores gegooid (tweemaal Taylor en een keer Lewis), beide spelers missen vervolgens twee pijlen om de leg binnen te slepen, Taylor haalt hem uiteindelijk binnen via dubbel 3. In leg 15 gooien beide darters weer een 180’er. Lewis staat momenteel op 12 maximale scores, Taylor op 11. Via dubbel 5 haalt Jackpot de vijftiende leg binnen en hij gaat met een 7-8 voorsprong de derde pauze in. Beide spelers gooiden in deze sessie een gemiddelde van rond de 118. 

Via single 10 en dubbel 16 houdt Taylor gelijk na de onderbreking zijn eigen leg en komt op 8-8. Diezelfde Taylor komt op 9-8 door een 88 finish te noteren, dit na drie sterke 100+ scores op rij. Taylor gooit 110 niet uit, waardoor Jackpot twee kansen krijgt om zijn opponent direct terug te breken, echter maakt hij hier geen gebruik van. The Power straft dit af en komt op 10-8. De regerend wereldkampioen start de negentiende leg met zijn twaalfde maximale score van deze wedstrijd, de 23e van deze partij. Lewis lijkt de negentiende leg binnen te halen, hij staat immers te wachten op tops te wachten nadat hij een 160 finish mist. Taylor gooit echter wel 160 uit en brengt de marge op drie legs. The Power opent de twintigste leg met 180 nummer dertien en nummer veertien van deze partij. Echter wordt de 9-darter weer niet gegooid. Lewis dringt mede door het gooien van zijn veertiende maximale score nog aan, maar Taylor houdt de controle in deze leg en gooit dubbel 16 uit voor een 8-12 voorsprong en wint deze sessie met 5-0. Beide spelers staan momenteel op veertien keer 180. 

Lewis wordt in leg 21 wederom gebroken door Taylor, die 96 uitgooit terwijl Jackpot stond te wachten op dubbel achttien. De tweevoudig wereldkampioen gaat in de leg van Taylor vervolgens van start met een 180. Maar The Power blijft volgen met eveneens sterke scores en haalt vervolgens ook de leg binnen met een 45 finish, 14-8. Mede door zijn zestiende maximale score krijgt Lewis vier kansen om zijn eigen leg te houden, hij laat dit echter na en hierdoor komt Taylor op 15-8, de buit lijkt binnen voor de nummer één van de wereld. Jackpot breekt zijn tegenstander vervolgens terug, onder meer na het gooien van zijn zeventiende 180 score van deze wedstrijd. Een achttiende maximale score van Lewis kan echter niet voorkomen dat Taylor hem weer terugbreekt en The Power gooit via tops de wedstrijd in het slot.