Home PDC Halve finalisten Lakeside 2013 accepteren PDC tourkaart niet

Halve finalisten Lakeside 2013 accepteren PDC tourkaart niet

Waites_Scott_zdm11 (2)

Zoals gebruikelijk wordt aan de halve finalisten van het Lakeside wereldkampioenschap een PDC tourkaart aangeboden. De vier halve finalisten van het Lakeside wereldkampioenschap 2013 hebben het aanbod voor deze tourkaart geweigerd. Scott Waites, Tony O’Shea, Wesley Harms en Richie George blijven dus zeker het komende jaar nog bij hun huidige bond, de BDO, spelen.

Eén van de voormalige wereldtoppers die wederom een poging zal wagen om een tourkaart te bemachtigen, is drievoudig WK finalist en voormalig Las Vegas Desert Classic winnaar Peter Manley. Manley die ook werkzaam is als voorzitter bij de PDPA, behoorde vier jaar geleden nog tot de beste 16 op de wereldranglijst maar maakte daarna een grote val. Het zal ongelooflijk zwaar zijn op de Qualifying School, geeft One Dart aan. Het is zoals een groot toernooi, maar dan zonder de top 64. Ik ben nog niet helemaal hersteld van mijn hartproblemen en werk nog aan mijn gezondheid. De dubbele taak die mij op de Qualifying School staat te wachten, maakt het extra zwaar. Het darten stond de afgelopen jaren op een laag pitje, vandaar dat ik op de Qualifying School ben beland. Als ik aan de oche sta ben ik strijdvaardig, net als voorheen. Ik zal mijn beste spel laten zien.

Ook UK Open 2005 finalist Barrie Bates zal een poging wagen om een tourkaart te bemachtigen, evenals World Matchplay 1996 winnaar Peter Evison. Zij worden vergezeld door enkele internationale spelers die ook op het afgelopen Ladbrokes wereldkampioenschap te zien waren. Winnaar Tom Kirby Memorial Irish Matchplay Daryl Gurney, het 16-jarig Duits talent Max Hopp, de Zuid-Afrikaan Charl Pietersen, de Fin Jani Haavisto en de Spanjaard Carlos Rodriguez komen ook op de lijst van inschrijvingen voor. Uiteraard zullen de winnaars van het Team Taylor project niet ontbreken. Voormalig WK finalist Kirk Shepherd is ook van de partij. Ook Nederlanders en Belgen hebben zich aangemeld voor het kwalificatietoernooi. Onder andere Hemeco-speler Toon Greebe, Leon de Geus, Edwin Max, Ryan de Vreede, Mike Nissen en Richard van Zijtveld zullen de reis naar Wigan maken. Ook de Belgen Ronny Huybrechts, David Venken, Rocco Maes en Yves Cottenje zullen hun pijlen in de Robin Park Centre laten spreken.

De top 64 spelers op de wereldranglijst na het Ladbrokes wereldkampioenschap 2013 zijn automatisch verzekerd van een tourkaart, op Devon Petersen na die zich voor een jaar heeft teruggetrokken vanwege een armblessure. Ook 40 tourkaart houders van de Qualifying School 2012 zien we terug op de vloertoernooien, evenals Scandinavië Order of Merit winnaar Jarkko Komula en hoogste ongeplaatste spelers op de Youth Tour Order of Merit Chris Aubrey en Josh Payne.

De PDC Qualifying School wordt van 17 tot en met 20 januari in de Robin Park Centre te Wigan gehouden en is goed voor een record aantal van 311 inschrijvingen. Deelnemers zullen de strijd met elkaar aangaan voor een felbegeerde tourkaart. Met de tourkaart kunnen spelers gedurende twee jaar deelnemen aan Players Championships. Er zijn 25 tourkaarten te vergeven. Per dag winnen de beste vier spelers een tourkaart. Verder wordt er een Q-School Order of Merit bijgehouden die alle vier dagen beslaat. Vanaf de derde ronde zijn er rankingpunten te verdienen voor de ranglijst. Aangezien de halve finalisten van de Lakeside 2013 de tourkaart hebben geweigerd, zullen de beste negen spelers op deze ranglijst ook een tourkaart in ontvangst mogen nemen. Spelers die geen tourkaart winnen, worden PDPA leden en mogen wel aan de UK Open Qualifiers en de European Tour Qualifiers deelnemen gedurende het jaar. Indien niet alle 128 tourkaart houders zich voor een Players Championship hebben ingeschreven, mogen de hoogst geplaatste PDPA leden het deelnemersveld aanvullen.