Home PDC Kim Huybrechts: “Dit is het beste gevoel dat je kan hebben”

Kim Huybrechts: “Dit is het beste gevoel dat je kan hebben”

Inmiddels besteedt ook de Belgische sportpers ruim aandacht aan de grootse prestaties van Kim Huybrechts op het Ladbrokes World Darts Championship in Londen. De 26-jarige Antwerpenaar stuntte donderdag tegen Paul Nicholson (4-1) en bereikte daarmee als eerste Belg ooit de kwartfinale van het PDC WK. “Huybrechts schrijft dartsgeschiedenis”, kopte VRT Teletekst met lettertype 48. “Heel leuk dat ik dit meemaak. Dit pakken ze me niet meer af.”

“Aangezien ik nog maar net ben overgestapt naar de PDC, is het de eerste keer dat ik op het WK sta. Als je dan de kwartfinale bereikt, is dat schitterend. Het beste gevoel dat je kan hebben”, zegt Huybrechts tegen Sporza. The Hurricane droomt al stiekem van de wereldtitel. “Dat mag altijd, hè? Of je nou in de eerste ronde of de kwartfinale staat. Maar hoe verder je komt, hoe meer die droom realiteit wordt. We zullen zien hoe ver die droom ons gaat brengen. Mijn gevoel is heel goed.”

“Omdat het voor mij de eerste keer is dat ik hier ben, is alles heel intimiderend. De supporters, de televisie, je krijgt zoveel aandacht. Dat is heel moeilijk om mee om te gaan, maar voorlopig lukt het heel goed en laten we hopen dat het zo blijft”, vervolgt Huybrechts, die in de tweede ronde Barney-beul en publieksfavoriet James Richardson vloerde. “Het was heel moeilijk tegen hem te spelen. Door zijn typisch Engelse opkomst werd het publiek helemaal gek en begonnen ze mij een beetje uit te jouwen. Maar daar moet je mee leren omgaan.”

Huybrechts kreeg darts met de paplepel ingegoten. Zijn ouders hebben een café en zodende werpt hij al van kleins af aan met pijltjes. De Belgisch kampioen van 2007 komt uit een echte dartsfamilie. Zijn vader en oom omschrijft hij als ‘goede spelers’. Bovendien is broer Ronny tweevoudig kampioen van België. “Ook mijn vriendin Dana dart. Zij is mijn grootste steun. Als zij niet mee was geweest, zou het heel moeilijk worden voor mij”, vult hij aan. “Zij is heel goed, de top van België. Maar als man is het in ons land al heel moeilijk om door te breken, laat staan als vrouw of jeugd.”

Maar na zijn sterke resultaten hoopt Huybrechts dat daar verandering in komt. “De kwartfinale bereiken is voor mij een belangrijke stap. Laten we hopen dat er meer Belgen volgen. Want er zijn er nog die mee kunnen op dit niveau. Maar omdat darts in ons land niet zo populair is, is het moeilijk om jezelf te ontwikkelen. België moet erbij gaan horen in de dartswereld. Ik ben hier gekomen door veel te oefenen, in mezelf te geloven en altijd tot het uiterste proberen te gaan.”
.