Home PDC Jelle Klaasen analist bij RTL 7 en de voorbeschouwing

Jelle Klaasen analist bij RTL 7 en de voorbeschouwing

cashconverterspcfinals2011logo

Jelle Klaasen zal dit weekend aanschuiven als analist bij RTL7 tijdens de Cash Converters Players Championship Finals. De jongste wereldkampioen in de geschiedenis zal bij Marcel Maijer aan tafel zijn deskundige blik geven op de wedstrijden van de dag. RTL 7 gaat zaterdag om 19.00 uur beginnen met de samenvattingen van de middagsessie en om 20.00 uur live. Op zondag staat het darten op dezelfde tijd op het programma. 

Er komen op zaterdag 2 Nederlanders in actie. Raymond van Barneveld sluit de middagsessie af tegen Scott Rand en in de avondsessie mag Co Stompé het bal openen tegen Dave Chisnall. De voorbeschouwing van de middagsessie staat hieronder en die van de middagsessie zal in de middag verschijnen, voor aanvang van de wedstrijden. Alle uitslagen en gemiddelden zijn terug te vinden in de Cash Converters Players Championship Finals Toernooizone.

Speelschema Cash Converters Players Championship Finals 2011:

Zaterdag 10 december
Middagsessie 14.00-18.00 uur
2e ronde
14.05 uur Wes Newton v Peter Wright
15.05 uur Wayne Jones v Mark Walsh
16.05 uur Steve Brown v James Wade
17.05 uur Raymond van Barneveld v Scott Rand

Avondsessie 20.00-00.00 uur
2e ronde
20.05 uur Co Stompé v Dave Chisnall
21.05 uur Justin Pipe v Mark Webster
22.05 uur Phil Taylor v Mervyn King
23.05 uur Gary Anderson v Kevin Painter

Wes Newton v Peter Wright

Deze wedstrijd stond vorig jaar ook op het programma bij de Players Championship Finals. Toen kwamen de mannen elkaar in de 1e ronde tegen en was Newton met 6-2 duidelijk de sterkste speler. Maar dat is dit jaar niet meteen heel logisch. De wedstrijd van vorig jaar is de enige wedstrijd die beide heren bij een tv toernooi tegen elkaar speelden. Onderling is het 4-3 in het voordeel van Wright als het om gewonnen wedstrijden gaat en in de statistieken zijn de kansen verdeeld. Newton heeft een beter winstpercentage en een hoger gemiddelde, maar Wright heeft het stevigere 180 werk in handen en blinkt uit in het finishwerk. In september van dit jaar stonden de mannen voor het laatst tegenover elkaar bij een UK Open Qualifier en toen won de Schot met 6-2 van Newton.

Wayne Jones v Mark Walsh

Vandaag gaan beide mannen eindelijk eens beslissen wie er nu de betere speler van de 2 is, voorlopig dan. Jones en Walsh stonden al 18 keer eerder tegenover elkaar en beide mannen wonnen 9 ontmoetingen. Alleen al dit jaar kwamen de heren elkaar 6 keer eerder tegen. Meestal liggen de uitslagen ook dicht bij elkaar. De laatste wedstrijd werd in oktober met 6-5 gewonnen door Jones bij een vloertoernooi in Killarney. De laatste wedstrijd op een tv toernooi werd met 6-5 gewonnen door Walsh tijdens het EK van deze zomer. Walsh heeft een beter winstpercentage en is handiger als het om het finishwerk gaat en Jones is op zijn beurt beter in het smijten van 180 scores en heeft ook een hoger gemiddelde.  

Steve Brown v James Wade

Het is Brown tot nu toe nog niet gelukt om Wade te verslaan, ten minste als we het German Darts Championship van 2008 niet meetellen, want toen won Brown wel met 3-1 van Wade. Onderling is het 5-2 in het voordeel van Wade als het gaat om gewonnen wedstrijden en alle statistieken spreken ook in het voordeel van de nummer 3 van de wereld. Maar darts is en blijft een sport waarbij er per wedstrijd andere regels gelden. Dat liet Brown al in de 1e ronde zien toen hij de nummer 9 van de wereld, Paul Nicholson met 6-5 naar huis stuurde. Zal het kwartje nu weer de goede kant opvallen voor de man uit Bristol? Of is het gewoon weer Wadey die aan het langste eind trekt?

Raymond van Barneveld v Scott Rand

Over de wedstrijd kunnen we niet veel vertellen op 1 grappig feitje na. Rand is namelijk net iets handiger als het om 180 scores gaat. Maar zal dit ook het geval zijn nu Van Barneveld weer met ongeveer dezelfde setup speelt als in 2007? De Nederlander heeft zich helemaal hervonden en lijkt klaar voor het WK gezien het scorend vermogen dat hij in de 1e ronde tegen Ronnie Baxter liet zijn. De Hagenees moet betreft gemiddelde alleen Gary Anderson voor zich dulden na de wedstrijden in de 1e ronde. Maar Rand loopt misschien toch wel met wat wraakgevoelens rond. De mannen speelden slechts 1 keer eerder tegen elkaar tijdens een ProTour in oktober in Benidorm en toen ging Van Barneveld er met 6-2 overheen. Zal het weer een walk-over worden? Of mogen we toch flink wat tegengas verwachten?

Co Stompé vs Dave Chisnall

Beide mannen kwamen elkaar slechts 3 keer eerder tegen en dat was allemaal in dit jaar. Het is voor het eerst dat deze wedstrijd op tv te zien is, want de heren kwamen elkaar dit jaar alleen op de vloer tegen. Alle wedstrijden werden gewonnen door Dave Chisnall. Vooral aan de laatste wedstrijd zal Chizzy goede herinneringen hebben. Op 6 november van dit jaar won hij namelijk de halve finale met 6-5 van Stompé en op die dag zou hij zijn eerste titel bij een ProTour pakken. Op papier lijkt het een lastige pot te worden voor de Amsterdammer die alleen in de categorie gemiddelde iets beter is dan Chisnall. De Engelsman blinkt in iedere andere categorie behoorlijk uit. Een Lakeside finalist vs een Lakeside halve finalist belooft een mooie pot te worden. 

Justin Pipe vs Mark Webster

Dit is een wedstrijd die al 8 keer eerder gespeeld werd, maar vreemd genoeg nooit op tv. Na vanavond mag 1 van beide zich de betere noemen want het is onderling 4-4 als het om gewonnen wedstrijden gaat. Het beloofd in deze 2e ronde wedstrijd zeker vuurwerk te worden tussen wereldkampioen Webster en vloerspeler nummer 1 Pipe. Vorige maand nog troffen de mannen elkaar 2 keer en wonnen beide mannen er 1. De statistieken ontlopen elkaar ook bijna niets. Alleen als het om het betere finishwerk gaat is Pipe de beste van de 2. Game on.

Phil Taylor – Mervyn King

Deze mannen kunnen elkaar wel schieten en deze wedstrijd kent een rijke historie. Dat maakt het op voorhand al een hele mooie wedstrijd om naar te kijken. Maar liefst 32 keer speelden de Engelsmannen tegen elkaar en dat was 23 keer in het voordeel en 5 keer in het voordeel van King. Vier keer eerder kwam er een gelijkspel uit, maar dat gaat vanavond zeker niet gebeuren. Vorige maand speelden Taylor en King nog tegen elkaar op tv in de groepsfase van de Grand Slam of Darts en toen won Taylor met 5-3. De laatste overwinning van King dateert van september 2010. Toen won hij met 6-4 van Taylor tijdens de groepsfase van de Championship League Darts. Voor de laatste tv overwinning van King moeten we terug naar de halve finale van de Premier League van 2010. Toen versloeg King Taylor met 10-6. We weten allemaal dat Taylor alle statistieken achter zich heeft, maar een blik in de geschiedenis leert ook dat King de laatste tijd doet wat hij moet doen tegen Taylor: hij blijft in de buurt. Taylor wint de laatste tijd nooit gemakkelijk van King en het kwartje kan vanavond zomaar des konings worden. 

Gary Anderson – Kevin Painter

Deze wedstrijd zal alweer voor de 15e keer gespeeld worden. Al vanaf 2006 bestrijden de mannen elkaar en het is onderling 11-3 in het voordeel van Anderson. In iedere categorie is Anderson de beste speler en Painter zal aardig wat scorend geweld en meer mee moeten brengen naar de oche. Van Gerwen deed in de 1e ronde ook weinig verkeerd en kon niet tegen het geweld van de Schot op. In april 2010 won Painter voor het laatst van Anderson en dat was tijdens een UK Open kwalificatietoernooi. Op tv won Painter slechts 1 keer van Anderson en dat was in de groepsfase van de Grand Slam of Darts 2007.